Mødedato: 08.09.2003, kl. 15:00

Teknisk ændringsforslag til budget 2004 vedrørende omlægning af bidrag til forbrændingsanlæg

Teknisk ændringsforslag til budget 2004 vedrørende omlægning af bidrag til forbrændingsanlæg

Miljø- ogForsyningsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 8. september 2003

 

 

3.      Tekniskændringsforslag til budget 2004 vedrørende omlægning af bidrag tilforbrændingsanlæg

 MFU 175/2003

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller, at Miljø- og Forsyningsudvalget bemyndiger Miljø- ogForsyningsforvaltningen til at indlevere et teknisk ændringsforslag til budget2004 til Økonomiforvaltningen, således

at detpræciseres, at beregning og opkrævning af bidraget til forbrændingsanlæg sker iforhold til etagekvadratmeter, og

at bidragetfordeles ligeligt på henholdsvis bolig- og erhvervsareal, således at takstenpr. m2 bliver ens forbolig- og erhvervsarealer.

 

 

RESUME

Bidraget til forbrændingsanlæggene har hidtil været beregnetpå baggrund af grundværdierne. Dette har betydet, at villaboliger har betalt enforholdsmæssigt større andel af det samlede bidrag end etageboliger. Det er ibudgetforslaget indarbejdet, at beregningen fremover skal ske i forhold tilejendommens størrelse. Ændringsforslaget præciserer, at bidraget fordeles efterejendommenes etageareal med samme takst for bolig- og erhvervsarealer.

 


SAGSBESKRIVELSE

Miljø- og Forsyningsudvalget har ved flere lejlighederdrøftet grundlaget for beregningen af bidraget til forbrændingsanlæggene.Drøftelsen på udvalgets budgetseminar den 24. februar 2003 og på udvalgets mødesamme dag fandt bl.a. sted på baggrund af en redegørelse for de muligekonsekvenser af at gennemføre forskellige modeller for beregning og opkrævningaf forbrændingsgebyr.

Bidraget til forbrændingsanlæggene, der opkræves sammen medejendomsskatterne, har i mange år været baseret på grundværdierne.

I forbindelse med udvalgets drøftelser har der indgåetovervejelse om at omlægge opkrævningen af bidraget til forbrændingsanlæggene,således at det i lighed med affaldsgebyret, der bl.a. dækker kommunensomkostninger ved affaldsordningernes administration, bliver opkrævet efterhenholdsvis erhvervs og boligers etageareal. En sådan ændring vil give en mere"retfærdig" fordeling mellem villaer og etageboliger, hvilket bl.a.har været efterlyst af udvalget.

Såvel bidraget til forbrændingsanlæggene som affaldsgebyretopkræves hos både erhverv og boliger.

Bidrag fra erhverv til drift af specifikke affaldsordningerskal efter bemærkningerne til miljøbeskyttelseslovens § 48 samt Miljøstyrelsensvejledning fastsættes under hensyn til de enkelte brugergruppers anvendelse afordningerne. Med enkelte brugergrupper forstås i denne sammenhæng ogsåforskellige virksomheders/branchers belastning af ordningerne.

En af de betænkeligheder, der har været anført i forbindelsemed en omlægning af opkrævningen af bidraget til forbrændingsanlæggene, harværet omlægningens konsekvenser for opkrævning af bidrag hos virksomheder oginstitutioner.

I en dom afsagt af retten i Ballerup vedrørende gebyrerfastsat af Herlev Kommune, "Herlev-sagen", fastslås det, at der vedfastsættelse af gebyr for en erhvervsaffaldsordning, skal differentieres entenefter virksomhedernes konkrete brug af ordningen eller efter virksomhedernesart eller størrelse. Etagemeter kan efter rettens opfattelse ikke anvendes sommålestok for affaldsproduktion og dermed danne grundlag for opkrævning afgebyr.

Man kan ikke af dommen i "Herlev-sagen" udlede, atKøbenhavns Kommunes opkrævning af bidrag til forbrændingsanlæggene er ulovlig.Dommen er konkret begrundet i forhold til den måde gebyret er beregnet ogopkrævet på i Herlev Kommune. Dommen er anket til Østre Landsret. Men der ermed dommen skabt uklarhed om, hvilket beregningsgrundlag, der kan benyttes iforbindelse med fastsættelse af gebyrer for erhvervsaffaldsordninger.

I "Herlev-sagen" var den konkrete erhvervsaffaldsordning,som gebyret blev opkrævet til dækning af, erhvervs adgang til at gøre brug afkommunens genbrugsstation.

Københavns Kommunes opkrævning af bidrag tilforbrændingsanlæg kan ikke umiddelbart sammenlignes med Herlev Kommunesopkrævninger af gebyr til dækning af omkostninger ved erhvervsvirksomhedersbrug af genbrugsstationer. Bidraget til forbrændingsanlæggene går i KøbenhavnsKommune til det grundbidrag, "A-afgiften" eller "A-gebyret", som kommunen skalbetale som interessent i henholdsvis I/S Amagerforbrænding og I/SVestforbrænding. Dette grundbidrag er ikke specifikt opkrævet til dækning afdrift af genbrugsstationer.

Det er allerede i budgetforslaget indarbejdet, at bidrag tilforbrændingsanlæg i 2004 opkræves efter ejendommens størrelse. Vedandenbehandlingen af budgetforslaget i Miljø- og Forsyningsudvalget blev detimidlertid forudsat, at Miljø- og Forsyningsudvalget skulle forelægges enindstilling om omlægningen i august eller september måned, således at ændringenkonkret gennemføres på baggrund af en særskilt beslutning i udvalget, ogsåledes at fastsættelse af bestemmelser, der er nødvendige for at gennemføreomlægningen, kunne indarbejdes i et teknisk ændringsforslag til budgettet (MFU82/2003).

 

Uddybningaf indstilling

Den model for beregning af bidrag til forbrændingsanlæggene,som udvalget tiltrådte på mødet den 24. februar 2003, var en model, hvorefterbidraget er fastsat som en fast takst i forhold til boligareal ogerhvervsareal. Beregningsprincippet svarer til den måde, hvorefteraffaldsgebyret beregnes.

Med dette beregningsprincip vil bidraget for den enkeltebolig ikke være påvirket af, hvor i kommunen boligen er beliggende. Det sammevil være tilfældet for erhvervsejendomme.

Bidraget til forbrændingsanlæggene vil efter denne model foren typisk villabolig udgøre 184 kr./år. Efter den eksisterende beregningsmodelligger det gennemsnitlige bidrag for en villabolig på 130 m2 på mellem 441 kr. og 985 kr.,alt efter om boligen er beliggende i et område med lave grundværdier eller i etområde med høje grundværdier. Der vil således for villaboliger blive tale om enreduktion i bidraget på mellem 257 kr. og 801 kr.

For en typisk lejlighed i en etageejendom vil gebyret medden nye beregningsmodel udgøre 102 kr./år. Efter den bestående beregningsmodelligger det gennemsnitlige bidrag for en etagebolig på mellem 27 kr. og 82 kr.,altså en forøgelse af bidraget på mellem 20 kr. og 75 kr.

Beregningerne bygger på et samlet bidrag på 42,5 mio. kr.,svarende til det beløb, der opkræves i 2003. Der vil i 2004 blive opkrævet lidtmindre, ca. 41,4 mio. kr., som følge af overførsel af mindreforbrug fra 2002.Beregningseksemplerne for boliger er opgivet inklusive moms og for erhverv erbeløbene eksklusive moms.

For erhverv viser beregningseksemplerne for denne model, atder vil komme betydelige udsving i det årlige bidrag. Erhverv beliggende iområder med høje ejendomsværdier, vil få en betydelig reduktion igebyrbetalingen, hvorimod erhverv beliggende i områder med lavere vurderingervil få en betydelig stigning i gebyret. Store virksomheder vil generelt fåstore stigninger i gebyret.

Affaldsgebyret, som ligeledes opkræves efter bolig- ogerhvervsareal, er fordelt mellem boliger og erhverv således, at 55,5 % af detsamlede provenu opkræves på erhvervsarealer og 44,5 % på boligarealer.

Ved den hidtidige fordeling af bidrag til forbrændingsanlægefter grundværdier har 58 % af provenuet været opkrævet på boligarealer og 42 %på erhvervsarealer.

Da der ikke vurderes at være sket ændringer i henholdsviserhvervenes og borgernes benyttelse af de ordninger, som stilles til rådighedaf forbrændingsanlæggene, herunder genbrugsstationerne, foreslås det, at detsamlede provenu for bidraget til forbrændingsanlæggene ikke fordeles mellemboligarealer og erhvervsarealer efter den fordelingsnøgle, der er gældende foraffaldsgebyret, men med samme sats for både bolig og erhverv. Dette giver enfordeling af det samlede provenu mellem boliger og erhverv på 57 % til boligerog 43 % til erhverv og således meget tæt på fordelingen efter den hidtidigeopkrævningsmetode efter grundværdi.

Efter den nuværende opkrævningsmetode betaler en mindreforretning i en mindre ejendom mellem 281 kr. og 2.144 kr. om året i bidrag tilforbrændingsanlæg, afhængig af om ejendommen er beliggende i et område med lavegrundværdier eller i et område med høje grundværdier. Efter den nyeopkrævningsmetode vil bidraget udgøre 904 kr. For en mellemstor virksomhedligger bidraget i dag mellem 3.814 kr. og 7.042 kr. Efter den nyeopkrævningsmetode vil bidraget udgøre 3.892 kr.

 

MILJØVURDERING

En ændring af beregningen af gebyrerne har ikke i sig selvnogen miljømæssig betydning.

 

ØKONOMI

En omlægning af opkrævningen af forbrændingsgebyret vilpåvirke omkostningerne for kommunale institutioner m.v., der betaler bidrag tilforbrændingsanlæg i forhold til grundværdien, og som ved en omlægning skalbetale i forhold til erhvervskvadratmeter.

 

HØRING

Der har ikke været høring.

 

BILAG

Ændring af takstbilag.

 

 

 

 

Peter Elsman

 

                                                     / HjalteAaberg

 


 


Til top