Mødedato: 07.04.2003, kl. 15:00

Ophør med indsamling af bioaffald, bortset fra i Kongens Enghave

Ophør med indsamling af bioaffald, bortset fra i Kongens Enghave

Miljø- ogForsyningsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 7. april 2003

 

 

3.      Ophørmed indsamling af bioaffald, bortset fra i Kongens Enghave

 MFU 65/2003

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller,

at Miljø- ogForsyningsudvalget godkender, at separat indsamling af bioaffald ophører iforsøgsområdet på Amager og  iSteffansgården på Ydre Nørrebro senest den 31. juli 2003,

at Miljø- ogForsyningsudvalget godkender, at separat indsamling af bioaffald opretholdes iforsøgsområdet i Kongens Enghave med henblik på levering til forsøgsanlæg,

at Miljø- og Forsyningsudvalget godkender, at der ikkeindføres en obligatorisk indsamling af bioaffald i Københavns Kommune, dog vilder fortsat være mulighed for fælles- eller hjemmekompostering af vegetabilskaffald, og

at Miljø- og Forsyningsudvalget tiltræder, atMiljø- og Forsyningsforvaltningen vil følge udviklingen inden for nye metodertil indsamling og behandling af bioaffald i Danmark og udlandet, således atseparat håndtering af bioaffald kan tages op til fornyet overvejelse, hvis nyemetoder eller andre omstændigheder medfører en forbedret miljøeffekt.

Miljø- og Forsyningsudvalgets beslutning i mødet den 24.marts 2003

Udvalget godkendte, at separat indsamling af bioaffald opretholdesi forsøgsområdet i Kongens Enghave med henblik på levering til forsøgsanlæg.Behandlingen af indstillingen blev i øvrigt udsat til næste udvalgsmøde den 7.april 2003.

 

 

RESUME

Miljø- og Forsyningsforvaltningen anbefaler, at bioaffald(organisk dagrenovation) fremover fortsat sendes til forbrænding, dog medmulighed for hjemmekompostering eller fælleskompostering af  vegetabilsk affald de steder, hvorforudsætningerne herfor er til stede. En begrænset forsøgsindsamling afbioaffald opretholdes i en treårig periode med henblik på leverance tilforsøgsanlæg for bioforgasning.

Det betyder, at målsætningen i Affaldsplan 2004 omgenanvendelse af 40% af bioaffaldet i 2004 ikke opfyldes.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen vil følge udviklingeninden for nye metoder til indsamling og behandling af bioaffald i Danmark ogudlandet, og vende tilbage til Miljø- og Forsyningsudvalget hvis betingelsernefor separat håndtering af bioaffald ændrer sig væsentligt.

 


SAGSBESKRIVELSE

På baggrund af resultaterne fra Bioprojektet (et omfattendeforsøg med indsamling og bioforgasning af organisk dagrenovation i samarbejdemed Miljøstyrelsen. Forsøget er blevet afrapporteret til udvalget 11. november2002) vedtog Miljø- og Forsyningsudvalget ved mødet den 11. november 2002 atfortsætte indsamlingen af bioaffald i forsøgsområdet på Amager indtilMiljøministeriets retningslinier for indsamling af organisk dagrenovation ogKøbenhavns Kommunes strategi for håndtering af bioaffald forelå.

Miljøstyrelsen har den 16. december 2002 præsenteret etforeløbigt udkast til statusredegørelse om organisk dagrenovation, og den 20.februar 2003 er et egentligt udkast sendt i høring. For Københavns Kommunegives i det vedlagte notat (se bilag) et samlet grundlag for den fremtidigehåndtering af bioaffald fra de københavnske husstande.

Miljøstyrelsens udkast til statusredegørelse baserer sigbl.a. på en miljøøkonomisk vurdering, som viser, at udgifterne til særskiltindsamling og behandling af bioaffald væsentligt overstiger miljøgevinsten opgjorti kroner og øre. Det understreges dog i udkastet, at der kan være regionaleforskelle, som gør at vurderingen falder anderledes ud.

Miljøkontrollen, R98 og I/S Vestforbrænding har bedtDanmarks Tekniske Universitet (DTU) om at foretage en miljøvurdering afhåndteringen af bioaffald fra Hovedstadsområdet.

De nuværende muligheder for behandling af bioaffaldet fraKøbenhavns Kommune er:

·       Bioforgasning

·       Forbrænding

·       Lokalkompostering (fælles- eller hjemmekompostering)

Konklusionen er, at der er en lille, om end usikker,miljøgevinst ved at bioforgasse fremfor at forbrænde bioaffaldet, menslokalkompostering giver en langt mindre miljøgevinst end forbrænding ellerbioforgasning. Resultaterne af miljøvurderingen er sammenfattet i det vedlagtenotat (se bilag).

På denne baggrund vurderer Miljø- ogForsyningsforvaltningen, at en udvidelse af særskilt håndtering af bioaffaldtil større dele af kommunen vil medføre en minimal miljøgevinst, og Miljø- ogForsyningsforvaltningen kan ikke i den nuværende situation anbefale at satse påsærskilt håndtering af bioaffald fra husholdninger i større stil, som forudsati Affaldsplan 2004.

Miljøvurderingen fra DTU baserer sig imidlertid påeksisterende biogasanlæg, og har derfor ikke omfattet en vurdering af det nyeforsøgsanlæg BioVækst - Audebo, der er etableret i 2003 i samarbejde mellemfirmaet SOLUM A/S og affaldsselskabet I/S Vestforbrænding. BioVækst - Audeboudnytter en ny teknologi set i dansk sammenhæng, hvor bioaffaldet førstforgasses og derefter komposteres. Således udnyttes energien i affaldet, ogrestproduktet er kompost, der kan afsættes til jordforbedring. Miljøkontrollendeltager i en følgegruppe til dette udviklingsprojekt.

Derfor foreslås det at opretholde en mindreforsøgsindsamling for på denne måde at bidrage til og følge udviklingen påområdet. Der indsamles for tiden bioaffald fra to store forsøgsområder og iSteffansgården på Ydre Nørrebro. De to store forsøgsområder er ét på Amager medca. 10.000 husstande (villaer og etageboliger) og ét i Kongens Enghave med ca.2.300 husstande (etageboliger). I Kongens Enghave blev indsamlingen sat i gangmed henblik på kompostering på et lokalt anlæg, som indgik i et EU-støttetLIFE-projekt. Efter at planerne om et lokalt komposteringsanlæg i KongensEnghave er opgivet, har SOLUM A/S tilbudt at gå ind i LIFE-projektet med det kombinerede biogas- ogkompostanlæg BioVækst - Audebo. Således foreslås det at opretholdeforsøgsindsamlingen i Kongens Enghave, men stoppe forsøgsindsamlingen på Amagerog i Steffansgården på Ydre Nørrebro. Af hensyn til samarbejdet medprojektparterne bør forsøgsindsamlingen i Kongens Enghave opretholdes i enperiode på tre år.

Der kan åbnes mulighed for ansøgning om yderligereforsøgsindsamling af bioaffald enkelte steder. Eventuelle ansøgninger vil bliveforelagt Miljø- og Forsyningsudvalget med en nærmere vurdering af demiljømæssige og økonomiske konsekvenser.

 

MILJØVURDERING

Da langt hovedparten af bioaffaldet fra husstande iKøbenhavns Kommune allerede i dag sendes til forbrænding, har indstillingen omat fortsætte dette ingen videre miljøkonsekvenser i forhold til situationen idag. Affaldsforbrændingen bidrager til en mindsket drivhuseffekt, fordiproduktionen af el og fjernvarme substituerer fossile brændstoffer.

En detaljeret miljøvurdering af forskellige former forhåndtering af bioaffald fra Hovedstadsområdet er sammenfattet i det vedlagtenotat (se bilag).

 

ØKONOMI

Indstillingenhar ikke økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Påbasis af erfaringerne fra forsøgsindsamling indtil nu har R98 lavet en kalkule,der viser, at separat indsamling af bioaffald fra etageboliger koster 68 kr.pr. husstand pr. år og fra villaer 508 kr. pr. husstand pr. år.

Vedat s toppe indsamlingen af bioaffald i forsøgsområdet på Amager kan der opnås enbesparelse hos R98 i størrelsesorden 1 mio. kr. om året.

Udgiftentil at opretholde indsamling af bioaffald i Kongens Enghave forventes at værepå niveau med kalkulen fra Bioprojektet. Beløbet svarer til knap 200.000 kr. omåret. R98 har indregnet beløbet i sit budget for 2003. Omregnet i omkostningerpr. husstand vil det svare til 0,60 kr. pr. husstand i København og påFrederiksberg.

 

HØRING

Forslagethar ikke været i høring. Der er i februar 2002 som led i Bioprojektet gennemførten brugerundersøgelse blandt ca. 500 af de deltagende husstande. I undersøgelsenoplyste 75% at de helt eller delvis frasorterer bioaffald, mens 25% oplyste, atde ikke sorterer affaldet. Dem der sorterer var generelt tilfredse med ordningen,og dem der ikke sorterer angav som begrundelser bl.a. lugtproblemer og  travlhed. Brugerundersøgelsens resultater erforelagt for Miljø- og Forsyningsudvalget sammen med de øvrige resultater fraBioprojektet den 11. november 2002.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingenbemærkninger.

 

BILAG

Miljøkontrollensnotat af 17. marts 2003 om "Håndtering af bioaffald fra husstande i KøbenhavnsKommune".

 

 

 

Peter Elsman                    

 

                                                                                       HjalteAaberg

 

 


 


Til top