Mødedato: 07.04.2003, kl. 15:00

Forslag til "Skitse til vandområdeplan for Kalveboderne"

Forslag til "Skitse til vandområdeplan for Kalveboderne"

Miljø- ogForsyningsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 7. april 2003

 

 

11.      Forslagtil "Skitse til vandområdeplan for Kalveboderne"

 MFU 75/2003

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller,

at Miljø- og Forsyningsudvalget godkender, atvedlagte forslag til "Skitse til vandområdeplan for Kalveboderne" sendes ihøring til udvalgte parter, og

at Miljø- og Forsyningsudvalget godkender, at der iet samarbejde med Københavns Amt oprettes og drives et overvågningsprogram forKalveboderne.

 

 

RESUME

Miljøkontrollen har udarbejdet "Skitse til vandområdeplanfor Kalveboderne". Vandområdeplanen indgår som en del af forarbejdet tilregionplan 2005.

Skitsen er baseret på den skærpede målsætning forKalveboderne, som blev fastlagt i regionplan 2001. Den skærpede målsætning hartil hensigt dels at sikre naturmæssige interesser og dels at sikre derekreative interesser i form af badning. Realisering af målsætningen hindresimidlertid i dag af, at der periodevis udledes spildevand fra Damhusåen ogØstre Landkanal til området.

Skitsen indeholder en redegørelse for tilstanden iKalveboderne samt opstiller mål og indsatsplan til at opnå en bedre natur- ogmiljøtilstand i området. Af skitsen fremgår, at den nuværende situation ikkelever op til de vedtagne mål, og at en særlig indsats derfor er påkrævet.Københavns Amt har deltaget i udarbejdelsen af skitsen. Det efterfølgendearbejde aftales med Københavns Amt, når skitsen har været i høring hos deberørte kommuner.

Hovedindsatsen for at forbedre vandkvaliteten er at reducerede regnvandsbetingede overløb af spildevand. Hvor stor reduktionen skal værefor at opfylde de stillede målsætninger skal klarlægges gennem beregninger.Endvidere skal omkostningerne til reduktion af overløb beregnes.

En forbedring af miljøtilstanden forudsætter, at de øvrigekommuner, der udleder til Kalveboderne, også reducerer deres udløb. Deovenstående beregninger vil udgøre grundlaget for, at Københavns Kommune i tætdialog med de øvrige kommuner kan afgøre, hvorledes udledningen mesthensigtsmæssigt kan begrænses i relation til de opstillede mål.

Indsatsplanens tiltag finansieres gennem Spildevandsplan2000, hvor der er afsat midler til formålet. De afsatte midler forventes dogikke, at være tilstrækkelige. Det afsatte beløb, som er beregnet for flere årsiden, er ikke tilstrækkeligt, og forventes at blive betragteligt større. Detforeslås derfor, at den resterende del af beløbet afsættes i Spildevandsplan2004, og at implementeringsperioden forlænges til at dække hele planperiodenfrem til 2015. Endvidere skal en del af udgifterne afholdes af de kommuner, derogså tilleder spildevand til Kalveboderne, nemlig Rødovre, Hvidovre, Gladsaxeog Herlev.

For at følge udviklingen i områdets miljøtilstand ogindsatsens miljøeffekt opstilles og drives et overvågningsprogram i samarbejdemed Københavns Amt. Københavns Kommune gennemfører allerede en generelovervågning af vandmiljøet, men ikke specifikt af Kalveboderne. Det foreslåsderfor, at der oprettes et overvågningsprogram for vandområdet. De gennemførteundersøgelser vil danne grundlag for den kommende sammenligning af, omindsatsen har haft en miljøeffekt.

Miljøkontrollen foreslår, at skitsen sendes i høring tilrelevante parter. Eventuelle bemærkninger vurderes og indarbejdes efter endthøring. Den endelige skitse forelægges Miljø- og Forsyningsudvalget indenudgangen af 3. kvartal 2003.

 


SAGSBESKRIVELSE

Formålet med skitsen for Kalveboderne er at fastlægge enramme for forvaltningen af området.

Kalveboderne er et lavvandet marint område syd forValbyparken. Kalveboderne fremstår i dag som et rekreativt område med parker ogfritidsaktiviteter i form af kajak- og roklubber samt surfing. Disseaktiviteter forventes udvidet med bademuligheder, når den nuværendevandkvalitet bliver forbedret.

Kalveboderne er desuden en vigtig overvintringslokalitet forandefugle og er derfor omfattet af forskellige fredningsbestemmelser samt EU'sfuglebeskyttelses- og habitatdirektiver.

De rekreative og naturmæssige interesser står i modsætning til,at der periodevis udledes spildevand fra Damhusåen og Østre Landkanal tilområdet.

Udledningen af spildevand betyder, at Kalveboderne ofte erbelastet med næringsstoffer, der fører til voldsomt vækst af fedtemøg. Der erogså konstateret en betydelig forurening med tungmetaller og miljøfremmedestoffer i de områder af Kalveboderne, hvortil der udledes spildevand.

 

Skitse til vandområdeplan for Kalveboderne

Skitsen til vandområdeplan for Kalveboderne beskriverKalvebodernes nuværende miljøtilstand. Planen beskriver også områdets"økologiske potentiale", samt de barrierer der skal overvindes for, atpotentialet på lang sigt kan opfyldes.

Skitsen indeholder således en væsentlig del af grundlagetfor en vandområdeplan. I dag er der dog ikke krav til at der skal udarbejdesvandområdeplaner, idet vandområdeplanerne kan indarbejdes i regionplanen. Forat gøre regionplanen overskuelig, har de fleste myndigheder og heriblandtKøbenhavns Kommune valgt at udarbejde vandområdeplaner og vedlægge dem sombilag til regionplanen. "Skitse til vandområdeplan for Kalveboderne" er såledesogså udarbejdet med henblik på regionplan 2005, hvor sidste frist forbemærkninger er i efteråret 2003.

Skitsen arbejder med en planperiode på tolv år frem til2015. Ifølge det kommende vandrammedirektiv fra EU skal alle vandområder inden2015 have en "god" vandkvalitet.

 

Målsætning for Kalveboderne

I regionplanen fra 2001 blev Kalveboderne udlagt med skærpetmålsætning. For at bevare og fremme områdets naturmæssige og rekreative værdierfastholdes den skærpede målsætning for Kalveboderne.

 

Opfyldelse af målsætningerne

For at opfylde målsætningen for Kalveboderne skal der ske enrække ændringer af vandområdets karakter. Det skal ske primært ved, at antalletaf overløb fra spildevandsoverløb reduceres. Der stilles særlige krav tilfremtidige aktiviteter der strider mod målsætningen, for eksempel til udledningaf spildevand.

For at opnå de nødvendige reduktioner i belastningen afKalveboderne skal alle kommuner, der i dag bruger området som recipient,reducere deres udledninger.

Udover Københavns Kommunes egne udledninger af spildevandbenytter Rødovre, Hvidovre, Gladsaxe og Herlev kommuner Kalveboderne tiludledning af spildevand. Enten via Damhusåen, Østre Landkanal eller direkte tilKalveboderne.

Fordi størrelsen af de enkelte reduktioner endnu ikke erberegnet, kan omkostningerne ikke beregnes. Opgørelsen af reduktionen er derforogså planlagt som den første opgave der skal udføres. Når disse beregninger erudført, kan omkostningerne opgøres. Herefter ligger der en ramme for, hvorledesKøbenhavns Kommune i tæt dialog med de øvrige kommuner mest hensigtsmæssigt kanbegrænse udledningen i relation til de opstillede mål.

For at indsatsen sker på de rigtige områder og for at følgeog dokumentere indsatsens miljøeffekt, er det nødvendigt med en viden ommiljøtilstanden, forureningen, forureningskilderne og sammenhængen mellemårsager og effekter. I kommunen gennemføres der allerede en overvågning afvandmiljøet. Der er ingen overvågning af Kalveboderne, hvorfor det foreslås, atder oprettes et overvågningsprogram for vandområdet. De gennemførteundersøgelser vil danne grundlag for den kommende sammenligning af, omindsatsen har haft en miljøeffekt.

Kalveboderne har såvel Københavns Kommune som Københavns Amtsom recipientmyndighed. Der søges etableret et formaliseret samarbejdevedrørende oprettelse og drift af overvågningsprogrammet for vandområdet.Overvågnings-programmet forventes at omfatte såvel fysisk/kemiske parametresamt biologiske indikatorer, som for eksempel artssammensætning. Programmetkoster ca. 125.000 kr. pr. år.

I forlængelse af skitsen udarbejdes en årlig rapport ommiljøtilstanden i Kalveboderne. De forureningsreducerende tiltag som ergennemfør t i det forgangne år afrapporteres ligeledes. Rapporten forelæggesårligt Miljø- og Forsyningsudvalget.

 

Finansiering afindsatsen i forhold til forureningskilderne

Københavns Kommune har i spildevandsplan 2000 afsat midlertil en reduktion af overløb til Kalveboderne.

 

Der er afsat følgendemidler til forureningsnedsættelse

·       Til reduktion af forurening fra separat kloakering er 3mio. kr. afsat i spildevandsplan 2000

·       Til reduktion af spildevand og slam ved udbygning afregnvandsbassiner og etablering af rensende foranstaltninger er ca. 60 mio. kr.afsat i spildevandsplan 2000. Det afsatte beløb, som er beregnet for flere årsiden, er i nutidens priser langt fra tilstrækkeligt, og forventes, at værebetragteligt større. Det foreslås derfor, at den resterende del af beløbetafsættes i spildevandsplanen, og implementeringsperioden forlænges til at dækkehele planperioden frem til 2015.

Hertil kommer, at Københavns Kommunesgrundvandsafværgepumpning ved Damhusåens rensningsanlæg og Vigerslevparkenafværger en diffus forurening fra de forurenede arealer netop her.

Det skal bemærkes, at den ønskede målsætning forKalveboderne kun kan nås, hvis Rødovre, Hvidovre, Gladsaxe og Herlev kommunerligeledes reducerer deres udløb. Beslutningen om finansieringen af indsatsen ide øvrige kommuner påhviler den enkelte kommunalbestyrelse.

 

MILJØVURDERING

Gennemførelsen af skitsens tiltag vil på lang sigt betyde,at vandkvaliteten i Kalveboderne forbedres med en forbedret miljø- ognaturkvalitet til følge.

Hvis en afskæring af forureningskilderne medfører, at vandetopnår badevandskvalitet, vil det føre til et større "publikumspres" påKalveboderne. Dette kan genere fuglelivet. Det er derfor vigtigt, at evt.bademuligheder til den tid projekteres med respekt for andre interesser.

 

ØKONOMI

Finansieringen af overvågningsprogrammet på 125.000 kr. pr.år vil ske inden for Miljøkontrollens eksisterende budget.

 

HØRING

Skitsen til vandområdeplan for Kalveboderne sendes underforudsætning af Miljø- og Forsyningsudvalgets godkendelse i høring vedoffentliggørelse i relevante dagblade og ugeaviser samt ved direkte tilsendelsetil relevante myndigheder, interessegrupper og foreninger med angivelse af 12ugers frist for indsigelser.

Følgende myndigheder og interesseorganisationer vilumiddelbart få planen tilsendt:

Danmarks Naturfredningsforening, Dansk Fiskeriforening,Dansk Sportsfiskerforening, Dansk Ornitologisk Forening, HUR, JægersborgStatsskovdistrikt, Lynettefællesskabet, Rødovre, Hvidovre, Gladsaxe og Herlevkommuner.

Efter endt høring indarbejdes indlæg og svar i den endeligeskitse, som igen forelægges Miljø- og Forsyningsudvalget inden udgangen af 3.kvartal 2003.

 

BILAG

Skitse til vandområdeplan for Kalveboderne

 

 

 

 

Peter Elsman

                                            /  Hjalte Aaberg

 


 


Til top