Mødedato: 09.10.2000, kl. 15:00

Høring om retningslinier for billboards på kommunens ejendomme

Høring om retningslinier for billboards på kommunens ejendomme

Miljø- og Forsyningsudvalget

Miljø- og Forsyningsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 9. oktober 2000

 

12. Høring om retningslinier for billboards på kommunens ejendomme

MFU 219/2000 J.nr. M 1520-1/00

 

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår

at Miljø- og Forsyningsudvalget tilslutter sig den af Bygge- og Teknikudvalget angivne retningslinie om, at billboards ikke opsættes på kommunale ejendomme og på ejendomme, der tilhører selvejende institutioner, med hvem kommunen har driftsoverenskomst.

RESUME

I forbindelse med vedtagelsen af en række vejledende retningslinier for opsætning af billboards i kommunen vedtog Bygge- og Teknikudvalget i sit møde den 23. august 2000 at høre de øvrige udvalg om en retningslinie gående ud på,

  • at billboards ikke opsættes på kommunale ejendomme og på ejendomme, der tilhører selvejende institutioner, med hvem kommunen har driftsoverenskomst.

Billboards er store plakattavler, der opsættes på bygninger og pladser mv., og som anvendes til reklamer.

Det er Miljø- og Forsyningsforvaltningens opfattelse, at opsættelse af billboards og lignende reklametavler på kommunens ejendomme kan komme til at ødelægge bybilledet og det æstetiske udtryk. Det er samtidig holdningen, at det kan blive nødvendigt for forsyningsvirksomhederne af konkurrencemæssige årsager at gøre opmærksom på egen virksomhed.

Man skal derfor foreslå, at Miljø- og Forsyningsudvalget tilslutter sig den af Bygge- og Teknikudvalget angivne retningslinie. Det tages for givet at muligheden for, at forsyningsvirksomhederne kan gøre opmærksom på egen virksomhed på egne virksomheder ikke er omfattet.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Bygge- og Teknikudvalget vedtog i sit møde den 23. august 2000 følgende vejledende retningslinier for opsætning af billboards i kommunen,

  • at billboards som hovedregel ikke opsættes i bydelene Indre By, Christianshavn, Indre Østerbro, Indre Nørrebro og Vesterbro,
  • at billboards som hovedregel ikke opsættes i boligområder, i villakvarterer eller på boligejendomme,
  • at billboards som hovedregel ikke opsættes i og ved parker og grønne områder,
  • at billboards som hovedregel, uden for ovennævnte bydele og områder, kan opsættes i industri- og erhvervsarealer, ved større parkeringspladser og benzinstationer, i gangtunneler, viadukter og i forbindelse med jernbanearealer og S-togstationer,
  • at midlertidig placering af billboards på byggepladshegn og lignende accepteres over hele byen.

Udvalget vedtog endvidere at høre de øvrige udvalg om en retningslinie gående ud på,

  • at billboards ikke opsættes på kommunale ejendomme og på ejendomme, der tilhører selvejende institutioner, med hvem kommunen har driftsoverenskomst.

Efter modtagelse af høringssvar fra udvalgene vil Bygge- og Teknikforvaltningen udarbejde indstilling herom til Bygge- og Teknikudvalget og Borgerrepræsentationen.

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil

Plandirektoratet har oplyst, at billboards er store plakattavler (2 x 3 m eller 3 x 8 m), der opsættes på bygninger og pladser mv., og udelukkende anvendes til reklameformål. I København er der 3 – 4 firmaer, der opererer med billboards. Firmaerne kontakter virksomheder og ejendomme mv., og tilbyder – for betaling – opsætning af billboards med reklamer.

Plandirektoratet skal i hvert enkelt tilfælde godkende opsætning af billboards, men der har i de seneste år været problemer med firmaer, der opsætter billboards uden tilladelse.

Københavns Vand vedtog for et år siden, at man ikke vil tillade opsætning af billboards og lignende reklametavler på egne bygninger. Dette er fortsat holdningen, hvorfor man kan tilslutte sig den angivne retningslinie.

Bortset fra en mindre bygning på Kalvebod Miljøcenter ejer Miljøkontrollen ikke egne bygninger, men bor til leje i fredede bygninger, hvor der ikke er mulighed for opsætninger af billboards. Miljøkontrollen kan tilslutte sig den angivne retningslinie.

Københavns Energi befinder sig i en konkurrencesituation med et stort behov for synlighed, hvorfor man ikke vil afskrive sig muligheden for at gøre opmærksom på sig selv på egne bygninger under hensyntagen til det æstetiske udtryk i byen.

Det er Miljø- og Forsyningsforvaltningens opfattelse, at opsætning af billboards og lignende reklametavler på kommunens ejendomme kan komme til at skæmme og ødelægge bybilledet og det æstetiske udtryk som helhed.

Man skal derfor foreslå, at Miljø- og Forsyningsudvalget tilslutter sig den af Bygge- og Teknikudvalget angivne retningslinie om, at billboards ikke opsættes på kommunale ejendomme og på ejendomme, der tilhører selvejende institutioner, med hvem kommunen har driftsoverenskomst. Det tages for givet at muligheden for, at forsyningsvirksomhederne kan gøre opmærksom på egen virksomhed på egne bygninger hermed ikke er omfattet.

BILAG VEDLAGT

-

 

 

 

Niels Juul Jensen

Jørgen Høg

 

 

Til top