Mødedato: 10.10.2005, kl. 14:30

Grønne budgetter (Udsat sag)

Grønne budgetter (Udsat sag)

Miljø- og Forsyningsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 10. oktober 2005

 

 

4.      Grønne budgetter (Udsat sag)

      MFU 225/2005

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller,

at Miljø- og Forsyningsudvalget anbefaler, at økologi og miljøcertificering fastholdes som de prioriterede miljøindsatsområder i 2007 og,

at Miljø- og Forsyningsudvalget sender nærværende indstilling om miljøindsatsområder for budget 2007 i høring i kommunens øvrige udvalg med høringsfrist d. 28. oktober 2005.

 

Miljø- og Forsyningsudvalgets beslutning i mødet den 26. september 2005

Udsat

 

 

 

RESUME

Borgerrepræsentationen godkendte d. 28. april 2005 modellen for grønne budgetter, og dermed at de grønne budgetter skulle indarbejdes fra og med budget 2006, samt at økologi og miljøcertificering skulle være de prioriterede miljøindsatsområder for 2006 (BR 236/05).

Formålet med de grønne budgetter er at sikre, at de enkelte forvaltninger årligt får fastlagt mål, som tilsammen sikrer, at kommunens fælles miljømål nås. Dette skal ske ved at følge en 3-trins model, hvor første trin handler om fastlæggelse af miljøindsatsområder og grønne budgetmål.

 


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Modellen for grønne budgetter som Borgerrepræsentationen godkendte d. 28. april 2005 (BR 236/05) kan beskrives ved en 3-trins model: 1) Fastlæggelse af miljøindsatsområder og grønne budgetmål, 2) Indarbejdelse af grønne budgetmål i det økonomiske budgetbidrag og 3) Afrapportering.

I første trin fastlægges de højt prioriterede fælles kommunale miljømål enten ud fra de eksisterende politiske beslutninger på miljøområdet eller ud fra nye miljømål. Et højt prioriterede fælles kommunalt miljømål kan i princippet være for et enkelt år, men ofte vil de t strække sig over længere tid. For budgetåret 2006 valgte Borgerrepræsentationen miljøindsatsområder ved ovennævnte beslutning (BR 236/05).

Fra og med budgetåret 2007 udvælger Borgerrepræsentationen eventuelt nye miljøindsatsområder efter indstilling fra Miljø- og Forsyningsudvalget. Det foregår ved, at Miljø- og Forsyningsforvaltningen udarbejder en indstilling, som sendes i høring i de øvrige udvalg for efterfølgende at blive godkendt i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

Forvaltningerne vil efterfølgende fastlægge deres grønne budgetmål ud fra de centralt udmeldte indsatsområder. For at koordinere og støtte forvaltningerne i dette arbejde er der nedsat en styregruppe med repræsentanter fra samtlige forvaltninger.

Styregruppen har drøftet mulige nye miljøindsatsområder for 2007 herunder specielt energiforbrug. Erfaringerne fra forvaltningerne viser imidlertid, at arbejdet med de eksisterende indsatsområder – økologi og især miljøcertificering – er meget tidskrævende og har vist sig som en meget stor opgave. Det er derfor forvaltningernes generelle holdning, at man for 2007 gerne ser, at der ikke introduceres nye indsatsområder.

For at sikre en bedre implementering af de eksisterende miljøindsatsområder, er det derfor styregruppens anbefaling at fastholde økologi og miljøledelse som de eneste indsatsområder i 2007.

 

Tidsplan

26. september                   MFU møde

·        Forslag til indsatsområder sendes i høring i kommunens øvrige udvalg

28. oktober                        Høringsfrist

28. november                    MFU møde

·        Forslag til indsatsområder med høringssvar fra de øvrige udvalg

6. december                       Økonomiudvalgsmøde

15. december                    Sidste møde i BR inden jul

19. december                    Miljø- og Forsyningsforvaltningen sender bidrag til indkaldelsescirkulæret til Økonomiforvaltningen

Januar 2006                       Økonomiforvaltningen udsender indkaldelsescirkulæret til forvaltningerne.

 

Konsekvenser for borgerne

Ingen bemærkninger.

 

ØKONOMI

---

MILJØVURDERING

Sagen er miljøvurderet, da den er omfattet af Miljø- og Forsyningsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes. Sagstypen er koblet til følgende miljømål:

·        Alle forvaltninger i Københavns Kommune skal være miljøcertificeret inden udgangen af 2008

·        75 % af den mad, som serveres i kommunens køkkener og kantiner, skal være økologisk inden udgangen af 2008

Brug af grønne budgetter sikre en koordineret indsats i forhold til miljømålene, og har derfor en positiv påvirkning på opfyldelsen af de koblede miljømål.

Effekten af at indføre miljøledelse forekommer dels som en direkte effekt, der vil kunne måles umiddelbart og dels som indirekte effekter, hvor det som oftest ikke er muligt at etablere en direkte sammenhæng mellem indsats og effekt.

Den direkte effekt af at indføre miljøledelse i en institution eller forvaltning vil ofte være en reduktion af forbruget af el, vand, varme og andre ressourcer. Denne effekt kan både skyldes egentlige reduktionsmål, men kan også skyldes den øgede fokus på miljøforhold og ressourceforbrug, som miljøledelse giver.

Brug af økologiske produkter sikre, at der ikke benyttes pesticider i forbindelse med dyrkning af afgrøder, således at fremtidig forurening af grundvandet med pesticider undgås.

 

ANDRE KONSEKVENSER

---

HØRING

---

BILAG

---

 

 

Hjalte Aaberg                 

                                                                / Susanne Boiesen Petersen

 


 

Til top