Mødedato: 04.10.2004, kl. 14:30

Udmøntning af midler fra puljen til fremme af initiativer vedrørende vedvarende energi samt indmeldelse af Københavns Kommune i Solar City initiativerne

Udmøntning af midler fra puljen til fremme af initiativer vedrørende vedvarende energi samt indmeldelse af Københavns Kommune i Solar City initiativerne

Miljø- og Forsyningsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 4. oktober 2004

 

 

3.      Udmøntning af midler fra puljen til fremme af initiativer vedrørende vedvarende energi samt indmeldelse af Københavns Kommune i Solar City initiativerne

 MFU 219/2004

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller, at Miljø- og Forsyningsudvalget over for Økonomiudvalget anbefaler,

at der sker udmøntning af midler fra puljen til fremme af initiativer vedrørende vedvarende energi til 12 konkrete projekter

at der omplaceres 3.300.700 kr. fra VE-puljen under Miljø- og Forsyningsforvaltningens Sekretariat, funktion 6.51.1, Administration, til Miljøkontrollen, funktion 0.80.1, Fælles formål, til dækning af de ovenstående omtalte 12 konkrete projekter.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller, at Miljø- og Forsyningsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at Københavns Kommune indmelder sig i det europæiske European Solar City Initiative og International Solar City Initiative.

 

 

RESUME

Der blev i 2003 afsat en pulje på 8,1 mio. kr. til fremme af initiativer vedrørende vedvarende energi, hvoraf 4.795.000 kr. tidligere er udmøntet. Medio 2004 har der været annonceret efter projekter til den resterende del af puljen. Der er indkommet 23 ansøgninger med et samlet ansøgt beløb på 8,6 mio. kr. Der indstilles 12 projekter til at modtage støtte med et samlet beløb på 3.300.700 kr., svarende til det resterende beløb i VE-puljen.

Københavns Kommune har støttet oprettelsen af Solar City Copenhagen, og det indstilles, at Københavns Kommune melder sig ind i European Solar City Initiative og International Solar City Initiative for at styrke den internationale profil i Solar City Copenhagen.

                     


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

I forbindelse med overførelse af uforbrugte midler fra 2002 til 2003 blev der afsat 8,1 mio. kr. til fremme af initiativer vedrørende vedvarende energi (VE-puljen). Af puljen er der tidligere udmøntet 4.795.000 kr. til en række aktiviteter, herunder solceller på Valby Nye Skole og Solar City Copenhagen.

Baggrunden for etablering af VE-puljen er blandt andet, at der i CO2-planen foreslås en indsats med solceller, der omsætter solens lys til elektricitet.

En række forhold forhindrer dog, at der for alvor kommer gang i opsætningen af solcelleanlæg. Det er blandt andet fortsat meget dyrt at producere elektricitet ved hjælp af solceller. Det forventes dog at blive billigere ved forøgelse af produktionen af solceller samt ved produktudvikling på området. Erfaringen er, at priserne halveres ca. hvert 7. år.

På Miljø- og Forsyningsudvalgets møde den 26. januar 2004 blev der fremlagt et notat af 8. december 2003 fra Miljøkontrollen om udviklingen i puljen til fremme af initiativer om vedvarende energi (VE-puljen). De projekter, der ikke er afsluttede, er opsætning af solceller på Valby Nye Skole (opsættes oktober-november 2004) samt undervisningsmateriale til skolerne i København (færdiggøres december 2004). På Miljø- og Forsyningsudvalgets møde den 26. april 2004 blev der fastsat kriterier for udmøntning af midler fra VE-puljen samt besluttet at støtte etableringen af Solar City Copenhagen.

 

Udmøntning af midler i VE-puljen

Der har i perioden 29. juni til 16. august 2004 i lokalbladene i København været annonceret om muligheden for at opnå støtte til initiativer om vedvarende energi. Der er indkommet i alt 23 ansøgninger, og i nedenstående tabel er den samlede økonomi i ansøgningerne opstillet.

Samlet ansøgt støttebeløb, kr.

Samlet egen finansiering, kr.

Samlet anden
finansiering, kr.

Samlet
projektsum, kr.

8.593.700

8.341.750

954.250

17.889.700

 

I vedlagte notat "Beskrivelse og vurdering af indkomne ansøgninger til puljen til fremme af initiativer om vedvarende energi" er de indkomne ansøgninger kort beskrevet. Endvidere er der fremlagt kopi af alle ansøgninger i Miljø- og Forsynings­forvaltningens sekretariat.

De indstillede ansøgninger har følgende økonomi:

Ansøgt støttebeløb, kr.

Egen finansiering, kr.

Anden
finansiering, kr.

Samlet
projektsum, kr.

I alt 3.200.700

I alt 3.326.750

I alt 802.250

I alt 7.329.700

 

Endvidere indstilles det, at der afsættes 100.000 kr. fra VE-puljen til at evaluere anvendelsen af VE-puljens midler samt betydningen af puljemidler til udbredelsen af viden om og anvendelse af solenergi, og især solceller. Midlerne i VE-puljen er hermed udmøntet.

 

Indmeldelse af Københavns Kommune European Solar City Initiative og International Solar City Initiative.

På Borgerrepræsentationens møde d. 9. juni 2004 blev det besluttet at støtte etableringen af foreningen Solar City Copenhagen. Solar City Copenhagen blev efterfølgende stiftet den 15. juni 2004 af en række interessenter inden for solenergiområdet, heriblandt repræsentanter fra Energistyrelsen, Cenergia, Byfornyelse København, BaneDanmark, Københavns Energi, Plan & Arkitektur og Miljøkontrollen.

Foreningens formål er blandt andet at skabe grundlag for en udvikling, der i større omfang understøtter København som demonstrationsområde for solceller og energioptimeret byggeri, etablering af netværk inden for solenergiområdet samt at arbejde for, at der gennemføres en række demonstrations- og udviklingsprojekter i København.

For at styrke den internationale profil i Solar City Copenhagen forslås det, at Københavns Kommune indmelder sig i det europæiske European Solar City Initiative, ESCi, og i det globalt dækkende International Solar City Initiative, ISCi. Begge initiativer er dannet i samarbejde med det Internationale Energiagentur. Solcelleområdet er prioriteret i Miljø- og forsyningsforvaltningens udkast til international handlingsplan for vedvarende energi.

Medlemskabet af ESCi er gratis, men forudsætter en politisk forpligtelse til at arbejde for en bæredygtig udvikling, en CO2-redutionsplan og handlingsplaner til at følge op på de overordnede reduktionsmål. Effekten af medlemskabet vil være, at der bliver adgang til den vidensressource og de materialesamlinger, der er etableret i initiativet, samt at det bliver muligt at trække på det europæiske netværk, der er etableret bag foreningen.

Medlemskabet af ISCi er ligeledes gratis, men medlemskabet kræver også her en politisk forpligtelse til at arbejde for en bæredygtig udvikling, en CO2-redutionsplan og handlingsplaner til at føle op på de overordnede reduktionsmål . Effekten af medlemskabet vil ligeledes være adgang til den vidensressource og de materialesamlinger, der er etableret i initiativet, samt at det bliver muligt at trække på netværket bag foreningen.

I forbindelse med tilslutningen til ISCi forpligter Københavns Kommune sig til to forhold, dels en forpligtelse til at arbejde for at reducere CO2-udledningen fra byen og dels en forpligtelse til at arbejde for at ændre energiproduktionen til mere bæredygtige produktionsmetoder samt at forbedre social lighed og livskvalitet.

CO2-udledningen pr. indbygger i København skal reduceres, således at den samlede udledning i 2050 ikke overstiger en mængde svarende til 3,3 tons CO2 pr. indbygger i byen i året 1990. CO2-udslippet pr. indbygger i København var i 1990 på ca. 6,6 tons CO2.

Med gennemførelsen af aktiviteterne i CO2-planen og Agenda 21–planen skønnes udslippet pr. indbygger i 2010 at være på 4,3 tons, svarende til en reduktion på 35 %. Endvidere har Københavns Kommune allerede forpligtet sig til at udarbejde handlingsplaner og strategier for at reducere CO2-udslippet i CO2-plan for København, 1990 – 2010. Miljøkontrollen vurderer, at den nødvendige yderligere reduktion vil kunne nås ved en videreførelse af kommunens hidtidige indsats på området uden drastiske eller økonomisk uoverkommelige tiltag.

Mere bæredygtige produktionsmetoder indebærer blandt andet at reducere energi- og ressourceforbrug i produktionen, en større anvendelse af solenergi samt at beskytte og forbedre miljøet i byen. Endvidere skal der igangsættes initiativer for at forbedre social lighed og livskvalitet. Denne forpligtelse vil Københavns Kommune kunne løfte via initiativerne i Agenda 21 planen, arbejdet i Københavns Miljønetværk og Solar City Copenhagen

I Agenda 21-planforslaget skitseres desuden en række yderligere aktiviteter til at opnå reduktionen i CO2-udslippet samt en række forslag til forbedringer i byens miljø og borgernes livskvalitet.

 

Konsekvenser for borgerne

Konsekvenser af udmøntningen af midlerne i VE-puljen vil være, at en række borgerinitiativer om solenergi opnår økonomisk støtte.

Udmøntningen af midlerne fra VE-puljen vil være med til at styrke kendskabet til solcelleområdet blandt borgerne og kan dermed på sigt øge udbygningen af solcelleanlæg i Københavns Kommune og dermed være med til at reducere CO2-udledningen fra borgernes energiforbrug.

Et medlemskab af European Solar City Initiative og International Solar City Initiative vil først og fremmest være med til at styrke vidensniveauet blandt medarbejdere og politikere i kommunen.

 

ØKONOMI

VE-puljen udmøntes efter indstilling fra Miljø- og forsyningsudvalget af Økonomiudvalget. Af den samlede VE-puljen på 8,1 mio. kr. er 4.795.000 kr. udmøntet (BR 380/03 og BR281/04).

Det foreslås, at der omplaceres 3.300.700 kr. fra VE-puljen under Miljø- og Forsyningsforvaltningens Sekretariat, funktion 6.51.1, Administration, til Miljøkontrollen, funktion 0.80.1, Fælles formål, til dækning af følgende projekter:

·      147.000 kr. Byfornyelse København, H.C. Andersens Boulevard 40, 1553 København V til projektet Min bæredygtige skole – design konkurrence.

·      300.000 kr. Københavns Energi, Vognmagergade 8, 1149 København K, til projekt om etablering af et solcelleanlæg hos FSB Kontorparken

·      395.000 kr. Helicon Network Aps, Fabriksvej 4, 1437 København K, til projekt om solcelledrevet informations- og udstillingsskilt.

·      700.000 kr. Esbensen Rådgivende Ingeniører F.R.I. A/S, Carl Jacobsens Vej 25 D, 2500 Valby, til projekt om integreret solcelleanlæg på Vanløse skole med fokus på formidling.

·      221.750 kr. Cenergia Energy Consultants, Sct. Jacobs Vej 4, 2750 Ballerup og Københavns Miljø- og energikontor, Blegdamsvej 4b, 2200 København N, til etablering af 4 solcelleanlæg på henholdsvis Assistens Kirkegård, kantinen og kapellet, beboerhuset på Fælledvej samt en boligforening på Peder Fabersgade.

·      421.250 kr. Cenergia Energy Consultants, Sct. Jacobs Vej 4, 2750 Ballerup til projekt med etablering af et solcelleanlæg på Sct. Annæ Gymnasium på 300 m2 som den anlægsmæssige del af et solcellelaug.

·      158.000 kr. Cenergia Energy Consultants, Sct. Jacobs Vej 4, 2750 Ballerup, til projekt med etablering af et solcelleanlæg på Arkitektskolen, Holmen.

·      191.200 kr. Det økologiske Inspirationshus, Allégade 7-9, 2000 Frederiksberg, til projekt om brugen af vedvarende energi i kolonihaver.

·      200.000 kr. Københavns Energi, Vognmagergade 8, 1149 København K, til etablering af et solcelleanlæg samt udvikling af undervisningsmaterialer og visualisering mv.

·      181.500 kr. RIA, Rådgivende Ingeniører & Arkitekter, Njalsgade 13, 2300 København S, til etablering af et solcelleanlæg på tagfladen af specialdaginstitution på Artillerivej.

·      285.000 kr. Københavns Energi, Vognmagergade 8, 1149 København K, til etablering af solcelleanlæg på tre glaspyramider på Brønshøj Museum.

·      100.000 kr. Miljøkontrollen til gennemførelse af evaluering af anvendelsen af VE-puljens midler samt betydningen af puljemidler til udbredelsen af viden om og anvendelse af solenergi, og her især solceller.

I forbindelse med administrationen af de udmøntede tilskud vil Miljøkontrollen følge vejledningen i administration af tilskud i Budget- og Regnskabshåndbogen.

 

MILJØVURDERING

Udmøntningen fra VE-puljen vil via de opsatte solcellepaneler give direkte reduktioner i CO2-udledningen fra produktionen af elektricitet. Reduktionen vil indledningsvis være beskeden, da der aktuelt opsættes ca. 837 m2 solcellepaneler. Dette fører anslået til en reduktion i CO2-udledningen på 43 tons CO2 pr. år.

Til gengæld vil den afledte effekt af de opsatte solcellepaneler samt de tilhørende formidlingsaspekter i alle projekterne være med til øge bevidstheden om elproduktion ved hjælp af solceller og dermed være med til at skabe en stigende efterspørgsel efter solcelleproduceret elektricitet. Det er erfaringen fra andre tilsvarende projekter med alternative elproducerende anlæg, at det forhold, at elektricitetsproduktionen bliver synliggjort, er med til at skabe en større bevidsthed omkring forbruget, og dermed igen er med til at øge bevidstheden om elbesparelser.

Udmøntningen af støttemidler fra VE-puljen vil derfor medvirke til at understøtte målet i CO2-planen på at reducere CO2-udledningen med 35 % i perioden 1990 til 2010.

Tilsvarende vil medlemskaber af European Solar City Initiative og International Solar City Initiative være med til at understøtte initiativerne i CO2-planen.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen bemærkninger

 

HØRING

Ingen bemærkninger.

 

BILAG

Beskrivelse og vurdering af indkomne ansøgninger til puljen til fremme af initiativer om vedvarende energi, VE-puljen.

 

 

Hjalte Aaberg

/

Jørgen Lund Madsen

 


 


Til top