Mødedato: 08.12.2003, kl. 15:00

Omlægning og renovering af råvands- og transportledninger til værket ved Thorsbro

Omlægning og renovering af råvands- og transportledninger til værket ved Thorsbro

Miljø- og Forsyningsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 8. december 2003

 

 

12.      Omlægning og renovering af råvands- og transportledninger til værket ved Thorsbro

 MFU 272/2003

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller, at Miljø- og Forsyningsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at der gives Københavns Energi en anlægsbevilling på 80,0 mio. kr. til renovering og omlægning af råvands- og transportledninger til værket ved Thorsbro. Der anvises kassemæssig dækning på rådighedsbeløbet 1.04.3 Vandforsyning.

                     

 

RESUME

Værket ved Thorsbro er anlagt i 1905 og ledningsanlægget fra værket til byen er anlagt samtidigt. Ledningsanlægget har indenfor de senere år haft flere brud, alene i 2003 tre brud. Ledningsanlægget planlægges renoveret og forbedret således, at ledningerne kan opdeles i sektioner. På trods af eventuelle brud eller andre uregelmæssigheder, også under renoveringen, vi l det således være muligt at levere vand til alle aftagerkommunerne på ledningsanlægget. Ledningsanlægget forventes at blive renoveret over en årrække fra 2005 til 2007.

 

Havdrup kildeplads er renoveret i 1999, og er i dag forbundet til værket ved Lejre.

Ledningsanlægget fra Havdrup kildeplads til værket ved Lejre er etableret i perioden 1937-1950. Ledningsanlægget som går fra Havdrup Kildeplads til Ramsø Kildeplads og afsluttes ved Ramsø pumpestation er tjenlig til udskiftning.

En analyse af mulighederne for renovering af ledningen har vist, at en nyetablering af en ledning fra Havdrup til Karlslunde kildeplads, og en renovering af den eksisterende ledning videre mod Thorsbro, vil være en mere økonomisk fordelagtig løsning end en renovering af den eksisterende ledning mellem Havdrup og Ramsø.

Som en positiv sideeffekt vil man ved etableringen af den nye ledning desuden kunne indpumpe vand af høj kvalitet fra Havdrup kildeplads til værket ved Thorsbro, hvilket vil medvirke til en forbedring af den samlede vandkvalitet fra Thorsbro. På Værket ved Thorsbro er der et relativt højt nikkelindhold i vandet, 4-6 gange højere end på Københavns Energis øvrige værker. Indholdet er dog under grænseværdien.

 

Den ansøgte kapitalbevilling omfatter anlægsområderne:

·        Renovering af 2 stk. ø650 mm trykledninger Thorsbro - København.

·        Etablering af ny ø400 mm råvandsledning Havdrup - Karlslunde kildeplads.

·        Renovering af ø300/ ø400 mm råvandsledning Karlslunde - Thorsbro.

 


SAGSBESKRIVELSE

Renovering af 2 stk. ø650 mm trykledninger Thorsbro - København

Fra Thorsbro Vandværk foretages der indpumpning af drikkevand til distributionsnettet i Københavns Kommune via to parallelle trykledninger.

De to trykledninger er begge etableret som ø650 mm støbejernsledninger i 1905. Begge ledninger vurderes som følge af den høje alder og stigende brudfrekvens at være tjenlige til udskiftning. Alene i 2003 har der således været registreret tre brud på ledningsanlægget.

Transportledningerne forsyner på deres vej til København 8 omegnskommuner med vand. Disse kommuner er Ishøj, Høje Taastrup, Albertslund, Vallensbæk, Brøndby, Glostrup, Hvidovre og Rødovre. Forsyning af disse kommuner finder sted via en række forbindelser på enten begge transportledninger eller kun den ene, der er tilkoblet de enkelte kommunernes distributionsnet. Den leverede vandmængde registreres via målerbygværker.

For at sikre en lang levetid af ledningsanlægget planlægges rørføringen fra Vandværket ved Thorsbro ind til København, at blive re-linet med en ø560 mm PE-rørløsning.

KE har benyttet denne teknologi ved tidligere renoveringer de sidste 15 år.

Samtlige udluftningsbrønde og afspærringsventiler på ledningsanlægget udskiftes, og målerbygværker for omegnskommunerne udbygges således, at der alle steder er aftag fra begge ledninger.

For at sikre forsyningen fra ledningsanlægget under selve renoveringen og i fremtiden, etableres en række mellemskydere. Disse sikrer at ledningsanlægget kan opdeles og på trods af uregelmæssigheder på delstrækninger, altid vil kunne forsyne forbrugerne.

Entreprenørarbejder vil blive udbudt i licitation. Projekteringen vil blive udført ved egne teknikere og ekstern rådgiver.

 

Etablering af ny ø 400 mm råvandsledning Havdrup - Karlslunde kildeplads

Havdrup kildeplads er renoveret i 1999, og er i dag forbundet til værket ved Lejre.

Ledningsanlægget fra Havdrup kildeplads til værket ved Lejre er etableret i perioden 1937-1950. Ledningsanlægget går via Ramsø kilde plads og er tjenlig til udskiftning.

En analyse af mulighederne for renovering af ledningen har vist, at en nyetablering af en ledning fra Havdrup til Karlslunde kildeplads, og en renovering af den eksisterende ledning videre mod Thorsbro, vil være en mere økonomisk fordelagtig løsning end en renovering af den eksisterende ledning mellem Havdrup og Ramsø.

Som en positiv sideeffekt vil man ved etableringen af den nye ledning desuden kunne indpumpe vand af høj kvalitet fra Havdrup kildeplads til værket ved Thorsbro, hvilket vil medvirke til en forbedring af den samlede vandkvalitet fra Thorsbro. På Værket ved Thorsbro er der et relativt højt nikkelindhold i vandet, 4-6 gange højere end på Københavns Energis øvrige værker. Indholdet er dog under grænseværdien.

Der etableres en ny PE ledning ø400 mm mellem Havdrup og Karlslunde. På Havdrup pumpestation etableres afsendestation for rensegris, og på Karlslunde kildeplads etableres ventilbygværk til sikring af ledningsanlægget i forbindelse med strømudfald. På strækningen etableres luftbrønde på ledningens toppunkter. Der etableres et signalkabel langs det nye ledningsanlæg. Kablet skal overføre data til SRO–anlægget (Styring, Regulering og Overvågning) fra kildepladserne på ledningsanlægget til Værket ved Thorsbro.

Tilladelse til etablering af ledningen er meddelt af Roskilde Amt den 9. maj 2003. Tilladelsen er efterfølgende påklaget af to berørte lodsejere og ligger pt. til afgørelse i Miljøstyrelsen. Afgørelsen forventes primo 2004.

 

Renovering af ø 300/ ø400 mm råvandsledning Karlslunde - Thorsbro.

Ledningsanlægget fra Karlslunde til Thorsbro er etableret i 1945. Det eksisterende anlæg består af en ø300 mm støbejerns ledning fra Karlslunde kildeplads til Vardegård kildeplads på 1,6 km. Fra Vardegård kildeplads øges dimensionen til ø400 mm og går til Thorsbro. Afstanden fra Vardegård kildeplads til værket ved Thorsbro er 4,4 km. Ledningen er tjenlig til udskiftning og i forbindelse med tilslutningen af Havdrup kildeplads til ledningen og en planlagt ny Lyksager kildeplads mellem Karlslunde og Vardegård, er det nødvendigt at øge dimensionen af ledningen til en ø450 mm PE ledning.

En ny ø400 mm PE-rør ledning etableres på strækningen fra Karlslunde til Vardegård ved rørsprængning. På strækningen etableres luftbrønde, rensebrønde og et tilslutningsbygværk for den fremtidige Lyksager kildeplads. Ledningsanlægget etableres således det er muligt at rense ledningen fra kildepladserne helt ind til værket ved Thorsbro med en rensegris (rensesvamp). Fra Vardegård kildeplads øges dimensionen til en ø450 mm af kapacitetsmæssige årsager. Ved Vardegård etableres rensebrønd og ventilarrangement der sikrer, at den større dimension kan renses tilfredsstillende resten af strækningen ind mod værket. På værket etableres en modtagestation for rensegrisen. Langs ledningsanlægget erstattes det gamle signalkabel af et nyt med større kapacitet, for at sikre overførslerne af data fra Havdrup og den ny kildeplads Lyksager til SRO overvågning på værket.

 

 

Miljøvurdering

Arbejdet i forbindelse med moderniseringen vurderes at have følgende miljømæssige konsekvenser:

 

Affald:                   Skrottede betondele med armeringsjern,

Stål- støbejerns rør- og maskindele mv.,

Eventuel sand/støv fra sandblæsning og skærestøv (diamantskæring).

Affald vil blive bortskaffet i henhold til gældende kommunale regler.

Luftforurening:    Støv fra eventuel skæring og sandblæsning.

Støj:                       Støj fra eventuel sandblæsning, støj fra skæring og det øvrige moderniseringsarbejde.

Vand:                     I forbindelse med opstart af det nye anlæg i indkøringsfasen vil der forekomme er vist vand- og skyllevandtab.

Andet:                    Visuel ændring i landskabet i form af de tilpassede pumpehuse.

 

Moderniseringen af anlægget har følgende miljømæssige fordele:

 

Genbrug:               Genbrug af kabelforbindelser.

Støj:                       Samme lave støjemission som i dag (ingen).

Energi:                  Ingen nævneværdig forøgelse af energiforbruget.

Bæredygtighed:    Hver pumpe i indvindingsområdet kan justeres til bæredygtig indvinding.

Andet:                    Det nye anlæg vil være væsentligt mindre sårbart over for bakteriel indtrængning (utætheder) grundet trykbærende rørsystem.

 

Samlet miljøvurdering< o:p>

Samlet vurderes det, at der med det beskrevne vil være truffet tilstrækkelige

foranstaltninger til forebyggelse af genevirkninger og til sikring af miljøet i byggefasen.

 

ØKONOMI

Det nye anlæg forventes at kunne give driftsmæssige besparelser i form af færre driftsforstyrrelser på grund af nyt tæt trykbærende ledningsnet.

Den samlede udgift baseret på prisniveau november 2003 eksl. moms er anslået til:

 

Renovering af 2 stk. ø650 mm trykledninger Thorsbro - København. 49,3 mio. kr.

Etablering af ø400 mm råvandsledning Havdrup –

Karlslunde kildeplads.                                                                             15,5 mio. kr.

Renovering af ø300/ø400 mm råvandsledning Karlslunde - Thorsbro. 15,2 mio. kr.

Samlet:                                                                                                      80,0 mio. kr.

 

Den samlede anlægsudgift består af følgende delbudgetter for de enkelte anlægs områder:

 

Renovering af 2 stk. ø650 mm trykledninger Thorsbro - København.

Re-lining 28 km ø560 mm inkl. arbejdsgruber                                     30,5 mio. kr.

Bygværker                                                                                                 12,4 mio. kr.

Erstatninger til lodsejer                                                                             1,1 mio. kr.

Projektering                                                                                                5,3 mio. kr.

Samlet:                                                                                                      49,3 mio. kr.

 

Etablering af ø400 mm råvandsledning Havdrup - Karlslunde kildeplads.

Ny lægning af 6,6 km ø400 mm PE ledning                                          7,8 mio. kr.

Nyt signal kabel                                                                                        0,9 mio. kr.

Bygværker og ombygning Havdrup                                                         1,7 mio. kr.

Erstatninger til lodsejer                                                                           1,2 mio. kr.

Projektering                                                                                              3,9 mio. kr.

Samlet:                                                                                                    15,5 mio. kr.

 

Renovering af ø300/ø400 mm råvandsledning Karlslunde – Thorsbro.

Rør sprængning af 1,6 km ø400 mm PE ledning                                     1,8 mio. kr.

Rør sprængning af 4,4 km ø450 mm PE ledning                                     6,5 mio. kr.

Nyt signal kabel                                                                                          0,8 mio. kr.

Bygværker                                                                                                   1,6 mio. kr.

Erstatninger til lodsejer                                                                             0,3 mio. kr.

Projektering                                                                                                4,2 mio. kr.

Samlet:                                                                                                      15,2 mio. kr.

 

Anlægsudgifterne for det samlede budget påregnes at komme til udbetaling således (mio. kr.):

 

Anlægsområde

2004

2005

2006

2007

I alt

Thorsbro – København

 

22,3

24,0

3,0

49,3

Havdrup – Karlslunde

 

15,7

 

 

15,7

Karlslunde – Thorsbro

15,0

 

 

 

15,0

I alt

15,0

38,0

24,0

3,0

80,0

   

Kassemæssig dækning kan anvises på Københavns Energi´s investeringsplan for 2004 under det på konto 01.22.04.3.35 afsatte beløb. I 2005, 2006 og 2007 vil udgiften blive indarbejdet på samme konto.

 

HØRING

Ingen

 

BILAG VEDLAGT

Kort over vandværker, kildepladser og vandledninger

 

 

 

Peter Elsman                                                                

/ Niels Juul Jensen                                                                                                                        

 


 


Til top