Spildevandsplan 2004
Spildevandsplan 2004
Miljø- og Forsyningsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde mandag den 10. maj 2004
9. Spildevandsplan 2004
MFU 114/2004
INDSTILLING
Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller at Miljø- og Forsyningsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler
at det af Borgerrepræsentationen den 5. februar 2004 vedtagne "Forslag til Spildevandsplan 2004" med enkelte ændringer godkendes som den endelige Spildevandsplan 2004.
RESUME
Forslag til
Spildevandsplan 2004 har efter godkendelse i Borgerrepræsentationen den 5.
februar 2004 været fremlagt i offentlig høring indtil 25. marts 2004. De indkomne
høringssvar som vedlægges som bilag 1, giver ikke Miljø- og Forsyningsforvaltningen
anledning til at foreslå ændringer i Spildevandsplanen.
Der forelægges en
særskilt indstilling om finansiering af en fremskyndelse af projekt til
forbedring af vandkvaliteten i Svanemøllebugten. Såfremt dette projekt godkendes
vil det medføre mindre ændringer i planforslagets tidshorisonter m.v. for det pågældende
projektet.
Svanemøllebugtprojektet
har givet anledning til en reduktion på 27 mio. kr. i forhold til forslag til
Spildevandsplan 2004, da der har vist sig en betydeligt gunstigere placering af
behandlingsanlæg til overløbsvand end tidligere forudsat.
SAGSBESKRIVELSE
På sit møde den 5. februar 2004 vedtog Borgerrepræsentationen, at forslag til Spildevandsplan 2004 kunne fremlægges i offentlig høring. Planforslaget har herefter været fremlagt i offentlig høring i perioden 1. marts til 25. april 2004. Planforslaget har været fremlagt til gennemsyn på Københavns Kommune s biblioteker og har kunnet afhentes hos KøbenhavnerInformation på Rådhuspladsen og downloades fra Københavns Kommunes og Københavns Energis hjemmesider. Offentliggørelsen har været annonceret i lokalblade og gratisaviser, og planforslaget er endvidere udsendt til relevante organisationer og nabokommunerne.
Ved høringsperiodens udløb er der kommet bemærkninger fra Svanemøllehavnen, hr. Carsten B. Enevoldsen, Rødovre Kommune, Københavns Havn, Bygge- og Teknikforvaltningen og Gentofte kommune Henvendelserne vedlægges som bilag 1.
Svanemøllehavnen A/S' indsigelser vedrører udsættelsen af fjernelsen af to overløbsbygværker til Svanemøllehavnen. Indsigelsen begrundes bl.a. i, at projektet tidligere er blevet planlagt fremrykket på baggrund af klager. I forbindelse med høringsperiodens start blev der til miljø- og forsyningsborgmesteren afleveret 1.170 klagebreve fra brugere af Havnen.
Såfremt den ovennævnte ansøgning om godkendelse til fremrykning af projekt til forbedring af vandkvaliteten i Svanemøllehavnen bliver godkendt imødekommes indsigelserne fra Svanemøllehavnen.
Carsten B. Enevoldsen bemærker blandt andet i sin henvendelse, at forslaget bør indeholde langt større bevillinger til renovering af kloaknettet, at der ikke bør forefindes åbne afløbskanaler, at der ikke bør forekomme overløb til åbne vandområde, samt at det er utilstedeligt at nabokommuner fortsat udleder store mængder urenset spildevand til vådområder.
Miljø- og Forsyningsforvaltningen kan til spørgsmålet om de åbne afløbskanaler bemærke, at vurderingen af om de åbne kanaler skal lukkes sker i forbindelse med projekter til reduktion af overløb.
Det kan endvidere bemærkes, at det ikke er muligt helt at fjerne overløb fra kloaksystemet. Dette kan begrundes i en økonomisk vurdering samt at der rent fysisk ikke er volumen nok til rådighed i Københavns undergrund. Overløbenes antal er i spildevandsplanen i overensstemmelse med vandområdeplanerne, som udstikker rammerne for belastningen af vandområderne. Overløbenes antal er desuden skærpet i forhold til visse af de marine vandområder, så badevandskvaliteten kan opnås.
Københavns Kommunes spildevandsplaner kan ikke regulere nabokommunernes spildevandsplaner, herunder overløb til recipienter.
Bygge- og Teknikforvaltningen har fremsendt et høringsbrev af 16. april 2004 tiltrådt af Bygge og Teknikudvalget på møde den 21. april 2004 .
En del af Bygge- og Teknikforvaltningens bemærkninger vedrører koordinering af arbejder ved f.eks. nedgravning og eller fjernelse af ledninger/stikledninger. Miljø- og Forsyningsforvaltningen vil være i løbende dialog med Bygge- og Teknikforvaltningen om sådanne spørgsmål.
For så vidt angår ønsket om åbning af rørlagte vandløb må det anføres, at lovgivningen ikke giver mulighed for at dette kan etableres med kloakforsyningens midler.
Bygge- og Teknikforvaltningen har bemærkninger om forholdene i små
haveforeninger, som ikke er kloakeret. Disse spørgsmål kan tages op i
forbindelse med en konkret
sagsbehandling.
For så vidt angår bemærkningerne om at medtage retningslinier for
genanvendelse af regnvand i spildevandsplanen kan det anføres, at der her er
tale om forhold som vedrører privat grund og som derfor ikke omfattes af
spildevandsplanen.
Til Gentofte kommunes
høringssvar bemærkes følgende:
Der er kun foretaget TV-inspektioner på Københavns Kommunes ledninger i
Gentofte Kommune – og altså ikke på Tuborg Syd.
Tiltag i forbindelse med forbedring af vandkvalitet i Svanemøllebugten
får kun mindre økonomisk konsekvens for Gentofte Kommune, idet
udgiftsfordelingen foretages efter nyttevirkning og langt den største nytte
opnås i Københavns Kommune.
"Fælles planlægningsgrundlag" for de nordlige vandområder betyder ikke – som Gentofte Kommune rigtigt peger på - at udgiftsfordeling og udbygningstakt ligger fast. Teksten rettes til i den endelige spildevandsplan så det fremgår at der er udarbejdet et fælles grundlag for de overordnede tekniske og økonomiske vurderinger i vandområdeplanlægningen.
Vedrørende udgiftsfordeling findes der fordelingsnøgler for driftsudgifter, mens anlægsudgifter behandles fra sag til sag ud fra nyttevirkning. Samtidig arbejdes der i Lynettefællesskabsregi med forslag til nye og enklere fordelingsnøgler.
Der er ikke i forslaget til spildevandsplanen afsat midler til
genopretningsprojekter i ferskvandsområder. Spørgsmålet om finansiering er i
første omgang henlagt til forhandlinger mellem Københavns Kommune og staten om
afholdelse af udgifter relateret til implementering af Vandrammedirektivets målsætninger,
idet de tidsmæssige krav til opfyldelse af målsætningen er en følge af EU's
Vandrammedirektiv.
Miljø- og Forsyningsudvalget har dog på sit møde den 26. april 2004 tiltrådt en indarbejdelse af to konkrete anlægsprojekter til ønskelisten for budget 2005. Der er tale om omlægning af udløbet til Utterslev Mose evt. suppleret med vandløbsrestaurering af Søborghusrenden og Nordkanalen, der vil forbedre mulighederne for rekreativ udnyttelse af området, nedbringe miljøbelastningen af Utterslev Mose mv.
For så vidt angår projektet om grøn rensning af vejvand i
Ørestaden, kan det anføres, at der stadig pågår undersøgelser. Der er derfor
endnu ingen afklaring af status for projektet. Når undersøgelserne er
tilendebragt vil sagen blive forelagt særskilt.
Såfremt det besluttes at fremrykke etableringen af det ovenfor nævnte projekt til forbedring af vandkvali teten i Svanemøllebugten, vil der blive foretaget konsekvensrettelser i den endelige spildevandsplan i overensstemmelse hermed.
MILJØVURDERING
Ændringen af tidsfølgen for
Svanemøllehavnen og Svanemøllebugten vil betyde, at der kan opnås
badevandskvalitet i området allerede i sommeren 2007.
ØKONOMI
Svanemøllebugtprojektet har givet anledning til en reduktion på 27 mio. kr. i forhold til forslag til Spildevandsplan 2004, da der har vist sig en betydeligt gunstigere placering af behandlingsanlæg til overløbsvand end tidligere forudsat.
Realiseringen af de i Spildevandsplan 2004 foreslåede aktiviteter beløber sig dermed til 1.643 mio. kr. over de næste 12 år. Økonomien i den endelige spildevandsplan vil således blive ændret som vist i vedlagte bilag 2.
Ambitionsniveauet er totalt set fastholdt i forhold til forslag til Spildevandsplan 2004.
Udgifterne takstfinansieres i henhold til den af Borgerrepræsentationen vedtagne Betalingsvedtægt for Københavns Kommunes offentlige spildevandsanlæg.
BILAG
Bilag 1 Høringssvar til forslag til Spildevandsplan 2004.
Bilag 2 Forslag til ændringer til økonomiske tabeller og figurer Spildevandsplanen
Niels Juul Jensen
/ Ole Toft Frederiksen