Mødedato: 10.05.2004, kl. 14:30

Senere afhentning af dagrenovation i Indre By

Senere afhentning af dagrenovation i Indre By

Miljø- og Forsyningsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 10. maj 2004

 

 

8.      Senere afhentning af dagrenovation i Indre By

 MFU 113/2004

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller, at Miljø- og Forsyningsudvalget godkender,

at Renholdningsselskabet af 1898 (R98), efter omlægningen af indsamlingsruterne i Indre By i sommeren 2004, tidligst starter indsamlingen af dagrenovation kl. 06.00 som i resten af København, og

at R98 indtil videre gives dispensation til på 13 nærmere angivne gadestrækninger i Indre By at starte indsamlingen af dagrenovation kl. 05.15.

 

 

RESUME

På baggrund af klager over støj ved afhentningen af dagrenovation i Indre By i de tidlige morgentimer har der været iværksat en række initiativer og forsøg, som skal reducere støjbelastningen og varigheden af støjbelastningen ved affaldsindsamlingen.

 

Den vigtigste aktivitet for reducering af støjbelastningen er en gennemført kategorisering af alle gadestrækningerne i Indre By i forhold til trafiktætheden for derved at gøre det muligt for R98 at udsætte tidspunktet for affaldsindsamlingen i Indre By fra kl. 05.15 til kl. 06.00 på flest mulige ejendomme.

 

Resultatet af kategoriseringen viser, at det med undtagelse af 13 gadestrækninger vil være muligt at foretage dagrenovationsindsamlingen fra kl. 06.00 og frem til myldretiden sætter ind mellem kl. ca. kl. 07.00 og kl. 07.30. Det betyder, at ca. 16.200 beboere ud af ca. 19.200 vil opleve, at dagrenovation indsamles mellem kl. 06.00 og indtil ca. kl. 07.00 - 07.30 i stedet for nuværende indsamling fra kl. 05.15.

 

Miljøkontrollen og R98 vil i samarbejde følge resultaterne af denne ændring, og vurdere mulighederne for at gennemføre yderligere ændringer. Miljø- og Forsyningsudvalget vil et halvt år efter implementeringen af dette forslag få forelagt en evaluering med henblik på at vurdere behovet og mulighederne for yderligere tiltag for reducering af støjproblemerne ved affaldsindsamling i Indre By.

 


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

R98 har haft mulighed for at starte afhentningen af dagrenovation kl. 05.00 i Indre By siden 1985, hvor Københavns Politi og den daværende Magistrat fastlagde dette afhentningstidspunkt af hensyn til trafikafviklingen.

 

Der har gennem det seneste halvandet år været en del utilfredshed omkring afhentningen af dagrenovation i Indre By. Flere borgere har klaget over, at de bliver vækket kl. 05.00 - 06.00 om morgenen, når dagrenovationen bliver hentet af R98.

 

Som opfølgning på disse klager blev der i 2003 gennemført to forsøg af hver en uges varighed med senere affaldsindsamling. Til forsøget blev der udvalgt to distrikter i Indre By. Det ene i et område med meget trafik og det andet i et område med lidt trafik. I uge 18 startede affaldsindsamlingen ca. kl. 07.00 og i uge 35 ca. kl. 06.00.

 

Hovedkonklusionen var, at der sker en intensiv forøgelse af trafikmængden omkring kl. 07.30. De konstaterede ulemper ved udkørsel kl. 07.00 er først og fremmest betinget af den øgede trafik. Morgenleverancer til butikker og restaurationer, restaurationers klargøring, opstart af bygge- og anlægsarbejder samt et stort antal cyklister nævnes som væsentlige hindringer for arbejdets udførelse. Disse ulemper var formindsket i mærkbart omfang ved udkørsel ca. kl. 06.00.

 

På den baggrund blev der indledt en kategorisering af alle gadestrækninger i Indre By i forhold til trafiktætheden for derved at gøre det muligt for R98 at afpasse afhentnings-tidspunkterne på de enkelte gadestrækninger. R98 forventede, at problemadresserne kunne tømmes først og de mindre trafikbelastede adresser på et senere tidspunkt. Det skulle gøre det muligt for R98 at udsætte starttidspunktet af affaldsindsamling fra kl. 05.15 til efter kl. 06.00 i den overvejende del af Indre By.

 

Endvidere blev der gennemført forsøg med afhentning af dagrenovation i tidsrummet fra kl. 17.00 til kl. 21.00 på udvalgte gadestrækninger i Indre By. Formålet var at undersøge, om aftenindsamling vil være et alternativ på gadestrækninger, hvor der ellers fortsat vil være behov for indsamling mellem kl. 05.15 og kl. 06.00.

 

Øvrige aktiviteter for reducering af støjbelastningen

De øvrige igangsatte aktiviteter for reducering af støjbelastningen og varigheden af støjbelastningen - uanset afhentningstidspunktet - er følgende:

 

·        Reduktion og omlægning af antallet af ugentlige afhentninger pr. ejendom og på visse gadestrækninger

·        Reduktion af arbejdstiden på ejendomme, hvor dagrenovation opsamles i sække

·        Reduktion af antallet af anvendte renovationsbiler pr. dag

·        Reduktion af støj fra affaldsbeholdere og fra renovationsbiler

 

 

Som bilag vedlægges R98's notat af 29. april 2004, der beskriver de opnåede resultater af de igangværende aktiviteter for reducering af støjen i forbindelse med afhentning af dagrenovation i Indre By. Endvidere vedlægges kortbilag, der viser den gennemførte kategorisering.

 

Uddybning af indstilling

Som det fremgår af notatet bor der ca. 19.200 mennesker i Indre By, som i dag får afhentet dagrenovation i tidsrummet fra kl. 05.15 og til kl. 06.00. Det nugældende dispensationsområde til dagrenovationsindsamling fra kl. 05.00 fremgår af vedlagte bilag 3. R98 vurderer på baggrund af den gennemførte kategorisering, at der fortsat vil være behov for affaldsindsamling fra kl. 05.15 til kl. 06.00 på følgende 13 gadestrækninger (se vedlagte bilag 1 og bilag 3, Kategori rød):

 

·        Store Kongensgade

·        Bredgade

·        Nørregade

·        Vestergade

·        Kronprinsessegade (mellem Sølvgade og Gothersgade)

·        Nørre Voldgade

·        Ved Vesterport (mellem Trommesalen og Skt. Jørgens Alle)

·        Stormgade

·        Vesterbrogade (mellem H.C. Andersens Boulevard og Viktoriagade)

·        Den del af Gl. Kongevej som er inden for kommunegrænsen

      (mellem Trommesalen og Stenosgade)

·        Kongens Nytorv

·        H.C. Andersens Boulevard (mellem Vester Farimagsgade og Langebro)

·        Gyldenløvesgade (mellem Vester Søgade og Vester Farimagsgade)

 

Der er tale om gadestrækninger med en stor mængde gennemkørende trafik kombineret med dårlige muligheder for den øvrige trafik til at passere holdende køretøjer. R98 konkluderer, at det især er gadestrækningerne med gennemkørende trafik, som belastes med stor mængde trafik fra ca. kl. 06.00. Det er derfor af hensyn til trafikafviklingen på disse gadestrækninger nødvendigt, at ejendommene på disse gadestrækninger får afhentet dagrenovation før ca. kl. 06.00. R98 vurderer, at der bor ca. 3.000 mennesker ved ovennævnte 13 gadestrækninger.

 

På de øvrige gadestrækninger i Indre By vil det fremover være muligt at påbegynde affaldsindsamlingen fra kl. 06.00 (se vedlagte bilag 1 og bilag 3), hvor der her bor ca. 16.200 mennesker. Forslaget medfører derfor, at en væsentlig del af gadestrækningerne i Indre By tømmes efter kl. 06.00 i forhold til nuværende dagrenovationsindsamling, hvor alle gadestrækninger i Indre By betjenes mellem kl. 05.15 og kl. 06.00. R98 vurderer, at denne omlægning sammen med de øvrige aktiviteter for reducering af støjbelastningen og varigheden af støjbelastningen vil reducere støjgenerne for beboerne i Indre By i betragteligt omfang.

Forsøg med aftenafhentning

For at undersøge alternativer til afhentning af dagrenovation før kl. 06.00 blev der i uge 17 gennemført forsøg med afhentning af dagrenovation i tidsrummet fra kl. 17.00 til kl. 21.00 i Store Kongensgade, Bredgade, Kgs. Nytorv, Nørregade og Vestergade.

 

Som det fremgår af notatet er forsøget under evaluering, men R98 konkluderer, at de trafikmæssige forhold i Store Kongensgade, i Bredgade og på Kgs. Nytorv i det store og hele er ligeså problematiske mellem kl. 17.00 og kl. 21.00, som de er om morgenen efter kl. 06.00. I Vestergade og Nørregade er trafikken mindre intens end om morgenen efter kl. 06.00.

 

R98 vurderer, at afhentning om aftenen muligvis vil kunne lade sig gøre i Nørregade og gader af tilsvarende karakter. R98 anbefaler ikke aftenafhentning i Vestergade og gader af tilsvarende karakter, da de smalle ensrettede gader sammenholdt med stopforbud på Vestergade mellem kl. 08.00 og kl. 20.00 vil give store problemer.

 

Miljø- og Forsyningsforvaltningen vurderer, at det et halvt år efter implementeringen af det senere afhentningstidspunkt i Indre By vil være behov for vurdering af, om det senere afhentningstidspunkt har givet anledning til færre støjgener ved affaldsindsamlingen i Indre By. Behovet og mulighederne for yderligere aktiviteter for reduktion af støj ved affaldsindsamling i Indre By vil nærmere blive vurderet, herunder aftenafhentning på Nørregade og gader af tilsvarende karakter i kategori rød med henblik på reducering af antallet af gadestrækninger, hvor der måtte være behov indsamling fra kl. 05.15. I vurderingen vil der ligeledes på baggrund af konkrete observationer blive udarbejdet en konsekvensvurdering for omlægningens økonomi, miljø/arbejdsmiljø og trafikafvikling.

 

Yderligere agter Miljøkontrollen og R98 i et tæt samarbejde at genoptage kontakten til Bygge- og Teknikforvaltningen med henblik på at undersøge mulighederne for etablering af standsningsbåse for renovationsbiler, ændrede parkeringsbestemmelser på visse dele af udvalgte gadestrækninger, samt undersøge mulighederne for etablering af affaldsøer ud for visse ejendomme mv.

 

Omlægning af indsamlingsruterne

R98 forventer, at en omlægning af indsamlingsruterne vil kunne gennemføres over to perioder. I det område, hvor flest borgere har støjgener, forventer R98, at omlægningen vil kunne træde i kraft ca. 6 uger efter, beslutningen herom er truffet. I den resterende del af Indre By forventes den at træde i kraft en måned senere.

 

Private affaldstransportører

I forbindelse med borgermøde den 21. april 2004 om afhentning af affald i Indre By blev der spurgt til, hvilke krav der stilles om afhentningstidspunkter til private transportører, som har indgået aftale med Københavns Kommune om afhentning af affald.

 

Erhvervsaffaldsordningerne i Københavns Kommune er organiseret som indsamlings-ordninger, hvor private vognmænd via en privatretlig aftale med Københavns Kommune har adgang til at forestå indsamling og transport af affald. Der er mulighed for i de privatretlige aftaler at stille krav om, at der i bestemte områder kun må afhentes affald på bestemte tidspunkter. Men man skal være opmærksom på, at der ikke i miljølovgivningen er en generel adgang til at regulere varekørsel, herunder affalds-transporter. Adgangen til at kunne regulere i forhold til erhvervsaffaldstransportørerne følger alene af, at de udfører transporterne inden for rammerne af de aftaleordninger, der er etableret.

 

Fra 1. januar 2003, hvor alle transportøraftaler blev fornyet, er der i aftalerne indført en bestemmelse om, at afhentning af affald i tidsrummet kl. 24.00 til kl. 06.00 foregår således, at det ikke er til unødig gene for de omboende. Miljøkontrollen kan ud fra en konkret vurdering i det enkelte tilfælde fastlægge yderligere rammer for afhentnings-tidsrummet. Vilkåret er drøftet med transportørerne og deres organisationer på informationsmøder i 2003 og 2004 samt i forbindelse med workshops om Affaldsplan 2008.

 

Transportørerne har udtrykt forståelse for vilkåret, og at det under normale forhold sagtens kan overholdes. Dette underbygges af, at Miljøkontrollen de sidste 4-5 år kun har modtaget et par klager over støj i nattetimerne i forbindelse med afhentning af affald omfattet af indsamlingsordningerne. Miljøkontrollen kan stille krav om, hvornår afhentning af affald omfattet af indsamlingsordningerne tidligst må påbegyndes, eksempelvis efter kl. 06.00.

 

 

 

    

ALTERNATIVE LØSNINGSFORSLAG

 

Miljøkontrollen har anmodet R98 om at vurdere alternative løsningsforslag, hvor der i Indre By afhentes dagrenovation udelukkende efter kl. 06.00, som i den øvrige del af kommunen. Det fremgår af notat, at trafikafviklingen vil blive væsentligt forringet i forhold til forslaget på gadestrækningerne i kategori rød. R98 er overbevist om, at der især på gadestrækningerne med gennemkørende trafik vil opstå en række situationer, hvor dagrenovationsindsamlingen formentligt vil medføre en standsning af trafikken med alvorlige forsinkelser til følge for dens afvikling. Endvidere vil emissionen af kultveilte og øvrige luftforurenede stoffer og partikler være op imod fire gange større, end hvis den foreslåede omlægning besluttes.

 

R98 vurderer, at en afhentning på gadestrækninger i kategori rød efter ca. kl. 06.00 vil være forbundet med en betydelig risiko for arbejdsulykker for renovationsarbejderne og for, at trafikafviklingen ikke kan gennemføres uden politiets indgriben. Som det fremgår af notatet og af vedlagte bilag 3 er politiets grundholdning, at R98 bør genere trafikafviklingen mindst muligt, og at man derfor helst ser, at det nuværende afhentningstidspunkt ikke udskydes.

 

På den baggrund indstiller Miljø- og Forsyningsforvaltningen, at der indtil videre gives dispensation til fortsat afhentning af dagrenovation fra kl. 05.15 på 13 gadestrækninger, og for de øvrige gadestrækninger i Indre By at udskyde indsamlingen til kl. 06.00. Med udgangspunkt i den efterfølgende evaluering vil Miljø- og Forsyningsforvaltningen senere vende tilbage med redegørelse for behov for fortsat dispensation til tidligere indsamling på nærmere angivne gadestrækninger.

 

Centralsuganlæg og mobilsuganlæg

På Miljø- og Forsyningsudvalgets ordinære møde den 19. april 2004 blev der spurgt til løsningsmuligheder med centralsuganlæg og mobilsuganlæg.

 

Centralsuganlæg er anlæg, hvor affaldet suges til en central sugeterminal, hvor affaldet opsamles i en stor beholder/container, der tømmes med en passende frekvens. Mobilsuganlæg er anlæg, hvor affaldet opsamles i en tank med et passende antal indkast. Systemet tømmes ved, at en særlig "mobilsugbil" suger tanken tom med en frekvens på mellem 1 og 5 ugentlige tømninger.

 

Der vil være meget store anlægsomkostninger forbundet med at etablere centralsuganlæg i eksisterende byområder. Det eneste anlæg i drift i Indre By er anlægget i Nyhavn, og det blev etableret i forbindelse med, at hele gade- og kajanlægget alligevel skulle renoveres. Hvis ikke dette havde været tilfældet, ville anlægs-omkostningerne have været så betydelige, at anlægget sandsynligvis ikke ville være blevet lavet. Ud over anlægget i Nyhavn er der ved at blive etableret et anlæg i Havnestaden. Anlægget her skal betjene ca. 1.000 husstande.

 

I modsætning til centralsug er mobilsug betydeligt mere udbredt. Der er i forbindelse med gårdsaneringer, boligsaneringer og nybyggeri etableret flere mobilsuganlæg. Mobilsuganlæg betjener typisk en enkelt ejendom eller et antal ejendomme i en samlet bebyggelse.

 

Mobilsuganlæg vil angiveligt ikke betyde en reduktion af støjbelastningen i forhold til traditionel affaldsindsamling. Mobilsuganlæg er som nævnt mindre og kan typisk dække det antal ejendomme, der ved traditionel tømning ville have fælles tømnings-adresse. Antallet af ugentlige tømninger vil være ens og støjen i forbindelse med mobilsugbilens tømning af tankene er betydelig. Hertil kommer, at mobilsugbilens totalvægt langt overstiger vægtrestriktionerne i Indre By, hvilket betyder, at der skulle meddeles en særskilt dispensation til kørsel med disse biler i Indre By.

 

 

MILJØVURDERING

 

Den senere afhentning af dagrenovation i Indre By betyder, at den overvejende del af tømningsadresserne i Indre By betjenes efter kl. 06.00 i modsætning til i dag, hvor alle tømningsadresserne i Indre By betjenes fra kl. 05.15 til ca. kl. 06.00. Forslaget vil medføre, at 16.200 beboere ikke længere vil være udsat for støjgener ved affalds-indsamling mellem kl. 05.15 - 06.00.

 

Den foreslåede omlægning af indsamlingsruterne forventes at medføre en forøget kørselstid og dermed forøget udledning af partikler fra dieselmotorer. R98 forventer på baggrund af de gennemførte forsøg i 2003, at omlægningen som minimum vil medføre et øget kørselsforbrug på 4 km. pr. dag pr. renovationsbil i forhold til den nuværende affaldsindsamling. Det svarer til en øget emission af kultveilte (CO2) på godt 20 tons pr. år, svarende til 0,7% af den kultveilteudledning, som R98 indsamlingsaktiviteter medførte i 2003. Det øgede brændstofforbrug skyldes blandt andet, at det for R98 vil være nødvendigt at planlægge tilbagekørsel til de gadestrækninger med ejendomme, som betjenes fra kl. 05.15, for på et senere tidspunkt at kunne betjene de ejendomme, der ligger i sidegaderne til de først betjente gadestrækninger.

 

Ved at udskyde afhentningen af dagrenovation på alle gadestrækninger i Indre By til efter kl. 06.00 vurderer R98, at brændstofforbruget vil øges i endnu større omfang. Årsagen hertil er, at afhentningen af dagrenovation fra ejendommene på de 13 gadestrækninger i kategori rød først vil kunne afsluttes efter kl. 08.00. R98 vurderer bl.a. på baggrund af dette øgede brændstofforbrug, at udledningen af kultveilte og øvrige luftforurenede stoffer og partikler vil være op imod fire gange større, end hvis der gives dispensation til tidligere afhentning på de 13 gadestrækninger.

 

ØKONOMI

 

R98 vurderer, at den foreslåede omlægning af indsamlingsruterne til afhentning af dagrenovation fra kl. 06.00, vil medføre begrænsede meromkostninger af størrelses-ordenen ca. 1,2 mio. kr. pr. år. R98 vurderer, at forslaget kan gennemføres inden for R98's eksisterende budget. Forslaget får ingen økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

 

R98 vurderer, at en indsamling uden dispensation til tidligere afhentning på yderligere 13 gadestrækninger vil øge indsamlingsomkostningerne i et omfang, der ikke umiddelbart kan neutraliseres ved yderligere effektiviseringer, og en takststigning kan derfor komme på tale. R98 skønner, at omkostningerne vil stige med yderligere 2,8 mio. kr. pr. år til i alt 4,0 mio. kr. pr. år i forhold til de nuværende omkostninger.

 

HØRING

 

Københavns Politi har været høringspart om problemstillingerne med udsættelse af afhentningstidspunktet for dagrenovationsindsamlingen i Indre By til kl. 06.00 (se bilag 2).

BILAG

Bilag 1: Notat af 29. april 2004 fra R98 med status på R98's bestræbelser på at reducere støjgener ved afhentning af dagrenovation i Indre By.

 

Bilag 2: Høringssvar af 19. februar 2004 fra Københavns Politi.

 

Bilag 3: Kortbilag vedrørende kategoriseringen af Indre By.

 

 

Hjalte Aaberg                /  

                                                                                                             Hans Lunde

 


 


Til top