Mødedato: 06.09.2004, kl. 14:30

Område- og bygningsfornyelse i Mimersgadekvarteret og Øresundsvejkvarteret

Område- og bygningsfornyelse i Mimersgadekvarteret og Øresundsvejkvarteret

Miljø- og Forsyningsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 6. september 2004

 

 

11.      Område- og bygningsfornyelse i Mimersgadekvarteret og Øresundsvejkvarteret

 MFU 199/2004

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller

at Miljø- og Forsyningsudvalget tiltræder Økonomiforvaltningens og Bygge- og Teknikforvaltningens fælles indstilling vedrørende område- og bygningsfornyelse i Mimersgadekvarteret og Øresundsvejkvarteret.

 

 

RESUME

De to forvaltninger har fremsendt en høring af indstilling om områdefornyelse i Øresundsvejkvarteret og Mimiersgadekvarteret til samtlige fagforvaltninger, herunder Miljø- og Forsyningsudvalget.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen har ingen bemærkninger til indstillingen. Forvaltningen vil tilstræbe at påvirke områdefornyelsen af de to kvarterer i en bæredygtig retning.

 


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Borgerrepræsentationen godkendte den 25. marts 2004 en indstilling (BR141/04), som bemyndigede Økonomiforvaltningen til at fremsende ansøgning til Erhvervs- og Boligstyrelsen om igangsætning af område- og bygningsfornyelse i Mimersgadekvarteret og Øresundsvejkvarteret. En arbejdsgruppe med deltagelse fra alle forvaltninger har herefter udarbejdet en ansøgning og fremsendt den til Erhvervs- og Boligstyrelsen.

I brev af 8. juni 2004 (jf. bilag 2 og 3) imødekom Erhvervs- og Boligstyrelsen ansøgningen, idet styrelsen meddelte reservation af det ansøgte beløb, som er en statslig udgiftsramme på 10 mio. kr. til hvert af de to projekter, i alt 20 mio. kr.

Det er et vilkår for reservationen, at Borgerrepræsentationen inden den 28. februar 2005 træffer beslutning om område- og bygningsfornyelse (jf. byfornyelseslovens § 5) på grundlag af et byfornyelsesprogram for hvert af de to udvalgte områder. Inden 1. marts 2005 skal ansøgning om tilsagn om refusion af udgifter til gennemførelse af områdefornyelsen inden for den meddelte refusion fremsendes til Erhvervs- og Boligstyrelsen.

På den baggrund er det nødvendigt, at Bygge- og Teknikforvaltningen og Økonomiforvaltningen bemyndiges til at udarbejde byfornyelsesprogrammer for hhv. Mimersgadekvarteret og Øresundsvejkvarteret i samarbejde med de øvrige forvaltninger

Ifølge Erhvervs- og Boligstyrelsens brev skal et byfornyelsesprogram indeholde følgende:

·        en beskrivelse af de væsentligste problemer i kvarteret

·        en beskrivelse af, hvorledes de påtænkte foranstaltninger iværksættes og koordineres

·        en beskrivelse af, hvorledes de lokale ressourcer inddrages

·        en handlings- og tidsplan

·        et budget og en finansieringsplan, hvoraf overvejelser om andre finansieringskilder fremgår

·        en investeringsredegørelse, der angiver muligheder for såvel private som offentlige investeringer i området

·        en redegørelse for den ønskede bygningsfornyelse.

 

Endvidere gøres der opmærksom på at Borgerrepræsentationen i forbindelse med udarbejdelsen af byfornyelsesprogrammet skal påse at der etableres et forpligtende samarbejde med de parter, der måtte blive berørt af beslutningen.

 

Mål for områdefornyelsen

Områdefornyelsen retter sig mod ældre, blandede bykvarterer, der er præget af en negativ udvikling som følge af et sammenfald af mange faktorer af såvel fysisk, social og kulturel karakter. Målet er at gennemføre en ekstraordinær indsats over en bred front i en femårig periode med henblik på at vende udviklingen og skubbe en positiv udvikling i gang.

Erfaringen fra kvarterløftprojekterne og andre lignende projekter har været, at en helhedsorienteret og tværsektoriel indsats, der tager fat om det pågældende kvarters problemer samtidigt og over en bred front, har den største effekt. En sådan koordineret indsats, hvor de enkelte aktiviteter støtter hinanden, har den bedste chance for at skabe synlige resultater, give kvarteret et positivt image, engagere lokale kræfter og tiltrække investeringer udefra.

Det er Økonomiforvaltningens og Bygge- og Teknikforvaltningens vurdering, at det er en forudsætning for et godt resultat, at samtlige udvalg overvejer i hvilket omfang de to udvalgte områder kan tilgodeses i investerings- og aktivitetsplaner i projektperioden 2005-2010. Det anbefales, at de enkelte fagudvalg overvejer, hvilke initiativer, der kan tages som supplement til eller styrkelse af udvalgets allerede igangværende eller planlagte aktiviteter, med henblik på at bidrage til det samlede løft af de to udvalgte kvarterer.

 

Organisering

Områdefornyelsen ligner de hidtidige kvarterløftprojekter. Den største forskel er at der er færre midler til områdefornyelsen. Der er behov for en samlet koordineret indsats, hvor samtlige udvalg bliver involveret. Det forudsætter, som i kvarterløftprojekterne, at Økonomiudvalget er ressortområde for områdefornyelsen, og dermed politisk styregruppe.

På administrativt niveau får Økonomiforvaltningen til opgave at koordinere den helhedsorienterede og tværgående indsats i områdefornyelsen samt at fungere som det administrative bindeled mellem forvaltninger, lokalområde og øvrige parter.

Fagforvaltningerne kobles direkte på samarbejdet med lokalområdet. Fagforvaltningerne deltager sammen med udvalgte repræsentanter fra lokalområdet i de lokale styregrupper. Styregrupperne har til opgave at sikre borgerinddragelsen og være bindeled mellem lokalområdet og kommunens forvaltninger ved udvælgelsen og gennemførelsen af de konkrete, fremtidige projektaktiviteter. Projektaktiviteterne udvælges på baggrund af en dialog byggende på ansøgningen, som er udarbejdet af kommunens forvaltninger, og aktuelle, lokale ønsker og behov.

Herefter oprettes projektgrupper, der arbejder med konkrete emner. De refererer til den lokale styregruppe. Forbindelsen til forvaltningerne sikres ved at fagforvaltningerne får til opgave at være projektledere for de projektgrupper, der beskæftiger sig med emner, der ligger inden for den pågældende forvaltnings fagområde. Forvaltningerne har således ansvaret for borgerinddragelsen i forbindelse med projekter indenfor deres fagområde ligesom forvaltningernes repræsentanter får ansvaret for at sikre forbindelsen til forvaltningerne og til fagudvalgene.

Med henblik på koordinering vil den fungerende tværsektorielle følgegruppe fra kvarterløftprojekterne, der består af nøglepersoner fra samtlige forvaltninger, fortsætte. Den skal primært sikre et tværgående samarbejde mellem forvaltningerne. Kommunens direktørkreds kobles ligeledes til projektet, og skal sikre den overordnede, tværgående koordinering mellem kommunens forvaltninger og forvaltningernes prioritering af ressourcer til områdefornyelsesindsatsen.

Den lokale styregruppe sammensættes af beboerrepræsentanter, repræsentanter fra lokale foreninger og repræsentanter fra lokale kommunale institutioner, jf. bilag 4 og 5. De forvaltninger, der ikke er repræsenteret af ovennævnte institutioner, deltager med observatørstatus.

Styregruppen får til opgave at gennemføre områdefornyelsen inden for rammer udstukket af Borgerrepræsentationen. Styregruppen sekretariatsbetjenes. Som udgangspunkt ansættes en projektleder og en projektsekretær.

Partnerskaber med private fonde, boligorganisationer, foreninger og private virksomheder vil blive søgt dannet i forbindelse med realisering af konkrete projekter. 

Den fælles indstilling giver ikke Miljø- og Forsyningsforvaltningen anledning til bemærkninger, idet områdefornyelsen af de to kvarterer er organiseret på tilsvarende måde som de tidligere kvarterløft.

 

Konsekvenser for borgerne

Gennem kvarterløft, og nu områdeløft, vil borgerne lokalt blive inddraget i udviklingen af deres kvarter. De inddrages i beslutningsprocesserne og får indflydelse på lokale projekter, samtidig med at de inddrages i en demokratisk proces. Både kommunale embedsmænd og aktive borgere tvinges til at arbejde på lige fod. Miljø- og Forsyningsforvaltningens erfaringer fra tilsvarende projekter med kvarterløft peger på, at man til sidst står med et gennemrenoveret kvarter med et højt selvværd.

 

ØKONOMI

Økonomiforvaltningens og Bygge- og Teknikforvaltningens fælles indstilling om områdeløft i Mimersgadekvarteret og Øresundsvejkvarteret får ingen økonomiske konsekvenser ud over de ressourcer, som allerede er stillet til rådighed for forvaltningens indsat i forblindelse med kvarterløftarbejdet.

 

MILJØVURDERING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen ønsker gennem områdefornyelse at markere Københavns Kommune som en kommune, der prioriterer miljørigtigt byggeri og miljørigtig byudvikling. Dette skal især ske bl.a. gennem:

·        At fremme en samlet miljømæssig optimering omfattende både arkitektur, ressource- og energiforbrug, konstruktionsprincipper, installationssystemer, materialer og indeklima

·        At de byøkologiske tiltag skal tjene som informations- og inspirationskilde for andre beboere, bydele og lande

·        Afhjælpning af den generelt høje trafikstøj i området.

Endvidere:

·        At forbedre genanvendelsesprocenterne generelt og sænke mængden af affald til forbrænding

·        At sætte fokus p å miljøindsatsen over for kvarterenes etniske minoriteter

 

Det er Miljø- og Forsyningsforvaltningen erfaring, at man gennem områdefornyelse/kvarterløft har en stor chance for at få forankret miljøarbejdet lokalt gennem inddragelse af kvarterets beboere, således at ressourceforbruget mindskes, og den bæredygtige udvikling styrkes.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

 

HØRING

Ingen

 

BILAG

Økonomiforvaltningens og Bygge- og Teknikforvaltningens fælles indstilling om Områdefornyelse.

 

 

 

Hjalte Aaberg

 

 

                                                                 /Jørgen Lund Madsen


 


Til top