Mødedato: 04.09.2000, kl. 15:00

Affaldsplan 2004

Affaldsplan 2004

Miljø- og Forsyningsudvalget

Miljø- og Forsyningsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 4. september 2000

 

2. Affaldsplan 2004

MFU 197/2000 J.nr. A 1310-3/2000

 

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår,

at Miljø- og Forsyningsudvalget godkender forslag til Affaldsplan 2004 som høringsudgave og at forslaget sendes i høring med en høringsfrist på 8 uger.

 

RESUME

Der er på udvalgets møder henholdsvis den 10. og 24. januar 2000 drøftet Ideoplæg til Affaldsplan 2004 og på et temamøde den 22. maj 2000 blev en række centrale temaer i forbindelse med Affaldsplan 2004 gennemgået af Miljøkontrollen.

Borgerrepræsentationen skal vedtage en ny affaldsplan for Københavns Kommune. Affaldsplanen skal være vedtaget senest den 1. januar 2001. En revision af affaldsbekendtgørelsen indebærer, at alle kommunale affaldsplaner skal i offentlig høring i mindst 8 uger. Affaldsplanen skal særligt fokusere på de første 4 år af planperioden og skal i alt række 12 år frem.

Forslaget lægger op til følgende overordnede mål for den kommende affaldsplanperiode 2001 - 2004:

  • Stigningen i affaldsmængderne skal mindskes
  • Affaldets indhold af miljøbelastende stoffer skal reduceres
  • Ressourcerne i affaldet skal udnyttes bedre
  • Affaldsmængderne til forbrænding skal mindskes
  • Deponering af affald skal nedbringes til et minimum

Det betyder blandt andet, at genanvendelsen skal øges og deponeringsbehovet minimeres.

Affaldsplanen behandler tillige et samarbejde mellem Københavns kommune og Malmø kommune

Affaldsplan 2004 skitserer rammerne for et mere fleksibelt system for husholdningsaffald.

Gennemførelse af Affaldsplan 2004's initiativer har ikke direkte økonomiske konsekvenser for kommunen. De enkelte initiativer, som er indeholdt i planen skal, inden de kan iværksættes, indarbejdes i regulativer eller ordninger som på sædvanlig vis vil blive forelagt til politisk godkendelse.

Eventuel gennemførelse af affaldsplanens oplæg til nye initiativer indenfor husholdningsaffaldsområdet skønnes at kunne medføre en stigning på ca. 8,5 pct. i renovationsomkostningerne.

For nye initiativer på erhvervsaffaldsområdet er det ikke muligt at skønne størrelsen af eventuelle omkostningsændringer, da omkostningerne til affaldsbortskaffelse og –behandling afregnes direkte mellem virksomheden og affaldstransportøren eller behandleren.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Borgerrepræsentationen vedtog den 23. april 1998 Affaldsplan 2000 med planperiode frem til udgangen af 1999. Planperioden er efterfølgende forlænget frem til udgangen af 2000.

Miljøkontrollen har udarbejdet et forslag til Affaldsplan 2004 på baggrund af det ideoplæg, der blev behandlet på udvalgsmødet den 10. januar 2000, de 10 notater, der blev udarbejdet til udvalgets møde den 24. januar 2000 samt bemærkningerne fra diskussionen ved udvalgsmødet den 22. maj 2000

Derudover er der som tillæg til Affaldsplanen udarbejdet en "Samordningsplan for affald – København/Malmø". Denne samordningsplan er på nuværende tidspunkt ikke indarbejdet i Malmø kommunes affaldsplan og er ikke politisk behandlet i Malmø Kommune.

Planen indeholder en beskrivelse af:

  • Det københavnske affaldssystem
  • Status for affaldshåndteringen
  • Målsætninger
  • Plan for affaldshåndteringen 2001-2004

I forbindelse med udarbejdelsen af Affaldsplan 2004 er der udarbejdet 3 beskrivelser af de enkelte ordninger indenfor henholdsvis husholdningsaffald, affald fra institutioner, erhvervsvirksomheder, bygge-/anlægsvirksomhed og jord samt affald fra forsyningsvirksomhed og for affaldsbehandling

Uddybning af indstilling

Affaldsplan 2004 tager udgangspunkt i den gældende Affaldsplan 2000 og det eksisterende affaldssystem. Formålet med Affaldsplan 2004 er at videreudvikle og løbende opdatere det københavnske affaldssystem. Arbejdet baseres på følgende principper:

  • Håndtering af affald i Københavns Kommune skal til enhver tid ske på en måde, så der opnås den højst mulige miljømæssige gevinst, som dog skal stå i et rimeligt forhold til de samlede økonomiske omkostninger
  • Københavns Kommune vil på alle områder leve op til målsætningerne i den nye nationale handlingsplan "Affald 21", og hvor det er velbegrundet, bliver der set nærmere på, hvor København vil skærpe sine målsætninger.

De 5 hovedmål i Affaldsplan 2004 er:

  • København skal søge at påvirke udviklingen, så stigningen i affaldsmængderne mindskes. Kommunen skal således arbejde for, at affaldsmængderne fra husholdninger og erhverv mindskes mest muligt
  • Indholdet af farlige stoffer i restaffaldet skal reduceres mærkbart ved at udsortere affaldsfraktioner med miljøbelastende stoffer. Målet er at reducere indholdet af de miljøbelastende stoffer i restprodukter fra affaldsforbrænding
  • Ressourcerne i affaldet skal udnyttes bedre, så genanvendelsen af affald øges til et niveau, der mindst ligger på linie med de målsætninger, regeringen har udmeldt i Affald 21
  • Affaldsmængden til forbrænding søges reduceret med 5-10 pct. inden år 2004 i forhold til år 1999 gennem en styrkelse af genanvendelsesindsatsen.
  • Deponering af affald fra København må højest udgøre 2 pct. af de samlede affaldsmængder (excl. jord og restprodukter) i 2004

Fremtidens affaldssystem

Affaldsplan 2004 skitserer rammerne for et fremtidigt system for husholdningsaffald, som baseres på to moduler:

Et obligatorisk grundmodul for alle borgere, der bygger på de i dag obligatoriske fraktioner til opsamling på adressen

Et frivilligt tilvalgsmodul, som på karré- eller grundejerlaugsniveau kan vælges til supplering af grundmodulet, som vil kunne omfatte en række yderligere fraktioner til udsortering.

Tilslutningen vil være frivillig men forpligtende og driften af de enkelte tilvalgsmoduler skal kunne hvile i sig selv.

Affaldsplanens funktion og retlige status

Bekendtgørelse nr. 619 af 27. juni 2000 om affald fastlægger, at alle kommuner skal udarbejde en affaldsplan hvert 4. år, første gang gældende fra den 1. januar 2001. Affaldsplanen skal indeholde en kortlægningsdel, en målsætningsdel og en planlægningsdel med særligt fokus på de første 4 år af planperioden, der er i alt 12 år.

Affaldsplanen er et planlægningsværktøj, der skal redegøre for de initiativer på affaldsområdet, som kommunen planlægger i de kommende 4 år. Der kan i planperioden ske en løbende prioritering og videreudvikling af de beskrevne initiativer, ligesom nye initiativer kan igangsættes.

De enkelte initiativer som er indeholdt i planen skal, inden de kan iværksættes, indarbejdes i regulativer eller ordninger som på sædvanlig vis vil blive forelagt til politisk godkendelse. Der vil i nødvendigt omfang tillige blive udarbejdet indstillinger om frigivelse af økonomiske midler til gennemførelse af initiativerne.

 

Økonomi

Gennemførelse af Affaldsplan 2004´s initiativer har ikke direkte økonomiske konsekvenser for kommunen, fordi omkostninger til affaldsområdet er gebyrfinansierede. Takstændringer som følge af initiativerne vil dog påvirke omkostningerne for kommunens virksomheder og institutioner på linie med andre affaldsproducenter.

Der er foretaget en foreløbig vurdering af Affaldsplan 2004´s økonomiske konsekvenser med overslag over budgetterede anlægsinvesteringer og overslag over udviklingen i omkostninger til de gebyrfinansierede dele af affaldsområdet. Der er endvidere foretaget et skøn over udviklingen i renovationsgebyr mv.

Det skønnes, at der i perioden 2001-2004 skal investeres ca. 1.865 mio. kr. i affaldsbehandlingsanlæg, heraf er ca. 1.600 mio. kr. allerede enten bevilget af selskabernes besluttende organer eller indarbejdet i de fremlagte langtidsbudgetter. Disse investeringer på 1.600 mio. kr. er ikke en følge af affaldsplanen men en følge af pålæg om ombygning til kraft/varme og en følge af behovet for kapacitetsudvidelser og anlægsrenoveringer, herunder miljøforanstaltninger. Som hovedregel foretages investeringerne af de enkelte driftsselskaber, som dækker anlægsomkostningerne ind gennem driftsindtægterne.

Omkostningerne til ordninger for husholdningsaffald skønnes at stige med ca. 8,5 pct. i forhold til udgifterne i 1999, opgjort i faste 2000-priser og ud fra, at de planlagte initiativer i Affaldsplan 2004 gennemføres. Priserne skal justeres med den løbende prisudvikling. I forbindelse med det af Renholdningsselskabet af 1898 nedsatte takstudvalg vil takststrukturen blive nærmere vurderet.

Forbrændingsgebyret (A-afgiften til forbrændingsanlæggene) forventes ikke at stige i planperioden udover den planlagte stigning i 2001, selv om der planlægges etableret nye genbrugsstationer og at de indsamlede mængder forøges væsentligt. Der planlægges i planperioden nedsat et takstudvalg med deltagelse af I/S Vestforbrænding, I/S Amagerforbrænding og Københavns Kommune for at vurdere den fremtidige takststruktur for betaling for genbrugsstationer.

Affaldsgebyret forventes at ville stige med 2,5 pct. pr. år i 2002, 2003 og 2004, svarende til et merprovenu på ca. 1,6 mio. kr. i 2004, for dels at finansiere ansættelse af 3 nye medarbejdere i Miljøkontrollen og dels behov for gennemførelse af nye forsøg, forøgede informationsaktiviteter mv. på affaldsområdet. Disse ansættelser, forsøg m.v. sker på grund af nye initiativer i Affaldsplan 2004, som bl.a. følger af krav i Affald 21 og Affaldsbekendtgørelsen.

Der lægges i Affaldsplan 2004 op til en løbende rationalisering af affaldsordningerne, så driften af affaldssystemet til stadighed kan ske bedst og billigst. Muligheden for at finansiere dele af meromkostningerne gennem øgede besparelser vil blive inddraget i forbindelse med indstillinger om iværksættelse af konkrete initiativer.

 

Høring

Høringen af forslag til Affaldsplan 2004 foreslås at foregå fra den 11. september til den 6. november 2000.

Høringen vil indeholde følgende fire hovedelementer:

  • Annoncering i Berlingske Tidende, Jyllands-Posten København, Politiken, samt de 12 lokalblade som dækker Københavns Kommune.
  • Offentlig fremlæggelse af planen og bilag til høringsberettigede og særligt interesserede grupper.
    De indkomne høringssvar behandles i Miljøkontrollen og der udarbejdes et notat på baggrund af de indkomne kommentarer
  • Møder med udvalgte målgrupper
  • Fremlæggelse af planen og bilag på Internettet

De fire hovedelementer gennemgås kort i det følgende .

Annoncering

Udover annoncering i de nævnte blade indrykkes en opfølgende annonce i kommunens fællesannonce i lokalbladene.

Der udarbejdes pressemeddelelser og foretages andet pressearbejde i høringsperioden.

Udsendelse af planen til omkring 1400 modtagere

Målgrupperne for udsendelsen er grupperet om Københavns Kommunes institutioner, kommuner og amtskommuner i hovedstadsområdet, bydelsråd, lokalråd, grønne foreninger, brancheforeninger, faglige organisationer, boligselskaber og –foreninger, transportører, modtageanlæg samt andre samarbejdspartnere. Antalsmæssigt er de største målgrupper boligforeninger (800), transportører (250) og modtageanlæg (100).

Møder med udvalgte målgrupper

Der planlægges afholdt en række møder med særligt udvalgte grupper repræsenterende samarbejdspartnere, virksomheder, borgere og interessegrupper.

På møderne vil afgrænsede emner blive behandlet og konklusionerne vil kort blive refereret. Der vil efterfølgende blive udarbejdet et notat sammenfattende alle de gennemførte møder.

Internet

På Miljøkontrollens hjemmeside vil der blive oprettet en side om høringen. Her vil det være muligt at få kortfattede oplysninger om Affaldsplan 2004 og høringen samt at downloade planen med bilag. Desuden vil det være muligt af afgive et høringssvar v.hj.a. et svarskema. Svarskemaet indeholder spørgsmål om husholdningsaffald i forbindelse med initiativer i Affaldsplan 2004 og er derfor primært rettet mod den enkelte borger.

Efter udløbet af høringsfristen vil udvalget få forelagt affaldsplanen til vedtagelse med indstilling om indføjelse af de ændringer/bemærkninger, som høringen har givet anledning til.

Planen vil herefter blive forelagt Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen til endelig godkendelse.

 

BILAG VEDLAGT

Affaldsplan 2004

Niels Juul Jensen

/Jørgen Høg

 

 

Til top