Lovhjemmel til at foretage renoveringsarbejde overfor det private kloaknet
Lovhjemmel til at foretage renoveringsarbejde overfor det private kloaknet
Miljø- og Forsyningsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde mandag den 4. september 2000
3. Lovhjemmel til at foretage renoveringsarbejde overfor det private kloaknet
MFU 193/2000 J.nr. V 4210/2000
INDSTILLING
Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår,
at Miljø- og Forsyningsudvalget godkender, at der rettes henvendelse til miljø- og energiministeren med opfordring til at skaffe den nødvendige lovhjemmel til, at kommuner fremover kan foretage renoveringsarbejder overfor private kloakker for grundejerens regning.
RESUME
Såvel i Københavns Kommune som i mange andre kommuner i landet er der lagt op til en intensiveret renoveringsindsats overfor det offentlige kloaknet, i København alene for mere end en halv milliard kroner over de næste 10 år, jf. forslag til Spildevandsplan 2000.
Imidlertid udgør de private kloakker en betydelig del af det samlede kloaknet. Undersøgelser har påvist, at de private kloakker ofte er i en meget dårlig tilstand. Udfra såvel miljømæssige, driftsmæssige som samfundsøkonomiske årsager er det derfor vigtigt, at der sker en koordineret indsats overfor det samlede kloaknet.
Der har hidtil hersket betydelig tvivl om kommunernes lovgivningsmæssige muligheder for at undersøge og udbedre de private kloakker. Københavns Vand har fået udarbejdet en juridisk redegørelse. Heraf fremgår det, at kommunerne har ret til at foretage undersøgelser af de private kloakker, men at renovering alene kan ske gennem et påbud til grundejeren om selv at udføre denne. Københavns Vand vil derfor fremover udvide sine undersøgelser til også at omfatte de private kloakker.
I forbindelse med udbedringer af det offentlige kloaknet bør der imidlertid være en klar ret til kommunerne om selv at kunne udføre eller lade udføre de nødvendige renoveringsarbejder af de private kloakker for grundejerens regning. Renoveringskravene til den private del af kloaknettet bliver de samme som til den offentlige del af nettet.
Derfor indstilles det, at der rettes henvendelse til miljø- og energiministeren om at få gennemført en lovændring.
SAGSBESKRIVELSE
Baggrund
I de kommende år påhviler det kommunerne i Danmark at investere et tocifret milliardbeløb i renovering af de offentlige kloaknet. Imidlertid er utætheder mv. i det offentlige kloaknet kun "halvdelen" af problemstillingen. Det offentlige kloaknet i Danmark udgør ca. 55.000 km hovedledninger og et tilsvarende antal kilometer stikledninger. Hertil kommer det private ledningsanlæg indenfor skel. Denne private del af kloaknettet udgøres af stikledningen med eventuelle forgreninger på grunden samt de dertil hørende afløbsinstallationer.
Undersøgelser foretaget af Københavns Kommune og Dansk Afløbs- og Spildevandsforening (DANAS) indikerer, at næsten hver tredje private kloakledning er i en meget dårlig stand. Sådanne dårlige kloakker kan medføre miljøproblemer i form af udsivning af spildevand, rotteproblemer og indsivning af grundvand. Samtidig kan den dårlige stand medføre driftsproblemer for det samlede kloaknet, herunder for renseanlæggene.
Der findes ikke i dag et systematisk overblik over tilstanden af de private kloakker i Københavns Kommune. I København er der i overvejende grad tale om et såkaldt fællessystem, det vil sige en og samme ledning til både spildevand og regnvand. Samtidig er der i over hundrede år stillet krav om spildevandstilladelser ved udførelse af kloakarbejder og stikprøvevis kontrol.
Imidlertid kompenserer det udførte tilsyn ikke for alder, materialesvigt og utætheder. Københavns Vands undersøgelser viser, at der i Københavns Kommune er mange eksempler på, at undersøgte private kloakledninger er i en meget dårlig tilstand.
Såvel i Spildevandsplan 95 som i forslag til Spildevandsplan 2000 (pt. i offentlig høring) er der alene sat fokus på undersøgelser og vedligeholdelse af det offentlige kloaknet i kommunen. I forslag til Spildevandsplan 2000 opereres der med en yderligere indsats for at forbedre det offentlige kloaknet. Således er der afsat 564 millioner kr. over en 10-årig periode til en indsats på dette område. I forhold til Spildevandsplan 95 er der som noget nyt i forslaget afsat 14 millioner kr. til en indsats over for de offentlige stikledninger.
For at sikre et fuldt funktionsdygtigt og miljømæssigt forsvarligt kloaknet er det vigtigt, at den private del af kloaknettet over en årrække udbedres således, at det bringes på kvalitetsmæssigt niveau med det offentlige kloaknet. En gennemførelse af de påtænkte tiltag i Spildevandsplan 2000 vil sætte fokus på behovet for at renovere den private del af kloaknettet.
Imidlertid har der ofte været rejst tvivl og spørgsmål omkring kommunernes lovgivningsmæssige muligheder for at foretage de nødvendige undersøgelser og udbedringer af det private kloaknet. For at skaffe sig et overblik over de lovmæssige muligheder har Københavns Vand fået advokatfirmaet Plesner & Grønborg til at udarbejde en juridisk redegørelse herom (bilag 1).
Af redegørelsen fremgår blandt andet, at pligten for private til at foretage undersøgelser og udføre renoveringer alene kan gennemtvinges gennem et påbud efter miljøbeskyttelseslovens § 30 og kun såfremt anlægget ikke eksisterer miljømæssigt forsvarligt. Kommunen har ret til for egen regning at foretage undersøgelser i henhold til miljøbeskyttelseslovens § 87. Hvis undersøgelsen er miljømæssigt begrundet, vil udgifterne hertil skulle afholdes over skatten. Hvis undersøgelserne er begrundet i driftshensyn, vil udgifterne blive afholdt over spildevandsafgiften.
Plesner & Grønborgs vurderinger omkring kommunernes muligheder for at foretage undersøgelser og påbud underbygges af Miljøstyrelsen i et svar til Ballerup Kommune (bilag 2).
På baggrund af ovennævnte konklusioner vil Københavns Vand fremover udvide sine løbende undersøgelser (tv-inspektioner mv.) af det offentlige kloaknet til også at omfatte den private del af kloaknettet. Der vil således blive tale om et for grundejeren gratis eftersyn. Såfremt der ved disse undersøgelser påvises uacceptable forhold i de private kloakker vil disse skulle renoveres af grundejerne - om nødvendigt gennem et påbud efter miljøbeskyttelsesloven. I sådanne situationer vil det økonomisk være den mest fordelagtige løsning for ejeren, såfremt den private del af kloaknettet renoveres samtidig med, at den offentlige del af nettet renoveres. Københavns Vand påtænker derfor at give et tilbud om at udføre arbejdet for grundejerens regning.
Det må imidlertid forudses, at der ved denne fremgangsmåde vil være et betydeligt antal grundejere, der ikke umiddelbart ønsker at foretage renoveringen. Der må således påregnes en række situationer, hvor grundejeren blandt andet gennem klage over kommunens afgørelse og eventuel efterfølgende retssag, vil give anledning til en besværlig og langsommelig proces.
For effektivt at kunne imødekomme hensynet til at sikre miljøet, driften af det samlede kloaknet og den samfundsmæssigt set mest optimale økonomiske løsning bør der sikres kommunerne mulighed for selv at kunne udføre eller lade udføre de nødvendige renoveringer af det private kloaknet for grundejerens regning.
Dette vil medføre behov for en lovændring. Derfor indstilles det, at der rettes henvendelse til miljø- og energiministeren med henblik på, at der snarest fremsættes det nødvendige ændringsforslag til lovgivningen for at sikre en sådan klar hjemmel.
Det skal understreges, at kravene til renovering af den private del af kloaknettet vil være de samme som kravene til den offentlige del af kloaknettet.
Økonomi
I forbindelse med udførelsen af undersøgelser og renovering af kloaknettet er en meget væsentlig udgift knyttet til selve opstillingen af udstyr, tilrigning af tv-kameraer, afspærring mv. I forbindelse med undersøgelser og renoveringsarbejder i den offentlige del af kloaknettet vil der således være tale om en marginal merudgift for kommunen ved samtidig at undersøge den private del af kloaknettet og eventuelt udføre de nødvendige renoveringsarbejder. Hvis undersøgelserne påviser uacceptable forhold i de private kloakker, skal grundejerne afholde udgiften til renoveringen.
BILAG VEDLAGT
- Redegørelse om Københavns Vands muligheder for renovering af private stikledninger og afløbsinstallationer på fremmed grund. Plesner & Grønborg, juni 2000.
- Miljøstyrelsens skrivelse af 19. juli 2000 vedrørende renovering af private kloakledninger.
- Udkast til brev til miljø- og energiministeren.
Niels Juul Jensen
/ Gert Fischer