Mødedato: 06.10.2003, kl. 15:00

Miljøinformation til etniske grupper

Miljøinformation til etniske grupper

Miljø- og Forsyningsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 6. oktober 2003

 

 

5.      Miljøinformation til etniske grupper

 MFU 203/2003

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller,

at Miljø- og Forsyningsudvalget tager afrapporteringen af 1. fase for den borgerrettede projektdel til efterretning, og

at forslag til fase 2 af den borgerrettede projektdel om miljøinformation til etniske grupper om miljø og energi tiltrædes, og

at orienteringen om status for den erhvervsrettede del af projektet tages til efterretning.

 

 

RESUME

Københavns Kommune har afsat økonomiske midler i 2002 og 2003 til information til etniske grupper om miljø og energi. Midlerne anvendes til såvel erhvervs- som borgerrettede projekter. Denne indstilling fokuserer primært på den borgerrettede del.

Afrapporteringen af fase 1 af den borgerrettede del indgår i denne indstilling. Heraf fremgår det, at der er opnået viden om etniske gruppers miljøforståelse, medievaner m.m. 

Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår, at fase 2 af det borgerrettede projekt vil bestå af en miljøkampagne rettet mod etniske grupper og en videnspredningskampagne rettet mod boligselskaber, Agenda 21-centre og forvaltninger.

Miljøkampagnen vil have tyrkisk-, arabisk-, og pakistansktalende borgere i boligområderne Mjølnerparken og Apostelgården som målgruppe. Fokus i kampagnen vil være generel miljøforståelse og opfattelse af naturen som et kredsløb samt de konkrete emner affald og vand/spildevand (se bilag).

Den erhvervsrettede del af "Miljøinformation til etniske grupper om miljø og energi" udføres i to forskellige projekter: Uddannelse af miljøambassadører og affaldssortering i butikker.


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Miljø- og Forsyningsudvalget besluttede den 11. november 2002 at anbefale Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen at der blev anvendt 600.000 kr. i 2002 og 650.000 kr. i 2003 til et projekt om information til etniske grupper om miljø og energi (MFU 239/02). Midlerne fra år 2002 blev efterfølgende overført til år 2003, da projektet ikke blev igangsat i 2002.

Midlerne anvendes til såvel erhvervs- som borgerrettede projekter. Denne indstilling fokuserer primært på den borgerrettede del. Forslag til fase 2 for den borgerrettede del er vedlagt som bilag. Endvidere findes en status om den erhvervsrettede del som bilag.

Den borgerrettede del består af en målrettet og tilpasset kampagne overfor etniske grupper om miljørigtig adfærd og energibesparelse. Projektet ledes af en styregruppe med repræsentanter fra Miljøkontrollen og Københavns Energi (KE). Derudover er der nedsat en følgegruppe med etniske borgere og repræsentanter fra boligselskaber med erfaring i kommunikation til etniske grupper om miljø. Med i følgegruppen er også repræsentanter fra Renholdningsselskabet af 1898 (R98).

Projektet er opbygget af en fase 1, der afdækker behov og muligheder for formidling af miljøviden til etniske grupper, og en fase 2, der er den egentlige kampagnefase. Fase 1 er løst med hjælp fra kommunikationsbureauet Valør & Tinge. Bureauet gav det bedste bud, i konkurrence med to andre bureauer, på hvordan opgaven skulle løses. Fase 1 er afsluttet ultimo august 2003.

Bureauet har undersøgt:

·        Demografi af etniske grupper i København

·        Hvilke etniske grupper kampagnen bør have som målgruppe

·        Hvilke emner kampagnen bør handle om

·        Karakteristik af målgruppen

·        Analyse af mulige kommunikationskanaler

·        Kortlægning af eksisterende erfaringer fra andre projekter rettet mod etniske grupper

·        Forslag til kampagneopbygning og sprogvalg, strategi, inklusive kampagnebudget og tidsplan.

For at undersøge disse spørgsmål er der gennemført data- og vidensindsamling på nationalt og lokalt niveau og en række fokusgruppeinterview med etniske personer. Det har resulteret i fire baggrunds- og arbejdsrapporter og en egentlig rapport, der afslutter fase 1. Den afsluttende rapport er vedlagt som bilag, og arbejdsrapporterne vil blive fremlagt til gennemsyn på mødet.

 

Uddybning af indstilling
De væsentligste konklusioner fra fase 1 af den borgerrettede del er:

 

Tre sprog

De tre største etniske sproggrupper i København er tyrkere, arabisktalende (primært fra Irak og Libanon) og pakistanere. De udgør ca. 37 % af de etniske grupper fra tredjelande i Københavns Kommune. Dertil kommer en gruppe, der i undersøgelsen er faldet under kategorien "Øvrige tredjelande", hvori en del også vil være arabisk talende.

 

Begrænset viden – stor åbenhed

Fokusgrupperne har vist, at man generelt er meget imødekommende og modtagelig for viden, og der er god basis for at skabe en livlig dialog med målgruppen, hvis man henvender sig til dem med respekt og på et niveau, hvor de kan følge med.

Imidlertid viser fokusgrupperne også, at etniske borgere reelt set ved meget lidt om miljø og miljørigtig adfærd. I rapporten hedder det: "De mangler den mest basale viden inden for stort set alle områder og har enten ingen, meget ringe eller fejlagtig forståelse for, at den enkeltes ressourceforbrug og håndtering af affald indgår i en større miljømæssig sammenhæng."

 

Affald er et presserende problem

Stort set alle i fokusgrupperne har sagt, at affald er det vigtigste og mest problemfyldte område. Dette hænger formodentlig sammen med, at affaldsproblemer er synlige i det enkelte boligområde. Problemet sættes dog ikke i sammenhæng med miljøet uden for boligafdelingen.

At affald er et reelt problem, kan Miljøkontrollens skadedyrskontrol bekræfte, da de kan konstatere større problemer med rotter i områder med en høj andel af etniske borgere end andre steder i byen.

 

Mangel på information om miljørigtig adfærd

Det ser ud til, at de etniske minoriteter ikke har haft nogen gavn af den eksisterende informationsformidling. Alle deltagere har sagt, at det er altafgørende med et spændende informationsmateriale på eget sprog, og de understreger betydningen af den direkte og personlige henvendelse.

Imidlertid viser medieanalysen, at en overvejende del af de etniske borgere også ser og læser danske medier, hvorfor materiale på dansk også vil have en værdi.

 

Medievaner – netværket som informationskanal

Deltagerne i fokusgrupperne giver udtryk for, at de jævnligt ser TV og læser avis på deres eget sprog. Nogle giver desuden udtryk for, at de også jævnligt benytter sig af danske medier. De netværksbaserede kommunikationskanaler spiller en vigtig rolle i nyhedsformidlingen blandt etniske minoriteter.

 

 

Forslag til fase 2 af den borgerrettede del

Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår, at fase 2 af det borgerrettede projekt vil bestå af en miljøkampagne rettet mod etniske grupper og en videnspredningskampagne rettet mod boligselskaber, Agenda 21-centre og forvaltninger.

Miljøkampagnen vil have tyrkisk-, arabisk-, og pakistansktalende borgere i boligområderne Mjølnerparken og Apostelgården som målgruppe. Fokus i kampagnen vil være generel miljøforståelse og opfattelse af naturen som et kredsløb samt de konkrete emner affald og vand/spildevand (se bilag).

 

Orientering om status for den erhvervsrettede del

Den erhvervsrettede del af "Miljøinformation til etniske grupper om miljø og energi" udføres i to forskellige projekter som foregår i fire forskellige bydele. Orientering om status for begge projekter findes i bilag.

Det ene projekt går ud på at uddanne etniske miljøambassadører, som får træning i energistyring, håndtering af affald, bekæmpelse af skadedyr og formindskelse af støjgener. Butikskonsulenten i Kvarterløft Nørrebro Park Kvarter og Nord-Vest er initiativtager og projektleder.

I Valby samt på Vesterbro er det en etnisk konsulent f ra firmaet Mohit Miljø, der formidler viden om affaldsreglerne i kommunen ved at tage direkte kontakt til den enkelte butiksejer og forklare kommunens regler.

 

MILJØVURDERING

Projektets overordnede formål er at forbedre målgruppens forståelse for miljø og ressourceforbrug og forbedre håndteringen af affald og mindske forbruget af vand.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen vurderer, at projektet har en positiv miljøpåvirkning. I første omgang over for de borgere, der bliver berørt af kampagnen, og i anden omgang gennem de aktiviteter som projektet forhåbentligt er med til at starte i boligafdelinger m.v.

I forbindelse med kampagnen vil der blive brugt nogle ressourcer til materiale, der skal deles ud, hænges op mv. I det omfang det er muligt bruges miljøvenlige trykkematerialer og trykkerier.

 

HØRING
Forslaget har ikke været i høring.

 

ØKONOMI
Udgifterne til projektet dækkes af de allerede udmøntede midler til Miljøkontrollen på i alt 1,25 mil kr. for 2002 og 2003. Pengene er udmøntet fra puljen til blandt andet Agenda 21. I 2002 udgjorde beløbet 600.000 kr. mens det i 2003 udgjorde 650.000 kr.  Da der var et mindre forbrug i 2002, blev disse midler overført til 2003.

Grundet den nye tidsplan vil ikke forbrugte midler fra 2003 blive søgt overført til 2004 til dækning af de dele af kampagnen og de aktiviteter, der knytter sig til evaluering og spredning af viden. Ca. 400.000 kr. forventes at skulle overføres fra 2003 til 2004.

 

ANDRE KONSEKVENSER
Ingen bemærkninger

 

BILAG

1               Forslag til fase 2 af den borgerrettede del.

2               Orientering om status for den erhvervsrettede del af "Information til etniske grupper om miljø og energi".

3               Afrapportering af borgerrettede del af fase 1 fra konsulenten: "Baggrund, strategi, tidsplan og budgetudkast – Projekt til information til etniske grupper om miljørigtig adfærd og energibesparelse".

4               Oversigt over medlemmer i styregruppen og følgegruppen for "Etnisk miljøkommunikation".

 

 

 

 

Peter Elsman                                                                                     

/ Hjalte Aaberg

 


 


Til top