Mødedato: 09.05.2005, kl. 14:30

Dogmeretningslinier for byggeri

Dogmeretningslinier for byggeri

Miljø- og Forsyningsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 9. maj 2005

 

 

11.      Dogmeretningslinier for byggeri

 MFU 124/2005

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller,

at Miljø- og Forsyningsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler at Dogmeretningslinierne tiltrædes, dog med forbehold over for krav til energiforbrug og støj indtil konsekvenserne er belyst.

at der i Dogmeretningslinierne åbnes op for, at der kan benyttes andre virkemidler end de i retningslinierne foreskrevne, såfremt det kan dokumenteres, at der som minimum opnås en tilsvarende miljøeffekt.

 

 

RESUME

Københavns Kommune har i overensstemmelse med Borgerrepræsentationens beslutning af 13. juni 2001 indgået et forpligtigende samarbejde med fire andre kommuner (Albertslund, Ballerup, Fredericia og Herning) i det såkaldte Dogme 2000.

En del af dette samarbejde indebærer udarbejdelse af et sæt fælles bæredygtige retningslinier for byggeri og anlæg. Disse retningslinier vil nu blive forelagt til politisk godkendelse i de fem Dogmekommuner.

Københavns Kommune har siden 1998 haft sine egne miljøorienterede retningslinier for byfornyelse, støttet nybyggeri og kommunalt byggeri. Disse retningslinier er netop nu under revision. De reviderede retningslinier forventes forelagt Borgerrepræsentationen 28. september 2005.

Dogmeretningslinierne har været sendt til høring i de faste udvalg. Udvalgene har generelt anbefalet at retningslinierne tiltrædes med forbehold over for krav til energiforbrug og støj, indtil konsekvenserne af disse krav er nærmere belyst. Endvidere har det været en generel bemærkning, at Dogmeretningslinierne skal indarbejdes i Københavns Kommunes egne retningslinier.

Endelig har nogle udvalg anført at Dogmeretningslinierne skal tage højde for den kommende revision af de københavnske retningslinier. I denne revision arbejdes der med at erstatte de tidlige krav om specifikke virkemidler med en række funktionsorienterede mål, der muliggør alternative løsninger, tiltag og virkemidler.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen er med baggrund i revisionen af Københavns Kommunes egne retningslinier i gang med at få undersøgt konsekvenserne af skærpede krav til energiforbrug, ud over den skærpelse på ca. 25 % der ligger i det nye bygningsreglement, som bliver gældende fra januar 2006. Undersøgelsen peger på, at der relativt omkostningsfrit kan opnås yderligere 10 % besparelser på energiforbruget i nybyggeri, mens besparelser op til 25 % vurderes at ville have en tilbagebetalingstid på 13-14 år. Konsekvenserne er dog endnu ikke fuldt belyst.

Endelig er Miljøkontrollen i samarbejde med Økonomiforvaltningen og Bygge- og Teknikforvaltningen i gang med at få klarlagt konsekvenserne af ændrede grænser for støjbelastningen i Kommuneplan 2005. Som følge heraf bør der tages forbehold overfor støjgrænserne i Dogmeretningslinierne, indtil konsekvenserne er klarlagt. 

Miljø- og Forsyningsforvaltningen anbefaler derfor, at Københavns Kommune godkender Dogmeretningslinierne med nedenstående bemærkninger:

·        At der tages forbehold over for krav til energiforbrug og støj, indtil konsekvenserne er nærmere belyst.

·        At der i Dogmeretningslinierne åbnes op for, at der benyttes andre virkemidler end de i retningslinierne foreskrevne, såfremt det kan dokumenteres, at der som minimum opnås en tilsvarende miljøeffekt.

Den 19. maj 2005 afholder de fem Dogmekommuner styregruppemøde. På styregruppemødet skal der blandt andet orienteres om kommunernes overvejelser i forbindelse med godkendelse af retningslinierne.

 


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Københavns Kommune har i overensstemmelse med Borgerrepræsentationens beslutning af 13. juni 2001 indgået et forpligtigende samarbejde med fire andre kommuner (Albertslund, Ballerup, Fredericia og Herning) i det såkaldte Dogme 2000.

I henhold til Dogme 2000-dokumentet, skal kommunerne "efterleve miljømæssigt bæredygtige retningslinjer inden for bygge- og anlægsområdet".

Dogmekommunerne har besluttet at udarbejde et sæt fælles bæredygtige retningslinier for byggeri og anlæg. Miljø- og Forsynsudvalget sendte den 4. april 2005 Dogmeretningslinierne i høring i de faste udvalg. På baggrund af udvalgshøringen skal retningslinierne endeligt behandles i Borgerrepræsentationen. De øvrige Dogmekommuner forelægger ligeledes retningslinierne til politisk behandling. 

Formålet med retningslinierne er at sikre, at miljø i alle faser af bygge- og anlægsprojekters livscyklus vægtes på linje med arkitektur, funktion og økonomi. 

Retningslinjerne er formuleret ud fra det grundlag, at de skal gælde som minimumskrav for alt kommunalt og kommunalt støttet byggeri og tilhørende anlæg i de kommuner, der indgår i Dogmesamarbejdet. Retningslinierne tager udgangspunkt i eksisterende viden og allerede eksisterende kommunale retningslinier.

Dogmeretningslinierne består af minimumskrav bygget op omkring planlægning, projektering, byggefasen samt drift og vedligeholdelse. Herunder er der opstillet en række krav under temaerne bebyggelse, forsyningsområdet, materialevalg, ressourceforbrug, drift / vedligehold og udearealer. Ligeledes er der krav om miljørigtig projektering.

Københavns Kommune har siden 1998 haft sine egne miljøorienterede retningslinier for byfornyelse, støttet nybyggeri og kommunalt byggeri. Disse retningslinier blev revideret i 2001 og er netop nu under endnu en revision. Sideløbende hermed er kommunens eget digitale værktøj KKplanner til miljørigtig projektering under udvikling. De reviderede retningslinier sammen med KKplanner forventes forelagt Borgerrepræsentationen 28. september 2005.

 

Høring af udvalgene

Det er fra alle udvalg anbefalet, at Københavns Kommune godkender Dogmeretningslinierne dog med nedenstående bemærkninger:

·        At der tages forbehold overfor krav til energiforbrug og støj indtil konsekvenserne er nærmere belyst.

·        At der i Dogmeretningslinierne åbnes op for, at der benyttes andre virkemidler end de i retningslinierne foreskrevne, såfremt det kan dokumenteres, at der som minimum opnås en tilsvarende miljøeffekt.

Endvidere var der enighed om, at der skal sikres overensstemmelse mellem kommunens kommende revision af sine retningslinier og Dogmeretningslinierne. Dette kræver både, at der i Dogmeretningslinierne åbnes op for, at der kan benyttes andre virkemidler, end dem Dogmeretningslinierne foreskriver, såfremt det kan dokumenteres, at der som minimum opnås en tilsvarende miljøeffekt og at dogmekravene tydeliggøres i kommunens egne retningslinier.

Gennemgang af udvalgenes bemærkninger samt Miljø- og Forsyningsforvaltningens kommentarer hertil fremgår af vedlagte bilag.

 

Miljø- og Forsyningsforvaltningens anbefaling

Miljø- og Forsyningsforvaltningen anbefaler, at Københavns Kommune godkender Dogmeretningslinierne med bemærkninger om:

·        At københavns Kommunen tager forbehold overfor støj- og energikravet indtil konsekvenserne er belyst

·        At der åbnes op for, at der benyttes andre virkemidler end retningslinierne foreskriver, såfremt det kan dokumenteres, at der som minimum opnås en tilsvarende effekt

Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår, at Dogmeretningslinierne indarbejdes i Københavns Kommunes egne retningslinier.

 

Begrundelse for forbehold

Krav til trafikstøj

Dogmeretningslinierne stiller krav om at:

"Der sikres mod trafikstøj: Højst 55 dB(A) på minimum en af boligens facader, øvrige facader maks. 65 dB(A)"

Den første del af kravet er i overensstemmelse med Borgerrepræsentationen beslutning af den 9. juni 2004, hvori der er stadfæstet en tilsvarende grænse. I Kommuneplan 2001 og i forslag til Kommuneplanforslag 2005 opereres der med maksimum 70 dB(A). Der er dog igangsat en udredning af blandt andet konsekvenserne af en sænkning til 65 dB(A). Indtil resultaterne af undersøgelsen foreligger, foreslår forvaltningen, at der også her tages forbehold.

Krav til energiforbrug

Dogmeretningslinierne foreslår i forhold til bygningsreglementets nye krav, der bliver gældende fra januar 2006, at:

"Energiforbrug i bygninger skal være på minimum bygningsreglementets niveau, dog minimum klasse 2 ved nybyggeri".

Dette indebærer et energiforbrug, der er 25 % lavere for nybyggeri, end det nye bygningsreglementet foreskriver.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen er med baggrund i revisionen af Københavns Kommunes egne retningslinier i gang med at få undersøgt konsekvenserne af skærpede krav til energiforbrug, ud over den skærpelse på ca. 25 % der ligger i det nye bygningsreglement, der bliver gældende fra januar 2006. Undersøgelsen peger på, at der relativt omkostningsfrit kan opnås yderligere 10 % besparelser på energiforbruget i nybyggeri, mens besparelser op til 25 % vurderes at ville have en tilbagebetalingstid på 12-15 år. Konsekvenserne er dog endnu ikke fuldt belyst

Krav til specifikke virkemidler

Dogmeretningsliniernes krav er bygget op om bestemte virkemidler, hvilket svarer til Københavns Kommunes gældende retningslinier til miljøorienteret byggeri. I forbindelse med pågående revision arbejdes der med mulige virkemidler, der kan medvirke til at indfri opsatte funktionsorienterede krav som for eksempel et vandforbrug på max. XX liter/person/døgn. Herved sikres muligheden for og tilskyndelsen til at vælge alternative løsninger, tiltag og virkemidler, der på en mere rationel måde kan opfylde kravene eller opnå en endnu bedre miljøeffekt.

Det er Miljø- og Forsyningsforvaltningens forslag, at der bør åbnes op for, at der kan tages hensyn til den miljømæssige effekt ved valget af specifikke løsninger og produkter i forhold til det opsatte mål, dog uden at det udhuler Dogmeretningslinierne.

Styregruppemøde i Dogmekommunerne

Den 19. maj 2005 afholder de fem Dogmekommuner styregruppemøde. På styregruppemødet skal der blandt andet orienteres om kommunernes overvejelser i forbindelse med godkendelse af retningslinierne. Det er Miljø- og Forsyningsforvaltningens indtryk, at der er andre Dogmekommuner, som vil anføre visse forbehold overfor de fremlagte retningslinier.

 

Konsekvenser for borgerne

Retningslinierne har som sådan ikke nogen direkte konsekvenser for borgerne, men skulle gerne på længere sigt medvirke til at skabe et sundere og mere bæredygtigt byggeri.

 

ØKONOMI

Det er dogmearbejdsgruppens vurdering, at kravene ikke i sig selv nødvendigvis vil medføre øgede omkostninger for byggeriet. I de tilfælde, hvor der vælges løsninger, der går ud over de sædvanlige rammer, vil det kunne udlignes gennem lavere driftsomkostninger og længere levetid. Alt i alt skal retningslinierne medvirke til at nedbringe omkostningerne set over hele et byggeris levetid. Eksempelvis er der noget der tyder på, at bygningsreglementets nye skærpede energikrav rimeligt nemt vil kunne opfyldes, og at selv skærpede krav til nybyggeri vil kunne have en tilbagebetalingstid på ca. 12-15 år.

 

MILJØVURDERING

Indstillingen er miljøvurderet, da sagstypen er omfattet af forvaltningens positivliste. Til sagstypen er knyttet mål i "Samarbejdsaftalen om Dogme 2000, juni 2001".

Aftalen indeholder tre Dogmer, herunder Dogme 2: Udarbejdelse af en Agenda 21 plan. I henhold til dette Dogme, pkt. 2C, stk. 3, er der opsat det mål, at kommunerne skal "efterleve miljømæssigt bæredygtige retningslinjer inden for bygge- og anlægsområdet".

Der henvises til miljøvurderingen i den tidligere indstilling, som blev behandlet i Miljø- og Forsyningsudvalget den 4. april 2005.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen bemærkninger

 

HØRING

Retningslinierne har været i udvalgshøring frem til 28. april 2005.

 

BILAG

·        "MILJØRIGTIGT BYGGERI – en smal sag", Retningslinier for miljørigtigt byggeri og tilhørende anlæg i Dogme 2000 kommunerne

·        Notet vedrørende høring af retningslinier for miljørigtigt byggeri og tilhørende anlæg i Dogme 2000 kommunerne

 

 

 

Hjalte Aaberg

/ Lene Mårtensson

 


 

Til top