Mødedato: 07.11.2005, kl. 14:30

Fiskeri i Københavns Havn

Fiskeri i Københavns Havn

Miljø- og Forsyningsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 7. november 2005

 

 

3.      Fiskeri i Københavns Havn

      MFU 261/2005

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller, at Miljø- og Forsyningsudvalget godkender

at Miljø- og Forsyningsforvaltningen anmoder Fødevarestyrelsen om at ophæve forbudet mod at drive fiskeri i Københavns havn, således at det bliver muligt at drive lystfiskeri efter torsk og hornfisk i Københavns havn.

at der søges etableret to fiskepladser i Københavns havn.

 

 

RESUME

Fiskeri har i mange år været forbudt i Københavns havn. Forbuddet er begrundet i fiskenes forhøjede indhold af kviksølv. Kviksølvforureningen skyldes primært den tidligere udledning af kviksølv fra den nu nedlagte sojakagefabrik. Forbuddet mod fiskeri gælder for alle typer af fisk.

Miljøkontrollen har i perioden 2003 – 2004 foretaget en række undersøgelser af kvalitet af fisk i Københavns havn. Undersøgelserne omfattede miljøfremmede stoffer og tungmetaller i sild, torsk, hornfisk, ål, skrubbe, aborre og ørred.

Resultaterne af undersøgelserne viste, at indholdet af tungmetaller og miljøfremmede stoffer i torsk og hornfisk overholdt alle Fødevarestyrelsens grænseværdier for anvendelse til konsum. De undersøgte ørred overholdt på nær et undersøgt individ også kravene for anvendelse til konsum. Denne ene fisk indeholdt for meget Tributyltin (antibegroningsmiddel fra bundmaling).

Da det fra 2004 er blevet forbudt at anvende TBT i bundmalinger er der forhåbning om, at indholdet af TBT i ørred er aftaget til et niveau, der gør det muligt indenfor kort tid også at tillade fiskeri efter ørred i Købehavns havn. Miljøkontrollen har på den baggrund iværksat yderligere undersøgelser af ørred fra Københavns havn.

Endvidere undersøges yderligere et antal sild for kviksølv for at danne et tilstrækkeligt vurderingsgrundlag.

Miljøkontrollen vil i samarbejde med andre af havnens interessenter søge at etablere to fiskepladser i Københavns havn.

 


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Miljø- og Forsyningsudvalgets beslutning i sagen

På Miljø- og Forsyningsudvalgets møde den 27. januar 2003 blev det tiltrådt, at der foretages undersøgelser af kvaliteten af fisk i Københavns havn med henblik på delvis at få ophævet fiskeforbudet i Københavns havn.

Fiskeforbud i Københavns havn

Sedimentet i Københavns havn har i en årrække været kraftigt forurenet især med kviksølv. Forureningen er primært forårsaget af udledninger fra den nu nedlagte Dansk Sojakagefabrik på Islands Brygge.

Siden 1984 har der været forbud mod at drive fiskeri efter skrubber og torsk i Københavns havn samt at omsætte torsk og skrubber fanget i dele af Øresund. Baggrunden for Fiskeriministeriets udstedelse af en bekendtgørelsen om forbud, var fund af torsk og skrubber med et kviksølvindhold over grænseværdien for konsum.

Efterfølgende undersøgelser viste, at kviksølvindholdet i torsk og skrubber fra Øresund aftager med tiden, hvilket førte til, at forbuddet i 1994 blev indskrænket til kun at gælde Københavns havn. Samtidigt blev der indført et generelt forbud mod fiskeri af enhver art i Københavns Havn.

Miljøkontrollens undersøgelser

Miljøkontrollen har foretaget en række undersøgelser af kviksølvindholdet i skrubber fra Københavns havn og Øresund. Undersøgelserne viser, at kviksølvindholdet i skrubber fra havnen overskrider grænsen for anvendelse til konsum, mens skrubber fra Øresund overholder grænseværdien med en god margen.

I 1994 har Miljøkontrollen i samarbejde med Danmarks Fiskeri og Havundersøgelser foretaget en undersøgelse af fiskeforekomster i Københavns havn. I undersøgelsen konkluderes det, at sammensætning, forekomst og kondition af fisk i Københavns havn er tilsvarende andre lavvande områder i Øresund med forekomst af både saltvand og brakvands arter. Undersøgelserne påviste et potentiale for et varieret lystfiskeri i Københavns havn.

I perioden 2003-2004 har Miljøkontrollen foretaget yderligere undersøgelser af kvaliteten af fisk fra Københavns Havn. Undersøgelserne omfattede miljøfremmede stoffer og tungmetaller i sild, torsk, hornfisk, ål, skrubbe, aborre og ørred.

Resultaterne af Miljøkontrollens undersøgelser af fisk fra Københavns havn er vist i bilag A.

Fødevarestyrelsens krav og vurdering

Fødevarestyrelsen har udvist en positiv indstilling til, at det på baggrund af nye undersøgelser kan overvejes at ændre bekendtgørelsen om fiskeforbud i Københavns havn. Fødevarestyrelsen har endvidere tilkendegivet, at bekendtgørelsen løbende kan revideres på baggrund af dokumentation af kvaliteten af fisk fra Københavns havn.

Fødevarestyrelsen har krævet skærpede beskyttelseskrav ved vurdering af fisk fra Københavns havn. I forbindelse med vurdering af kviksølvindholdet i fisk er kriteriet normalt, at 50 % af de undersøgte fisk skal overholde grænseværdien. I forbindelse med vurdering af fisk fra Københavns havn har Fødevarestyrelsen krævet, at 90 % af de undersøgte fisk skal overholde grænseværdien.

Resultaterne af undersøgelserne viste, at indholdet af tungmetaller og miljøfremmede stoffer i torsk og hornfisk overholdt alle Fødevarestyrelsens grænseværdier for anvendelse til konsum.

Undersøgelsen i 2003-2004 viste, at ørreder på nær et eksemplar fanget i 2003 også overholdt kravene for anvendelse til konsum. Denne ene fisk indeholdt for meget Tributyltin (antibegroningsmiddel fra bundmaling).

Da det fra 2004 er blevet forbudt at anvende TBT i bundmalinger er der forhåbning om, at indholdet af TBT i ørred er aftaget til et niveau, der gør det muligt indenfor kort tid også at tillade fiskeri efter ørred i Københavns havn. Miljøkontrollen har på den baggrund iværksat yderligere undersøgelser af ørred fra Københavns havn.

Fødevarestyrelsen og Miljøkontrollen foretager i samarbejde yderligere undersøgelser af kviksølv i sild, da det foreliggende datagrundlag blev skønnet utilstrækkeligt.

For ål, skrubbe og aborre er det kviksølv, der udgør et problem i forhold til anvendelse til konsum.

De undersøgte fisks indhold af cadmium, bly, PAH, PCB og dioxin udgør ikke et problem i forhold til konsum.

Etablering af lystfiskeri i Københavns Havn

Lystfiskeri i havnen vil betyde en øget rekreativ anvendelse af havnen.

Ved at foretage en opdeling i fisk, der må fanges og konsumeres, og fisk der ikke må, kan der være risiko for, at forbuddet helt tilsidesættes. Det er imidlertid Miljøkontrollens opfattelse, at viden og oplysning om de faktiske forhold vil give en opmærksomhed, der vil medføre respekt for de retningslinier, der vil blive stillet.

Miljøkontrollen vil i forbindelse med Fødevarestyrelsens eventuelle ændring af fiskeforbuddet oplyse lystfiskere om indholdet af en ændret bekendtgørelse om fiskeri i Københavns havn, og om den risiko der er forbundet med at overtræde bekendtgørelsen.

Oplysningen vil ske ved opstilling af informationsmateriale på de udpegede fiskepladser og information om emnet på Internettet. Endvidere vil Miljøkontrollen anmode den lokale fiskerikontrol om etablering af et samarbejde om håndhævelse af bekendtgørelsens indhold.

Udpegning og etablering af fiskepladser ved havnen kræver en dialog med brugerne af havnen, herunder Københavns Havn, øvrige bredejere og lejere samt potentielle lystfiskere.  

I forbindelse med miljøfestivalen afholdt Miljøkontrollen den 28. maj 2005 et borgermøde om lystfiskeri i Københavns havn. På mødet blev der diskuteret forskellige forslag til områder, hvor der kunne etableres fiskepladser og ønsker til faciliteter på fiskepladserne. I udarbejdelse af forslag til placering af fiskepladser vil de forslag, der fremkom på dette møde, indgå.

Det forsatte arbejde med lystfiskeri i Københavns havn

Det er Miljøkontrollens vurdering, at det indenfor en overskuelig årrække ikke vil være muligt, at frigive fiskeriet fuldstændigt i Københavns havn. Årsagen er sedimentets indhold af kviksølv, der til stadighed vil gøre de bundlevende fisk uegnet til konsum.

Såfremt fiskeriet i havnen skal frigives fuldstændigt er det nødvendigt, at eliminere det kviksølvholdige sediments påvirkning af fisk i Københavns havn.

Der er i forbindelse med Agenda 21 planen for Københavns Kommune sat mål for forbedring af sedimentkvaliteten i Københavns havn inden 2015. Såfremt der gennemføres tiltag overfor forurenet sediment i havnen, vil det på sigt være muligt ud fra en sundhedsmæssig vurdering helt at frigive fiskeriet i Københavns havn.

 

Konsekvenser for borgerne

Åbning for lystfiskeri i havnen vil være en stor positiv rekreativ gevinst for kommunens borgere og turister i byen.

 

ØKONOMI

Omkostningerne til udarbejdelse af informationsmateriale og de videre undersøgelser søges afholdt over Miljøkontrollens konto for recipientundersøgelser, konto nr. 085.1

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Miljø- og Forsyningsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen bemærkninger.

 

HØRING

Ingen bemærkninger.

 

BILAG

A: Figurer med angivelse af indholdet af kviksølv i de undersøgte fisk fra Københavns havn.

 

 

Hjalte Aaberg

/ Lene Mårtensson

 


 

Til top