Mødedato: 09.10.2000, kl. 15:00

Redegørelse om status for "Retningslinier vedrørende miljømæssige forhold ved udendørs musikarrangementer og lignende"

Redegørelse om status for "Retningslinier vedrørende miljømæssige forhold ved udendørs musikarrangementer og lignende"

Miljø- og Forsyningsudvalget

Miljø- og Forsyningsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 9. oktober 2000

 

7. Redegørelse om status for "Retningslinier vedrørende miljømæssige forhold ved udendørs musikarrangementer og lignende"

MFU 218/2000 J.nr. M 4500-1/00

 

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår,

at Miljø- og Forsyningsudvalget tager denne redegørelse til efterretning.

 

RESUME

Miljø- og Forsyningsudvalget tiltrådte d. 22. februar 1999 forslag til "Retningslinier vedrørende miljømæssige forhold ved udendørs musikarrangementer og lignende", bl.a. med bemærkning om, at udvalget løbende skal holdes orienteret om udviklingen.

Københavns Politi samt Vej & Park har i 2000 indarbejdet retningslinierne i forbindelse med de tilladelser, der er givet til udendørs musikarrangementer og lignende.

Miljøkontrollen har i sommeren 2000 modtaget 6 klager fra 5 personer over udendørs musikarrangementer. Klagerne fordeler sig med 4 klager over arrangementer i Fælledparken, herunder Pavillonen, 1 klage over et arrangement på Rosenborg eksercerplads samt 1 klage over et arrangement på Amagertorv/ Højbro Plads. Alle klager er blevet behandlet i henhold til retningslinierne, herunder er der, hvor det har været muligt, foretaget tilsyn og støjmålinger.

Parken A/S har søgt om tilladelse til at overdække Parken bl.a. for at kunne huse det internationale Melodi Grand Prix til næste år. Miljøkontrollen har ikke haft bemærkninger til ansøgningen, fordi overdækningen indtil videre ikke vil øge brugen af Parken til musikarrangementer. En eventuel senere ansøgning om afholdelse af flere musikarrangementer i Parken vil blive forelagt Miljø- og Forsyningsudvalget.

Et musikarrangement på 5-øren og 10-øren i forbindelse med Øresundsbrons åbning gav anledning til overskridelse af støjvilkårene i retningslinierne.

Der skønnes ikke at være grundlag for at foreslå ændringer i retningslinierne.

 

SAGSBESKRIVELSE

Miljø- og Forsyningsudvalget tiltrådte i sit møde den 22. februar 1999 forslag til "Retningslinier vedrørende miljømæssige forhold ved udendørs musikarrangementer og lignende", bl.a. med bemærkning om, at udvalget løbende skal holdes orienteret om udviklingen.

I mødet den 27. september 1999 tog udvalget en redegørelse om status for sæsonen 1999 til efterretning.

I sæsonen 2000 har Københavns Politi samt Vej & Park indarbejdet retningslinierne i de tilladelser, som er udstedt til udendørs musikarrangementer. Miljøkontrollen har deltaget i møder med politiet og Vej & Park om planlægningen af større arrangementer, bl.a. med henblik på at informere arrangørerne om Københavns Kommunes retningslinier.

Københavns Idrætsanlæg har foreslået, at retningslinierne ændres således, at der kan afholdes musikarrangementer i Valby Idrætspark indtil kl. 24:00 i stedet for som nu til kl. 22:00. Miljøkontrollen er i dialog med Københavns Idrætsanlæg herom. Såfremt det giver anledning til forslag om ændring af retningslinierne, vil Miljø- og Forsyningsforvaltningen udarbejde indstilling til udvalget herom.

De udendørs musikarrangementer i sommeren 2000 har givet anledning til følgende reaktioner:

Klager:

  • Musikken i Pavillonen i Fælledparken har givet anledning til tre klager fra to beboere i området. Miljøkontrollen har foretaget tilsyn og støjmålinger i forbindelse med nogle af de musikarrangementer, som på baggrund af programmet vurderedes at støje mest. Der blev ikke konstateret overskridelser af retningsliniernes støjkrav. Miljøkontrollen vil fortsat føre tilsyn og foretage støjmålinger ved udvalgte koncerter ved Pavillonen i næste sæson.
  • Miljøkontrollen modtog en klage over musikstøj fra et projekt "Sommerdans" i Fælledparken, arrangeret af bl.a. Kultur- og Fritidsforvaltningen. Arrangørerne er blevet gjort opmærksom på at arrangementet er placeret meget tæt ved beboelser. Kultur- og Fritidsforvaltningen har oplyst, at arrangementet vil blive flyttet til et andet sted i Fælledparken til næste år.
  • Miljøfestivalens aktiviteter på Amagertorv/ Højbro Plads gav anledning til en enkelt klage over støjniveauet. Miljøkontrollen foretog ikke støjmålinger på stedet på grund af arrangementets karakter, som hovedsageligt kun var med akustisk musik. Miljøkontrollen vurderer at retningsliniernes støjvilkår ikke blev overskredet.
  • Københavns Politi gav i foråret tilladelse til en koncert på Rosenborg Eksercerplads med Elton John. Koncerten gav anledning til en enkelt klage fra en beboer ved Kongens Nytorv/ Bredgade. Rosenborg Eksercerplads er ikke omfattet af retningslinierne, idet der yderst sjældent afholdes arrangementer på pladsen. Miljøkontrollen var tilstede ved arrangementet, og det vurderes, at pladsen ikke er velegnet til musikarrangementer på grund af nærheden til beboelser i Gothersgade. Københavns Politi har tilkendegivet, at man heller ikke mener at eksercerpladsen er velegnet til denne type koncerter. Miljøkontrollen kan ikke vurdere, hvordan støjforholdene har været så langt væk som ved Kongens Nytorv. Vindforholdene kan dog have medført, at musikken var tydelig også der. Miljøkontrollen har ikke modtaget klager fra området nærmest eksercerpladsen.
  • Musikforeningen 5-ørens fem arrangementer har i 2000 ikke givet anledning til klager til Miljøkontrollen. Miljøkontrollen var tilstede ved tre arrangementer og konstaterede ikke overskridelser af retningsliniernes vilkår.

Parkens overdækning

Parken A/S har søgt om byggetilladelse til overdækning af Parken. Baggrunden er dels et ønske om at kunne huse det internationale Melodi Grand Prix til næste år, dels et ønske om at kunne huse sportsarrangementer, der kræver tørvejr, f.eks. boksning. Parken A/S har over for Byggedirektoratet tilkendegivet, at der ikke på nuværende tidspunkt ønskes tilladelse til yderligere ikke sportslige arrangementer, end der allerede er tilladelse til. Miljøkontrollen har oplyst, at man ikke har bemærkninger til at parken overdækkes med henblik på at kunne rumme sportsarrangementer, der ikke finder sted i dag. Byggedirektoratet har den 18. august 2000 meddelt byggetilladelse under disse forudsætninger.

Parken A/S har oplyst, at man senere vil søge om tilladelse til flere ikke sportslige arrangementer i en overdækket Parken. En beslutning om tilladelse hertil kræver ny lokalplan eller et tillæg til den eksisterende. En eventuel sag herom vil blive forelagt Miljø- og Forsyningsudvalget.

Andet

Musikforeningen 5-øren søgte i foråret politiet om tilladelse til et Sct. Hans arrangement med planlagt afslutning kl. 24.00. Fra politiets side ville man kun give tilladelse til arrangementet, såfremt dette blev afsluttet kl. 22.00. 5-øren har de foregående år fået tilladelse til at afslutte tilsvarende arrangementer Sct. Hans aften kl. 24.00. Politiet rettede derfor henvendelse til Miljøkontrollen, der udtalte, at man ikke havde indvendinger imod arrangementet. Retningslinierne åbner netop mulighed for arrangementer til kl. 24.00 på Sct. Hans aften. Politiet gav herefter tilladelse til arrangementet til kl. 24.00.

I forbindelse med åbningen af Øresundsbron afholdt Øresundsbro Konsortiet, med politiets tilladelse, et heldags arrangement på både 5- og 10-øren. Arrangementet bestod bl.a. af en større koncert på 10-øren om aftenen. Miljøkontrollen foretog tilsyn i forbindelse med koncerten og kunne konstatere at der skete overskridelser af retningsliniernes støjkrav om maksimalt 55 dB(A) ved nærmeste beboelse. Miljøkontrollen vurderede, at arrangementet var af så speciel karakter, at der ikke skulle skrides ind over for overskridelserne. Miljøkontrollen har ikke modtaget klager over støj eller andet fra arrangementet.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen vurderer, at der ikke er grundlag for at ændre retningslinierne. Det er fortsat forvaltningens opfattelse, at retningslinierne udgør et godt administrationsgrundlag, og at der blandt arrangører og borgere er udbredt tilfredshed med både udformning og vilkår i retningslinierne.

ØKONOMI

-

BILAG

-

 

 

 

Niels Juul Jensen

/Jørgen Høg

 

 

Til top