Mødedato: 08.12.2003, kl. 15:00

Ændring af Miljøbeskyttelsesloven vedrørende miljøgodkendelse og til syn med virksomheder

Ændring af Miljøbeskyttelsesloven vedrørende miljøgodkendelse og til syn med virksomheder

Miljø- og Forsyningsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 8. december 2003

 

 

8.      Ændring af Miljøbeskyttelsesloven vedrørende miljøgodkendelse og til syn med virksomheder

 MFU 268/2003

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller,

at Miljø- og Forsyningsudvalget tiltræder indholdet i vedlagte høringssvar, som Miljø- og Forsyningsforvaltningen har sendt til Miljøstyrelsen om ændring af Miljøbeskyttelsesloven.

                     

 

RESUME

Miljøministeren nedsatte i efteråret 2002 et udvalg (Virksomhedsudvalget), der skulle se på mulighederne for at forenkle miljøreguleringen af virksomhederne. Udvalget har nu afrapporteret deres arbejde, og Miljøministeren har fremsat et forslag til ændring af Miljøbeskyttelsesloven, som skal gøre det muligt at indføre to typer miljøgodkendelser af virksomheder.

 

Miljø- og Forsyningsforvaltningen har kommenteret lovforslaget og rapporten over for Miljøstyrelsen og har påpeget nogle konsekvenser:

 

·        Det er uheldigt, at det foreslåede godkendelsessystem kan bevirke, at foregangskommuner ikke kan videreudvikle deres miljøregulering, herunder bl.a. arbejdet med renere teknologi.

·        Miljøministerens forslag om en timebetalingsmodel for tilsyns- og godkendelsesarbejdet vurderes at ville få en meget negativ effekt på det dialogbaserede, forebyggende miljøarbejde.

·        Vi vurderer endelig, at der ikke kan forventes de ressourcebesparelser i kommunerne, som Virksomhedsudvalgets rapport antyder.

 

Miljøkontrollen vil vurdere og kommentere ressourcespørgsmålet og yderligere konkrete forslag, efterhånden som Virksomhedsudvalgets arbejde udmøntes i bekendtgørelser og vejledninger. Miljøkontrollen deltager i dette arbejde i to styregrupper.

                     


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Miljøministeren nedsatte i efteråret 2002 et udvalg (Virksomhedsudvalget) med det formål at se på mulighederne for at forenkle procedurerne omkring den miljømæssige regulering af virksomhederne. På mødet den 16. juni 2003 blev Miljø- og Forsyningsudvalget orienteret om status på Virksomhedsudvalgets arbejde. Udvalgsarbejdet er nu færdigt, og Miljøministeren har fremsat forslag til ændring af Miljøbeskyttelsesloven, således at det bliver muligt at gennemfører udvalgets forslag om to typer miljøgodkendelser.

 

Miljøstyrelsen har den 24. oktober 2003 fremsendt høringsudkast til lovændringerne med svarfrist den 14. november 2003. Miljø- og Forsyningsforvaltningen har sendt vedlagte svar til Miljøstyrelsen med bemærkning om, at svaret endnu ikke er politisk behandlet. Miljø- og Forsyningsforvaltningen har i svaret anført, at vi ingen bemærkninger har til selve lovændringerne.

 

Virksomhedsudvalgets øvrige forslag kræver ikke lovændringer, men kun ændringer i berørte bekendtgørelser. Miljøstyrelsen har nu nedsat de første styregrupper, der skal udmønte udvalgets forslag i bekendtgørelser og vejledninger.

 

Københavns Kommune har ikke siddet i selve Virksomhedsudvalget. Derfor har Miljø- og Forsyningsforvaltningen udarbejdet vedlagte notat med Københavns Kommunes bemærkninger til udvalgets rapport. Notatet er blevet vedlagt svaret til Miljøstyrelsen.

 

Notatet indeholder vore synspunkter i forhold til Virksomhedsudvalgets kommissorium, som var:

·        at komme med forslag til forenklinger af virksomhedsreguleringen, herunder at vurdere mulighederne for at slanke listen over godkendelsespligtige virksomheder,

·        at komme med forslag til, hvorledes det kommunale tilsyn fremover skal tilrettelægges,

·        at vurdere virksomhedernes rapporteringsforpligtelse, samt

·        at overveje og komme med forslag til principper for den fremtidige brugerbetalingsordning.

 

Forenkling af virksomhedsreguleringen

Der lægges op til et godkendelsessystem med følgende godkendelsestyper:

·        Godkendelser svarende til det nuværende system,

·        Godkendelse i en "light-udgave"

o       med datablade (20-25 datablade dækkende ca. 4.000 virksomheder),

o       uden datablade.

 

Miljø- og Forsyningsforvaltningen finder det positivt, at den aktuelle viden om de enkelte brancher bliver samlet i de påtænkte datablade, idet det vil være med til at sikre den samme miljømæssige standard i hele landet. Fordi der lægges op til, at de lokale miljømyndigheder alene skal følge disse datablade, får det imidlertid den uheldige virkning, at foregangskommuner hindres i at videreudvikle deres miljøregulering, herunder bl.a. arbejdet med renere teknologi.

 

Det nævnes flere steder i Virksomhedsudvalgets rapport, at godkendelsesmyndighederne vil opnå ressourcebesparelser på grund af de udarbejdede datablade, som indeholder standardvilkår. Miljømyndigheden skal i forbindelse med godkendelserne benytte disse vilkår. Det betyder imidlertid, at individuelle tilpasninger af vilkårene kun i begrænset omfang kan finde sted. Derfor må det forudses, at det bliver nødvendigt efterfølgende at justere de godkendte forhold, eventuelt i form af påbud, hvilket bl.a. kræver ekstra tilsyn. Miljø- og Forsyningsforvaltningen vurderer derfor, at de forventede ressourcebesparelser ved udarbejdelse af miljøgodkendelser, må anvendes på de efterfølgende tilsyn, når der skal følges ekstraordinært op på miljøgodkendelserne.

 

Et udkast til ny godkendelsesbekendtgørelse forventes sendt i høring i foråret 2004.

 

En række virksomheder skal i dag foretage en anmeldelse til myndigheder, når de etableres eller foretager ændringer i driftsforholdene (i henhold til den såkaldt anmeldebekendtgørelse). Der er nedsat en styregruppe, som skal komme med forslag til hvordan dette system kan ændres. Københavns Kommune sidder med i styregruppen.

 

Tilsyn

Virksomhedsudvalgets rapport anbefaler, at tilsynet skal differentieres, således at vægten lægges på de virksomheder, som påvirker miljøet mest. Københavns Kommune arbejder allerede efter dette princip, og initiativet med en vejledning om differentieret tilsyn kan derfor kun hilses velkommen.

 

I udvalgsarbejdet havde Dansk Industri det ønske, at miljømyndighederne ikke måtte komme på fastlagte tilsyn på miljøcertificerede virksomheder. Det var efter deres opfattelse helt tilstrækkeligt, at virksomhederne blev kontrolleret af et certificeret firma. Miljø- og Forsyningsforvaltningen er ikke enig i dette synspunkt, men finder det meget vigtigt, at der fortsat er mulighed for at komme på tilsyn på alle typer af virksomheder. Undersøgelser har vist, at det fortsat er nødvendigt at håndhæve regler på miljøområdet, også over for certificerede virksomheder. Virksomhedsudvalgets endelige konklusion er da også blevet, at miljømyndigheden kan føre tilsyn på alle typer af virksomheder.

 

Der er nedsat en styregruppe, som skal udarbejde en vejledning om differentieret tilsyn og benchmarking af tilsyn. Københavns Kommune sidder med i styregruppen.

 

Rapportering

Københavns Kommune er enig med Virksomhedsudvalget i, at informationer mellem virksomhederne og myndigheden skal belaste virksomhederne mindst muligt. Derfor må myndighederne udnytte de teknologiske muligheder til at udveksle oplysninger mest muligt.

 

Brugerbetaling

Københavns Kommune har siden indførelsen af brugerbetaling for myndighedernes arbejde med tilsyn og miljøgodkendelser været modstander af ordningen, idet vi mener, at den forringer vilkårene for samarbejdet mellem virksomhederne og myndighederne.

 

Den nuværende betalingsordning består af en række gebyrklasser, hvori virksomhederne er blevet placeret på baggrund af et gennemsnitligt timeforbrug over en årrække til tilsyn og godkendelser. Miljøministeren ønsker nu at indføre en timebetalingsmodel, således at der afregnes time for time.

 

Miljø- og Forsyningsforvaltningen vurderer, at den foreslåede ordning vil få en meget negativ effekt på det dialogbaserede, forebyggende miljøarbejde. En del virksomheder kunne fx fristes til at spare på gebyret ved at begrænse inddragelsen af myndigheden i det forebyggende miljøarbejde. Det er vores erfaring, at dialogbaseret kontakt med virksomhederne skaber gode resultater med positivt udbytte for både virksomheder, myndigheder og ikke mindst for miljøet.

 

Det skal bemærkes at alle i Virksomhedsudvalget, med undtagelse af statens repræsentanter, udtrykte modstand over for, at der skal være brugerbetaling for godkendelse og tilsyn med virksomheder.

 

Et udkast til "brugerbetalingsbekendtgørelse" forventes sendt i høring i løbet af 1. kvartal 2004.

 

MILJØVURDERING

 

Virksomhedsudvalget har arbejdet under den forudsætning, at den hidtidige miljømæssige standard skulle opretholdes. Det bekymrer imidlertid Miljø- og Forsyningsforvaltningen, at foregangskommuner bliver hindret i at videreudvikle deres miljøregulering, fordi databladene indføres som fælles standard.

 

ØKONOMI

De kommunaløkonomiske konsekvenser af det nye regelsæt, vil blive vurderet i forbindelse med udarbejdelsen af de nye bekendtgørelser og vejledninger, herunder de formelle DUT-høringer.

 

HØRING

Kommunernes Landsforening og Frederiksberg Kommune har været hørt i forbindelse med udarbejdelsen af Miljø- og forsyningsforvaltningens svar til Miljøstyrelsen.

 

 

ANDRE KONSEKVENSER

Indstillingen har ikke andre konsekvenser for kommunen.

 

BILAG

1.  Miljø- og Forsyningsforvaltningens brev af 14. november 2003 til Miljøstyrelsen, inklusive notat.

 

 

 

 

Peter Elsman

 

/ Hjalte Aaberg

 

 

 


 


Til top