Mødedato: 08.12.2003, kl. 15:00

Agenda 21 centrenes arbejdsprogrammer og budgetter for 2004

Agenda 21 centrenes arbejdsprogrammer og budgetter for 2004

Miljø- og Forsyningsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 8. december 2003

 

 

10.      Agenda 21 centrenes arbejdsprogrammer og budgetter for 2004

 MFU 270/2003

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller,

at Miljø- og Forsyningsudvalget godkender Agenda 21 centrenes forslag til årsplan og budget 2004 som grundlag for udbetaling af støtte i 2004,

at Miljø- og Forsyningsudvalget tager Agenda 21 centrenes arbejdsprogrammer og succeskriterier for 2004-2005 til efterretning, og

at Miljø- og Forsyningsudvalget udpeger en ny repræsentant til bestyrelsen for fonden Agenda 21 center Bispebjerg (Bispebjerg Miljøcenter).

 

 

 

RESUME

Der er på grundl ag af Miljø- og Forsyningsudvalgets beslutning på mødet den 27. november 2002 etableret Agenda 21 centre i Sundbyøster, Indre Nørrebro og Bispebjerg med satellitter i nabobydelene Indre Østerbro og Ydre Nørrebro.

I overensstemmelse med støttevilkårene fremlægges hermed Agenda 21 centrenes forslag til budget og årsplan for 2004 til Miljø- og Forsyningsudvalgets godkendelse forud for udbetaling af støtte i 2004. I henhold til Miljø- og Forsyningsudvalget beslutning på møde den 3. februar 2003 er der afsat en samlet årlig støtte på 4,5 mio. kroner til drift af Agenda 21 centrene i perioden 2003-2005. Agenda 21 centrene har derudover udarbejdet arbejdsprogrammer og succeskriterier for forsøgsperioden 2004-2005, som hermed fremlægges til Miljø- og Forsyningsudvalgets orientering.

Det indstilles desuden, at Miljø- og Forsyningsudvalget udpeger en ny repræsentant for Miljø- og Forsyningsudvalget til bestyrelsen for fonden Agenda 21 center Bispebjerg.

 


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Miljø- og Forsyningsudvalget besluttede den 22. januar 2001 at bevilge ekstra ressourcer til det lokale Agenda 21 arbejde i Københavns Kommune. Som et led heri besluttede udvalget den 25. november 2002, at der skulle etableres tre Agenda 21 centre i bydelene Bispebjerg, Indre Nørrebro og Sundbyøster, samt at der til Agenda 21 centrene i Bispebjerg og Indre Nørrebro skulle tilknyttes Agenda 21-satellitter i henholdsvis nabobydelene Ydre Nørrebro og Indre Østerbro.

 

Miljø- og Forsyningsudvalget fastlagde på mødet den 28. april 2003 et sæt af støttevilkår, som udgør Københavns Kommunes vilkår for tildeling af økonomisk støtte til de tre Agenda 21 centre. Miljø- og Forsyningsudvalget besluttede herefter den 3. februar 2003, at den samlede støtte på 4,5 mio. kr. årligt fordeles således, at der afsættes 1.350.000 kr. årligt til Agenda 21 center i Sundbyøster og 1.575.000 kr. årligt til Agenda 21 centrene i Bispebjerg og Indre Nørrebro, fordelt med 1.225.000 kr. til Agenda 21 centrenes aktiviteter i egen bydel og 350.000 kr. til Agenda 21 satellitterne.

 

Det fremgår blandt andet af støttevilkårene, at Miljø- og Forsyningsudvalget hvert år skal forelægges Agenda 21 centrenes budget og årsplan til brug for udvalgets godkendelse af, at Kommunen yder støtte til Agenda 21 centrene det kommende år. Miljø- og Forsyningsudvalget skal desuden orienteres om:

 

·      arbejdsprogram og succeskriterier for forsøgsperioden 2003-2005,

·      revideret årsregnskab for den kommunale støtte,

·      Agenda 21 centerets årlige beretning,

·      årsregnskab for fonden,

·      ændringer i bestyrelsens sammensætning.

 

Satellitterne er omfattet af de samme krav som centrene. Det vil sige, at satellitterne skal indgå særskilt i bl.a. budget, årsplan, arbejdsprogram, succeskriterier, den årlige beretning og regnskaber.

 

I denne indstilling fremlægges Agenda 21 centrenes og satellitternes budgetforslag og årsplan for 2004 til Miljø- og Forsyningsudvalgets godkendelse. Arbejdsprogram og succeskriterier for forsøgsperioden 2004-2005 fremlægges til udvalgets orientering. Arbejdsprogrammet skal fastlægges i samarbejde med Agenda 21 centrenes målgrupper og udgør det overordnede mål for centrenes og satellitternes arbejde i forsøgsperioden 2003-2005. De har dermed stor indflydelse på centrenes årsplan og budget. Lokalt definerede succeskriterier for hvert enkelt center skal gøre det muligt at vurdere, hvorvidt formål og mål med centeret opfyldes.

 

Agenda 21 centrene skal indsende revideret årsregnskab og årsberetning inden den 10. april 2004, som vil blive fremlagt for Miljø- og Forsyningsudvalget til orientering. Agenda 21 centrene har netop fremsendt budgetopfølgninger fra etableringsperioden til 30. september 2003 og ingen giver anledning til bemærkninger.

 

Miljø- og Forsyningsudvalget er på mødet den 10. november 2003 blevet orienteret om bestyrelsernes sammensætning, og vil løbende blive orienteret om eventuelle ændringer. Miljø- og Forsyningsudvalgets repræsentant i Bispebjerg Miljøcenter ønsker ikke at fortsætte , og det indstilles derfor, at Miljø- og Forsyningsudvalget udpeger en ny repræsentant.

 

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil

Agenda centrene og satellitterne har alle med de indsendte arbejdsprogrammer og årsplaner/budgetter for 2004 udarbejdet udførlige og inspirerende beskrivelser af, hvad de hver for sig vil arbejde med de næste to år. I bilag 1 til indstillingen er der givet et kort resumé af arbejdsprogrammer, årsplaner og budgetter for hvert enkelt center/satellit. Af bilag 2-6 fremgår det samlede materiale fordelt på centre/satellitter.

 

Fælles for arbejdsprogrammerne er, at der er fastlagt en række mål og succeskriterier, og der er defineret et antal overordnede indsatsområder for det enkelte center/satellits arbejde. Det er dog gjort på vidt forskellig måde og resultatet er meget forskelligt for eksempel hvad angår:

 

Mål og succeskriterier

Indsatsområder

Årsplaner og budget

Borgerdeltagelse

 

Mål og succeskriterier

Bispebjerg Miljøcenter, Miljøsatellitten Ydre Nørrebro og Agendacenter Sundbyøster har suppleret de formål og mål, som Københavns Kommune har formuleret for Agenda 21 centrene med visioner for fremtiden og ambitiøse overordnede mål for Agenda 21 centrene i forhold til at nå disse mål. Der er for disse tre ligeledes formuleret succeskriterier på et overordnet niveau. Herunder er der formuleret en række mål og succeskriterier i forhold til indsatsområderne og mere eller mindre konkrete projekter. En del af projekterne er endnu ikke formuleret, og der er gjort opmærksom på betydningen af, at afsætte ressourcer til nye ideer og initiativer undervejs.

 

Agenda 21 center Indre Nørrebro og satellitten Indre Østerbro har lagt vægten på at formulere en lang række mere konkrete mål og har defineret konkrete projekter i forhold hertil. Succeskriterierne er tilsvarende meget konkrete og i forhold til projektniveauet.

 

Fælles er at succeskriterierne går på succes i form af de indirekte miljøeffekter fx antal arrangementer, antal deltagere, og at succeskriterierne ikke fokuserer på den direkte miljøeffekt fx reduceret energiforbrug, øget forbrug af økologiske fødevarer eller lign. Miljøkontrollen og Agenda 21 centrene vil arbejde sammen om at sætte fokus på direkte miljøeffekter af det lokale miljøarbejde.

 

Indsatsområder

Der er for alles vedkommende formuleret en række indsatsområder, som i store træk rummer de samme temaer: affald, trafik, ressourceforbrug, grønne områder, miljøvenlige produkter og miljøvenligt byggeri. Kendetegnende for Sundbyøster er, at deres indsatsområder for størstedelens vedkommende er defineret som målgrupper: familier, skoler/institutioner, virksomheder, bydelen osv.

 

Årsplaner og budget

For Agenda 21 center Indre Nørrebro og satellitten Indre Østerbro er årsplanerne en del af arbejdsprogrammet. For Bispebjerg Miljøcenter og satellitten Ydre Nørrebro er der udførlige årsplaner, der konkretiserer indsatsen i 2004 i forhold til det overordnede arbejdsprogram. Bispebjerg Miljøcenter har blandt andet valgt, at der vil blive fokuseret specielt på to af indsatsområderne i 2004.

 

Budgetmæssigt er den største forskel mellem centrene/satellitterne anvendelsen af midler til løn. I Agendacenter Sundbyøster er der 3 ansatte. I Bispebjerg Miljøcenter er der 2 og Agenda 21 center Indre Nørrebro har ca. 1,5 ansatte. I Satellitten på Ydre Nørrebro er der en fuldtidsansat, mens der på Indre Østerbro er en halvtidsstilling.

 

Borgerdeltagelse

Centrene har også grebet opgaven med at involvere målgrupperne i arbejdet forskelligt an. På Indre Nørrebro har der været afholdt et stort borgermøde og der er nedsat arbejdsgrupper i forbindelse med formuleringen af arbejdsprogrammet. I Sundbyøster har der været afholdt et mindre cafemøde om arbejdsprogrammet. I satellitterne har der været debat med følgegrupper bestående af de lokale interessenter. I Bispebjerg og Ydre Nørrebro er det indarbejdet som en del af arbejdsprogrammet, at der skal afholdes Miljøforum (store borgermøder) i begge bydele i 2004, og at der vil blive gjort et forarbejde i forhold til de forskellige målgrupper, inden dette Miljøforum afholdes.

 

Alle arbejdsprogrammer indeholder et væld af initiativer i forhold til at gennemføre opsøgende arbejde i forhold til centrenes målgrupper.

 

Arbejdsprogrammer som styringsværktøj

Fælles for arbejdsprogrammerne er, at de på forskellige måder viser, at centrene og satellitterne vil opfylde de definerede formål og mål for Agenda 21 centrene.

 

Alle Agenda 21 centrene har haft kort tid til at formulere arbejdsprogrammerne, men tilbagemeldingerne fra Agenda 21 centrene er, at arbejdet med arbejdsprogrammerne har været en konstruktiv proces, som har sikret en grundig debat om Agenda 21 centrenes arbejde - for n ogle af centrenes vedkommende primært mellem ansatte og bestyrelser – i andre centre også lokalt i bydelen. De forskellige bud på arbejdsprogrammer og årsplaner bliver på denne måde et spændende udgangspunkt for at evaluere programmerne og erfaringerne med at anvende dem i praksis med henblik på at videreudvikle centrenes fremtidige årsplaner.

 

 

MILJØVURDERING

Formålet med Agenda 21 centrene er at støtte og udvikle det lokale miljøarbejde og demokrati ved at inspirere og engagere lokale borgere, virksomheder etc. til at deltage aktivt i helhedsorienterede miljøprojekter. Som det fremgår af arbejdsprogrammer, budgetter og årsplaner planlægges en bred vifte af initiativer inden for en lang række miljøområder, og der er lagt fokus på involvering af lokale borgere, netværk, institutioner og virksomheder. Det forventes derfor, at Agenda 21 centrenes aktiviteter vil bidrage til, at flere vil handle aktivt for et bedre miljø og dermed få en positiv miljøeffekt, fordi centrene kan medvirke til, at borgere, virksomheder mv. handler mere miljøbevidst.

 

Herudover iværksættes en række lokale projekter, som kan have indvirkning på miljøet. Da de lokale projekter vil have samme overordnede formål som centrene, forventes miljøeffekten at være positiv. I 2005 vil der blive gennemført en evaluering af forsøget med Agenda 21 centrene, som blandt andet vil omfatte en vurdering af miljøeffekten af Agenda 21 centrenes aktiviteter.

 

ØKONOMI

I forbindelse med budget 2002 blev der oprettet en fireårig 10 mio. kr. pulje til Agenda 21 mv. Denne pulje er efterfølgende blevet opdelt i en delpulje til Agenda 21 centre og lokale miljøaktiviteter på 4,5 mio. kr. årligt samt en delpulje til vedvarende energiprojekter og andre miljøaktiviteter på 5,5 mio. kr.

 

Til støtte af Agenda 21 centrenes drift er der i perioden 2003 til 2005 årligt afsat 4,5 mio. kr. Støttemidlerne er placeret under Miljøkontrollen, og der er kassemæssig dækning for de uddelte støttemidlerne under Miljøkontrollen, funktion 0.80.1, Fælles formål.

 

På mødet den 3. februar 2003 besluttede Miljø- og Forsyningsudvalget, at de årlige støttemidler i perioden 2003 til 2005 skulle fordeles på følgende måde:

 

Agenda 21 center

           Støtte

Agenda 21 center Sundbyøster

           1.350.000 kr.

Agenda 21 center Indre Nørrebro

- Agenda 21 satellit Indre Østerbro

           1.225.000 kr.

              350.000 kr.

Agenda 21 center Bispebjerg

- Agenda 21 satellit Ydre Nørrebro

           1.225.000 kr.

              350.000 kr.

I alt om året

           4.500.000 kr.

 

Alle centre og satellitter har mellem 14 og 25% flere midler i 2004 end budgetteret i april 2003. Det skyldes, at centrene vil overføre penge fra 2003 til 2004 og 2005 på grund af, at centre og satellitter kom sent i gang i budgetåret 2003. Alle centre og satellit Indre Østerbro har på den baggrund afsat flere midler til aktiviteter. Satellitten Ydre Nørrebro ønsker at afsætte det overførte beløb til øgede personaleudgifter.

 

Alle overholder støttevilkåret om, at husleje mv. maximalt må udgøre 15%. Huslejeudgiften varierer dog meget mellem centrene. Huslejen i Bispebjerg er 57.000 kr. og i Sundbyøster 88.000 kr. Indre Nørrebro har budgetteret med ca. 160.000 kr. til husleje. Det skyldes blandt andet, at der er et ønske om at have plads til, at frivillige kan arbejde i centeret.

 

HØRING

Der er ikke foretaget en egentlig høring af kommunens forvaltninger.

 

På Agenda 21 Samarbejdsforums møde den 14. november 2003 har Agenda 21 centrene præsenteret deres arbejdsprogrammer, og samarbejdsflader blev drøftet. Agenda 21 Samarbejdsforum består af repræsentanter fra alle kommunens forvaltninger, forsyningsvirksomhederne og Agenda 21 centrene.

 

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen bemærkninger.

 

 

BILAG

Bilag 1: Resumé af alle arbejdsprogrammer, årsplaner og budgetter for 2004.

 

Bilag 2: Arbejdsprogram, årsplan og budget 2004 for Bispebjerg Miljøcenter.

 

Bilag 3: Arbejdsprogram, årsplan og budget 2004 for miljøsatellitten Ydre Nørrebro.

 

Bilag 4: Arbejdsprogram, årsplan og budget 2004 for Agenda 21 center Indre Nørrebro.

 

Bilag 5: Arbejdsprogram, årsplan og budget 2004 for satellitten Indre Østerbro.

 

Bilag 6: Arbejdsprogram, årsplan og budget 2004 for Agendacenter Sundbyøster.

 

 

 

 

 

 

 

Peter Elsman

                                            / Hjalte Aaberg

                     


 


Til top