Mødedato: 10.05.2004, kl. 14:30

Forbedring af vandkvaliteten i Svanemøllebugten

Forbedring af vandkvaliteten i Svanemøllebugten

Miljø- og Forsyningsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 10. maj 2004

 

 

11.      Forbedring af vandkvaliteten i Svanemøllebugten

 MFU 116/2004

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller, at Miljø- og Forsyningsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at der meddel es KE en kapitalbevilling på 163 mio. kr. til forbedring af vandkvaliteten i Svanemøllebugten, og indtægtsbevilling på 3,0 mio. kr. vedrørende Frederiksberg og Gentofte Kommuners andele i projektet, og

at der på budget 2004 gives en tillægsbevilling på 38,3 mio. kr. til anlægsbevillingen for spildevand, 1.40.3, modsvaret af en negativ tillægsbevilling på 38,3 mio. kr. til varmeforsyningens driftsbevilling, 1.03.1.,  idet der herefter vil kunne anvises kassemæssig dækning i 2004 for udgiften til ovennævnte projekt på konto 1.42.40.3.33 "Forbedring af vandkvaliteten i havn og kyst".

 

 

RESUME

Borgerrepræsentationen har på sit møde 5.februar 2004 tiltrådt udkast til Spildevandsplan 2004. I planudkastet er målsætningen fra Spildevandsplan 2000, om at spildevandspåvirkningen af de marine vandområder skal nedsættes så meget at kravene til god hygiejnisk badevandskvalitet kan opnås, videreført. For at opnå denne målsætning er det nødvendigt at iværksætte en række tiltag. Den kapitalbevilling, der her søges, foreslås anvendt til foranstaltninger, som reducerer udledningerne fra kloaksystemet til Svanemøllebugten.

Frederiksberg Kommune og Gentofte Kommune tilleder spildevand og regnvand til en del af ledningssystemet og skal således betale en forholdsmæssig andel af udgifterne til de foreslåede foranstaltninger i de dele af ledningssystemet, som de er medbrugere af.     

Finansieringen af projektet i 2005 og 2006 forudsætter, at Miljø- og Forsyningsudvalget bevilges et rammeløft i forhold til de budgetrammer, som Økonomiudvalget tidligere har været udmeldt. Miljø- og Forsyningsudvalget søger med en særskilt sag om, at der afsættes en pulje på 207 mio. kr., der kan udmøntes af ØU som rammeudvidelser til Miljø- og Forsyningsudvalget i 2005 og 2006.

 


SAGSBESKRIVELSE

I forslag til Spildevandsplan 2004 videreføres målsætningen fra Spildevandsplan 2000 om at spildevandspåvirkningen af de marine vandområder skal nedsættes så meget at kravene til en god badevandskvalitet kan opnås.

En væsentlig kilde til forurening af vandet i Københavns Havn er overløb under regn fra kloaksystemet. Det Københavnske kloaksystem er i det væsentlige udformet som et fællessystem. Det vil sige, at spildevandet fra boliger og erhverv løber i samme rør som regnafstrømningen fra tage, gader og pladser. Kloaksystemet har under kraftige regn ikke stor nok kapacitet til at transportere al regn- og spildevand til renseanlæggene. For at undgå, at den manglende kapacitet giver anledning til kælder- og terrænoversvømmelser er kloaksystemet forsynet med overløbsbygværker, hvor det overskydende vand kan blive ledt ud til et nærtliggende vandområde, som f.eks. til havnen. Ved at udbygge dele af kloaksystemet dels med større rør og dels med forsinkelsesbassiner kan nogle af overløbsbygværkerne helt nedlægges. Udledningsmængderne og  overløbshyppighed fra de resterende overløbsbygværker reduceres samtidigt væsentligt.         

Der er udført eller er under udførelse en række projekter, som vil give en forbedret vandkvalitet i Nordhavnen, Sydhavnen og Inderhavnen.

Den forbedrede vandkvalitet er blandt andet begrundet i et ønske om, at havneområderne i højere grad end hidtil skal kunne bruges til rekreative formål, herunder badning og andre aktiviteter, hvor man kommer i tæt kontakt med vandet.

Det er derfor i Spildevandsplan 2000 og i forslaget til Spildevandsplan 2004 anført, at der bør iværksættes tiltag så badevandskriteriet kan overholdes. Badevandskriteriet for saltvand er, at der i badesæsonen fra 1. juni til 1. september maksimalt må være en overskridelse af grænseværdien for coli-bakterier i 5% af tiden. Da forurening med colibakterier stort set kun stammer fra overløb fra kloaksystemet og da der normalt er en relativ stor vandudskiftning i havnen, regnes der med, at badevandskriteriet kan overholdes, hvis der højst er 5 overløb fra kloaksystemet om året svarende til 2-3 overløb i badesæsonen.

 

Svanemøllebugten

Svanemøllebugten kan deles op i 3 vandområder. Kalkbrænderihavnen, Svanemøllehavnen og den nordlige del af Svanemøllebugten.

I dag er der udledning fra 2 overløbsbygværker til Kalkbrænderihavnen, fra 2 overløbsbygværker til Svanemøllehavnen og fra 4 overløbsbygværker til den nordlige del af Svanemøllebugten.

Med de nedenfor skitserede  projekter vil 5 overløbsbygværker kunne lukkes, så der kun vil restere et til Kalkbrænderihavnen, et til Svanemøllehavnen og et til den nordlige del af Svanemøllebugten. Samtidig vil overløbsmængde og hyppighed blive væsentligt reduceret fra de tilbageblevne overløb.

Lersøgrøften rørlægges. Lersøgrøften er en åben afløbskanal som løber på den nordlige side af S-togsbanen mellem Nørrebro station og Hellerup Station. Den starter som en lukket kanal inde fra Nørrebro Station. Lidt nord for Tagensvej går den lukkede kanal over i en åben grøft, som er ført under Emdrupvej og Lyngbyvej i rørkanaler. Ved Mindelunden bliver den igen til en lukket kanal benævnt Wilhelmsdalløbet, som har udløb i Svanemøllebugten. Udløbet er beliggende på den sydligste del af Tuborgs arealer.

Afløbskanalen er i funktion under kraftig regn, hvor den modtager overløb fra en række overløbsbygværker, som er interne overløb fra spildevandssystemet til hjælpeledningssystemet. I 1995 blev der etableret en afspærring i Wilhelmsdalløbet, så den nederste del af kanalen kunne omdannes til et bassin på 8.000 m3 og dermed give en reduktion i udledningerne til Svanemøllebugten. Den åbne grøft har en længde på 1700 meter. Ved at rørlægge den åbne grøft og på strækningen indføre 2 reguleringsbygværker, hvor man ved hjælp af automatisk regulerede spjæld kan tilbageholde vand i ledningen, vil der kunne etableres et yderligere bassinvolumen på 21.000 m3.

Hvis den åbne grøft skulle omdannes til et bassin ville der være væsentlige drifts- og renholdelsesmæssige problemer forbundet hermed. Da det heller ikke af hygiejniske og æstetiske grunde anses for at være tidssvarende at have åbne spildevandsanlæg nærved tætbefolkede beboelsesområder foreslås grøften rørlagt. Det kan oplyse, at Lersøgrøften er den sidste åbne afløbskanal i det Københavnske kloaksystem.

Ombygning af Scherfigsvej pumpestation. Tømningen af ovennævnte bassin sker via Scherfigsvej pumpestation til Strandvængets pumpestation, der pumper vandet videre til renseanlæg Lynetten. For at få en tilstrækkelig hurtig nedtømning af bassinet er det nødvendigt med en væsentlig ombygning af Scherfigsvej pumpestation. Ved ombygningen tilgodeses endvidere nogle eksisterende driftsproblemer, som den nuværende pumpestation har med at betjene pumpeoplandet.

På samme areal som Scherfigsvej pumpestation er beliggende er der igangsat et  projekt, som modtager støtte gennem EU's støtteprogram LIFE-Environment. Projektet går ud på at etablere et anlæg, som kan rense 500 l/sek. overløbsvand. Formålet med anlægget er ved hjælp af den nyeste viden og erfaring om spildevandsrensning, at fjerne stort set alle bundfældelige stoffer og flydestoffer i overløbsvandet og derefter lede det gennem et UV anlæg (ultraviolet belysning), som desinficerer overløbsvandet inden det ledes ud i Svanemøllebugten. Borgerrepræsentationen har på sit møde den 27.11.2003 meddelt en anlægsbevilling på 25 mio. kr. til dette projekt og godkendt en indtægt på 10 mio. kr. fra EU`s støtteprogram..

Det EU støttede projekt vil indgå som en integreret del af den ombyggede pumpestation.    

Rørlægning af Lersøgrøften og etablering af bassinet på 21.000 m3 samt ombygning af Scherfigsvej pumpestation vil nedbringe de årlige overløbsmængder  fra ca. 250.000 m3 til ca. 45.000 m3. Overløbshyppighederne vil falde fra ca. 16 gange om året til 4 –5 gange om året. Ved rensning af 500 l/sek. overløbsvand vil de årlige udledninger af urenset vand falde fra de ca. 45.000 m3 til 25.000 m3 og overløbshyppigheden for urenset spildevand vil falde til 2 –3 gange om året.

Nedlæggelse af 4 mindre overløbsbygværker - 3 til den nordlige del af Svanemøllebugten og et til Svanemøllehavnen. Det foreslås at overløbene nedlægges ved at der etableres et rørbassin på ca. 500 m3 i den lokale vej Vesterled.

Reduktion af overløbshyppigheden til Svanemøllehavnen fra ca. 7 gange om året til 2 – 3 gange om året samt finristning af overløbsvandet. Det resterende overløbsbygværk til Svanemøllehavnen er særlig kritisk fordi udledningen sker i den indre del af Svanemøllehavnen, hvor vandudskiftningen er dårlig og hvor brugerne af havnen er tæt på de uæstetiske og uhygiejniske udledninger. Det foreslås at etablere et reguleringsbygværk på den nordlige del af tilløbet. Ved i højere grad end i dag at styre på afstrømningen i kloaksystemet vil de gennemsnitlige antal årlige  udledninger kunne bringes ned fra de i dag ca. 7 gange til 2 - 3 gange og de årlige udledte mængder vil falde fra ca. 36.000 m3 til ca. 10.000 m3. Samtidig foreslås der installeret automatisk rensede finriste, så meget som muligt af synlige stoffer holdes tilbage i kloaksystemet.

Nedlæggelse af et overløbsbygværk til Kalkbrænderihavnen. Det foreslås at udskifte ca. 350 m ledning i Kalkbrænderihavnsgade til en større dimension. Et overløbsbygværk kan herefter nedlægges. Det tilbageværende overløbsbygværk til Kalkbrænderihavnen vil være i funktion mindre end én gang om året.   

 

ØKONOMI

Den samlede udgift er anslået til 163 mio. kr. (prisniveau april 2004). Udgifterne omfatter følgende poster:

Rørlægning af Lersøgrøften                                                             98 mio. kr.

Ombygning af Scherfigsvej pumpestation                                       20 mio. kr.

Fornyet ledning i Vesterled                                                                5 mio. kr.

Finriste på overløb til Svanemøllehavnen                                        10 mio. kr.

Fornyet ledning i Kalkbrænderihavnsgade                                         5 mio. kr.

Øvrige udgifter, herunder tilsyn og projektering                            25 mio. kr.

I alt                                                                                                    163 mio. kr.

Udgifterne foreslås afholdt med 40 mio. kr. i 2004,  med 61,7 mio. kr. i 2005 og med 61,3 mio. kr. i 2006. Projektet afsluttes ultimo 2006 og er således færdigt til badesæsonen 2007.

Den samlede indtægt fra Frederiksberg og Gentofte kommuner på 3 mio. kr. vil blive fordelt over med 1,7 mio. kr. i 2004, 0,3 mio. kr. i 2005 og 1,0 mio. kr. i 2006.

 

Anvisning af udgifterne og indtægterne.

Der søges med denne indstilling en negativ tillægsbevilling på 38,3 mio. kr. til varmeforsyningens driftsbevilling, 1.03.1., hvor der i 2004 ventes et mindreforbrug på 53 mio. kr. som følge af, at varmeafgiftssagen er afsluttet uden yderligere afgiftstilsvar.

Med en modvarende tillægsbevilling på 38,3 mio. kr. samt en indtægtsbevilling fra Gentofte Kommune på 1,7 mio. kr. til rådighedsbeløbet på anlægsbevillingen for spildevand, 1.40.3, placeret under konto 1.42.40.3.33 "Forbedring af vandkvaliteten i havn og kyst", vil der herefter vil kunne anvises kassemæssig dækning i 2004 for udgiften til ovennævnte projekt.

Finansieringen af projektet i 2005 og 2006 forudsætter, at Miljø- og Forsyningsudvalget bevilges et rammeløft i forhold til de budgetrammer, som Økonomiudvalget tidligere har været udmeldt. Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller i en særskilt sag, der behandles samtidig med denne indstilling, at der afsættes en pulje på 207 mio. kr., der kan udmøntes af ØU som rammeudvidelser til Miljø- og Forsyningsudvalget i 2005 og 2006.

Forvaltningen har endvidere udarbejdet en revideret investeringsoversigt til Miljø- og Forsyningsudvalgets budgetbidrag, hvor udmøntningen af den ovennævnte pulje er indarbejdet. I den reviderede investeringsoversigt er der anvist finansiering af nærværende projekt som følger:

I 2005 foreslås brugt 60,3 mio. kr. som afholdes med 53,3 mio. kr. på konto 01.42.40.3.34 "Åbne afløbskanaler" og 7,0 mio. kr. på konto 01.42.40.3.33 "Forbedring af vandkvaliteten i Havn og Kyst". Den forventede indtægt samme år på 0,3 mio. kr. kontoføres på konto 01.42.40.3.34 "Åbne afløbskanaler". Netto udgiften på 60 mio. kr. kan anvises ved en udvidet anlægsramme i 2005.

I 2006 foreslås brugt 61,0 mio. kr. som afholdes på med 58,0 mio. kr. på konto 01.42.40.3.12 "Åbne afløbskanaler" og med 3 mio. kr. på konto 01.42.40.3.33 "Forbedring af vandkvaliteten i Københavns Havn og Kyst". Der vil være dækning på konto 01.42.40.3.33, idet forbruget på Sct. Annæ Plads er revurderet og samlet forbrug på bevillingen er ændret fra 50 mio. kr. til 47,7 mio. kr. Der forventes fortsat et forbrug på 1 mio. kr. til LIFE projektet. Den forventede indtægt samme år på 1,0 mio. kr. kontoføres på konto 01.42.40.3.12 "Åbne afløbskanaler". Beløbene vil blive medtaget i budgetlægningen for det pågældende år.

 

< p class=MsoHeader style='page-break-after:avoid;tab-stops:65.2pt'>MILJØVURDERING

Den marine recipient

Projekterne indebærer væsentlige forbedringer af Svanemøllebugtens vandmiljø. Udover at den hygiejniske vandkvalitet forbedres, nedsættes også udledninger af næringssalte, så algevæksten begrænses og vandet dermed bliver mere klart og rent.

De foreslåede renseforanstaltninger vil også betyde mindre synlig forurening efter et overløb.

Støj

Under udførelsen af projekterne vil der være miljømæssige gener mest i form af støj og trafik på grund af anlægsarbejderne. Det meste af arbejdet vil foregå i områder der ikke er tæt ved helårsbeboelse. En del af arbejdet vil foregå langs med kolonihaveområdet i Lersøparken. Der vil blive truffet de nødvendige foranstaltninger for at mindske generne for beboerne mest muligt.

Støv

Såfremt der under udførelse af projekterne opstår risiko for generende støvdannelser i forhold til omgivelserne, vil der blive truffet passende foranstaltninger til at afværge støvdannelse.

Jord

En del af arbejdet vil komme til at foregå i en del af Lersøparken, hvor der tidligere har været losseplads. Forundersøgelser har vist, at der er forekomster af stærkt forurenet jord. Der vil i den forbindelse være særlige forhold, der skal iagttages under arbejdets udførelse, herunder klassificering af jorden og deponering heraf.

Al overskudsjord anmeldes og håndteres i overensstemmelse med gældende regler i Københavns Kommune. KE's Miljø- og kvalitetsafdeling bistår med anmeldelser af gravearbejder til Miljøkontrollen samt med tilsyn mv.

Der  anvendes værnemidler, hvis forureningen kan være sundhedsskadelig for de som skal arbejde dér m.v.

Uæstetiske forhold, herunder lugt

Lugtgener samt generelle uæstetiske forhold i forbindelse med udledning af urenset spildevand til recipienten vil blive nedbragt i forhold til tidligere.

Rørlægning af Lersøgrøften vil betyde, at de  uæstetiske forhold omkring den åbne grøft samt eventuelle lugtgener vil forsvinde. Da den rørlagte grøft vil blive forsynet med automatisk spuling vil det også give bedre arbejdsmiljø og driftsforhold end der er i dag.

 

 

Spildevand

Biler afvaskes inden de kører fra Lersøparken. Såfremt det vurderes eller konstateres, at vaskevandet er, eller kan være, forurenet med miljøfremmede stoffer, træffes de nødvendige foranstaltninger til, at det forurenede vaskevand opsamles og bortskaffes, således som det er fastlagt i gældende bestemmelser herom.

Affald

Affald, herunder farligt affald, opdaget eller opstået i forbindelse med gennemførelsen af projekterne bortskaffes i henhold til Københavns Kommunes gældende regler herom.

Grønne områder

Rørlægningen af Lersøgrøften vil betyde, at det pågældende areal kan anvendes til rekreative formål. Det vurderes i øvrigt, at aktiviteterne ikke vil medføre negative ændringer i kvaliteten eller omfanget af grønne områder.

Risikoforhold

Risikoen for, at der i forbindelse med udførelsen af de omhandlede projekter kan ske omfattende forurening af omgivelserne, vurderes som lille. I tilfælde af, at der stødes på større forureninger, kontaktes Københavns Kommunes miljøvagt i Miljøkontrollen med henblik på at få afværget og korrekt bortskaffet den eventuelle forurening.

Sundhed

Det vurderes, at de udførelsen af de omhandlede projekter ikke negativt vil påvirke befolkningens sundhed eller velfærd.

Samlet miljøvurdering

Samlet vurderes det, at gennemførelsen af de omhandlede projekter vil have ringe negativ miljøpåvirkning af omgivelserne i anlægsfasen, men en betydelig positiv påvirkning af miljøet efter gennemførelsen.

Det vurderes, at der med ovenstående er truffet tilstrækkelige foranstaltninger til forebyggelse og afværgelse af eventuelle forureninger og miljømæssige uheld.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ved rørlægning af Lersøgrøften vil det pågældende areal, som  er ca. 22 m bredt og 1700 m langt kunne anvendes til f.eks. rekreative formål, idet der dog skal anlægges en mindre adgangsvej af hensyn til drift og vedligeholdelse af kloakanlægget.

I forslag til Spildevandsplan 2004 er udførelsesperioden for projekter vedrørende Svanemøllebugten angivet til 2004 – 2009. Hvis nærværende kapitalbevillingsansøgning tiltrædes, vil  udførelsesperioden kunne ændres til 2004 – 2006.

 

HØRING

Projekterne har været forelagt Miljøkontrollen som recipientmyndighed for de marine områder. Miljøkontrollen anbefaler projekterne.

Projektet er forelagt på embedsmandsplan i Frederiksberg og Gentofte kommuner. Efter godkendelse af nærværende ansøgning vil projektet kunne forelægges til politisk behandling i de to kommuner.

 

BILAG 1. Projektforslag. Recipientbeskyttende foranstaltninger i havn og kyst 

 

 

 

 

Niels Juul Jensen               /              Ole Toft Frederiksen

 

 


 


Til top