Opkrævning af renter ved betalingsrestancer til Københavns Energi
Opkrævning af renter ved betalingsrestancer til Københavns Energi
Miljø- og Forsyningsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde mandag den 6. oktober 2003
8. Opkrævning af renter ved betalingsrestancer til Københavns Energi
MFU 206/2003
INDSTILLING
Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller,
at Miljø- og Forsyningsudvalget beslutter, at der rettes henvendelse til Energitilsynet, for at få afklaret, om tilsynet vil acceptere, at Borgerrepræsentationen godkender den foretagne renteopkrævning efter rentelovens bestemmelser som en ændring af takstbladet med tilbagevirkende kraft.
RESUME
På Miljø- og Forsyningsudvalgets møde d. 8. september 2003 blev Miljø- og Forsyningsudvalget orienteret om, at Københavns Energi har opkrævet for høje renter af rykkere udsendt i perioden fra 11. oktober 2002 til 2. september 2003.
Der er udsendt 135.000 forkerte rykkere, og opkrævet ca. 33.000 kr. og ca. 905.000 kr. for meget i rente i hhv. 2002 og 2003.
For en typisk privatkunde med en restance på 1000 kr. i 1½ måned er der opkrævet 1,65 kr. for meget.
Miljø- og Forsyningsforvaltningen har bedt Advokataktieselskabet Lindh Stabell Horten vurdere muligheden for en lovliggørelse af rentesatsen med tilbagevirkende kraft.
Lindh Stabell Horten har anbefalet, at der rettes henvendelse til Energitilsynet for at få afklaret, om tilsynet i givet fald vil acceptere, at Borgerrepræsentationen med tilbagevirkende kraft godkender den foretagne renteopkrævning. Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller, at Miljø- og Forsyningsudvalget beslutter, at Lindh Stabell Horten på vegne af Københavns Energi retter en sådan henvendelse til Energitilsynet.
SAGSBESKRIVELSE
På Miljø- og Forsyningsudvalgets møde d. 8. september 2003 blev Miljø- og Forsyningsudvalget orienteret om, at Københavns Energi har opkrævet for høje renter af rykkere udsendt i perioden fra 11. oktober 2002 til 2. september 2003.
Borgerrepræsentationen vedtog 30. maj 2002, at Købe nhavns Energi med virkning fra 1. juni 2002 indførte renteberegning i overensstemmelse med Dansk Energis nye vejledning. Dette betød, at der kunne opkræves rente svarende til diskontoen plus 6%. En tilsvarende bestemmelse er indarbejdet i budget 2003.
Som følge af en ændring af renteloven 4. september 2002 og efterfølgende meddelelse herom til Københavns Energi fra Dansk Energi, har Københavns Energi ved en fejl ændret rentesatsen, og har siden 11. oktober 2002 opkrævet en rente svarende til Nationalbankens vejledende udlånsrente plus 7%.
Denne opkrævning af renter er således i overensstemmelse med Dansk Energis anbefalinger og rentelovens bestemmelser, men i strid med Borgerrepræsentationens beslutning.
Med virkning fra 2. september 2003 har Københavns Energi opkrævet renter i overensstemmelse med Borgerrepræsentationens beslutning.
I perioden fra 11. oktober 2002 til 2. september 2003 er der udsendt 134.880 rykkere, hvoraf der er beregnet renter på i alt 8.401.901 kr. Forskellen i rentesatserne svarer til, at Københavns Energi har opkrævet ca. 33.000 kr. for meget i 2002 og ca. 905.000 kr. for meget i 2003.
Der er således ikke tale om en fejl i alle regninger fra Københavns Energi, men en fejl, der alene knytter sig til rykkerskrivelser.
Københavns Energi har udarbejdet to eksempler, der beskriver konsekvenserne af fejlen.
En månedsafregnet erhvervskunde har en restance på 100.000 kr. med forfald 4. juni 2003. Der rykkes første gang 25. juli 2003. Forskellen i rentebeløbet vil være 121 kr. i kundens favør.
En årsaflæst privatkunde har en restance på 1000 kr. med forfald 4. juni 2003. Der rykkes første gang 25. juli 2003. Forskellen i rentebeløbet vil være 1,65 kr. i kundens favør.
Miljø- og Forsyningsforvaltningen har kontaktet Advokataktieselskabet Lindh Stabell Horten og bedt om en vurdering af muligheden for at lovliggøre opkrævningen af renter med tilbagevirkende kraft, herunder at opstille alternative løsningsmodeller.
På baggrund af vedlagte notat fra Lindh Stabell Horten er der tre løsningsmuligheder.
Tilbagebetaling til alle berørte på KE's initiativ
KE, Inkasso og Afregning, har angivet, at det skønsmæssigt vil kræve 5 årsværk at tilbagebetale de beløb, der er opkrævet for meget, hvis det skal ske manuelt. Herudover skal der skrives til de berørte kunder. Den samlede udgift ved en manuel løsning forventes således at beløbe sig til 3 mio. kr.
Alternativet hertil er, at der køres et program, hvor de allerede opkrævede renter godskrives og nye påføres. Et sådant program skal dog først udvikles.
Uanset hvilken metode der anvendes, vil udgiften skulle afholdes af Københavns Energi, og dermed også alle de rettidigt betalende kunder.
Da arbejdet, der vil være forbundet med at foretage en tilbagebetaling af de opkrævede rentebeløb, vil være stort og bekosteligt i forhold til rentebeløbenes beskedne størrelse, er det Lindh Stabell Hortens vurdering, at KE ikke er forpligtet til af egen drift at genoptage alle sager om opkrævning af rente ved for sen betaling med henblik på at tilbagebetale det for høje rentebeløb.
Tilbagebetaling ved henvendelse
Selvom der ikke består en pligt for Københavns Energi til af egen drift at genoptage alle sagerne, vil Københavns Energi efter Lindh Stabell Hortens vurdering imidlertid have pligt til at informere offentligheden om adgangen til tilbagebetaling.
Det må forventes, at annoncering af en sådan adgang vil medføre et ikke ubetydeligt antal henvendelser til Københavns Energis kundeservice.
Ændring af renten med tilbagevirkende kraft
En tredje mulighed er at søge renten ændret med tilbagevirkende kraft. En sådan ændring vil i givet fald skulle godkendes af Borgerrepræsentationen.
Lindh Stabell Horten anbefaler, at der forud for en sådan beslutning rettes henvendelse til Energitilsynet for at få afklaret, om tilsynet i givet fald vil acceptere, at Borgerrepræsentationen med tilbagevirkende kraft godkender den foretagne renteopkrævning.
Da omkostningerne ved tilbagebetaling, uafhængigt af hvilken model der vælges, bliver uforholdsmæssigt høje i forhold til det for meget opkrævede beløb, foreslår Miljø- og Forsyningsforvaltningen, at Miljø- og Forsyningsudvalget beslutter at arbejde videre med en løsningsmulighed, der indebærer ændring af renten med tilbagevirkende kraft.
Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller
derfor, at Miljø- og Forsyningsudvalget godkender, at Lindh Stabell Horten på
vegne af Københavns Energi retter henvendelse til Energitilsynet.
ØKONOMI
Som følge af den for meget opkrævede rente,
har Københavns Energi i haft en ekstraordinær indtægt på ca. 1 mio. kr.,
fordelt på 2002 og 2003. Som følge af, at rykkerudskrivningen var standset i
størstedelen af efteråret 2002, er kun en lille del heraf (ca. 33.000 kr.) faldet
som indtægt i 2002.
En eventuel ændring af renten med tilbagevirkende kraft skal behandles af Borgerrepræsentationen. Københavns Energi vil ved denne lejlighed blive foreslået bevilget en tillægsbevilling på indtægten, hvilket vil indebære, at KE ikke kan afholde øgede udgifter i 2003 eller overføre merindtægten til 2004, men derimod at Københavns Energi i 2003 afdrager 1 mio. kr. mere på gælden til kommunen end budgetteret.
MILJØVURDERING
Ingen miljømæssige konsekvenser.
HØRING
Ingen høring.
BILAG
Notat om opkrævning af renter hos Københavns Energi (KE).
Peter Elsman
/ Niels Juul Jensen