Mødedato: 10.10.2005, kl. 14:30

Idéoplæg vedrørende Vandforsyningsplan 2005 for Københavns Kommune

Idéoplæg vedrørende Vandforsyningsplan 2005 for Københavns Kommune

Miljø- og Forsyningsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 10. oktober 2005

 

 

12.      Idéoplæg vedrørende Vandforsyningsplan 2005 for Københavns Kommune

      MFU 237/2005

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller,

at                  Miljø- og Forsyningsudvalget drøfter vedlagte "Idéoplæg vedrørende Vandforsyningsplan 2005 for Københavns Kommune" samt

at                  Miljø- og Forsyningsudvalget godkender, at udarbejdelsen af forslag til Vandforsyningsplan 2005 følger proceduren beskrevet i nærværende indstilling.

 

 

RESUME

Vandforsyningsplan 2001 for Københavns Kommune skal revideres. Som grundlag for revisionen har Miljøkontrollen i samarbejde med Københavns Energi udarbejdet "Idéoplæg vedrørende Vandforsyningsplan 2005 for Københavns Kommune". I idéoplægget er skitseret forslag til mål og målsætninger indenfor de væsentligste elementer i den kommende vandforsyningsplan. Idéoplægget indeholder tre scenarier for fremtidig ledningsrenovering i kommunen, tre scenarier for øget anvendelse af sekundavand og regnvand og to scenarier for vandbesparende foranstaltninger. Endvidere indeholder idéoplægget mål for sikring af vandforsyningsberedskabet, indvinding af drikkevand inden for kommunegrænsen og information til byens borgere om drikkevandskvaliteten mm. Det kommende forslag til Vandforsyningsplan 2005 kan baser e sig på en kombination af disse scenarier samt på de øvrige mål og målsætninger, der er skitseret i idéoplægget.

 

Forslag til Vandforsyningsplan 2005 vil blive udarbejdet på baggrund af tilbagemeldingerne fra Miljø- og Forsyningsudvalgets drøftelse af idéoplægget samt på baggrund af idéer fremkommet på et idé- og inspirationsmøde, hvor relevante interessegrupper vil være inviteret til at komme med idéer til den kommende plan under overskriften "Hvordan kan vi spare endnu mere på vandet i København?". Forslaget til Vandforsyningsplan 2005 for Københavns Kommune skal efterfølgende forelægges udvalget med anmodning om, at planforslaget sendes i offentlig høring i 3 måneder. Efter den offentlige høring skal Vandforsyningsplan 2005 endeligt godkendes af Borgerrepræsentationen.

 


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Vandforsyningsplaner bliver lavet i medfør af bekendtgørelsen om vandindvindings- og vandforsyningsplanlægning. Heraf fremgår, at der skal laves et forslag til plan, hvori kommunens forsyningsstruktur fastlægges. Forslag til Vandforsyningsplan 2005 bygger således på en revision af Vandforsyningsplan 2001, som skal ske i overensstemmelse med øvrige planer (Regionplan, Kommuneplan, Agenda 21-plan, Grundvandsplan) af relevans i forbindelse med udarbejdelse af en vandforsyningsplan mm.. For at sikre en bred opbakning og dermed forankring af den kommende plans initiativer er der forud for selve udarbejdelsen af planen udarbejdet et idéoplæg. Idéoplægget vil udgøre grundlaget for drøftelser af indholdet i den kommende plan. Ligeledes udgør idéoplægget grundlaget for drøftelserne på et Idé- og inspirationsmøde for relevante interessenter. Idéoplægget skitserer en række mål og målsætninger, som det kommende forslag til vandforsyningsplan kan basere sig på

Forslag til Vandforsyningsplan 2005 vil efterfølgende blive udarbejdet bl.a. på baggrund af drøftelserne af idéoplægget blandt relevante interessenter, herunder drøftelserne i Miljø- og Forsyningsudvalget.

 

Uddybning af indstilling

Formål med idéoplægget

Formålet med Idéoplægget er at skabe grundlag for en debat af de væsentligste elementer i den fremtidige vandforsyningsplanlægning for Københavns Kommune forud for udarbejdelsen af et egentligt forslag til Vandforsyningsplan 2005.

I det følgende vil de skitserede mål, målsætninger og scenarier i idéoplægget blive gennemgået.

Kundefokus og servicemål

Københavns Energi har vedtaget en række servicemål for vandforsyningen. Disse er:

Drikkevand fra rent grundvand

·        Målet er, at 95 % af drikkevandet fremstilles ved simpel vandbehandling af rent grundvand.

Stabil levering

·        Målet er, at opnå følgende maksimumtider for genopretning ved brudhændelser:

24 timer for hovedledninger

4-6 timer for forsyningsledninger

2-4 timer for stikledninger

Drikkevandskvalitet

·        Målet er, at antallet af overskridelser af grænseværdier for vandkvalitet i ledningsnet og ved forbruger maksimalt er 2 % om året.

Scenarier for ledningsrenovering 

Idéoplægget indeholder tre scenarier for ledningsrenovering, som alle som minimum vil sikre københavnerne den forsyningssikkerhed, de har i dag. Scenarierne er beregnet med brug af en økonomisk livscyklusmodel og bygger på en række antagelser om bl.a. et konstant vandsalg og en konstant befolkning i kommunen i de næste 50 år. Antagelserne er fastsat af beregningstekniske årsager og ikke fordi disse forhold forventes konstante i den pågældende periode.

·        Scenarie 1 (basisscenariet) indebærer en uændret renoveringstakt i forhold til i dag (d.v.s. ledningsnettet renoveres i løbet af 100 år) og dermed et uændret investeringsniveau i forhold til i dag. Forsyningssikkerheden og vandtabet fra ledningerne vil blive forbedret med 25% i 2025 i forhold til i dag.

·        Scenarie 2 indebærer en dæmpet renoveringstakt i forhold til i dag og dermed en besparelse på sammenlagt 65 til 70 mio. kr. (beregnet som nutidsværdi over 50 år), hvilket svarer til en reduktion i vandprisen på 10-15 øre/m3. Forsyningssikkerheden og vandtabet fra ledningerne forringes ikke i 2025 i forhold til i dag.

·        Scenarie 3 indebærer en forøget renoveringstakt i forhold til i dag og dermed en øget udgift på sammenlagt ca. 40 mio. kr. (beregnet som nutidsværdi over 50 år), hvilket svarer til en stigning i vandprisen på 5-10 øre/m3. Forsyningssikkerheden og vandtabet fra ledningerne vil blive forbedret med 45% i 2025 i forhold til i dag. 

Scenarier for øget anvendelse af sekunda- og regnvand

Idéoplægget indeholder tre scenarier for øget anvendelse af sekundavand og regnvand. Ved sekundavand forstås vand, der ikke er underlagt kravene om drikkevandskvalitet, herunder fx oppumpet grundvand, regnvand, genanvendelse af procesvand, overfladevand mv.

·        Scenarie 1 sigter mod, at anvendelsen af sekundavand skal udgøre 1% af det samlede vandforbrug i 2011 og 2% i 2017. Der afsættes over vandtaksten en pulje på 1 mio. kr. årligt til støtte til etableringen af sekundavandsanlæggene.

·        Scenarie 2 sigter mod, at anvendelsen af sekundavand skal udgøre 2% af det samlede vandforbrug i 2011 og 4% i 2017. Der afsættes over vandtaksten en pulje på 2 mio. kr. årligt til støtte til etableringen af sekundavandsanlæggene.

·        Scenarie 3 sigter mod, at anvendelsen af regnvand årligt skal erstatte 5.000-100.000 m3 grundvand af drikkevandskvalitet. Der afsættes over vandtaksten en pulje på 3 mio. kr. årligt til støtte til etablering af de nødvendige regnvandsanlæg i eksisterende byggeri.

For alle tre scenarier gælder, at ordningen evalueres efter 2 år, hvorefter puljebeløbet kan justeres. Scenariernes iværksættelse forudsætter en juridisk vurdering af muligheder for finansiering af de nævnte puljer over taksterne.

Lækagesøgning

Lækagesøgning gennemføres for at finde og reparere huller i byens vandledninger, så spild til jorden undgås. I Vandforsyningsplan 2001 var målet, at det samlede ledningsnet skulle være undersøgt over en periode på 4 år. Både økonomisk og miljømæssigt har denne undersøgelse tjent sig ind (88 lækager fundet svarende til et afværget vandspild på ca. 1,4 mio. m3). Der må forventes et fald i antal lækager, nu da ledningsnettet er gennemsøgt og udbedret én gang. Idéoplægget lægger op til endnu en lækagesøgningsrunde, hvor erfaringerne vil udgøre grundlaget for fastlæggelsen af den fremtidige lækagsøgningsfrekvens.

Scenarier for vandbesparende foranstaltninger

Idéoplægget skitserer to scenarier for vandbesparende foranstaltninger.

·        Scenarie 1 sigter mod at fastholde puljestørrelsen på 1,2 mio. kr. årligt, hvilket medfører en vandbesparelse på ca. 30.000 m3 årligt eller ca. 1 ‰ af det samlede vandforbrug i Københavns Kommune.

·        Scenarie 2 sigter mod, at vandforbruget reduceres til 110 liter pr. person pr. dag i 2010, det nuværende måltal for 2010 jf. Vandforsyningsplan 2001. Udgiften for opnåelse af denne reduktion vil jf. de hidtidige erfaringer være i størrelsesordenen 240 mio. kr. eller ca. 48 mio. kr. årligt frem til 2010* se forbehold nedenfor

*Beregningen af den samlede udgift på 240 mio. kr. er behæftet med stor usikkerhed og må anses som et bedste bud baseret på en lang række antagelser om bl.a. indbyggertal i København og ud fra tal for de mest entusiastiske boligselskabers hidtidige opnåede vandbesparelse, som ikke nødvendigvis kan overføres til hele byen.

 

Belysning af effekten på Københavns Energis ledningsnet af en fortsat reduktion i

vandforbruget

Idéoplægget lægger op til, at der i første halvdel af planperioden for den kommende vandforsyningsplan gennemføres et udredningsprojekt til belysning af effekten af et forsat faldende vandforbrug på Københavns Energi's ledningsnet.

Vandindvinding til drikkevandsproduktion i København

Idéoplægget lægger op til følgende målsætning i den kommende vandforsyningsplan:

·        Målet er, at der i planperioden bliver etableret en supplerende drikkevandsindvinding i Københavns Kommune.

Bæredygtigt vandkredsløb

Idéoplægget lægger op til en videreførelse af samarbejdet mellem Københavns Energi og Danmarks Tekniske Universitet om afdækning af mulighederne for at etablere et bæredygtigt vandkredsløb i Københavns Kommune omfattende grund-, overflade-, drikke- og spildevand. Projektet løber frem til 2010.

Beredskab

Beredskab og beredskabssituationer er et emne, der er kommet i højeste fokus siden 11. september 2001. Københavns Energi følger løbende udviklingen ud fra målsætningen om til enhver tid at være på forkant indenfor sikkerhed i relation til vandforsyningen af København.

Information af byens borger

Det er målsætningen, at borgere, institutioner og erhverv til enhver tid på en let tilgængelig måde kan få opdateret viden om drikkevandskvaliteten.

 

Procedure for udarbejdelse af Forslag til Vandforsyningsplan 2005

 

10. okt. 2005                     Miljø- og Forsyningsudvalget drøfter Idéoplæg vedrørende Vandforsyningsplan 2005 for Københavns Kommune.

 

2. nov. 2005                      Idé- og inspirationsmøde under overskriften " "Hvordan kan vi spare endnu mere på vandet i København?" for relevante interessegrupper (bl.a. Agenda 21-centre, MFU, Danmarks Naturfredningsforening, Det økologiske Råd m.f.). Mødet afholdes kl. 16.00-18.00 i Trekanten i Miljøkontrollen.

Nov.2005-jan.2006          Forslag til Vandforsyningsplan 2005 udarbejdes på baggrund af tilbagemeldingerne fra Miljø- og Forsyningsudvalgets drøftelse af Idéoplægget samt på baggrund af idéer fremkommet på idé- og inspirationsmødet.

 

1. kvartal 2006                  Forslag til Vandforsyningsplan 2005 for Københavns Kommune forelægges udvalget med anmodning om at sende planforslaget i 3 måneders offentlig høring.

 

3. kvartal 2006                  På baggrund af de indkomne høringsbemærkninger udarbejdes et endeligt forslag til Vandforsyningsplan 2005, som forelægges udvalget m.h.p. endelig godkendelse i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

 

Konsekvenser for borgerne

Indstillingen har ingen konsekvenser for borgerne.

 

ØKONOMI

Indstillingen har i sig selv ingen økonomiske konsekvenser.

 

MILJØVURDERING

Indstillingen er miljøvurderet, da sagstypen er omfattet af Miljø- og Forsyningsforvaltningens positivliste. Til sagen er knyttet følgende miljømål:

1)     Kommunen vil reducere vandforbruget så drikkevandskvaliteten og forsyningen sikres, og der tages hensyn til naturen i de områder, hvor vandet indvindes.

2)     Vandforbruget i husholdninger skal reduceres til 120 liter pr. person pr. døgn i 2005 og 110 liter pr. person pr. døgn i 2010.

3)     Det skal på sigt være muligt at indvinde drikkevand i København.

Følgende tiltag i Idéoplægget har en positiv miljøeffekt og understøtter et eller flere af ovenstående miljømål:

Gennemførelsen af scenarium 1 og 3 for ledningsrenovering vil medføre et reduceret vandtab fra ledningerne til gavn for grundvandsressourcerne og naturen i de områder, hvor vandet indvindes.

Alle scenarierne for øget anvendelse af sekunda- og regnvand sigter mod at reducere anvendelsen af grundvand af drikkevandskvalitet til fordel for vand af ringere kvalitet til gavn for naturen i de områder, hvor vandet indvindes.

Gennemførelse af lækagesøgning medfører, at vandtaget fra ledningerne bliver mindre, når evt. lækager i ledningsnettet er fundet og udbedret.

Begge scenarierne for vandbesparende foranstaltninger vil medføre et mindre vandforbrug i husholdningerne i forhold til i dag.

Målet om, at der i planperioden bliver etableret en supplerende drikkevandsindvinding i Københavns Kommune understøtter direkte miljømål 4 nævnt ovenfor.

Følgende tiltag i Idéoplægget har en neutral miljøeffekt i forhold til ovenstående miljømål:

Gennemførelsen af scenarium 2 for ledningsrenovering vil medfører et uændret vandtab fra ledningerne i forhold til i dag.

Udredningsprojektet til belysning af effekten på Københavns E nergis ledningsnet af en fortsat reduktion i vandforbruget og samarbejdtsprojektet om et bæredygtigt vandkredsløb har ikke i sig selv nogen effekt på miljøet.

Ingen af de skitserede tiltag i Idéoplægget har en negativ effekt på miljøet.

 

HØRING

"Idéoplæg vedrørende Vandforsyningsplan 2005 for Københavns Kommune" vil blive tilsendt alle inviterede interessenter og interessegrupper til det Idé- og inspirationsmøde, der forventes afholdt 2. november 2005. Idéoplægget udgør dermed afsættet for drøftelserne på mødet. Resultaterne af debatten skal sammen med resultatet af Miljø- og Forsyningsudvalgets drøftelse af idéoplægget fungere som input til udarbejdelsen af Forslag til Vandforsyningsplan 2005.

 

BILAG

"Ideoplæg vedrørende Vandforsyningsplan 2005 for Københavns Kommune"

 

 

Hjalte Aaberg

 

/Henrik Winther Nielsen

 


 

Til top