Redegørelse om forberedelse af Miljøfestival 2002
Redegørelse om forberedelse af Miljøfestival 2002
Miljø- og Forsyningsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde mandag den 4. februar 2002
5. Redegørelse om forberedelse af Miljøfestival 2002
MFU 29/2002 J.nr. M 1800-6/02
INDSTILLING
Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller,
at Miljø- og Forsyningsudvalget drøfter de planlagte aktiviteter for Miljøfestival
2002, herunder inddragelsen af Miljø- og Forsyningsudvalget i Miljøfestivalens forberedelse.
Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller endvidere, at Miljø- og Forsyningsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
at Miljøkontrollen tildeles en teknisk tillægsbevilling på konto 0.80.1, fælles formål, på udgifter på 0,7 mio. kr. og modsvarende indtægter på ligeledes 0,7 mio. kr.
RESUME
På mødet i Miljø- og Forsyningsudvalget den 13. august 2001 besluttede Miljø- og Forsyningsudvalget, at udvalgsmedlemmerne skal inddrages aktivt i fremtidige store arrangementer som Miljøfestivalen og Miljøtrafikugen.
Den 24. september 2001 besluttede Miljø- og Forsyningsudvalget, at det ved tilrettelæggelsen af Miljøfestival 2002 skal prioriteres at sikre aktiviteter i bydelene, samtidig med at der etableres et samlende fokus for festivalen langs Søerne i København.
Endelig bekræftede Miljø- og Forsyningsudvalget den 12. november 2001 at Miljøfestival 2002 planlægges og gennemføres, så festivalen sikrer aktiviteter i bydelene, og samtidig sikrer etablering af et samlende fokus for festivalen langs Søerne i København, samt at Miljøfestival 2002 afholdes 30. maj. – 2. juni 2002.
Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår, at Miljø- og Forsyningsudvalget drøfter de planlagte aktiviteter, herunder udvalgets deltagelse i forberedelsen af festivalen.
Der søges en udgiftsbevilling på 700.000,- kr. Disse penge vil blive anvendt til dækning af teltleje, vagtpersonale, oppyntning, underholdning på festivalområdet m.v.
Miljøfestival 2002 forventes i lighed med tidligere finansieret delvis gennem private eksterne aktørers bidrag til festivalen. Således planlægges det at formidle salg af stadepladser på festivalområdet samt at gennemføre aktiviteter i samarbejde med private parter i øvrigt. Erfaringsmæssigt forventes der indtægter fra eksterne parter på ca. 700.000,- kr., hvorfor der søges en indtægtsbevilling på dette beløb.
Kommunens udgifter ved Miljøfestival 2002 anslås til i alt 1.650.000 kr. Af dette beløb er 950.000 kr. allerede indarbejdet i Miljøkontrollens budget.
Hverken de forventede indtægter på 700.000 kr. eller de udgifter, som ønskes finansieret heraf, er indarbejdet i budgettet for 2002. Der søges derfor udgifts- og indtægtsbevilling for det nævnte beløb.
Miljøkontrollen vil sørge for at indarbejde den eksterne finansiering af Miljøfestivalen i budgetforslaget for 2003.
SAGSBESKRIVELSE
Baggrund
Miljøfestival 2002 er i øjeblikket ved at blive planlagt. Planlægningen sker med baggrund i de erfaringer, Miljøkontrollen har høstet i forbindelse med Miljøfestival 2001, og Miljø- og Forsyningsudvalgets tidligere beslutninger og bemærkninger.
På mødet den 13. august 2001 besluttede Miljø- og Forsyningsudvalget, at udvalgsmedlemmerne skal inddrages aktivt i fremtidige store arrangementer som Miljøfestivalen og Miljøtrafikugen.
Den 24. september 2001 besluttede udvalget, at det ved tilrettelæggelsen af Miljøfestival 2002 skal prioriteres at sikre aktiviteter i bydelene, samtidig med at der etableres et samlende fokus for festivalen langs Søerne i København.
På mødet i Miljø- og Forsyningsudvalget den 12. november 2001 besluttede Miljø- og Forsyningsudvalget, at Miljøfestival 2002 planlægges og gennemføres, så festivalen sikrer aktiviteter i bydelene, og samtidig sikrer etablering af et samlende fokus for festivalen langs Søerne i København, samt at Miljøfestival 2002 afholdes 30. maj. – 2. juni 2002.
Uddybning af indstilling
Miljøfestival 2002 sigter mod at opnå en højere grad af miljøbevidsthed hos københavnerne og et bredere kendskab til de miljøtiltag, der er i kommunen. Det er samtidig hensigten at give københavnerne et kendskab til udviklingen af byens miljøtilstand. Endelig skal Miljøfestival 2002 tjene som et udstillingsvindue for kommunens egne miljøinitiativer.
Festivalen er igen i år fastlagt til fire dage, således at de to første dage af festivalen ligger på hverdage, mens de to sidste dage ligger i en weekend. Dette giver mulighed for at arrangere såvel faglige aktiviteter for professionelle, som aktiviteter rettet mod familier.
Miljøfestivalen er i år placeret flere steder i byen, idet der vil blive arrangeret aktiviteter i en række bydele. Der er nu taget en indledende kontakt til en række Grønne Guider og lokale miljøgrupper, der kan medvirke til at levendegøre festivalen i bydelene. Af hensyn til de deltagere, der ønsker at henvende sig bredt til københavnerne, og som kun kan medvirke på én lokalitet fastholdes den centrale placering langs Søerne. Dette medvirker endvidere til at sikre festivalen opmærksomhed i medierne. Opmærksomhed og højt besøgstal søges endvidere sikret ved at supplere de miljøfaglige aktiviteter med underholdning i form af musik.
Planlagte aktiviteter i Miljøfestival 2002
Miljøfestival 2002 er opbygget af to overordnede dele , hvor del 1 er de lokale aktiviteter i bydelene og del 2 er aktiviteterne ved Søerne. Nedenstående skitse omfatter de aktiviteter, der p.t. planlægges.
De lokale aktiviteter
Miljøkontrollen foreslår, at boligforeninger i en række af Københavns Kommunes bydele inviteres til at deltage i en konkurrence, der har fokus på minimering af boligforeningernes ressourceforbrug og miljøbelastning. Miljøkontrollen har valgt at fokusere på forbedret affaldssortering.
KAB Bygge- og Boligadministration og R98 har tilbudt at ville medvirke til konkurrencen. Konkurrencen vil omfatte affaldsfraktionerne papir, glas, pap og evt. batterier eller metal. Miljøkontrollen undersøger p.t. miljøeffekten ved separat indsamling af pap og metal.
For hver af de udvalgte boligforeninger foretager R98 en referencevejning af de pågældende fraktioner, så der er klarhed over hvor store mængder, der normalt indsamles.
Den egentlige konkurrence går i gang ca. fire uger før Miljøfestivalen. Først uddeles informationsmateriale til deltagerne i konkurrencen. Materialet bliver udarbejdet af R98 i samarbejde med Miljøkontrollen. R98 vejer herefter løbende de indsamlede mængder af de pågældende fraktioner fra hver af de udvalgte ejendomme. Det er ideen, at resultaterne løbende skal kunne følges på Miljøfestivalens og Miljøkontrollens hjemmeside. Der opstilles i bydelene plancher, der beskriver konkurrencen og dennes udvikling. Den boligforening, der sorterer den største mængde affald, har vundet konkurrencen. Kåringen af konkurrencens vinder vil finde sted under Miljøfestivalen.
I de udvalgte boligforeninger udvælges en række familier, hvis anstrengelser med sorteringen følges tæt. Familierne inddrages i forvaltningens arbejde med at sikre en tilfredsstillende presseomtale af Miljøfestivalen.
De lokale organisationer, Grønne Guider m.v. inviteres til at gennemføre yderligere aktiviteter i bydelene i samarbejde med Miljøkontrollen. De Grønne Guider har tilkendegivet et ønske om at samarbejde på tværs af bydelene. Der er endnu ikke foretaget en detailplanlægning af lokale organisationers aktiviteter. Medlemmer af Miljø- og Forsyningsudvalget kan eventuelt deltage i denne planlægning.
Aktiviteter ved Søerne
Emnerne omhandler sammenhængen mellem miljø og fire prioriterede emner natur, sundhed, fødevarer og energi. Der vil desuden blive sat fokus på en række generelle emner på miljøområdet.
Aktiviteterne vil fordele sig på arrangementer (events), udstillinger og konkurrencer. De geografiske områder udpeges langs med Søerne i afgrænsede områder, hvor der sættes fokus på hvert af de fire emner.
Nedenfor beskrives Miljøfestivalen ved Søerne efter de nævnte kategorier. For en række aktiviteters vedkommende søges der fortsat finansiering hos eksterne parter, og det må derfor forventes, at der vil kunne falde aktiviteter ud. Det bør også nævnes at ikke alle aktiviteter er endeligt geografisk placeret. Endelig bør det nævnes, at den nedenstående liste ikke kan forventes at være udtømmende, idet nye aktører fortsat vil have mulighed for at bidrage med yderligere aktiviteter, der ikke fremgår.
Natur
- Børn og unge -pladsen
I området syd for Dronning Louises Bro ved søbredden Peblingedosseringens begyndelse arrangeres aktiviteter for børn og unge. Foreninger, institutioner mv. som arbejder med natur og økologi vil gennemføre en række aktiviteter, dykning, fiskeri mv.
Der planlægges at opsætte en storskærm og en scene på bådebroen ved Kaffesalonen. Der vises video om miljø og resultatet af en videokonkurrence.
- Sørensning
Der etableres en udstilling af det kommunale projekt for oprensning af Søerne. Det demonstreres, hvordan der vil blive udsat ca. 70.000 stk. geddeyngel i Søerne samt den tekniske plan for oprensningen.
- Pileflet
Der etableres en workshop med pileflet og der demonstreres støjskærme af pileflet.
Sundhed
- Sundhed i byen
Nær det grønne område syd for Dronning Louises bro søges etableret en plads med sundhed og miljø i samarbejde med bl.a. Sund By butikkerne som introducerer initiativer i København med events og udstillinger
- Vandcykelkonkurrence og kaproning
Der gennemføres en vandcykel konkurrence i området syd for Dronning Louises Bro. Desuden gennemføres en fem timers roning i samarbejde med Dansk Forening for Rosport.
- Motion og ernæring
Motionscykler og effekten af økologiske fødevarer m.v. diskuteres og demonstreres. Events lægges tilrette i samarbejde med Sund By butikkerne m.fl. Der afholdes konkurrence i babyjogging.
- Bæredygtigt modeshow
I lighed med tidligere års arrangementer opføres i samarbejde med bl.a. Håndarbejdets Fremme Seminarium og Danmarks Designskole et modeshow med bæredygtigt design. Dette kombineres evt. med designskolens nye økologiske produktionslinie og en præsentation af økologiske designprodukter. Det overvejes at supplere opvisningen med genbrugstøj.
Fødevarer
- Økologisk dyrskue, Det Lille Paris
Der forventes i lighed med sidste år etableret et økologisk fødevaremarked og en række cafeer ved vandfronten langs Østerbrogade, som under Miljøfestivalen kaldes Det Lille Paris. I forlængelse af cafeen vil der være økologiske gårdbutikker der udstiller med grønne regnskaber for bedriften og fremviser økologiske høns, grise mv. I samarbejde med bl.a. Dyrenes Beskyttelse arrangeres der væddeløb med økologiske grise langs vandfronten, samtidig med en demonstration af muligheden for at skabe positive miljøer for frilandsgrise. Gamle danske husdyrracer vises frem og historien om grisenes rolle i renovationen fortælles.
Ved den økologiske cafe vil der være musik og optræden.
Energi
- Vandpumper
I samarbejde med bl.a. Grundfos arrangeres der en demonstration af vandpumper drevet af minivindmøller og solvarme langs søbredden.
- Miljøbilist
Der blive mulighed for at køre i elbil og der bliver en demonstration af 3 liters bilen Lupo. På markedspladsen vil der være events, konkurrencer og underholdning. Der arrangeres udflugter til miljømål.
- Energiudnyttelse, genbrugsmarked og affaldssortering
Affaldsforbrændings energiudnyttelse demonstreres. Et genbrugsmarked etableres i samarbejde med Ravnsborggades marskandisere og der vises hvordan kasserede produkter kan genbruges med deltagelse af glaskunstnere og Rådvadcenterets håndværkstraditioner. En mulig placering på fortovet langs sydsiden af Dronning Louises bro undersøges.
Generelle emner
- Miljømarkedsplads
Foreninger, institutioner og virksomheder, mv. udstiller og demonstrerer miljøprodukter ved søbredden nord for Dronning Louises bro. Der demonstreres økologiske løsninger og produkter i en dialog med de besøgende. Nye ideer præsenteres, fx en introduktion af økologiske pølsevogne ved virksomheden Hanegal Økologisk Kød. Der forventes udstilling af 20-30 små og større aktører.
- Miljøkonkurrence
Inden Miljøfestivalen iværksættes en videokonkurrence for studerende. Der kåres vindere, der offentliggøres på scenen ved Kaffesalonen. Videoerne vises på storskærm.
- Miljøfaglige seminarer og foredrag
I tilknytning til festivalen er der planlagt seminarer på faglige områder Miljøkontrollens fagkontorer planlægger seminarer på virksomheds- og jordområdet. Der afholdes eventuelt et fagseminar om Dogme 2000.
- Miljøprisen
Uddeling af Københavns Miljøpris 2002 planlægges at finde sted under Miljøfestivalen ved scenen og den mulige storskærm syd for Dronning Louises bro.
Miljøkontrollen viser selv en række af institutionens aktiviteter ved Søerne. I de fire lokale områder, ved Søerne og på Rådhuspladsen opsættes der informationsstandere om Miljøfestivalen.
Kunst og miljø
Festivalens vartegn opstilles på Rådhuspladsen. Vartegnet udføres af kunstneren Per van Pers skulptur - et billedmaleri med temaet "natur og miljø" i to meters højde og 14 meter i diameter. Rundt herom etableres en oplevelseslabyrint med miljøoplevelser. Kunstnerens figurer gøres levende i teaterforestillinger for børn og voksne.
Som samlende visuelt element for de øvrige aktiviteter omkring Søerne, udvikles i samarbejde med kunstnere en installation på Søerne med natur og miljø som tema.
Der udsendes 1. februar en første invitation til deltagelse i festivalen til organisationer, institutioner og virksomheder. I forbindelse med invitationen er festivalens design moderniseret. I forbindelse med invitationen vil Miljøkontrollen sikre sig at udstillernes aktiviteter og produkter har positiv miljøeffekt.
Inddragelse af medlemmer af Miljø- og Forsyningsudvalget
I forbindelse med afviklingen af Miljøfestival 2002 vil en række arrangementer kunne styrkes ved aktiv deltagelse af Miljø- og Forsyningsudvalgets medlemmer. En endelig oversigt over aktiviteter under Miljøfestivalen ventes at ligge klar ultimo april.
Medlemmer af Miljø- og Forsyningsudvalget vil kunne deltage i Miljøfestivalen, herunder i forbindelse med planlægningen af aktiviteter i lokalområderne. Forvaltningen foreslår derfor, at udvalget udpeger eventuelle medlemmer til deltagelse i dette arbejde.
Når der er skabt et endeligt overblik over aktiviteter under Miljøfestival 2002, vil Miljø- og Forsyningsforvaltningen herudover fremlægge en liste for udvalget over arrangementer hvor deltagelse af en repræsentant for Miljø- og Forsyningsudvalget vil styrke arrangementet, enten i form af varetagelse af en åbningshøjtidelighed, ved tilstedeværelse, eller ved direkte aktiv deltagelse. Det foreslås, at Miljø- og Forsyningsudvalgets deltagelse i festivalen afklares endeligt ved denne lejlighed.
ØKONOMI
Der søges en udgiftsbevilling på 700.000 kr. Disse penge vil blive anvendt til delvis dækning af udgifter på i alt 1.650.000 kr. til teltleje, vagtpersonale, oppyntning, underholdning på festivalområdet m.v. De resterende 950.000 kr., er allerede afsat til formålet på konto 0.80.1, fælles formål, på Miljøkontrollens budget.
Miljøfestival 2002 forventes i lighed med tidligere finansieret delvis gennem private eksterne aktørers bidrag til festivalen. Erfaringsmæssigt forventes der indtægter fra eksterne parter på ca. 700.000 kr., hvorfor der søges en indtægtsbevilling på dette beløb.
MILJØVURDERING
Miljøfestival 2002 skønnes at have en positiv miljøeffekt. Således er det festivalens mål at højne Københavnernes miljøbevidsthed og give borgerne kendskab til Kommunens miljøaktiviteter. Dette gøres ved at lave en lang række events og aktiviteter med et stor indhold af konkret miljøinformation som eksempelvis den ressourcebesparende konkurrence i bydelene og miljømarkedspladsen, hvor foreninger, institutioner og virksomheder udstiller og demonstrerer miljøprodukter.
Miljøfestivalen vil have nogle negative effekter i form af støj og affald, idet der spilles musik udendørs, og idet der vil være en produktion af affald fra boderne. I 2001 indkom 1 støjklage i forlængelse af festivalen. Miljøkontrollen vil søge af minimere de negative effekter i videst muligt omfang ved at samarbejde med de eksterne parter om at undgå unødig emballage, og ved at sikre tilfredsstillende oprydning efter festivalen. Endvidere vil der ved valget af underholdning blive lagt vægt på at undgå aktiviteter, der kan give anledning til gener.
ANDRE KONSEKVENSER
Sagen vurderes ikke at have andre konsekvenser.
HØRING
Sagen har ikke været i høring.
BILAG
Indstillingen er ikke vedlagt bilag.
Peter Elsman
/Jørgen Høg