Miljøvurdering af forslag den forelægges udvalgene
Miljøvurdering af forslag den forelægges udvalgene
Miljø- og Forsyningsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde mandag den 5. marts 2001
4. Miljøvurdering af forslag den forelægges udvalgene
MFU 43/2001 J.nr. F 1510-16/00
INDSTILLING
Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår,
at
Miljø og Forsyningsudvalget godkender forslag til retningslinier og arbejdsredskaber til brug for forvaltningerne i forbindelse med miljøkonsekvensvurdering af indstillingerat Miljø- og Forsyningsforvaltningen forelægger en redegørelse efter udgangen af 2002, der evaluerer forvaltningernes foreløbige erfaringer med miljøvurdering af indstillinger herunder de ressourcemæssige konsekvenser, og
at sagen videresendes til Økonomiudvalget i høring og Borgerrepræsentationen til godkendelse.
RESUME
Miljø- og Forsyningsudvalget godkendte den 14. juni 1999 forslaget om miljøvurdering af forslag der forelægges udvalgene. Sagen har efterfølgende været sendt i høring i de stående udvalg.
Økonomiudvalget besluttede, at Miljø- og Forsyningsforvaltningen i samarbejde med de øvrige forvaltninger udarbejdede retningslinier og arbejdsredskaber til brug for forvaltningernes arbejde med miljøvurderinger af indstillinger, og at effektopgørelsen og den foreslåede årlige rapportering blev koordineret med og indarbejdet i Københavns Kommunes Grønne Regnskab.
De øvrige udvalgs udtalelser har indgået i dette arbejde og er kommenteret i bilag 1.
Miljø- og Forsyningsforvaltningen har sammen med de øvrige forvaltninger udarbejdet forslag til retningslinier og arbejdsredskaber. Disse forelægges nu til godkendelse i Miljø- og Forsyningsudvalget.
Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår, at miljøvurdering af indstillinger igangsættes i alle forvaltninger, og at Miljø- og Forsyningsforvaltningen følger og understøtter arbejdet i forvaltningerne. Ifølge Miljø- og Forsyningsudvalgets indstilling til Økonomiudvalget skal forvaltningen udarbejde en årlig status for miljøvurderinger i de 7 forvaltninger samt en forsøgsvis effektopgørelse efter 1 år. Økonomiudvalget har i deres behandling af sagen foreslået, at den foreslåede årlige rapportering og effektopgørelse til Borgerrepræsentationen koordineres og indarbejdes i Københavns Kommunens Grønne Regnskab. I forbindelse med afprøvning af retningslinier og arbejdsredskaber i tre forvaltninger har det vist sig, at det er vanskeligt at opgøre effekten af miljøvurderinger af indstillinger kvantitativt f.eks. i form af sp aret CO2 eller lignende. Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår derfor, at forvaltningen efter udgangen af 2002 fremlægger en evaluering med forvaltningernes foreløbige erfaringer i forbindelse med anvendelsen af retningslinier og arbejdsredskaber, og forvaltningernes brug af ressourcer i forbindelse med miljøvurderinger af indstillinger. Desuden vil Miljø- og Forsyningsforvaltningen spørge de øvrige forvaltninger hvordan miljø indgår i indstillingerne.
Evalueringen koordineres med Københavns Kommunes Grønne Regnskab for år 2002, som udkommer i maj 2003.
Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår, at forslag til indstillinger som er omfattet af regler for VVM (vurderinger af virkninger på miljøet) ikke omfattes af retningslinier for miljøvurderinger, da disse regler er mere omfattende end retningslinierne.
Miljø- og Forsyningsforvaltningen vil i perioden frem til 2003 sammen med Økonomiforvaltningen undersøge mulighederne for at miljøvurdere kommuneplan og budgettet, herunder eventuelt udarbejde de nødvendige redskaber til brug herfor.
Endvidere vil Miljø- og Forsyningsforvaltningen i samarbejde med de øvrige forvaltninger forbedre og udvikle retningslinierne og arbejdsredskaberne i det omfang det viser sig at være nødvendigt f.eks. indenfor byggesagsområdet.
SAGSBESKRIVELSE
Baggrund
Miljø- og Forsyningsforvaltningen har i indstilling af 7. juni 1999 fremført, at:
Københavns Kommunes værdigrundlag bl.a. beskriver, at København som Danmarks hovedstad og centrum i Øresundsregionen er et kraftcenter for menneskelig, kulturel og økonomisk udvikling på et bæredygtigt grundlag.
Miljø- og Forsyningsforvaltningen finder, at det vil være i god tråd med intentionerne i værdigrundlaget, at integrere miljøhensyn i kommunens beslutningsprocesser med henblik på at skabe en bæredygtig udvikling.
Statsministeriet har udsendt et cirkulære nr. 159 af 16. september 1998, om bemærkninger til lovforslag og andre regeringsforslag som bl.a. omhandler bemærkninger om miljømæssige konsekvenser af lovforslag mv. fremsat af Regeringen.
Miljø- og Forsyningsforvaltningen har ladet sig inspirere af Københavns Kommunes værdigrundlag og cirkulæret fra Statsministeriet og fremsætter med baggrund heri forslag om, at Københavns Kommunes enkelte forvaltninger i indstillinger, der forelægges de stående udvalg og Borgerrepræsentationen, skal foretage en miljømæssig konsekvensvurdering, hvor det af forvaltningerne skønnes, at den pågældende indstilling vil have væsentlige miljømæssige konsekvenser.
På Miljø- og Forsyningsudvalgets møde den 14. juni 1999 tiltrådte udvalget en indstilling, der bl.a. indeholdt et forslag om at kommunens forvaltninger i indstillinger, der forelægges de stående udvalg skal foretage en miljømæssig konsekvensvurdering, hvor det af forvaltningen skønnes at den pågældende indstilling har væsentlige miljømæssige konsekvenser. Indstillingen har efterfølgende været sendt i høring i de stående udvalg.
Resume af udvalgenes høringssvar samt Miljø- og Forsyningsforvaltningens bemærkninger hertil er vedlagt som bilag 1.
I forbindelse med høringen drøftede Økonomiudvalget den 28. september 1999 Miljø og Forsyningsudvalgets forslag. Økonomiforvaltningen besluttede, at oversende sagen til Miljø- og Forsyningsudvalget med følgende bemærkninger:
"At Miljø- og Forsyningsforvaltningen i samarbejde med forvaltningerne udarbejder retningslinier og arbejdsredskaber til brug for forvaltningerne i forbindelse med konsekvensvurderinger.
At sagen, når retningslinier og arbejdsredskaberne er udarbejdet på ny forelægges Økonomiudvalget med henblik på sagens forelæggelse for Borgerrepræsentationen,
At det i forbindelse med sagens forelæggelse for Borgerrepræsentationen anbefales, at den af Miljø- og Forsyningsudvalget foreslåede årlige rapportering og effektopgørelse til Borgerrepræsentationen koordineres med og indarbejdes i Københavns Kommunens Grønne regnskab"
Miljø- og Forsyningsforvaltningen har efterfølgende indbudt alle forvaltninger og bydelsråd til at deltage i en arbejdsgruppe, hvis opgave har været at udarbejde retningslinier og arbejdsredskaber til brug for forvaltningernes arbejde med miljøvurderinger. Disse forelægges nu Miljø- og Forsyningsudvalget til godkendelse.
Arbejdsgruppen har i forbindelse med udarbejdelse af retningslinier mv. undersøgt hvordan staten og andre kommuner arbejder med miljøvurderinger. Gruppen har haft kontakt med Landsplanafdelingen i Miljø- og Energiministeriet, som er ansvarlig for det arbejde der foregår i staten samt Frederiksborg Amt, Ålborg Kommune og Hillerød Kommune, der i en årrække har miljøvurderet udvalgte forslag. Materiale og erfaringer fra stat og udvalgte kommuner har dannet grundlag for arbejdsgruppens arbejde med at udarbejde retningslinier og arbejdsredskaber, der er tilpasset Københavns Kommune.
Retningslinier og arbejdsredskaber har været afprøvet i Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, Bygge- og Teknikforvaltningen og Miljø- og Forsyningsforvaltningen. Formålet med afprøvningen har været at få testet de udarbejdede retningslinier og arbejdsredskaber i forhold til brugervenlighed og eventuelle mangler samt at få nogle erfaringer med organisering af arbejdet og ressourceanvendelsen i forbindelse med udarbejdelse af miljøvurderinger.
Afprøvningen har vist at miljøvurdering af indstillinger bidrager til at sikre at medarbejdere mere systematisk inddrager miljøhensyn i udarbejdelsen af forslag, så informationer om både positive og negative konsekvenser bliver en integreret del af beslutningsgrundlaget.
Endvidere har resultaterne fra afprøvningen bl.a. vist, at der er et ønske om eksempler på miljøvurdering indenfor typiske sagsområder og sagsspecifikke hjælpeværktøjer hertil.
Uddybning af indstilling
Arbejdsgruppen har udarbejdet et sæt retningslinier, som indeholder et kapitel der beskriver de nærmere regler for miljøvurdering, herunder hvem der har ansvar for opgaven og formalia omkring miljøvurderingens indhold og fremlæggelse, og et kapitel, der beskriver en enkel fremgangsmåde for miljøvurderinger af forslag der forelægges de stående udvalg.
Derudover er der udarbejdet følgende arbejdsredskaber:
- En checkliste, som anvendes i forvaltningerne til at vurdere, om et forslag påvirker miljøet, og om påvirkningen er væsentlig eller ej
- En række faktaark - et for hver af de miljøparametre der er nævnt i checklisten. Faktaarkene beskriver de enkelte miljøparametre, eventuelle målsætninger på området, forslag til vurderingskriterier, hvor der er hjælp at hente og kontaktpersoner.
Arbejdsredskaberne vil løbende blive suppleret med en eksempelsamling, som indeholder eksempler på miljøvurderinger af typiske forslag. Samlingen vil løbende blive udbygget og vil være tilgængelig på kommunens intranet.
Retningslinier er vedlagt som bilag 2 og arbejdsredskaber er vedlagt som bilag 3
I forbindelse med afprøvning af retningslinier og arbejdsredskaber for miljøvurdering, er det blevet tydeligt for Miljø- og Forsyningsforvaltningen, at der er tale om en igangsættelse af en proces, hvor retningslinier og arbejdsredskaber vil blive udviklet og de erfaringer med miljøvurderinger der gennemføres i forvaltningerne det kommende år vil være et vigtigt led i den videre proces med at udvikle miljøvurderinger af indstillinger.
Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår, at miljøvurderinger af indstillinger igangsættes i alle forvaltninger efter endt politisk behandling af sagen, og at Miljø- og Forsyningsforvaltningen følger og understøtter arbejdet i forvaltningerne ved bl.a at opdatere materialet og indsamle og sprede erfaringer med at miljøvurdere indstillinger. Desuden vil Miljø- og Forsyningsforvaltningen stå for rådgivning indenfor eget ressortområde samt tilbyde forvaltningerne introduktionskursus om miljøvurderinger.
Forvaltningen vil etablere et samarbejde med de øvrige forvaltninger herom.
Det er den enkelte forvaltning der vurderer, hvornår der er tale om væsentlige miljømæssige konsekvenser. Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår i denne forbindelse, at forslag til indstillinger som er omfattet af regler for VVM, ikke omfattes af retningslinier for miljøvurderinger, da disse regler er mere omfattende end retningslinierne.
(VVM: Vurderinger af Virkninger på Miljøet, dvs. hvor der er tale om større anlæg, skal der ifølge Planloven ske vurdering af anlæggets direkte og indirekte virkning på følgende faktorer: mennesker, fauna og flora, jordbund, vand, luft, klima og landskab, materielle goder og kulturarv og samspillet mellem disse faktorer).
Miljø- og Forsyningsforvaltningen vil i perioden frem til 2003 sammen med Økonomiforvaltningen undersøge mulighederne for at miljøvurdere kommuneplan og budgettet, herunder udarbejde de nødvendige redskaber hertil.
Endvidere vil Miljø- og Forsyningsforvaltningen i samarbejde med de øvrige forvaltninger forbedre og udvikle retningslinierne og arbejdsredskaberne i det omfang det viser sig at være nødvendigt f.eks. indenfor bygge- og anlægsarbejder.
Ifølge Miljø- og Forsyningsudvalgets indstilling til Økonomiudvalget skal forvaltningen udarbejde en årlig status for miljøvurderinger i de 7 forvaltninger samt en forsøgsvis effektopgørelse efter 1 år. Økonomiudvalget har i dets behandling af sagen foreslået, at den foreslåede årlige rapportering og effektopgørelse til Borgerrepræsentationen koordineres og indarbejdes i Københavns Kommunes Grønne Regnskab. I forbindelse med afprøvning af retningslinier og arbejdsredskaber i tre forvaltninger har det vist sig, at det er vanskeligt at opgøre effekten af miljøvurderinger af indstillinger kvantitativt, f.eks. i form af sparet CO2 eller lignende. Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår derfor, at forvaltningen efter udgangen af 2002 fremlægger en evaluering med forvaltningernes foreløbige erfaringer i forbindelse med anvendelsen af retningslin ier og arbejdsredskaber, og forvaltningernes brug af ressourcer i forbindelse med miljøvurderinger af indstillinger. Desuden vil Miljø- og Forsyningsforvaltningen spørge de øvrige forvaltninger hvordan miljø indgår i indstillingerne.
Dette koordineres med Københavns Kommunes Grønne Regnskab for år 2002, som udkommer i maj 2003 og det forventes at det vil indeholde en angivelse af det samlede antal indstillinger forelagt de stående udvalg det pågældende år samt en opgørelse over i hvor mange af disse, der er foretaget miljømæssige konsekvensvurderinger.
Økonomi
Miljø- og Forsyningsforvaltningen vil fremover afsætte ressourcer til formidling, rådgivning og afholdelse af introduktionsseminarer for sagsbehandlere, der skal miljøvurdere forslag til indstillinger etc.
Flere udvalg har i deres høringssvar fremhævet de økonomiske konsekvenser af at indføre miljøvurderinger af indstillinger. I forbindelse med udarbejdelse af retningslinier og arbejdsredskaber har arbejdsgruppen forsøgt at få de økonomiske konsekvenser af miljøvurdering af indstillinger nærmere belyst. Ressourceanvendelsen afhænger bl.a. af, om forvaltningerne i forvejen indtænker miljøhensyn i deres områder. De foreløbige erfaringer med ressourceanvendelsen til miljøvurdering af indstillinger viser et ressourceforbrug på 1 – 10 % af den samlede tid der er blevet brugt på at udarbejde den enkelte indstilling.. Miljø- og Forsyningsforvaltningens umiddelbare vurdering af de økonomiske konsekvenser er derfor, at ressourceforbruget i de fleste sager forventes afholdt indenfor de enkelte forvaltningers budgetrammer. Grundet usikkerheden i vurderingen af de ø konomiske konsekvenser og set i lyset af behovet for at videreudvikle retningslinier og arbejdsredskaber gennem praktisk erfaring, finder Miljø- og Forsyningsforvaltningen, at der må foretages en nærmere vurdering af ressourceforbruget efter at ordningen har været i kraft i en periode.
Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår derfor, at forvaltningen i samarbejde med de øvrige forvaltninger redegøre for de økonomiske konsekvenser sammen med de øvrige opnåede erfaringer efter udgangen af 2002 og at denne redegørelse forelægges Miljø- og Forsyningsudvalget og Økonomiudvalget.
Der afsættes ½ årsværk til formålet, og der anvises kassemæssig dækning på Miljøkontrollens konto 00801.
Høring
Sagen har været i høring blandt de stående udvalg i efteråret 1999
BILAG VEDLAGT
1: Høringssvar fra udvalgene med kommentarer
2: Forslag til retningslinier for miljøvurderinger af forslag der forelægges udvalgene
3: Checkliste og faktaark
Niels Juul Jensen
/Jørgen Høg