Mødedato: 07.11.2005, kl. 14:30

Drøftelse af serviceeftersyn i vandsektoren

Drøftelse af serviceeftersyn i vandsektoren

Miljø- og Forsyningsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 7. november 2005

 

 

8.      Drøftelse af serviceeftersyn i vandsektoren

      MFU 266/2005

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller

at Miljø- og Forsyningsudvalget drøfter det vedlagte notat om Miljøstyrelsen debatoplæg "Serviceeftersyn i vandsektoren"

 

 

RESUME

Miljøstyrelsen har den 13. oktober 2005 udsendt et debatoplæg "Serviceeftersyn i Vandsektoren". Oplægget indeholder en række forslag til ændringer i reguleringen af sektoren.

Sammen med de ændringer, der følger af Strukturreformen og Vandrammedirektivet, vil dette medføre en betydelig påvirkning af kommunens råderum m.h.t. målsætninger og handlinger indenfor vandsektoren.

Tidsfristen for høringssvar til debatoplægget er den 1. december 2005, og MFU vil på mødet den 28. november få forelagt et udkast til høringssvar.

 


SAGSBESKRIVELSE

Den 13. oktober 2005 blev regeringens ideoplæg "Serviceeftersyn af vandsektoren" præsenteret.

Hovedelementerne i oplægget er:

1)      anlægsværdierne skal afspejle virksomhedens nettopengestrøm (cash flow)

2)      < /span>indførelse af prisloft

3)      modregningsregler

4)      benchmarking

5)      regnskabsaflæggelse efter årsregnskabsloven

6)      indførelse af prisreguleringsmyndighed

7)      beskatning

8)      miljøledelse

9)      øget samspil med den private sektor

Det vedlagte notat forholder sig til dels til konsekvenserne af regeringens oplæg på bl.a. forsyningssikkerhed, kvalitet, eksternt miljø og kundeservice på vand- og afløbsområdet, dels til kommunens egne mål indenfor vandområdet, og endelig til KEs parathed i forhold til elementerne i debatoplægget.

 

Konsekvenser for borgerne

Der foreligger endnu ikke forslag til lov, men det vurderes som sandsynligt, at regeringens oplæg vil få indvirkning på såvel takstudvikling som fastsættelse af miljø- og servicemål.

 

ØKONOMI

Regeringens oplæg og de tiltag, der er foreslået, har en væsentlig påvirkning af værdien af aktiverne i vand og afløb i Københavns Energi og kan dermed få store takstmæssige konsekvenser for disse forsyninger 

Desuden vil en indsnævring af, hvilke udgiftskrævende aktiviteter, der kan betales over taksterne, kombineret med en situation, hvor kommunalt vedtagne mål ligger på et højere ambitionsniveau end de servicemål, der fastlægges af myndighederne, medføre at disse mål skal finansieres over skatterne.

 

MILJØVURDERING

De miljømæssige konsekvenser af forslagene i oplægget afhænger af flere faktorer.

Det er således afgørende, at kommunalt politisk vedtagne ambitioner kan rummes indenfor de branchemæssige servicemål, der indgår i benchmarkingen. Alternativt kan politisk pålagte krav, der er driftsmæssigt fordyrende, få forsyningsselskaber risikere at fremstå, som økonomisk dårligt drevet, hvilket igen kan føre til, at det påtænkte tilsyn vil skride med påbud ift takstniveauet.

Det er derfor utrolig vigtigt at miljø, teknologiudvikling og forsyningssikkerhed bliver parametre, som indgår i benchmarkingen. Dermed kan det sikres at de kommunale beslutninger i planlægningen på fornuftig vis kan indarbejdes i forsyningsselskabernes fremtidige opgavevaretagelse.

Tilsvarende er det vigtigt, at få afklaret hierarkiet mellem vandmiljømyndigheder på den ene side og det påtænkte tilsyn på den anden side.

 

 

ANDRE KONSEKVENSER

-

 

HØRING

-

 

BILAG

1.      Notat fra Miljø- og Forsyningsforvaltningen vedr. Regeringens oplæg

 

 

 

 

Peter Elsman                                             

                                                                 / Henrik Dissing

 


 

Til top