Mødedato: 07.10.2002, kl. 15:00

Evaluering af miljøbevidste indkøb i Miljø- og Forsyningsforvaltningen

Evaluering af miljøbevidste indkøb i Miljø- og Forsyningsforvaltningen

Miljø- og Forsyningsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 7. oktober 2002

 

 

13.      Evaluering af miljøbevidste indkøb i Miljø- og Forsyningsforvaltningen

 MFU 217/2002

INDSTILLING[pj1] 

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller,

at Miljø- og Forsyningsudvalget tager evaluering af miljøbevidste indkøb i Miljø- og Forsyningsforvaltningen til efterretning.

 

 

RESUME[pj2] 

Miljø- og Forsyningsudvalget besluttede d. 11. juni 2001, at Miljø- og Forsyningsforvaltningen en gang årligt udarbejder en status for forvaltningens arbejde indenfor følgende områder: Miljøbevidste indkøb i henhold til kommunens handlingsplan 2001-2003, implementering af transportplanens anbefalede virkemidler og gennemførelse af samarbejdsaftale med Elsparefonden.

Evaluering af miljøbevidste indkøb i Miljø- og Forsyningsforvaltningen for 2001 tager udgangspunkt i forvaltningens handlingsplan for 1998-2000. I år 2001 var der ikke en vedtaget handlingsplan, som forvaltningens indkøbere kunne udarbejde status efter, idet kommunens handlingsplan for miljøbevidste indkøb 2001-2003 blev vedtaget d. 15. november 2001. Denne status bygger derfor på Miljø- og Forsyningsforvaltningens handlingsplan for 1998-2000

Det vurderes, at forvaltningen har opnået mange gode resultater for indførelse af miljøbevidste indkøb 2001. Der har været en fortsat fokus på inddragelse af miljøhensyn ved indkøb af produkter, såsom tonerkassetter, jet-ink kassetter og PVC-frie kabler og rør.  Det har ført til en stor procentstigning for opfyldelsen af mål i 2001. Det indikerer en forankring af de udpegede indsatsområder i indkøbernes rutiner samt en systematisk fokus på miljøaspektet.

For så vidt angår samarbejdsaftalen med Elsparefonden vurderes det, at  aftalen er fulgt.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen har i år 2000 udarbejdet en transportplan. Transportplanen udpeger indsatsområder samt konkrete tiltag. Forvaltningen er i gang med at implementere transportplanen og gennemføre indsatsområder.

 


SAGSBESKRIVELSE[pj3] 

Miljø- og Forsyningsudvalget behandlede i juni 2001 et notat om Miljø- og Forsyningsforvaltningens indsats vedrørende miljøbevidste indkøb og besluttede følgende:

1.      At det fortsatte arbejde med miljøbevidste indkøb følger kommunens kommende initiativer på området jf. "Handlingsplan for miljøbevidste indkøb i Københavns Kommune 2001 - 2003".

2.      At institutionerne implementerer transportplanens anbefalede virkemidler.

3.      At der en gang årligt udarbejdes en status for Miljø- og Forsyningsforvaltningens arbejde med miljøbevidste indkøb, transportplan og aftalen med Elsparefonden, næste gang for kalenderåret 2001.

4.      At der nedsættes en følgegruppe med repræsentanter fra institutionerne, som kan koordinere eventuelle fælles tiltag på området.

 

Ad1) Forsættelse af arbejdet med miljøbevidste indkøb

Borgerrepræsentationen har d. 15. november 2001 vedtaget en handlingsplan for miljøbevidste indkøb 2001-2003. Handlingsplanen er lagt ud på intranettet, og forvaltningen vil fremover følge denne plan.

Som et led i samarbejde om den fremtidige indsats har Miljøkontrollen i november 2001 afholdt to fokus gruppeinterviews med indkøbschefgruppen og decentrale indkøbere, med det formål at afklare indkøbernes rutiner og få indblik i deres arbejdsvilkår.

 

Ad 2) Implementering af transportplanen

I henhold til handlingsplanen for indførelse af miljøbevidste indkøb i Miljø- og Forsyningsforvaltningen, blev der i 2000 foretaget en kortlægning af energiforbruget og miljøbelastning i forbindelse med forvaltningens kørsel. På baggrund af kortlægningen blev der udarbejdet en transportplan, hvori der er udpeget indsatsområder og anbefalede virkemidler (se vedlagte notat).

Der er udpeget følgende indsatsområder:

·        Overførsel af transport fra bil til cykel eller kollektiv transport

·        Overførsel af transport fra store varebiler til mindre biler

·        Overførsel af transport fra lastbiler til varebiler

·        Regelmæssig kontrol af dæktryk

·        Indkøb af nye energiøkonomiske og mindre biler

·        Kurser i energiøkonomisk kørsel

 

Overførsel af transport fra bil til cykel eller kollektiv transport

For at nedbringe forvaltningens transporter, fx korte personbil- og taxi-ture, har institutionerne indkøbt flere cykler, som står til rådighed for personalet. Det er oplyst, at der er sket en stigning i benyttelse af cykler til småture.

 

Overførsel af transport fra lastbiler til varebiler og fra store varebiler til mindre biler

Forvaltningen har iværksat en række tiltag for at reducere antallet af transporter og tilpasse transportbehovet til bilernes størrelse. Det er blevet oplyst,  at overførsel af lastbiltransporter til varebiler altid overvejes, hvis dette er i overensstemmelse med udførelsen af arbejdsopgaven.

For at undgå tomme eller halvtomme kørsler fra lagerpladsen på Frederiksborgvej har Københavns Energi centraliseret kørslen samt indført CityGods ordning[1] for Indre By. Det betyder, at der er søgt reduktion i emissionerne ved at der udvælges den størrelsesmæssige passende vogn til det transporterede gods.

Københavns Energi har endvidere oprettet en puljebilordning, hvor de ansatte har mulighed for via intranettet at få overblik over de biler, som er til rådighed og vælge den rigtige vogn til arbejdsopgaven.

Københavns Energi oplever jævnligt problemer med leverandøren af batterier til el-biler, hvilket medfører store forsinkelser, og derfor er der ikke blevet indkøbt flere elbiler.

I forbindelse med udskiftning af de fire gamle biler har Miljøkontrollen overvejet, om bilerne kunne erstattes med mindre biler, el-biler eller helt udgå. Der blev købt fire energiøkonomiske biler, heraf tre varebiler og en mindre bil. De tre  biler opfylder Arbejdstilsynets krav om indretning af biler med adskillelse mellem varerum og kabine.

 

Regelmæssig kontrol af dæktryk

Miljøkontrollen har anmodet Kødbyens Maskinhus om etablering af en trykluft "station" på p-pladser.

Københavns Energi kontrollerer dæktrykket en gang om måneden på biler, der er omfattet af puljebilordningen. For bilerne udenfor puljebilordningen forventes det, at den ansvarlige sørger for at dæktrykket er i orden.

 

Kurser i energiøkonomisk kørsel

Muligheden for kurser er undersøgt. Det vil for store dele af personalet koste ca. 8.000 kr. pr. deltagere. Det vurderes ikke, at effekten vil stå mål hermed.

 

Delkonklusion

Den generelle vurdering af implementering af transportplanen kan opsummeres således at Miljø- og Forsyningsforvaltningen har gennemført tiltag på de mest markante indsatsområder, der giver anledning til forøgelse af brændstofforbrug og miljøbelastningen. Igangsættelse af forskellige tiltag, såsom kontrol af dæktryk, bilpuljeordning og indkøb af miljørigtige biler indikerer, at forvaltningen søger at følge de anbefalede virkemidler og optimere transportressourcerne.

På kort sigt kan vurdering af den økonomiske- og den miljømæssige effekt næppe klarlægges. Ifølge transportplanen er tidshorisonten for miljøgevinster beregnet til tre år. Det betyder, at forvaltningen gerne skulle have opnået positive resultater i 2004.

For at arbejde målrettet mod reducering af miljøbelastning fra transporter, er der et behov for at forvaltningen vælger den rette transportydelse. Der er behov for at stille krav til indkøb af transportydelser såsom brændstofforbrug, oxiderende katalysator (for diesel køjetøjer), støj, elbiler. Endvidere bør der stilles krav til leverandører om fx miljø- og energistyring og rutiner for vedligeholdelse af køretøjer.

 

Ad 3) Status for Miljø- og Forsyningsforvaltningens arbejde med miljøbevidste indkøb og samarbejdsaftalen med Elsparefonden

 

3.1  Status for miljøbevidste indkøb 2001

Evaluering af status for miljøbevidste indkøb 2001 tager udgangspunkt i Miljø- og Forsyningsforvaltningens handlingsplan for 1998-2000. Det skyldes, at der ikke i år 2001 var en vedtaget handlingsplan for miljøbevidste indkøb i Københavns Kommune, da  den første blev vedtaget ultimo 2001.

 

Baggrund

Formålet med handlingsplanen 1998-2000 er, at der skal sikres en systematisk inddragelse af miljø- og arbejdsmiljøhensyn i forvaltningens indkøb på lige fod med øvrige parametre såsom pris, kvalitet, leveringssikkerhed m.fl.

Hertil blev der udpeget indsatsområder og opstillet mål. Målene i handlingsplanen skal være opfyldt inden 1. januar 2001 med undtagelse af rør og kabler, der har en frist til 2005. Indsatsområderne er følgende:

·        Elektroniske produkter

·        Kontorartikler

·        Kabler og rør

·        Transport

Målene for transport vil ikke blive gennemgået i vurderingen af forvaltningens miljøbevidste indkøb 2001, da transportområdet er blevet vurderet i det forrige afsnit.

I de følgende afsnit vil blive givet en status for miljøbevidste indkøb 2001, der består af indkøb af produkter indenfor ovenstående indsatsområder. Endvidere vil der blive givet en vurdering af, hvorvidt forvaltningen har levet op til de opstillede mål.

 

Vurdering af miljøbevidste indkøb 2001

I juni 2002 blev der lavet en statusopgørelse i Miljø- og Forsyningsforvaltningen. Tabellen nedenfor viser en opgørelse over det totale indkøb i de enkelte institutioner i forhold til de udpegede indsatsområder. Tabellen viser samtidig en vurdering af institutionernes indkøb med henblik på opfyldelse af målene i handlingsplanen.    

 

Indsatsområde

Indkøb for 2001

Målopfyldelse i procent

 

Sek.

KE

MJK

Total

Sek.

KE

MJK

Total  i MFF

2001          2000

Computer

Printere

Kopimaskine

2

3

0

400

120

8

24

3

0

426

126

8

100

0

 

100

100

100

100

100

100              100

98                  90

100              100

Papir ( ark i mill.)

100% genbrugsfibre

mere end 50% genbrugsfibre

 

0,29

0

 

4,5

0,5

 

1,1

0

 

5,89

0,5

 

100

 

 

100

100

 

100

 

100              100

100              100

Mapper

Tidsskriftkassetter

24

25

5170

950

1160

300

6354

1275

100

100

31

0

100

100

62                100

55                100

Tonerkassetter

Jet-ink kassetter

17

35

340

830

52

12

409

877

100

100

100

100

100

100

100                75

100                75

Indkøb af pvc-frie kabler i m.

Indkøb af pvc-frie rør i m.

0

0

125.200

205762

440

0

125640

205762

 

84

89

100

100

84                  35

89                  85

 

En samligning af målopfyldelse 2000/2001 viser en fremgang på indkøb af miljørigtige produkter for så vidt angår printere, tonerkassetter og Jet-ink kassetter, hvor de opstillede mål er næsten opfyldt. Den procentmæssige stigning i målopfyldelsen indikerer, at der er sket en forankring af de udpegede indsatsområder i indkøbernes rutiner og en kontinuerlig fastholdelse af miljøkrav til produkter. Fremgangen indikerer ligeledes en systematisk fokus på miljørigtig indkøb af rør og kabler. I 2005 skal alle kabler være PVC-frie.

En individuel vurdering af miljøbevidste indkøb på institutioner viser, at målopfyldelsen for indkøb af mapper og tidsskriftkassetter hos København Energi var henholdsvis 31% og 0%. Indkøbet lever ikke op til de opstillede mål om, at 50% af indkøbet skal være produceret af genbrugspapir. En forklaring på det er, at der er mange parametre, der skal tages hensyn til, når der indgåes indkøbsaftaler. Prisniveauet er det parameter, der stadig spiller en væsentlig barriere for valg af miljørigtige produkter.

 

3.2 Samarbejdsaftale med Elsparefonden

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indgik i 1999 en samarbejdsaftale med Elsparefonden[2] om indkøb af effektive energiforbrugende apparater. Samarbejdsaftalen, som er gældende i fire år, indebærer, at forvaltningen indkøber eludstyr, som er i overensstemmelse med Elsparefondens indkøbsvejledning. Vejledningen giver retningslinjer for indkøb af elapparater, som enten er A-mærkede eller har øvrige mærker, der opfylder kravene om energiforbrug.

Indkøbskrav i aftalen omhandler følgende elapparater: Køleskabe, frysere, vaskemaskiner, tørretumblere, opvaskemaskiner, elpærer, computere, computerskærme, printere,  kopimaskiner, telefax, fjernsyn og video. 

Ifølge samarbejdsaftalen forpligter Miljø- og Forsyningsforvaltningen sig til at:

a)      Indføre en A-indkøbspolitik, der indebærer, at der ved nyanskaffelse og udskiftning af elapparater indkøbes apparater, som er i overensstemmelse med Elsparefondens indkøbspolitik.

b)     Udarbejde en årlig opgørelse over indkøb af elapparater og elforbrug.

c)     Købe elapparater med lavt energiforbrug i henhold til Elsparefondens indkøbskrav. De indkøbte elapparater skal være A-mærkede, hvis de er omfattet af EU´s energimærkningsordning. For apparater, der ikke er omfattet af EU´s energimærkningsordning, anvendes øvrige anerkendte energimærkningsordninger, såsom Det schweiziske Energi 2000, GEA-ordning Group for Efficient Appliances og den danske sparepæregodkendelse, SparepæreR .

d)     Endvidere skal Elsparefonden og forvaltningen gennemføre et eller flere el-besparende demonstrationsprojekter.

 

Ad a)  Indførelse af A-indkøbspolitik

For at nedsætte miljøbelastning fra Københavns Kommunes virksomheder og fremme anvendelse af miljø- og energirigtige produkter, vedtog Borgerrepræsentationen i april 2000 en grøn indkøbspolitik. Indkøbspolitikken pålægger de offentlige indkøbere at købe produkter, som i et livscyklusperspektiv påvirker miljøet mindst muligt og i videst mulig omfang vælge A-mærkede elapparater. I september 2001 vedtog Borgerrepræsentationen en handlingsplan for miljøbevidste indkøb, hvor formålet er, at der systematisk skal sættes fokus på inddragelse af miljø-, energi- og arbejdsmiljøhensyn ved alle indkøb.

A-indkøbspolitik er ikke formuleret som en særskilt politik i Miljø- og Forsyningsforvaltningen, men er indarbejdet i kommunens grønne indkøbspolitik og handlingsplan. Forvaltningen har derved opfyldt delmålet om indførelse A-indkøbspolitik i samarbejdsaftalen.

 

Ad b) Årlig opgørelse over indkøb af elapparater og elforbrug

Miljø- og Forsyningsforvaltningen har i marts 2002 indsendt en opgørelse over elforbruget og indkøb af elapparater og lyskilder i 2001 til Elsparefonden (se vedlagte notat). Miljø- og Forsyningsforvaltningen har derved opfyldt delmålet.

 

Ad c) Status for elforbrug og indkøb af elapparater og lyskilder i 2001

Der blev i år 2001 indkøbt i alt fire køleskabe af energiklasse A, hvilket stemmer overens med fondens indkøbsvejledning. Ved køb af de fire køleskabe blev der opnået en besparelse, der svarer til en reduktion af elforbruget på 26% i forhold til brug af tilsvarende køleskabe, der tilhører energiklasse B.

Hvad angår lyskilder (sparepærer, glødelamper, lysstofrør m.m.) fremgår det af opgørelsen, at det samlede indkøb for hele forvaltningen var 1210 stk. Heraf udgjorde indkøb af glødelamper 70%, hvor 65% blev indkøbt af Københavns Energi og 5% af Miljøkontrollen. Københavns Energi anvender disse glødepærer i transformatorstationer, hvor der sjældent kommer personer. Det vil sige, at lyset sjældent bliver tændt.

Københavns Energi har overvejet indkøbskravene, men vurderer, at det er for dyrt at erstatte pærerne med lavenergipærer. Endvidere anvendes en del af glødepærerne på toiletter, hvor de er monteret med glaskuppel-skærme, hvilket umuliggør anvendelse af lavenergipærer.

Miljøkontrollen har indkøbt et lille antal glødepærer (5%), fordi der stadig anvendes nogle bordlamper, der ikke kan bruge andet. Den fremtidige strategi sigter på, at disse bordlamper bliver erstattet med lavenergipærer-bordlamper, når de skal kasseres.

Indkøb af elektroniske apparater som computere, printere, kopimaskiner m.fl. er ikke medtaget i beregningen af besparelsesmuligheder. Dette skyldes, at der endnu ikke findes datamateriale, der muliggør beregninger af opnåede besparelser eller besparelsespotentialer, da anvendelsesomfang af fx kopimaskine eller printer er uensartet. Derfor kan der ikke angives et gennemsnitlig elforbrug på disse elektroniske apparater.

Generelt kan der konkluderes, at Miljø- og Forsyningsforvaltningen systematisk har overvejet og/eller inddraget A-politik i indkøbet. Der blev indkøbt eludstyr, som er i overensstemmelse med fondens indkøbsvejledning og sparepærer i det omfang, det er økonomisk forsvarligt og muligt. På den baggrund kan det vurderes, at Miljø- og Forsyningsforvaltningen har inddraget Elsparefondens indkøbsvejledning i sit indkøb og har opnået en elbesparelse og derved levet op til aftalens formål om at fremme elbesparelse gennem indkøb af effektiv el-forbrugende apparater.

 

Ad d) Demonstrationsprojekt

Som led i samarbejdsaftalen skal Miljø- og Forsyningsforvaltningen gennemføre et elbesparelses tiltag i en af dens bygninger. Det resulterede i, at Miljøkontrollen i december 2000 igangsatte et demonstrationsprojekt, der omfatter to gangarealer.

I efteråret 2001 blev der foretaget en række lystekniske målinger (se vedlagte notat), der omfattede belysningsstyrker, lysfordelingen, blændingen, effekten og elforbruget. Målinger har vist, at anlæggene opfylder de stillede krav til udførelsen af projektet, hvad angår belysningsstyrke, lysfordeling og blænding. Endvidere har målingerne vist, at den installerede effekt på de to gangarealer ligeledes opfylder det stillede krav.

I maj 2001 blev der gennemført to spørgeskemaundersøgelser vedr. Miljøkontrollens belysningsanlæg, herunder en brugerundersøgelse blandt personale i Miljøkontrollen og en undersøgelse med ca. 60 lysinteresserede, hvoraf de fleste har en professionel baggrund i belysningsbranchen. En helhedsvurdering på en skala fra "dårlig – særdeles godt" anser lysinteresserede, at belysningsanlæggene er af middelgod kvalitet, mens ansatte i miljøkontrollen generelt var godt tilfredse med det nye belysningsanlæg.

 

Ad 4) Der skal nedsættes en følgegruppe med repræsentanter fra institutionerne, som kan koordinere miljøindsatsen.

Arbejdet med miljøbevidste indkøb vil hen ad vejen komme til at rumme flere indsatssområder og derfor er koordinering af miljøindsats mellem forvaltningens institutioner nødvendig. Det forventes, at der ultimo 2002 vil blive oprettet en følgegruppe med repræsentanter fra institutionerne, hvor opgaven tager udgangspunkt i implementering af kommunens handlingsplan.  

 

MILJØVURDERING

Vedtagelse af kommunens handlingsplan for miljøbevidste indkøb 2001-2003, udformning af indkøbspolitik, indgåelse af samarbejdsaftale med Elsparefonden og udarbejdelse af transportplanen har givet et godt grundlag for at sætte fokus på miljø- og energibevidste indkøb.

Status for miljøbevidste indkøb 2001 indikerede nedsættelse af miljø- og energibelastningen, der er forbundet med forvaltningens indkøb og forbrug af produkter. Der har været en forøgelse af indkøb af miljøvenlige produkter i sammenligning med år 2000 og igangsættelse af miljøtiltag, der betyder en reduktion af forvaltningens miljøbelastning. Gennemførelse af demonstrationsprojektet vil formentlig give en reduktion på CO2-udledningen på ca.1 ton om året.

På kort sigt forventes det, at implementering af transportplanens virkemidler vil give en reduktion i energiforbruget på 13%, mens reduktionen på lang sigt forventes at blive 17%. Endvidere vil fortsættelse af den fremtidig miljøindsats, der tager udgangspunkt i indsatsområder, skabe yderligere reduktion af forvaltningens miljøbelastning.

Forvaltningens miljøkrav til indkøbte produkter og produktionsmetoder vil formentlig opfordre leverandører til at producere miljø- og ressourcevenlige produkter og derved vil virksomhedernes miljøeffekter reduceres.

 

ØKONOMI

Evalueringen har ikke givet anledning til økonomiske omkostninger. 

 

HØRING

Indstillingen har ikke været til høring.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

 

BILAG VEDLAGT

Notat om miljøbevidste indkøb 2001

 

 

 

Peter Elsman

                                            / Hjalte Aaberg


 



[1] Februar 2002 tiltrådte den obligatoriske City Gods ordning i kraft, hvor alle biler med en totalvægt på over 2.500 kg skal have certifikat til at standse i det indre København. Ordningen stiller krav til motorens alder og udnyttelsen af bilens lastekapacitet.

[2] Elsparefonden har til formål at fremme elbesparelser i boliger og i offentlige institutioner i overensstemmelse med samfundsøkonomiske og miljømæssige hensyn. 

 


 [pj1]00102496DOC

 [pj2]00102572DOC

 [pj3]00102578DOC

Til top