Mødedato: 06.09.2004, kl. 14:30

Drøftelse af grundvandssænkning ved Gammelholm

Drøftelse af grundvandssænkning ved Gammelholm

Miljø- og Forsyningsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 6. september 2004

 

&nb sp;

12.      Drøftelse af grundvandssænkning ved Gammelholm

 MFU 200/2004

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller,

at Miljø- og Forsyningsudvalget drøfter vedlagte redegørelse om grundvandssænkning ved Gammelholm.

 

 

RESUME

På udvalgets møde den 23. august 2004 drøftede udvalget grundvandssænkningen ved Gammelholm og udbad sig, at der blev udarbejdet et samlet notat for hele sagens forløb, konsekvenser, baggrund og opfølgningstiltag i forbindelse med en grundvandssænkning ved Gammelholm forårsaget af Københavns Energi i forbindelse med reparations- og vedligeholdelsesarbejder på forsyningsledninger i én af de to ledningstunneller, der indeholder en række vitale forsyningsledninger til Amager.

 


SAGSBESKRIVELSE

Københavns Energi sendte med brev af 1. november 2003 information til Miljøkontrollen om, at der i forbindelse med en tømning af ledningstunnelerne for at efterse forsyningsledningerne, kunne opstå behov for i forbindelse med nødsituationer at udlede kloakvand direkte til havnen. Af brevet af 1. november 2003 fremgår det, at reparations- og vedligeholdelsesarbejderne forventes gennemført i november-december 2003. Efter drøftelser mellem Miljøkontrollen og Københavns Energi om katastrofeafspærringer i forbindelse med sådanne nødsituationer sender Miljøkontrollen sit svarbrev den 22. december 2003, hvori man forholder sig til den af Københavns Energi nævnte mulige udledning af kloakvand ved at angive forholdsregler, der skal følges ved en evt. katastrofeafspærring.

Efterfølgende har Københavns Energi ved breve/emails af 24. marts 2004 og 1. juni 2004 informeret Miljøkontrollen om projektets fremdrift, herunder forskellige forhold, der har påvirket projektets tidsplan i form af udvidelser på grund af vigtige reparationsarbejder.

Beboerforeningen på Gammelholm henvender den 29. juni 2004 sig til Miljøkontrollen og udtrykker bekymring om, at man mente at kunne konstatere sænkning af vandspejlet ved Tordenskjoldsgade. En del af bygningerne på Gammelholm er funderet på træpæle og kan ikke tåle længevarende tørlægning. Samme dag bad Miljøkontrollen Københavns Energi om en redegørelse for projektet.

Den 6. og 8. juli holdt Københavns Energi og Miljøkontrollen møder med COWI, der var blevet rekvireret som rådgiver i sagen. COWI har et særlig godt udgangspunkt for at udfylde denne rolle, bl.a. som følge af, at firmaet opfyldte samme funktion for COMET A/S ifm metro-byggeriet. COWI har således siden metro-byggeriet blev påbegyndt i 1994/95 gennemført såkaldte pejlemålinger af grundvandsforholdene nær metroens linieføring.

Miljøkontrollen indskærpede den 9. juli 2004 over for Københavns Energi, at arbejdet manglede de nødvendige tilladelser og forlangte, at oppumpningen blev afsluttet senest d. 23. juli 2004. Samtidig stillede Miljøkontrollen en række krav til overvågning af grundvandsstanden og beregning/vurdering af omfanget af grundvandssænkningen og dens konsekvenser. Det var Miljøkontrollens vurdering, at det ikke ville give nævneværdig effekt at stoppe oppumpningen med omgående virkning, bl.a. taget forsyningssikkerheden til Amager i betragtning. Indskærpelsen blev sendt til Miljø- og Forsyningsudvalget til orientering den 13. juli 2004.

Denne tidsplan følges punktligt frem til det forventede pumpestop den 23. juli 2004, hvor Københavns Energi Afløb meddeler Miljøkontrollen og beboerforeningen, at nu er pumpningen ophørt. Oppumpningen genoptages den 24. juli 2004 efter at ledningstunnelerne er fyldt med vand. Oppumpningen sker nu fra et højereliggende niveau i den sydlige skakt ved Havnegade og i beskedne mængder sammenlignet med oppumpningerne, mens projektet stod på - idet der stadig forestod mindre ledningsarbejder i den nordlige Havnegadeskakt. Denne oppumpning, der var af stor betydning for en sikkerhedsmæssigt forsvarlig afslutning på projektet, efter at arbejdet nede i selve ledningstunnelen var tilendebragt, var af Københavns Energis projektleder og entreprenør fejlagtigt blevet opfattet som et forhold, der kunne bringes i orden efter at pumpestoppet den 23. juli 2004 var effektueret. Københavns Energi har ikke sikret sig, at dette forhold er indgået i sagsbehandlingen og dermed eventuelt kunne have indgået i indskærpelsen af 9. juli 2004. Den reducerede oppumpning, der blev igangsat d. 24. juli 2004 havde iflg. COWIs rapport ingen indvirkning på vandspejlsniveauet omkring træpælene på Gammelholm.

Dette giver anledning til en forskellighed mellem, hvad Københavns Energi formelt melder ud den 23. juli, og hvad der faktisk konkret sker i de næstfølgende dage. Københavns Energi kontaktes d. 25. juli (søndag aften) via mail af beboerne, som undrer sig over, at der stadig pumpes. Københavns Energi s byggetekniske rådgiver på vandledningsprojektet (Carl Bro) kontakter d. 26. juli Miljøkontrollen og redegør for denne pumpning, og Københavns Energi informerede samme dag beboerne herom. Miljøkontrollen bad den 27. juli Københavns Energi om en redegørelse for den fortsatte oppumpning og den 28. juli om en plan for den hurtigst mulige afhjælpning af situationen. Miljøkontrollen besigtigede oppumpningen sammen med Københavns Energi den 27. juli. Reelt ophørte oppumpningen først den 4. august 2004.

 

Baggrund for vedligeholdelsesarbej der samt grundvandsforhold i det indre København

 Generelt må der ikke oppumpes vand i det indre København uden, at der tages helt særlige hensyn med henblik på at sikre omgivelserne mod uønskede påvirkninger. Borgerrepræsentationen har i 1991 truffet en principiel beslutning der gør det muligt at stille krav om sikring mod grundvandssænkning i forbindelse med nybyggeri og ombygninger. Siden da har en række anlægsaktiviteter i området på særlige vilkår fået tilladelse til gennemførelsen af deres arbejde efter fremsendelse af konkrete ansøgninger indeholdende omfattende konsekvensvurderinger og planer for afværgeforanstaltninger, bl.a. om at oppumpet grundvand skulle erstattes med vand, der blev infiltreret til de samme magasiner. Dette gjaldt ikke mindst Metro-byggeriet.

 

Ved bygge- og anlægsarbejder i det indre København må bortledning af grundvand eller anden sænkning af grundvandsstanden ikke ske uden tilladelse. Det er entydigt bygherres ansvar, i dette tilfælde Københavns Energi, at sikre at der bliver udarbejdet de fornødne projektbeskrivelser og konsekvensvurderinger, samt ansøgt om de fornødne tilladelser i forbindelse med arbejder, der kræver bortledning af grundvand eller anden sænkning af grundvandsstanden. Københavns Energi har betragtet oppumpningen som en driftsopgave og har ikke ved udarbejdelsen af driftsplanen forholdt sig til risikoen for en evt. grundvandspåvirkning, hvilket er årsagen til, at der ikke er blevet søgt om tilladelse til grundvandspåvirkning.

Tunnellerne løber i 19 meters dybde fra Gammel Dok på Amager-siden til Havnegade på Sjællands-siden. Tunnellerne står normalt under vand, men tørlægges i forbindelse med vedligeholdelsesarbejderne, når disse gennemføres cirka hvert tiende år.

I forbindelse med den aktuelle inspektion af tunnelerne er der bl.a. konstateret et brud på en af hovedforbindelserne af vand til Amager, som betyder, at der skal etableres en helt ny vandledning. Reparationsarbejderne har medført, at perioden for tørlægning er blevet væsentligt længere end forventet.

For at holde tunnelrørene tørlagte pumpes der i renoveringsperioden til stadighed vand fra tunnelerne til havnen. Bortpumpningen og tørlægningen har været i gang siden november/december 2003. Der har været en pause i oppumpningen hen over jul og nytår fra d. 11. december 2003 til d. 7. januar 2004. Oppumpningen har været af størrelsesorden 150 m3/time.

Via tilgængelige grundvandsboringer på Gammelholm er der konstateret en grundvandsænkning på de dele af Gammelholm, som ligger tæt på ledningstunnelerne. Grundvandsstanden er nu retableret.

 

Fremtidige tiltag

COWI har udarbejdet følgende resume af anbefalingen til videre tiltag.

Det er almindelig kendt, at vanddække er en god sikring mod svampeangreb, men hvor lang tid en tørlæggelse af en funderingspæl træ skal vare før et sådant angreb kommer igang og hvor "højt over vandspejlet" pælens egen vandtransport sikrer træet, afhænger af mange faktorer. Fra 1700-tallets træfunderinger kendes mange steder at tømmeret omhyggeligt har været indpakket i tæt ler og på den måde har kunnet holdes opfugtet i en grad, så svampeangreb ikke har kunnet komme igang og mange steder i København har fylden omkring træpælene haft præcis samme effekt.

Hvis træpælene under ejendommene på Gammelholm overalt kunne regnes for fuldt intakte, ville en sænkning som den foreliggende i et så begrænset tidsrum som ½ år – hvilket faktisk er mindre end en længerevarende regnfattig periode i Danmark – ikke give anledning til bekymring for træpælenes bæreevne. Men fra fundamentsundersøgelser i området, blandt andet udført for Ørestadsselskabet i forbindelsen med anlægget af Metro, vides at nogle ejendomme fortsat står på de førnævnte sunde træpæle mens træpælene under andre ejendomme er helt ødelagt af svampeangreb/råd i den øverste ½ meter og fundamentet derfor nu hviler på fyldjorden.

COWI vil på den baggrund anbefale Københavns Energi at gå i dialog med Gammelholm Beboerforening, der på vegne af berørte husejere forhåbentlig vil medvirke til en teknisk afklaring af om den stedfundne grundvandssænkning overhovedet har skadet pælefunderinger i området.

·        Første tekniske punkt til drøftelse vil naturligt være at opnå en enighed om grundvandsoplysninger, herunder førnævnte COWI-rapport, og forhåbentligt vil Gammelholm Beboerforening trække på en tekniker i denne sag helt som de gjorde i relation til anlægget af Metro.

·        Herefter skal der opnås enighed om hvilken teknisk fremgangsmåde, der kan benyttes til kontrol af eventuelle skader fra den midlertidige sænkning af grundvandsspejlet, og her vil COWI foreslå Københavns Energi/Gammelholm Beboerforening, at vi benytter et princip med at udpege 1-2 ejendomme som repræsentative for særligt truede ejendomme, kontrollere træfunderingens tilstand på disse steder og lade denne kontrol være retningsgivende for området.

·        Selve kontrollen af træpælene vil starte med en opgravning, registrering af træpælenes tilstand ved inspektion og indtrykningsforsøg og efterfølgende en laboratorieanalyse udført af en i fællesskab valgt mikrobiolog.

 

Interne tiltag i Miljø- og Forsyningsforvaltningen

Miljøkontrollen har i 2002 udarbejdet og udgivet en vejledning i håndtering af vand ved byggeri og anlæg. Af vejledningens side 9 fremgår det klart, at der kræves tilladelse i forbindelse med, midlertidig bortledning af grundvand ved byggesager i Indre By og på Christianshavn. Alle professionelle rådgivere, entreprenører og bygherrer har modtaget denne vejledning.

Københavns Energi har ved forberedelserne af vedligeholdelsesarbejderne taget udgangspunkt i, at der skulle fjernes havnevand fra tunnellerne gennem tilbagepumpning til havnen. Københavns Energi har ikke haft formodning om, at tømning af tunnelen kunne forårsage grundvandssænkning.

Det skal nævnes, at projektet ikke har medført andre miljøpåvirkninger, ligesom sikkerheden for personalet selv under de vanskelige arbejdsvilkår har været i top, således at personskader helt er blevet undgået.

Københavns Energi er for nærværende ved at gennemførende et omfattende miljø- og kvalitetsstyringsprogram. Når dette program er fuldt implementeret, hvilket det forventes at være indenfor første kvartal 2005, så vil det minimere risikoen for, at lignende situationer kan opstå, idet hvert større projekt skal underkastes en række bestemte vurderinger, som følger projektets konkrete handlinger.

I den konkrete sammenhæng har Københavns Energi bedt COWI udarbejde et oplæg til at sikre  opretholdelse af grundvandsstanden ved fremtidige tømninger af ledningstunnellerne. Sammen med erfaringsgrundlaget fra denne hændelse vil COWIs oplæg danne grundlag for ansøgning om de nødvendige tilladelser ved fremtidige tømninger af havnetunnelerne.

 

KONSEKVENSER FOR BORGERNE

Den 9. juli 2004 sendte Københavns Energi en informationsskrivelse til beboerforeningen på Gammelholm. Skrivelsen blev ligeledes sendt til Miljø- og Forsyningsudvalget til orientering den 13. juli 2004. Af skrivelsen fremgik bl.a. at oppumpningen skulle være afsluttet senest fredag den 23. juli 2004, og at Københavns Energi skulle orientere Miljøkontrollen, såfremt dette ikke kunne overholdes. Hertil kom en række andre detaljer vedr. etablering af måleprogrammer m.v.

Den 16. august 2004 er COWIs tekniske rapport om grundvandspåvirkningen fremsendt til Miljøkontrollen og d. 25 august 2004 til beboerforeningen.

COWI rapporten vil blive gennemgået på et kommende møde for de berørte beboere. Her vil Københavns Energi gøre rede for de tiltag, som Københavns Energi på baggrund af COWIs anbefalinger vil gøre. Miljø- og Forsyningsudvalget vil blive nærmere informeret om tid og sted for mødets afholdelse.

 

MILJØVURDERING

Københavns Energi har i samråd med Miljøkontrollen bedt konsulentfirmaet COWI om at vurdere påvirkningerne af grundvandsforholdene i lokalområdet. I redegørelsen fra Miljø- og Forsyningsudvalget af 20. august 2004 blev der givet et resume af rapporten. Rapporten konkluderede:

·        at oppumpningen af vand ifm arbejderne i ledningstunnelerne har afstedkommet en sænkningspåvirkning af grundvandsstanden i området ved Gammelholm og Gl. Dok,

·        at sænkningspåvirkningen er langt mindre end det kunne frygtes. Dette skyldes, at oppumpningen pågår umiddelbart under havnen, hvorfor lækage til havnen kompenserer for en del af sænkningen.

·        at sænkningspåvirkningen har været i en sådan størrelsesorden i 3 konkrete pejleboringer (betegnet HAV.SP10, HAV.SP11 og GL5 på rapportens kort), at det kan have betydet en øget risiko for skade på bygningerne i nærheden af disse

·        at målingerne i disse 3 konkrete boringer ikke udelukker skader andre steder, hvor der ikke har været etableret pejleboringer

·        at COWI anbefaler, at en eventuel konkret vurdering i forhold til enkeltbygninger i en senere fase tager udgangspunkt i et nærmere defineret område

·        at sænkningspåvirkningen af grundvandsstanden ikke i sig selv tilsiger, at der er sket skader på bygninger, kun at det kan have været tilfældet, såfremt en række betingelser samtidig er opfyldt, f.eks. at bygningernes træpæle ikke har haft en foring med ler.

 

ØKONOMI

Københavns Energis forsikringsselskab har foreløbigt vurderet, at hvis der opstår egentlige skader som følge af tørlæggelse af ledningstunnelerne, og hvis den/de skadelidte kan påvise, at Københavns Energi bærer erstatningsansvaret herfor, vil disse skader være omfattet af ansvarsforsikringen, dog med fradrag af den for forsikringen gældende selvrisiko på kr. 250.000. Forsikringsselskabet har vurderet, at grundvandssænkningen i sig selv er et uheld.

 

BILAG

-

 

 

Peter Elsman                                                                Henrik Dissing

 


 


Til top