Mødedato: 07.03.2005, kl. 14:30

Støttevilkår og budgetter for nye Agenda 21 centre

Støttevilkår og budgetter for nye Agenda 21 centre

Miljø- og Forsyningsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 7. marts 2005

 

 

6.      Støttevilkår og budgetter for nye Agenda 21 centre

 MFU 61/2005

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller,

at Miljø- og Forsyningsudvalget godkender støttevilkår for Agenda 21 centre i Valby og Vesterbro,

at Miljø- og Forsyningsudvalget godkender, at støtten gives til fonde med vedlagte vedtægter,

at Miljø- og Forsyningsudvalget godkender, at der udbetales støtte til de to Agenda 21 centre og en satellit i Kgs. Enghave på grundlag af centrenes forslag til budget 2005, budgetoverslag for 2006-2007 og projektbeskrivelser, og

at Miljø- og Forsyningsudvalget udpeger en repræsentant til hver bestyrelse.

 

 

RESUME

Miljø- og Forsyningsudvalget besluttede på møde 8. november 2004 overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen at anbefale, at Agenda 21 centre i Valby og på Vesterbro i perioden 2005-2007 støttes med hver 1,350 mio. kr. pr. år og Kgs. Enghave støttes med 0,4 mio. kr. pr. år som satellit til Valby. Borgerrepræsentationen godkendte indstillingen 20. januar 2005 og bemyndigede Miljø- og Forsyningsudvalget til at godkende endelig placering og støttevilkår.

På den baggrund er der udarbejdet forslag til støttevilkår og vedtægter for to nye Agenda 21 fonde, hvoraf den i Valby tilknyttes en satellit i Kgs. Enghave. Af forslaget til vedtægter fremgår den endelige bestyrelsessammensætning for hvert center. Af forslaget til støttevilkår fremgår projektbeskrivelser samt forslag til budget 2005-2007 for hvert center og satellit.

 


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Miljø- og Forsyningsudvalget besluttede den 22. januar 2001 at bevilge ekstra ressourcer til det lokale Agenda 21 arbejde i Københavns Kommune. Det overordnede formål med at styrke det lokale Agenda 21 arbejde er dels at sikre, at kommunens miljømål opfyldes og dels at forankre miljøarbejdet hos københavnerne jf. Dogme 2000.

I 2003 blev der på grundlag af Miljø- og Forsyningsudvalgets beslutning den 28. april 2003 som forsøg etableret tre Agenda 21 centre i Bispebjerg, Indre Nørrebro og Sundbyøster med satellitter i Ydre Nørrebro og Indre Østerbro. På mødet den 15. marts 2004 besluttede Miljø- og Forsyningsudvalget at udvide forsøget med endnu to Agenda 21 centre og eventuelt satellitter på grundlag af en ny ansøgningsrunde. Der er hertil reserveret 100.000 kr. i 2004 til udgifter i forbindelse med etablering og 3,5 mio. kr. pr. år i perioden 2005-2007.

Den 8. november 2004 besluttede Miljø- og Forsyningsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen at anbefale, at Agenda 21 centre i bydelene Vesterbro og Valby støttes med hver 1,350 mio. kr. pr. år og Kgs. Enghave støttes med 0,4 mio. kr. pr. år som satellit til Valby, hvis de ønsker det. De resterende midler og evt. midler fra Kgs. Enghave tilføres puljen til lokale miljøaktiviteter (Agenda 21 puljen), der kan søges af bydele, der ikke har Agenda 21 center. Indstillingen blev godkendt af Borgerrepræsentationen på møde den 20. januar 2005.

De nye centre etableres indenfor samme rammer som de første, dvs. som fonde indenfor fondsreglerne, der modtager økonomisk støtte fra Københavns Kommune. De første Agenda 21 fonde blev etableret med dispensation fra Civilstyrelsen (tidligere Civilretsdirektoratet), så fondene kan nøjes med en bunden kapital på 100.000 kr. Det forventes, at de nye Agenda 21 fonde også kan få en dispensation.

Civilstyrelsen er tilsynsmyndighed i forhold til fondene. Kommunens krav til driften af Agenda 21 centrene stilles i forbindelse med vilkårene for støtte til Agenda 21 centrene, herunder krav til budget, regnskab og revision for den del af fondenes aktiviteter, der udføres for kommunens økonomiske støtte til Agenda 21 centrene.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen har udarbejdet forslag til endelige vedtægter og støttevilkår for de to Agenda 21 fonde.

 

Vedtægter

Vedtægterne er bygget op som et sæt standardvedtægter, der svarer til vedtægterne, der gælder for de tre første fonde. Vedtægterne er dog tilpasset hver fond, hvad angår bestyrelsernes sammensætning. Vedtægter skal endeligt godkendes af Civilstyrelsen. Forslaget til vedtægter for hvert Agenda 21 center fremgår af bilag 1.

Bestyrelsernes sammensætning

Fonden Agenda 21 center Valby

Bestyrelsen for Agenda 21 center Valby består af 10 medlemmer, der repræsenterer:

1.   Valby Lokaludvalg

2.   Valby Grundejerforening

3.   Valby Agenda 21 Forum

4.   Netværket Folkeskolerne i Valby

5.   Valby Handelsforening

6.   Sydhavnsrådet

7.   Agendarådet

8.   Miljø- og Forsyningsudvalget

9.   De almene boligforeninger i Valby

10. De etniske minoriteter i Valby

Fonden Agenda 21 center Vesterbro

Bestyrelsen for Agenda 21 center Vesterbro består af 9 medlemmer, der repræsenterer:

1.    Vestergror

2.    Kristeligt Studenter Settlement

3.    Kultur Vesterbro

4.    Vesterbro Lokalråd

5.    Vesterbro Handelsforening

6.    Mødestedet (Danmission)

7.    Daginstitutionerne på Vesterbro

8.    Vesterbro Skoleudviklings Råd

9.    Miljø- og Forsyningsudvalget.

 

 

Parterne bag Valby Agenda 21 center og satellitten i Kgs. Enghave ønsker en bestyrelse på ti medlemmer. I ansøgningsmaterialet for de nye centre lægges op til, at bestyrelserne har 6-9 medlemmer. Baggrunden er, at de lokale parter i Kgs. Enghave ønsker to medlemmer, der repræsenterer satellitten (nr. 6 og 7). Miljø- og Forsyningsforvaltningen vurderer, at det er af væsentlig betydning for det fremtidige lokale miljøarbejde i Kgs. Enghave, at der sikres en bred forankring af satellittens aktiviteter, herunder at der sikres en bred repræsentation af de lokale parter i bestyrelsen. Samtidig bør der være mulighed for, at Valby får de centrale organisationer repræsenteret i bestyrelsen. Miljø- og Forsyningsforvaltningen anbefaler derfor, at der etableres en bestyrelse med ti medlemmer.

Valby bestyrelsen vil desuden være selvsupplerende på to poster, idet den øvrige bestyrelse udpeger repræsentanter fra de etniske minoriteter og de almene boligforeninger. På sigt er målet for bestyrelsen at finde en lokal organisation, der kan stå for at udpege den, der repræsenterer de almene boligforeninger. Det vil i så fald kræve en ændring af vedtægten.

Med henblik på at konstituere de endelige bestyrelser skal Miljø- og Forsyningsudvalget udpege 1 repræsentant til hver bestyrelse.

Ændringer i forhold til vedtægter for de første Agenda 21 fonde

Der er gennemført nogle få sproglige præciseringer af vedtægterne i forhold til de vedtægter, der gælder for de eksisterende centre. Det drejer sig blandt andet om, at der skal udarbejdes en forretningsorden, hvem der skal underskrive referat af bestyrelsesmøder mv.

 

Støttevilkår

Støttevilkårene udgør Københavns Kommunes vilkår for tildeling af økonomisk støtte til Agenda 21 fonden til drift af Agenda 21 centeret, herunder støttens størrelse, betingelser for udbetaling af støtte til centeret samt en overordnet beskrivelse af de mål, Agenda 21 centeret skal opfylde. Som bilag til støttevilkårene vedlægges budgetter for 2005-2007 og projektbeskrivelser for hvert center og satellit. Budget og projektbeskrivelse er fastlagt af de lokale parter, der skal indgå i bestyrelserne. Forslag til støttevilkår fremgår af bilag 2. Forslag til budgetter og projektbeskrivelser fremgår af bilag 3.

Støttevilkårene gælder for hele forsøgsperioden 2005-2007, men det forudsættes, at Borgerrepræsentationen hvert år afsætter midlerne (§ 11). Miljø- og Forsyningsudvalget skal hvert år forelægges Agenda 21 centrenes budget og årsplan til brug for udvalgets godkendelse af, at kommunen yder støtte til Agenda 21 centeret det kommende år.

Satellitten er omfattet af de samme krav som centrene. Det vil sige satellitterne skal opfylde samme formål og mål, og der skal udarbejdes særskilt budget, årsplan, lokal Agenda 21 plan, succeskriterier, årlige beretning og regnskaber.

 

Ændringer i forhold til støttevilkår for de første centre

Støttevilkårene er opdateret sprogligt. For eksempel er "grønne guider" som samarbejdspart erstattet af: relevante organisationer, og den oprindelige "koordinationsgruppe" er ændret til "Agenda 21 Samarbejdsforum". Endelig foreslås "Arbejdsprogrammet" ændret til "lokal Agenda 21 plan".

Af indholdsmæssige ændringer er der sket følgende:

- Der er indført et krav om, at udkast til ansættelseskontrakter skal indsendes til Miljøkontrollen for at sikre, at kontrakterne er i overensstemmelse med de ansættelsesvilkår, der er fastlagt mellem Københavns Kommune og de faglige organisationer.

- Støttebeløbet vil fortsat blive reguleret i forhold til pris- og lønniveau (i 2005 1,7%). Samtidig vil centrenes støtte være omfattet af Københavns Kommunes generelle besparelser og effektivisering (i 2005 2%).

- Maxgrænsen for overførsler fra et regnskabsår til det næste er 200.000 kr. Dispensationen for de første Agenda 21 centre, der gjorde det muligt ekstraordinært at overføre 400.000 kr. fra det første regnskabsår til det næste er fjernet, da Agenda 21 centrene kommer i gang i første halvdel af regnskabsåret.

 

Budgetter og projektbeskrivelser

Hvert sæt af støttevilkår er tilknyttet budget for 2005, budgetoverslag for 2006-2007 samt en projektbeskrivelse, der beskriver indsatsområder for Agenda 21 centeret og satellitten. Budgetter og projektbeskrivelser tager udgangspunkt i de fremsendte ansøgninger og den økonomiske ramme, der er fastlagt af Borgerrepræsentationen den 20. januar 2005.

Nedenfor er angivet et resumé af budgetter og projektbeskrivelserne (vedlagt som bilag 3) for hvert center/satellit:

 

Agenda 21 center Valby

Agenda 21 centerets overordnede formål er ifølge projektbeskrivelsen at bidrage til, at borgerne har bæredygtighed i tankerne og at bæredygtighed er en naturlig del af dagligdagen. Agenda 21 centeret vil øge Valbyborgernes viden om bæredygtighed samt flytte bæredygtig viden til bæredygtig handlen. Bæredygtighed skal gøres selvbærende ved at støtte og udvikle netværk og foreninger og ve d at tage højde for den kulturelle og etniske mangfoldighed i Valby. De fysiske forhold skal udvikles, så de giver basis for et vedvarende bæredygtigt ressourceforbrug.

I ansøgningen blev der lagt op til, at centeret skulle arbejde med fem livsverdener: bolivet, indkøbslivet, institutionslivet, fritidslivet og erhvervslivet. De vil ikke udgøre direkte arbejdsområder, men skal medtænkes i de enkelte projekter.

Indsatsområder for centeret:

-         Synliggørelse af ressource- og energiforbrug i Valby.

-         Arbejde for at fremme det handelsliv, som udbyder miljøvenlige produkter. Der skal arbejdes for, at Valby bliver et sted, hvor miljøvenlige varer er lettilgængelige og for at Valby bliver kendt for at være stedet, hvor der handles miljøvenligt.

-         Arbejde for at fremme en bæredygtig byudvikling.

Arbejdsområder:

-         Opbygning af netværksstrukturer med arbejdsgrupper efter behov.

-         Opbygning af et fast forum af samarbejdsparter.

-         Udstrakt brug af internet til information og borgerorganisering.

-         Brug af kunstnerisk udtryk til formidling af budskaber.

-         Konstant opmærksomhed på offentlig formidling af centerets aktiviteter.

-         Helhedsorientering i centerets måde at arbejde på.


Budget

Poster

2005

2006

2007

Indtægter i alt

1.372.500

1.380.000

1.380.000

Tilskud fra kommunen

1.350.000

1.350.000

1.350.000

Andre indtægter*

22.500

30.000

30.000

Uforbrugte støttemidler/forventet overførsel

0

0

0

Udgifter i alt

1.372.500

1.380.000

1.380.000

Personaleudgifter

582.600

796.000

796.000

Administration

164.600

219.000

219.000

Aktiviteter/projekter

251.300

365.000

365.000

Etablering** - inkl. 100.000 kr. til bunden kapital

374.000

 

 

*Der er indgået en aftale mellem parterne om, at satellitten i Kgs. Enghave på årsbasis betaler 30.000 kr. til Agenda 21 centeret for udgifter forbundet med regnskab, revision, lønudbetaling, personaleledelse mv. Beløbet fremgår af budgettet under "andre indtægter".

**Agenda 21 centeret vil blive placeret i et lejemål i Valby Langgade fra 1. maj 2005. Det er et butikslokale, hvor der er gode muligheder for kontor og mødefaciliteter og giver en meget synlig placering i den mest aktive handelsgade i Valby.

 

Satellit i Kgs. Enghave

I henhold til projektbeskrivelsen er ideen med satellitten, at den skal understøtte og udvikle miljøarbejdet i Kgs. Enghave i samarbejde med de aktive Agenda 21 grupper, Sydhavnsrådet, Agenda 21 centeret i Valby og andre lokale samarbejdsparter. Satellitten vil have følgende indsatsområder, der blandt andet tager udgangspunkt i allerede skitserede ønsker fra bydelen i forbindelse med kvarterløftprojektet:

-         Støtte Agenda 21 grupperne ved afholdelse af arrangementer, udarbejdelse af høringssvar mv.

-         Affaldssortering.

-         Energi- og ressourceforbruget i bydelen (grønne regnskaber).

-         Bæredygtig byudvikling i forbindelse med udbygning af byområder i Sydhavnen.

-         Støtte til Børnenes Dyremark.

-         Etablering af fårehold på Tippen.

-         Skovrejsning på Tippen.

Budget

Poster

2005

2006

2007

Indtægter i alt

400.000

492.000

448.000

Tilskud fra kommunen

400.000

400.000

400.000

Andre indtægter (overførte støttemidler)

0

0

0

Uforbrugte støttemidler/forventet overførsel

0

92.000

48.000

Udgifter i alt

308.000

444.000

448.000

Personaleudgifter (1 ansat, 30 timer)

216.500

324.000

324.000

Administration*

54.000

76.000

76.000

Aktiviteter/projekter

37.500

44.000

48.000

Etableringsudgifter**

0

 

 

Årets resultat***

92.000

48.000

0

* Inkl. 30.000 kr. på årsbasis til Agenda 21 center Valby for administration.

**Der forventes ingen etableringsomkostninger, da medarbejderen overtager den grønne guides arbejdsplads i et kontor på Karens Minde, der deles med netværksmedarbejderen og beboerrådgiveren i Kgs. Enghave.

***Der kalkuleres med en overførsel på 92.000 kr. fra 2005 til 2006 og 48.000 kr. fra 2006 til 2007. Det skal ses i sammenhæng med, at en meget stor andel af satellittens midler går til løn, og at der ikke forventes ansat nogen før 1. maj 2005. Overførslerne gør det muligt at sikre midler til aktiviteter i 2006 og 2007. 

Agenda 21 center Vesterbro

Ifølge projektbeskrivelsen er det overordnede formål for Agenda 21 center Vesterbro at sikre og synliggøre et kontinuerligt arbejde med miljømæssig, social, kulturel og økonomisk bæredygtighed i bydelen, både blandt organisationer, erhvervsliv, daginstitutioner og beboere.

Målene er at:

-         Sikre sammenhæng mellem kommunalt miljøarbejde og lokale Agenda 21 aktiviteter.

-         Medvirke til at sikre lokale demokratiske processer og principper.

-         Medvirke til at udvikle det tværsektorielle samarbejde.

-         Sikre fortsat fokus på bæredygtighed i bydelens organisationer.

-         Tilvejebringe miljøredskaber til brug for bydelens aktører.

Indsatsområderne vil være:

-         Børn og unge

-         Trafik og Byrum

-         Grønne friarealer

-         Grønne regnskaber

-         Boliger og gårde

-         Etniske minoriteter og miljø

-         Kommunale projekter

-         Erhverv og miljø

Der lægges i projektbeskrivelsen stor vægt på den opsøgende indsats som en forlængelse af den grønne guides strategi om at anvende eksisterende fora snarere end at danne nye.


Budget

Poster

2005

2006

2007

Indtægter i alt

1.388.500

1.421.216

1.409.915

Tilskud fra kommunen

1.350.000

1.350.000

1.350.000

Andre indtægter

38.500

42.800

47.152

 

Uforbrugte støttemidler/forventet overførsel

0

28.416

12.763

Udgifter i alt

1.360.084

1.408.453

1.410.101

Personaleudgifter

717.349

999.175

999.974

Administration

230.860

213.547

214.248

Aktiviteter/projekter

168.125

195.730

195.879

Etablering - inkl. 100.000 kr. til bunden kapital

243.750

 

 

Årets resultat*

28.416

12.763

-186

*Der budgetteres med overførsel af et mindre beløb både efter 2005 og 2006.

Med den økonomiske ramme, der er fastlagt for centeret, har parterne bag ansøgning og den kommende bestyrelse besluttet, at det i første omgang ikke vil være muligt at etablere et naturværksted for daginstitutioner som ønsket. Det er dog stadig et indsatsområde for centeret at bane vejen for et naturværksted.

Der er ønske om, at det kommende Agenda 21 center skal placeres i et nyt bydelshus, der forventes etableret, hvor Byfornyelsescenteret holder til frem til 30. april 2005, men fremtiden for huset er endnu ikke afklaret. Alternativt kan der blive tale om en placering i Vesterbro Kulturhus.

Det videre arbejde med etablering af Agenda 21 centrene

Når støttevilkårene og budgetterne for 2005 er godkendt, etableres Agenda 21 centrene. Støtten udbetales, når bestyrelserne er konstitueret og Miljø- og Forsyningsforvaltningen har modtaget støttevilkårene med bestyrelsernes underskrift. Centrene forventer at starte omkring 1. april 2005.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen planlægger i samarbejde med både de eksisterende, de nye bestyrelser og ansatte et introduktionsforløb, hvor der vil blive lagt vægt på at videregive de erfaringer, der er gjort. Herudover vil de nye centre snarest muligt deltage i Agenda 21 Samarbejdsforum og blandt andet herigennem blive introduceret for centrale samarbejdsparter i forvaltninger og forsyningsvirksomheder.

 

Konsekvenser for borgerne

Agenda 21 centrene planlægger en bred vifte af initiativer indenfor en lang række miljøområder, og der er fokus på involvering af lokale borgere, netværk, institutioner og virksomheder. Det forventes derfor, at Agenda 21 centrenes aktiviteter vil bidrage til, at flere borgere vil arbejde aktivt for et bedre miljø og dermed få en positiv miljøeffekt, fordi centrene kan medvirke til, at borgere, virksomheder mv. handler mere miljøbevidst.

 

ØKONOMI

Miljø- og Forsyningsudvalget har på møde den 15. marts tiltrådt, at der reserveres 10, 6 mio. kr. i støttemidler til de nye Agenda 21 centre i perioden 2005-2007 fra 3 mio. kr. puljen og Puljen til blandt andet Agenda 21. 10,6 mio. kr. svarer til, at der blev afsat 100.000 kr. i 2004 til udgifter i forbindelse med opstart og 3,5 mio. kr. pr. år i 2005-2007 til driften af nye Agenda 21 centre.

Borgerrepræsentationen har efter anbefaling fra Miljø- og Forsyningsudvalget godkendt, at Agenda 21 center i Valby og Vesterbro støttes med 1,35 mio. kr. pr. år og Kgs. Enghave støttes med 0,4 mio. kr. pr. som satellit til Valby, hvis de ønsker det. De resterende midler og evt. midler fra Kgs. Enghave tilføres puljen til lokale miljøaktiviteter (Agenda 21 puljen), der kan søges af de bydele, der ikke har Agenda 21 center.

Halvdelen af støttemidlerne udmøntes fra 3 mio. kr. puljen, som blev afsat i forbindelse med vedtagelse af budget 2004 og løber frem til 2007. Den resterende halvdel udmøntes fra puljen til blandt andet Agenda 21, som blev afsat i budget 2002 med 10 mio. kr. pr. år til blandt andet Agenda 21 centre, vedvarende energi projekter mv.

10 mio. kr. puljen udløber i 2005. Derfor vil finansieringen i 2006-2007 finde sted i form af reservation af puljemidler i årene 2004 og 2005, der videreføres til de efterfølgende år jf. nedenfor.

På grundlag af de erfaringer, der er gjort i de eksisterende Agenda 21 centre, foreslår Miljø- og Forsyningsforvaltningen, at der ud af den samlede ramme på 3,5 mio. kr. pr. år til nye Agenda 21 centre afsættes 100.000 kr. i 2005 til aktiviteter, der kan give alle Agenda 21 centre support i forhold til deres administrative og organisatoriske opgaver. Det foreslås, at Miljøkontrollen i samarbejde med bestyrelser og ansatte afdækker behov og muligheder for at reducere ressourceforbruget forbundet med disse opgaver. De 100.000 kr. skal dække udgifter vedrørende denne support. Såfremt udgifterne ikke udgør 100.000 kr., vil de overskydende midler blive overført til Agenda 21 puljen i 2006.

Finansieringen af centre vil herefter være fordelt mellem puljerne på følgende måde:

Mio. kr.

2005

2006

2007

I alt

3 mio. kr. Puljen

Opstart

Agenda 21 center Valby

Satellit Kgs. Enghave

 

0,05

1,35

0,40

 

 

1,35

0,40

 

 

1,35

0,40

 

 

 

I alt

1,80

1,75

1,75

5,3

Agenda 21 puljen

Opstart

Agenda 21 center Vesterbro

Agenda 21 puljen

Administrativ support til alle centre

Overførte midler:

 

0,05

1,35

0,30

0,10

 

 

 

 

 

 

1,35

0,40

 

 

 

 

 

 

1,35

0,40

 

 

 

 

 

 

I alt

1,80

1,75

1,75

5,3

I alt fra begge puljer

 

 

 

10,6

Ved stiftelsen af fondene skal der i hver fond indskydes et beløb på 100.000 kr. som bunden kapital. Den bundne kapital skal tages af første års støttemidler. Derudover er der afsat 100.000 kr. i 2004 til udgifter i forbindelse med opstart, som skal overføres til 2005. Hvert center kan få op til 50.000 kr. til dækning af omkostninger i forbindelse med opstart.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen vil ved først givne lejlighed søge den nødvendige omplacering af midler fra Miljøpuljen (3 mio. kr. puljen) og Puljen til bl.a. Agenda 21 (10 mio. kr. puljen) til Miljøkontrollens driftsbudget indarbejdet i budget 2005. Endvidere vil forvaltningen i forbindelse med overførselssagen - og i henhold til de nye overførselsregler - søge en del af mindreforbruget i 2004 vedrørende Puljen til bl.a. Agenda 21 overført t il henholdsvis 2006 og 2007 med henblik på at skabe kassemæssig dækning for tilskuddet til Agenda 21 centrene. Endelig vil forvaltningen indarbejde omplaceringen af puljemidlerne til Miljøkontrollens driftsbudget i bidraget til budget 2006.

 

MILJØVURDERING

Indstillingen er miljøvurderet, da sagstypen er omfattet af forvaltningens positivliste.

Til sagstypen er knyttet flg. mål:

Samarbejdsaftalen om Dogme 2000, juni 2001:

3. dogme: "Miljøarbejdet skal forankres. Boligområderne skal inddrages i udarbejdelse af lokale Agenda 21'ere."

Miljøpolitik for København 2003:

"Informere om miljøforhold, demonstrere handlemuligheder og skabe gunstige betingelser for borgere og erhverv til at integrere miljø i daglige handlinger, så borgere og erhvervslivet tager medansvar for byens udvikling."

Formålet med Agenda 21 centrene er at støtte og udvikle det lokale miljøarbejde og demokrati ved at inspirere og engagere lokale borgere, virksomheder etc. til at deltage aktivt i helhedsorienterede miljøprojekter. Som et led heri skal Agenda 21 centrene og satellitten i løbet af det første år i samarbejde med lokale aktører udarbejde en lokal Agenda 21 plan, som beskriver Agenda 21 centerets/satellittens indsatsområder i forsøgsperioden.

Som det fremgår af de nye Agenda 21 centres budgetter og projektbeskrivelser, planlægges der allerede på nuværende tidspunkt en bred vifte af initiativer indenfor en lang række miljøområder, og der er fokus på involvering af lokale borgere, netværk, institutioner og virksomheder. Centrenes arbejde vil rette sig mod blandt andet affald, trafik, ressourceforbrug, grønne områder, økologi, miljøvenlige produkter og miljøvenligt byggeri.

Centrenes indsatsområder understøtter dermed kommunens miljøarbejde og de miljømål, kommunen har. Det forventes derfor, at Agenda 21 centrenes aktiviteter vil bidrage til, at flere vil handle aktivt for et bedre miljø og dermed have en positiv miljøeffekt, fordi centrene kan medvirke til, at borgere, virksomheder mv. handler mere miljøbevidst. Derudover iværksættes en række lokale projekter, som har samme formål som centrene, og miljøeffekten forventes derfor også her at være positiv.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen bemærkninger.

 

HØRING

Der er ikke foretaget nogen høring.

 

BILAG

Bilag 1: Vedtægter for Agenda 21 center Valby og Agenda 21 center Vesterbro.

Bilag 2: Forslag til støttevilkår for Agenda 21 center Valby og Agenda 21 center Vesterbro.

Bilag 3: Forslag til budget 2005-2007 og projektbeskrivelser for Agenda 21 center Valby, Satellit Kgs. Enghave og Agenda 21 center Vesterbro.

 

 

 

Hjalte Aaberg

/ Jørgen Lund Madsen

 


 


Til top