Mødedato: 04.04.2005, kl. 14:30

Forlængelse af tilladelse til omflytning af lettere forurenet jord i Ørestad

Forlængelse af tilladelse til omflytning af lettere forurenet jord i Ørestad

Miljø- og Forsyningsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 4. april 2005

 

 

7.      Forlængelse af tilladelse til omflytning af lettere forurenet jord i Ørestad

 MFU 74/2005

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller,

at  Miljø- og Forsyningsudvalget godkender, at der gives en forlængelse på 5 år af tilladelse efter miljøbeskyttelseslovens § 19 til omflytning af opgravet lettere forurenet jord i forbindelse med byggemodning, terrænudjævning og – modellering af Ørestadsområdet mellem Grønjordsvej og Universitetet/Njalsgade. 

 

 

RESUME

Miljø- og Forsyningsudvalget har i marts 1999 (MFU 26/99) givet Ørestadsselskabet tilladelse efter miljøbeskyttelseslovens § 19 til omflytning af 100.000 m3 opgravet lettere forurenet jord i nordligste del af Ørestad. Tilladelsen er nu udløbet.

Ørestadsselskabet har anmodet Miljøkontrollen om forlængelse af tilladelsen til omflytning af lettere forurenet jord, der opgraves på den nordligste del af Ørestad, kaldet Universitetsområdet, da udbygning af Ørestaden ikke er tilendebragt. Ørestadsselskabet ønsker at minimere tilførslen af ren jord udefra samt reducere de områder i Ørestad, som ellers ville blive kortlagt i medfør af jordforureningsloven. Jorden ønskes udlagt på Universitetsområdet, der er Ørestadsselskabets eget område.

 


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Ørestadsselskabet har den 25. marts 1999 fået tilladelse efter miljøbeskyttelseslovens § 19 til omflytning af 100.000 m3 opgravet lettere forurenet jord i forbindelse med byggemodning, terrænudjævning og til modellering af Universitetsområdet i Ørestaden, som er området mellem Universitetet/Njalsgade, Amager Fælledvej, Røde Mellemvej, Grønjordsvej og Ørestads Boulevard. Tilladelsen har været gældende for 5 år og er udløbet med udgangen af 2004.       

Ørestadsselskabet har ansøgt om en 5-årig forlængelse af tilladelsen. Baggrunden er, at der stadig vil være behov for at kunne omflytte jord, da der indenfor de næste 5 år vil pågå bygge- og anlægs arbejder (boligbyggeri, etablering af Den Landskabelige Kanal og Grønningen, nybygninger på KUA og evt. opførelse af en sportshal) som vil kræve omfordeling af fyldjord i Universitetsområdet.

I Universitetsområdet er den øvre fyldjord fortrinsvis lettere forurenet med enkelte kraftigere forurenede partier. Ørestadsselskabet ønsker ikke at bolig og erhvervsområderne i Ørestaden bliver kortlagt, og har derfor planlagt at afgrave betydelige mængder forurenet fyldjord især fra de østligste arealer som omfatter Universitetsområdet. Den kraftigere forurenede jord bortskaffes til ekstern modtager. Den lettere forurenede jord ønsker Ørestadsselskabet at anvende til terrænudjævning og  – modellering inden for Universitetsområdet. Jorden vil derfor kunne erstatte en stor del af tilførslen af ren jord udefra.

Ørestadsselskabet har ansøgt om tilladelse til omflytning af op til 50.000 m3 lettere forurenet fyldjord. Jorden indeholder immobile forureningskomponenter så som tungmetaller, PAH-forbindelser og tungere olier. På bilag nr. 1 er området vist, hvor der planlægges terrænmodellering.

Miljøkontrollen har vurderet, at der ikke er tale om et anlæg der er godkendelsespligtig efter miljøbeskyttelseslovens § 33 (kap. 5), da jorden omflyttes inden for Ørestadsselskabets eget område, hvor der er en sammenlignelig forurening og der ikke kræves særlige foranstaltninger.

Udlægningen af jorden kræver derimod en tilladelse efter miljøbeskyttelseslovens § 19.

Miljøkontrollen har konstateret, at den hidtidige omfordeling af fyldjord i Ørestad ikke har givet anledning til miljøgener og forøget kildestyrke af forureningskomponenter i området, under forudsætning af overholdelse af de opstillede vilkår.

Miljøkontrollen har opstillet følgende forudsætninger for § 19 tilladelsen:

·        Ved at anvende overskudsjorden indenfor området undgås transport til eksterne anlæg samtidig med at overskudsjorden erstatter tilført rene materialer.

 

·        Jorden er generelt let forurenet. Den har et gennemsnitligt forureningsindhold, der højest svarer til 2 gange jordkvalitetskriterierne. (Jordkvalitetskriterierne, som er fastsat af Miljøstyrelsen, angiver det niveau, hvorunder jorden kan anvendes frit til den mest følsomme arealanvendelse). Ved en bortskaffelse ville jorden skulle klassificeres som klasse 2 og 3.

·        Enkelte jordpartier har et forureningsindhold, der kræver, at jorden bortskaffes til ekstern rensning og/eller deponering. 

·        Der er ikke grundvandsinteresser i området.

·        Der er ikke målelige koncentrationer af de aktuelle forureningskomponenter i det øvre sekundære reservoir.

·        Der vil ikke blive tale om en øget udvaskning af de miljøfremmede stoffer.

·        Der ændres ikke på princippet for afvanding af området med drængrøfter.

 

Vilkårene vil i den forbindelse være:

·        Der må ikke placeres mere forurenet jord på mindre forurenede arealer.

·        Kraftigere forurenet jord med forureningsindhold svarende til en klasse 4 anvises til ekstern rensning/deponering.

·        Jord indeholdende mobile forureningskomponenter anvises til ekstern rensning. Såfremt der tillige er indhold af tungmetaller, vil det konkret blive vurderet om jorden skal renses eller deponeres.

·        Der afsluttes med signalnet og 30 cm ren jord (nuværende praksis) på de områder, hvor den forurenede jord udlægges.

 

Der er ikke sket nogen ændringer i anlægsprojektet i forhold til tidligere tilladelse.

 

ØKONOMI

Ingen bemærkninger

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Miljø- og Forsyningsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

 

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen bemærkninger

 

HØRING

Afgørelsen kan inden 4 uger skriftligt påklages til Miljøstyrelsen.

 

BILAG

1.      Kort over potentielt område for omfordeling af fyldjord.

 

 

 

 

 

Hjalte Aaberg

                                                       / Henrik Winther Nielsen

 


 

Til top