Mødedato: 04.10.2004, kl. 14:30

Kapitalbevilling til etablering af forsøgsanlæg med kunstig infiltration af forbehandlet søvand ved Værket ved Regnemark

Kapitalbevilling til etablering af forsøgsanlæg med kunstig infiltration af forbehandlet søvand ved Værket ved Regnemark

Miljø- og Forsyningsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 4. oktober 2004

 

 

11.      Kapitalbevilling til etablering af forsøgsanlæg med kunstig infiltration af forbehandlet søvand ved Værket ved Regnemark

 MFU 203/2004

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller, at Miljø- og Forsyningsudvalget overfor Økonomiudvalget anbefaler,

at der gives Københavns Energi en anlægsbevilling på 2,0 mio. kr. til etablering af et forsøgsanlæg med kunstig infiltration af forbehandlet søvand, samt til reetablering af forsøgsområdet efter endt forsøg. Der anvises kassemæssig dækning på rådighedsbevillingen på 1.04.3, vandforsyning.

 

Miljø- og Forsyningsudvalgets beslutning i mødet den 6. september 2004

Udsat, idet udvalget ønsker en uvildig undersøgelse af, om det er forsvarligt, at der bliver anlagt et infiltra­tions­bassin i bunden af vandværkets grusgrav.

 

RESUME

Der ansøges om bevilling til at etablere et forsøgsanlæg. 

Igennem en årrække har der været arbejdet på at etablere et forsøgsanlæg for kunstig infiltration ved Værket ved Regnemark for at afprøve muligheden for at infiltrere søvand, som inden infiltration har gennemgået en del af den normale behandlingsproces for søvandet. Ved kunstig infiltration forstås nedsivning i større anlæg for at forøge grundvandsdannelsen.

I modsætning til forsøget med kunstig infiltration ved Arresø, hvor der infiltreres ubehandlet søvand, er det her meningen, at søvandet, inden infiltration skal gennemgå en del af vandbehandlingen på overfladevandsanlægget ved Regnemark.


SAGSBESKRIVELSE

Der etableres et forsøgsanlæg hvor søvand fra Haraldsted-Gyrstinge søerne inden infiltrationen skal gennemgå en del af vandbehandlingen på overfladevandsanlægget ved Regnemark.  Ved forsøget i Arresø infiltreres der ubehandlet søvand

I forsøgsperioden bliver der udtaget en delstrøm fra overfladevandsanlægget umiddelbart efter at søvandet har gennemgået den indledende behandling (filtrering og sedimentation), og inden søvandet bliver tilsat chlor.

Efter pH justering med kalkvand bliver delstrømmen ført til et infiltrationsbassin, der bliver anlagt i bunden af vandværkets grusgrav.

Efter infiltrationen til det naturlige grundvandsmagasin kan vandet indvindes på lige fod med almindeligt grundvand. Processen kan således køres uden chlordosering.

Indførelse af kunstig infiltration som alternativ til den nuværende vandbehandling vil derfor betyde, at chlortilsætning i vandbehandlingen kan undgås. Afskaffelse af chloranvendelsen rummer såvel et positivt miljømæssigt perspektiv, som en forbedring af smagen af det leverede drikkevand fra Værket ved Regnemark.

Herudover er det et vilkår i miljøgodkendelsen af den eksisterende behandling af overfladevand på Værket ved Regnemark, at der skal arbejdes på en udfasning af chlor.

I afløbsrenden fra sedimentationsbassinerne i overfladevandsanlægget placeres en pumpe med en kapacitet på 25 m3/time. Vandet pH-justeres med mættet kalkvand, og løber herfra via en vandmåler til infiltrationsbassinet i en ca. 450 meter lang plastrørledning.

Bassinet anlægges i værkets egen grusgrav øst for værket og får et infiltrationsareal på 1000 m2.

Forsøget forventes at løbe over 6 måneder i den periode.

Der vil i forsøgsperioden blive opstillet et prøvetagningssprogram med det formål at undersøge det nydannede grundvands kvalitet. Prøvetagningen foretages fra eksisterende boringer i området.

Området, hvori bassinet placeres, er af botanisk værdi med flere sjældne planter og dertil knyttede sjældne insekter, og det skal efter endt forsøg reetableres. Området som ejes af Københavns Energi er valgt i samarbejde med Roskilde Amts Naturafdeling.

Umiddelbart øst for værket er der en tidligere grusgrav, der vil være egnet til kunstig infiltration i en større skala. Dette område er privatejet, men vil i givet fald kunne erhverves gennem ekspropriation til et kommende fuldskala produktionsanlæg, hvor formålet er almen vandforsyning.   

 

Miljøvurdering

Arbejdet i forbindelse med forsøgsanlægget vurderes at have følgende miljømæssige konsekvenser:

 

Affald:                   Intet.

Luftforurening:    Støv fra skæring (en diamantboring). Udstødning fra entreprenørmaskiner. Støv ved gravning og udlægning af materialer.

Støj:                       Støj fra skæring og entreprenørmaskiner.

Andet:                    Midlertidig visuel ændring i landskabet og påvirkning af ca. 10% af den samlede botaniske lokalitet pga. bassinet.

 

Forsøgsanlægget har følgende miljømæssige fordele:

Genbrug:               Der vælges materialer og udstyr, der kan genbruges efter endt forsøg.

 

Perspektiverne ved brug af kunstig infiltration som alternativ til traditionel overflade-vandsbehandling har følgende miljømæssige fordele:

 

Bæredygtighed:    På sigt kan en udfasning af den miljøbelastende chloranvendelse komme på tale ved brug af kunstig infiltration som alternativ. Anvendelse af kunstig infiltration i større skala vil reetablere og stabilisere grundvandsmagasinet lokalt, og skal ses i sammenhæng med målsætningen om at opretholde den regionale forsyningssikkerhed i drikkevandsforsyningen.

Andet:                    Udfasning af chlor vil give en smagsforbedring af det leverede drikkevand fra Værket ved Regnemark

                               Chlorudfasningen vil tillige give et mindre risikofyldt arbejdsmiljø på værket, samt eliminere risikoen for chlorudslip til omgivelserne.

Samlet miljøvurdering

Kunstig infiltration har på sigt et væsentligt positivt miljøpotentiale som alternativ til overfladevandsbehandling med chlor.

Konsekvenser for borgerne

 

Forsøget har umiddelbart ingen konsekvenser for borgerne, men som nævnt i miljøvurderingen, er perspektivet i forsøget en udfasning af chloranvendelse på værket, som vil betyde en smagsforbedring af det leverede drikkevand.

 

ØKONOMI

Udgifterne til projektet fordeler sig således:

Smedearbejder inkl. instrumentering                                          250.000 kr.

Elarbejder                                                                                      100.000 kr.

Rørledning inkl. nedlægning                                                        150.000 kr.

Bassinopbygning, materialer og jordarbejder                            600.000 kr.

Projektering, udbud og tilsyn                                                       150.000 kr.

Uforudsete udgifter, anlæg                                                          100.000 kr.

Evt. justeringer af anlæg                                                               100.000 kr.

Udstyr til prøvetagning                                                                   50.000 kr.

Fjernelse af anlæg og reetablering af forsøgsområdet              500.000 kr.

I alt                                                                                              2.000.000 kr.

 

Udgifterne  påregnes at komme til udbetaling således (mio. kr.):

 

                                      2004       2005       2006      

Etablering af anlæg         1,4                            

Evt. justeringer                               0,1

Reetablering                                                  0,5

 

For 2004 kan der under forudsætning af BR´s godkendelse af MFU 189/2004 om omplaceringer i KE´s budget og tillægsbevillinger til kapitalbevillinger anvises kassemæssig dækning på Københavns Energis investeringsplan for 2004 under konto 01.04.3.92 "Etablering af forsøgsanlæg for kunstig infiltration, Regnemark".

For 2005 og 2006 er udgiften indarbejdet i forslag til budget for 2005 i investeringsoversigten på konto 01.04.3.42 "Etablering af forsøgsanlæg for kunstig infiltration, Regnemark".

Indstillingen søges alene behandlet af Økonomiudvalget, da anlægsbevillingen vurderes omfattet af Borgerrepræsentationens delegation af bevillingsmyndigheden, jf. BR 136/2004.

 

BILAG VEDLAGT

Notat af 13. september 2004 fra Københavns Energi om etablering af forsøgsanlæg med kunstig infiltration af forbehandlet søvand ved Værket ved Regnemark.

 

 

 

Niels Juul Jensen                                    /  Jörgen Edström

 


 


Til top