Mødedato: 07.11.2005, kl. 14:30

Genbrugsstation på Grøndalsvænge Allé

Genbrugsstation på Grøndalsvænge Allé

Miljø- og Forsyningsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 7. november 2005

 

 

5.      Genbrugsstation på Grøndalsvænge Allé

      MFU 263/2005

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller, at Miljø- og Forsyningsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at                  der etableres en genbrugsstation på Grøndalsvænge Allé 13,

at                  der gives Miljøkontrollen en kapitalbevilling på 3,5 mio. kr. til projektering af og klargøring af areal til genbrugsstationen. Der anvises kassemæssig dækning for udgiften i 2005 på funktionsnummer 1.55.3 "Genanvendelsesanlæg og forsortering".

 

 

RESUME

Til erstatning for den lukkede genbrugsstation på Rentemestervej har Miljøkontrollen undersøgt alternative placeringsmuligheder. På denne baggrund er mulighederne vurderet vedrørende etablering af en genbrugsstation på en ca. 5.000 m2 stor del af Københavns Energis tidligere grund på Grøndalsvænge Allé 13.

Miljø- og Forsyningsudvalget har på mødet den 12. september 2005 tiltrådt en indstilling til principbeslutning om at etablere en genbrugsstation på Grøndalsvænge Allé 13 (MFU 209/2005). Indstillingen behandles i Økonomiudvalget på mødet den 1. november 2005 (ØU 462/2005) og efterfølgende i Borgerrepræsentationen.

Miljøkontrollen har drøftet sagen med Vej & Park, særligt med henblik på at få undersøgt tilkørselsforholdene. Vej & Park har foreslået, at der bliver etableret højre- og venstresvingsbaner på Hillerødgade, hvilket vurderes at give acceptable tilkørselsforhold til genbrugsstationen. Denne løsning må forventes at give nogle støjgener for de nærmeste beboelser. Miljøkontrollen har alternativt foreslået, at der også skabes adgang til området via Grøndalsparken, som på det pågældende stykke er fredet og udlagt med henblik på permanent fredning.  

Miljøkontrollen har sammen med Økonomiforvaltningen undersøgt mulige alternative arealer til Grøndalsvænge Allé 13 til brug for en genbrugsstation. Årsagen hertil er, at Økonomiforvaltningen har oplyst, at ejendommens store areal, i alt ca. 27.000 m2, og stationære beliggenhed ses som et aktiv i et byudviklingsperspektiv. Disse bestræbelser har dog været resultatløse.

Miljøkontrollen forventer, at der skal anvendes ca. 3,5 mio. kr. til projektering af genbrugsstationen, herunder til at fjerne en nedlagt vandbeholder på grunden. Desuden må der påregnes en årlig leje af arealet på 520.000 kr., som dækkes via affaldsgebyret. Miljøkontrollen forventer at indgå en 10 årig lejeaftale med mulighed for forlængelse.

Frederiksberg Kommune har meddelt, at kommunens eneste genbrugsstation, som ligger på Finsensvej, vil lukke i indeværende år. Derfor har Frederiksberg Kommune tilbudt at indgå i finansieringen af etablering og drift af en fælles genbrugsstation. Forvaltningen vil tage kontakt til Frederiksberg Kommune, såfremt indstillingen tiltrædes.

 


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Til erstatning for den lukkede genbrugsstation på Rentemestervej har Miljøkontrollen undersøgt alternative placeringsmuligheder. I den forbindelse har det været undersøgt, hvorvidt det var muligt at placere en genbrugsstation på en mindre del af Københavns Energis tidligere grund på Grøndalsvænge Allé 13.

Miljø- og Forsyningsudvalget har på mødet den 12. september 2005 tiltrådt en indstilling til principbeslutning om at etablere en genbrugsstation på Grøndalsvænge Allé 13 (MFU 209/2005). Indstillingen behandles i Økonomiudvalget på mødet den 1. november 2005 (ØU 462/2005) og efterfølgende i Borgerrepræsentationen.

Ejendommen Grøndalsvænge Allé 13 var indtil 1. januar 2005 ejet af Københavns Energi, og bygningerne er pt. udlejet til Eltel Networks A/S (tidligere KE Partner), mens et mindre grundareal er udlejet til CTR I/S. Ejendommen hører blandt de ejendomme, som en arbejdsgruppe i forbindelse med omorganiseringen af Københavns Energi har anbefalet forbliver i Københavns Kommune, og hvis anbefaling blev tiltrådt af Borgerrepræsentationen den 22. september 2005 (BR 506/05).

Adgang til genbrugsstationen kan ske fra Hillerødgade. Indgangen benyttes i dag af naboejendommen (ejet af firmaet KPMG) og er etableret som brandvej for aktiviteterne på Grøndalsvænge Allé13. Vej & Park har sendt et forslag til tilkørselsplan, bilag 1. Den foreslåede vejløsning har til formål at sikre acceptable tilkørselsforhold til genbrugsstationen, og disse tilvejebringes ved at etablere højre- og venstresvingsbaner. Desuden vurderes den forøgede trafikbelastning at have begrænsede trafikale konsekvenser, ligesom morgenmyldretiden ikke vil blive påvirket, da genbrugsstationen til daglig først åbner kl. 13.

Der er ikke taget stilling til en øget trafikstøj i forhold til de nærmeste beboelser.

Miljøkontrollen har forespurgt Vej & Park, om det er muligt at få adgang til området på Grøndalsvænge Allé 13 via den yderste del af Grøndalsparken fra Borups Alle. Vej & Park har ikke kunnet imødekomme denne anmodning med begrundelse i, at der er rejst fredningssag for Grøndalsparken, og at Vej & Park ikke ønsker at medvirke til at reducere de grønne arealer i kommunen. Vej & Park vurderer, at adgangen til parken begrænses væsentligt ved at hen ved halvdelen af arealet optages af kørende trafik.

Grøndalsparken er på det pågældende stykke i dag fredet og udlagt med henblik på permanent fredning. På grund af de trafikale forhold ved en genbrugsstation har Miljøkontrollen vurderet, at en adgangsvej etableret via Grøndalsparken vil skabe mindst trafikal gene for beboerne i området og for den øvrige trafik. Arealet, der ønskes anvendt som kørevej, er 150 meter langt, målt fra Borups Allé i vestlig retning, og har en bredde på 7 meter målt fra skel til nabogrund (ejet af firmaet KPMG). I forbindelse med fredningsforslaget har Miljøkontrollen derfor ønsket indføjet, at det inden for fredningens formål skal være muligt at dispensere til anlæg af denne kørevej til en kommende genbrugsstation, alternativt at det pågældende areal udgår af fredningsområdet.

Arealet placeres, således at indkørselsforholdene og det resterende areals fremtidige anvendelse løses hensigtsmæssigt.

 

Uddybning af indstilling

Miljøkontrollen har ved flere lejligheder drøftet muligheden for at etablere en genbrugsstation på ca. 5.000 m2 på Grøndalsvænge Allé 13 med Økonomiforvaltningen, der har oplyst, at ejendommens store areal, i alt ca. 27.000 m2, ses som et aktiv i et byudviklingsperspektiv. Borgmester Winnie Berndtson har tidligere henvendt sig til Økonomiforvaltningen for at høre om mulighederne for etablering af en genbrugsstation på Grøndalsvænge Allé 13. Økonomiforvaltningen har i sit svar peget på nogle alternative arealer til etablering af en genbrugsstation i kvarteret af hensyn til den overordnede og langsigtede arealplanlægning.

Miljøkontrollen har på et møde med Økonomiforvaltningen den 9. august 2005 drøftet alternative arealer, herunder Bispeengbuen, men der er enighed om, at arealet er for lille.

Efterfølgende, den 29. august 2005, blev der holdt møde mellem borgmester Winnie Berndtson, administrerende direktør Peter Elsman og Økonomiforvaltningen for at drøfte mulighederne for placering af en genbrugsstation i området. Økonomiforvaltningen foreslog på mødet, at det blev undersøgt, hvorvidt det er muligt at erhverve et areal ved Tagensvej/Banevingen til brug for en genbrugsstation som alternativ til Grøndalsvænge Allé. Økonomiforvaltningen har den 14. oktober 2005 meddelt, at det ikke er muligt at erhverve det omtalte areal. Baggrunden er, at Banedanmark og DSB S-tog A/S ikke er indstillet på at sælge et ca. 5.000 m2 stort areal til kommunen. Som begrundelse herfor anføres bl.a., at DSB fortsat ønsker det ca. 10 ha store areal opretholdt til tekniske anlæg såsom et S-togs depot, ligesom Banedanmark er af den opfattelse, at offentlig trafik fra Banevingen til en evt. genbrugsstation på de nedlagte sporarealer er uacceptabel, da biltrafikken skal krydse et jernbanespor til remisen.

Frederiksberg Kommune har meddelt, at kommunens eneste genbrugsstation, som ligger på Finsensvej, vil lukke i indeværende år, og derfor kan det forventes, at en evt. genbrugsstation på Grøndalsvænge Allé også vil blive benyttet af en del borgere fra Frederiksberg Kommune. Derfor har Frederiksberg Kommune i et brev af 15. september 2004 til Miljøkontrollen tilbudt at indgå i finansieringen af etableringen  og drift af en fælles genbrugsstation. Forvaltningen vil tage kontakt til Frederiksberg Kommune, såfremt indstillingen tiltrædes.

 

Konsekvenser for borgerne

Såfremt genbrugsstationen bliver etableret, vil borgerne i NV kvarteret få en genbrugsstation i området til erstatning for den lukkede genbrugsstation på Rentemestervej. Som udgangspunkt har en genbrugsstation et opland på ca. 40.000 husstande.

De nærmeste beboere vil formodentlig registrere øget trafik særligt i weekenderne.

 

ØKONOMI

I/S Amagerforbrænding forestår etablering af genbrugsstationen, dvs. betaler belægningen af arealet, opsætter hegn, bygninger, containere m.v. Københavns Kommune skal sikre, at arealet kan anvendes hertil, dvs. betale fx jordbundsprøver, etablere indkørsel, opmåling af arealet, sikre el, vand og kloakforhold m.v. Dette er vurderet til i alt ca. 500.000 kr. I denne konkrete sag skal der fjernes en gammel vandtank på arealet, og dette arbejde er vurderet til at koste kommunen ca. 2 mio. kr. Desuden skal kommunen etablere adgangsvej, og som det fremgår af bilag 1, koster dette ca. 1. mio. kr. Den årlige  lejeudgift vurderes at være på ca. 520.000 kr., som kan afholdes inden for den nuværende bevilling på funktionsnr. 1.55.1, der finansieres af affaldsgebyret. Lejen er fastsat på markedsvilkår på baggrund af ejendomsværdien og inkluderer skatter og afgifter. Miljøkontrollen forventer at indgå en 10 årig lejeaftale med mulighed for forlængelse.

Frederiksberg Kommune har som nævnt i brev af 15. september 2004 til Miljøkontrollen tilbudt at indgå i finansieringen af etablering og drift af en genbrugsstation på Grøndalsvænge Allé, jf. ovenfor. De nærmere forhold vedr. finansieringsformen skal forhandles med Frederiksberg Kommune efterfølgende.

 

MILJØVURDERING

Indstillingen er miljøvurderet, da sagstypen er omfattet af forvaltningens positivliste.

Til sagstypen er knyttet følgende miljømål:

Affald:

·        Et affaldssystem, der passer til byen

·        Bedre udnyttelse af ressourcerne i affaldet og mindre affald til forbrænding og deponering

En genbrugsstation er en velkendt og veletableret måde for byens borgere at komme af med kildesorteret affald på. Dermed er etablering af en genbrugsstation med til at nå målet om, at der skal ske en større grad af kildesortering med henblik på genanvendelse.

 

HØRING

Der er ikke foretaget egentlig høring, men Miljøkontrollen har løbende været i dialog med I/S Amagerforbrænding, Frederiksberg Kommune og relevante forvaltninger i Københavns Kommune.

 

BILAG

Bilag 1. Notat med tilhørende bilag fra Vej & Park, vedr. vejadgang fra Hillerødgade, dateret 27. oktober 2005.

Bilag 2. Kortbilag, hvor arealet er indtegnet.

 

 

Hjalte Aaberg                   

/ Hans Lunde

 


 

Til top