Mødedato: 06.10.2003, kl. 15:00

Skitse til Vandområdeplan for Kalveboderne

Skitse til Vandområdeplan for Kalveboderne

Miljø- og Forsyningsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 6. oktober 2003

 

 

6.      Skitse til Vandområdeplan for Kalveboderne

 MFU 204/2003

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller,

at Miljø- og Forsyningsudvalget godkender "Skitse til Vandområdeplan for Kalveboderne".

 

 

RESUME

Miljø- og Forsyningsudvalget tiltrådte den 7. april 2003 "Skitse til vandområdeplan for Kalveboderne" og besluttede at sende forslaget i offentlig høring i 3 måneder før endelig vedtagelse.

Miljøkontrollen har modtaget høringskommentarer fra Hvidovre Kommune, Rødovre Kommune, Lynettefællesskabet og Jægersborg Skovdistrikt. Høringssvarene er alle positive overfor det generelle sigte med vandområdeplanen. Hvidovre og Rødovre kommuner påpeger at sammenhængen mellem Kalveboderne og Harrestrup Å bør inddrages i planen og, at de økonomiske konsekvenser skal kendes præcist, inden der iværksættes tiltag til reduktion af forureningen. Hvidovre og Rødovre kommuner ønsker, at arbejdet foregår i regi af Lynettefællesskabet.

Disse forhold har Miljøkontrollen indarbejdet i "Skitse til vandområdeplan for Kalveboderne". Skitsen til vandområdeplanen vil efterfølgende indgå som udgangspunktet for det arbejde, der i henhold til vandrammedirektivet skal omfatte hele oplandet med Harrestrup Å og Damhus Å.

 


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Miljø- og Forsyningsudvalget godkendte den 7. april 2003 "Skitse til vandområdeplan for Kalveboderne" og besluttede at sende forslaget i offentlig høring i 3 måneder før endelig vedtagelse. Der indkom i høringsperioden kommentarer fra henholdsvis Rødovre Kommune, Hvidovre Kommune, Lynettefællesskabet og Jægersborg Skovdistrikt. Københavns Amt har deltaget i udarbejdelsen af skitsen, men en egentlig politiske behandling i amtet vil dog først finde sted, når der med udgangspunkt i skitsen har været gennemført en række detailundersøgelser og kortlægninger.

"Skitse til vandområdeplan for Kalveboderne" har til formål at fastlægge en ramme for arbejdet med en forvaltning af området. Vandområdeplanen skal dels ses som en del af forarbejdet til regionplan 2005, dels udgør den et udgangspunkt for det forløb, der vil blive startet i form af analyser og planlægning som følge af vandrammedirektivet.

Skitsen er baseret på den skærpede målsætning for Kalveboderne, som blev fastlagt i Regionplan 2001. Den skærpede målsætning har til hensigt dels at sikre naturmæssige interesser, og dels at sikre de rekreative interesser i form af badning. Realisering af målsætningen hindres imidlertid i dag af, at der periodevis udledes spildevand fra Damhusåen og Østre Landkanal til området.

Skitsen til vandområdeplanen er udarbejdet i overensstemmelse med de forventede krav i EU's Vandrammedirektiv.

Skitsen indeholder en redegørelse for tilstanden i Kalveboderne samt opstiller mål og indsatsplan til at opnå en bedre natur- og miljøtilstand i området. Af skitsen fremgår, at den nuværende situation ikke lever op til de vedtagne mål, og at en særlig indsats derfor er påkrævet.

Hovedindsatsen for at forbedre vandkvaliteten er at reducere de regnvandsbetingede overløb af spildevand. Hvor stor reduktionen skal være for at opfylde de stillede målsætninger skal klarlægges gennem beregninger. Endvidere skal omkostningerne til reduktion af overløb beregnes.

En forbedring af miljøtilstanden forudsætter, at de øvrige kommuner, der udleder til Kalveboderne, også reducerer deres udløb. Ovennævnte beregninger vil udgøre grundlaget for, at Københavns Kommune i tæt dialog med de øvrige kommuner kan afgøre, hvorledes udledningen mest hensigtsmæssigt kan begrænses i relation til de opstillede mål.

Indsatsplanens tiltag overfor udledningerne fra kloaksystemerne finansieres af kloakforsyningerne. I den kommende Spildevandsplan 2004 forventes afsat midler til formålet. Da investeringerne er store, foreslås implementeringsperioden forlænget frem til 2013, som er det tidspunkt Vandrammedirektivet har sat til, at vandkvaliteten skal være opfyldt. Endvidere skal en del af udgifterne afholdes af de kommuner, der også tilleder spildevand til Kalveboderne, nemlig Rødovre, Hvidovre, Gladsaxe og Herlev.

For at følge indsatsens miljøeffekt opstilles og drives et overvågningsprogram i samarbejde med Københavns Amt. Det foreslås derfor, at der oprettes et overvågningsprogram for vandområdet fra 2006. Københavns Amt har været inddraget i arbejdet med vandområdeplanen.

 

Høringssvar

Høringssvarene er alle positive overfor målet om at forbedre miljøkvaliteten i Kalveboderne, men påpeger følgende forhold:

·        Sammenhængen til Harrestrup Å og Damhusåen

·        Beregningsgrundlaget til vurdering af de økonomiske omkostninger

·        Samarbejdet i Lynettefællesskabets regi

 

Sammenhængen til Harrestrup Å og Damhusåen

Rødovre og Hvidovre kommuner påpeger, at Kalveboderne kan betragtes sammen med Harrestrup Å og Damhusåen, og at der bør laves en samlet plan for hele området. Hvidovre Kommune angiver endvidere, at åsystemet også vil få en naturmæssig og rekreativ værdi, når målsætningen for Harrestrup Å og Damhusåen er opfyldt.

Miljøkontrollen er enig i begge kommentarer - at det er mest hensigtsmæssigt at betragte hele systemet på en gang, og at å-systemet kan få en stor rekreativ værdi. Målsætningen for Kalveboderne ændres imidlertid ikke, fordi Kalveboderne og å-systemet betragtes i en sammenhæng. Miljøkontrollen foreslår, at der igangsættes et arbejde med Harrestrup Å, hvor alle muligheder for at reducere overløbene, herunder også tiltag, der forbedrer de rekreative værdier, inddrages i planlægningen.

 

Beregningsgrundlag

Rødovre og Hvidovre Kommuner anfører også, at der skal foreligge et mere præcist beregningsgrundlag for de ti ltag, der skal gennemføres, så det samlede investeringsbehov kendes. Rødovre Kommune angiver endvidere, at den samlede investering til gennemførelse af "Skitse til Vandområdeplan for Kalveboderne" bør stå mål med den forventede opnåelige miljøeffekt.

 

Miljøkontrollen er enig i Rødovre og Hvidovre kommuners betragtninger, og det fremgår allerede af skitseforslaget, at der skal foreligge et mere præcist beregningsgrundlag, så det fulde omfang af investeringerne bliver kendt, inden tiltagene bliver iværksat. Skitsen sætter alene rammen for et videre arbejde med at tydeliggøre økonomiske konsekvenser og implementering af de nødvendige tiltag. Miljøkontrollen er enig i, at investeringerne bør stå mål med miljøgevinsten. Miljøkontrollen skal dog gøre opmærksom på, at det er svært at sætte pris på rekreative værdier.

 

Samarbejde i Lynettefællesskabets regi

Både Hvidovre og Rødovre kommuner angiver, at det videre arbejde bør udføres i regi af Lynettefællesskabet.

Miljøkontrollen finder, at det er en god idé at arbejdet koordineres med Lynettefællesskabet, således at den finansielle del af planen medtages i drøftelserne. Miljøkontrollen vil tage initiativ til, at det fortsatte planarbejde koordineres med kommunerne og Lynettefællesskabet.

 

Lynettefællesskabet og Jægersborg skovdistrikt

Lynettefællesskabet har haft bemærkninger af redaktionel karakter, mens Jægersborg Skovdistrikt telefonisk har gjort opmærksom på den fredning, som omfatter Kalveboderne. Miljøkontrollen er opmærksom på dette, hvilket også fremgår af skitsen.

 

Konsekvenser af høringssvar

Som konsekvens af høringssvarene vil Miljøkontrollen tage initiativ til, at det videre samarbejde koordineres med Lynettefælleskabet. Miljøkontrollen vil også tage initiativ til at Harrestrup Å og Damhusåen inddrages i det fremtidige planarbejde, og at der afsættes mere tid til at beregne de økonomiske konsekvenser af de forskellige muligheder for at reducere forureningen. Miljøkontrollen vil forelægge den nye plan, når de miljømæssige og økonomiske forhold er belyst fuldt ud. Det forventes at ske i 2006.

 

Miljøvurdering

Det vurderes, at de nødvendige tiltag kan gennemføres med meget store positive effekter for vandmiljøet i Kalveboderne og å-systemet.  Til vurdering af opnåede miljøgevinster er det vigtigt med opfølgende undersøgelser af effekterne af de gennemførte tiltag.

Det vurderes tillige, at de miljøforbedrende tiltag vil øge de store rekreative interesser, som er knyttet til de bynære naturværdier ved disse vandområder. 

 

Økonomi

Der er i Forslag til Spildevandsplan 2004 afsat økonomiske midler til Københavns Kommunes finansiering af tiltagene til forbedring af vandkvaliteten i Kalveboderne. Midlerne vil efter planen være til rådighed fra 2010.

Miljøkontrollen vil fra 2006 afsætte midler sammen med Københavns Amt, til at overvåge Kalveboderne. Overvågningen skal dokumentere, om tiltagene har haft den ønskede virkning i Kalveboderne, men vil også give en generel status for miljøkvaliteten i Kalveboderne.

 

Høring

Skitsen har været i offentlig høring. Derudover har skitsen været sendt direkte til: Danmarks Naturfredningsforening, Dansk Fiskeriforening, Dansk Sportsfiskerforening, Dansk Ornitologisk Forening, HUR, Jægersborg Statsskovdistrikt, Lynettefællesskabet, Rødovre, Hvidovre, Gladsaxe og Herlev kommuner.

Der er indkommet høringssvar fra Hvidovre og Rødovre kommuner samt Lynettefællesskabet og Jægersborg Skovdistrikt.

Københavns Amt har deltaget i udarbejdelsen af skitsen, men ikke indstillet den til politisk behandling. Denne behandling vil finde sted på et senere tidspunkt, når der med udgangspunkt i skitsen er gennemført en række detailundersøgelser og kortlægninger.

 

BILAG VEDLAGT

Forslag til ændringer i "Skitse til vandområdeplan for Kalveboderne".

 

 

Peter Elsman

                                                                 /    Hjalte Aaberg

 


 


Til top