Koncept for Københavns Kommunes Grønne regnskab for 2001
Koncept for Københavns Kommunes Grønne regnskab for 2001
Miljø- og Forsyningsudvalget
DAGSORDEN
for ekstraordinært møde mandag den 3. december 2001
7. Koncept for Københavns Kommunes Grønne regnskab for 2001
MFU 314/2001 J.nr. M 1800-17/01
INDSTILLING
Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller,
at Miljø- og Forsyningsudvalget godkender vedlagte koncept for "Københavns Kommunes Grønne Regnskab 2001", som vil danne grundlag for forvaltningernes arbejde med kommunes eget grønne regnskab for 2001.
RESUME
Udsat fra Miljø- og Forsyningsudvalgets møde den 26. november 2001.
Københavns Kommune har iværksat arbejdet med Københavns Kommunes Grønne Regnskab 2001, som skal udgives for fjerde gang i 2002. Udarbejdelsen af det grønne regnskab sker i et tæt samarbejde mellem samtlige forvaltninger. Økonomiforvaltningen og Miljø- og Forsyningsforvaltningen står for koordineringen af opgaven.
Efter Miljø- og Forsyningsudvalgets behandling af sagen begynder det egentlige arbejde med at indsamle oplysninger fra forvaltningerne.
Det grønne regnskab betragtes som et tillæg til det økonomiske regnskab og beretning og vil som de øvrige år blive behandlet samlet i maj 2002 i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen. Regnskabet vil først blive trykt efter behandling i Borgerrepræsentationen.
Et såkaldt grønt register er i september 2001 lagt på Københavns Kommunes intranet. Det grønne register indeholder bl.a. varme-, el- og vandoplysninger på institutionsniveau for kommunens bygninger.
Der vil igen i år blive udarbejdet en formidlingsplan for Københavns Kommunes Grønne Regnskab 2001 som skal sikre, at der sker en koordineret formidling af Københavns Kommunes Grønne Regnskab 2000 samt det grønne register.
Københavns Kommunes beslutning om at tiltræde "Dogme 2000 for kommuner og miljø", der er et samarbejde og et forpligtende fællesskab mellem kommuner, vil få betydning for de kommende års regnskaber. Allerede i år foreslås, det at regnskabet kommer til at indeholde status på økologisk omstilling, miljøcertificering af kommunens institutioner og kommunens brug af pesticider.
SAGSBESKRIVELSE
Baggrund
Udsat fra Miljø- og Forsyningsudvalgets møde den 26. november 2001.
Den 28. marts 1996 tiltrådte Borgerrepræsentationen udvalgsbetænkning nr. 670/93 om udarbejdelse af et grønt regnskab. Det blev forudsat, at udformning og indhold af regnskabet skulle udvikle sig løbende efter de indvundne erfaringer samt, at det på sigt skulle være en integreret del af kommunens årsbudget og årsregnskab.
Københavnernes grønne regnskab udkom første gang i 1996 og er siden udkommet en gang årligt. Københavnernes grønne regnskab omfatter Københavns Kommune som geografisk enhed og har til formål at vise miljøbelastningen i København samt at vise hvordan borgerne selv kan bidrage til at mindske miljøproblemerne.
I 1998 blev det besluttet at supplere Københavnernes Grønne Regnskab med et grønt regnskab for kommunen som virksomhed. Københavns Kommunes Grønne Regnskab skulle udgives en gang årligt sammen med det økonomiske regnskab og beretning. Det grønne regnskab skulle vise kommunens miljøbelastning samt miljøaktiviteter på forvaltnings- og bydelsniveau.
Udarbejdelse af Københavns Kommunes Grønne Regnskab sker i tæt samarbejde mellem samtlige forvaltninger. Økonomiforvaltningen og Miljø- og Forsyningsforvaltningen koordinerer opgaven. Det behandles i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen sammen med det økonomiske regnskab og beretning i maj måned.
Uddybning af indstilling
"Københavns Kommunes Grønne Regnskab"
Konceptet for Københavns Kommunes Grønne Regnskab 2001 bliver i år forelagt Miljø- og Forsyningsudvalget til godkendelse. Efter Miljø- og Forsyningsudvalgets behandling af sagen begynder det egentlige arbejde med at indsamle oplysninger fra forvaltningerne. Det grønne regnskab betragtes som et tillæg til det økonomiske regnskab og beretning og vil som de øvrige år blive behandlet samlet i maj 2002 i Økonomiudvalget.
Regnskabet vil først blive trykt efter behandling i Borgerrepræsentationen.
Konceptet er udarbejdet i samarbejde mellem Økonomiforvaltningen og Miljøkontrollen og har været præsenteret i det såkaldte Dogme koordinationsggruppe, som har repræsentanter fra alle forvaltninger.
Formålet med regnskabet er sætte fokus på miljøpåvirkninger fra kommunens forvaltninger og institutioner ved at vise ressourceforbrug og miljøbelastninger. Derudover er det målet gennem regnskabet at skabe inspiration og engagement i ressource- og miljøarbejdet og motivere til ressource- og miljøforbedringer.
"Dogme 2000 for kommuner og miljø"
Borgerrepræsentationen besluttede i juni 2001 at tiltræde samarbejdsaftalen om Dogme 2000 for kommuner og miljø.
Det første dogme i samarbejdsaftalen er, at menneskets miljøpåvirkninger skal måles. Dette skal ske ved hvert år at udarbejde grønne regnskaber for den geografiske enhed Københavns Kommune, der omfatter kommunens egne bygninger, alle boligområder samt erhverv. Københavns Kommune lever op til dette dogme ved at udarbejde to grønne regnskaber: Københavnernes Grønne Regnskab, der dækker det geografiske område, og Københavns Kommunes Grønne Regnskab, der viser kommunens miljøpåvirkninger og ressourceforbrug som virksomhed.
Allerede fra i år vil samarbejdsaftalen om Dogme 2000 afspejle sig i regnskabet, idet regnskabet vil vise status for udvalgte indikatorer, som kommunen ifølge Dogme 2000 skal opfylde på sigt. Det drejer sig om
- status på økologisk fødevare omstilling
- status på antal miljøcertificerede institutioner
- status på kommunens forbrug af pesticider
Øvrige ændringer i regnskabet
Konceptet for dette års regnskab er i år anderledes end de foregående år. For at understøtte institutionernes miljøarbejde er der i år valgt at sætte fokus på udvalgte serviceområder og deres forbrug af el, varme og vand. De tre serviceområder der vises i år er plejehjem, daginstitutioner og skoler.
Formålet med dette er, at de enkelte institutioner derved kan sammenligne sig med andre lignende institutioner. Det er hensigten fortsat at udvikle regnskabet f.eks. ved løbende at inddrage flere områder i regnskabet, dels ved at foretage sammenligninger mellem institutioner og/eller andre byer.
Konceptet er vedlagt som bilag.
Københavns Kommunes Grønne Regnskab 2001 vil ligesom sidste år blive trykt som en 16 siders publikation i 2500 eksemplarer.
Arbejdsgruppen for Københavns Kommunes Grønne Regnskab vil på baggrund af erfaringerne med sidste års formidlingsplan udarbejde en revideret plan for formidling af det grønne regnskab. Formidlingsplanen skal sikre, at der sker en koordineret formidling af det grønne register og Københavns Kommunes Grønne Regnskab 2001, da de supplerer hinanden. Formidlingsindsatsen vil lægge vægt på at vise udvalgte serviceområders miljøbelastning samt inspirere disse områder til at iværksætte forskellige miljøtiltag eller på anden måde at inddrage miljøet i det daglige arbejde.
Det grønne register
Til styrkelse af datakvaliteten har Statistisk Kontor i samarbejde med Miljø- og Forsyningsforvaltningen udviklet et grønt register. Det grønne register indeholder bl.a. el-, varme og vandoplysninger på institutionsniveau. Registeret danner grundlag for taldata til det grønne regnskab.
Det grønne register indeholder ajourførte oplysninger om de kommunale og selvejede institutioner i Københavns Kommune. Derudover er det grønne register blevet lagt ud på kommunens intranet i september 2001.
Miljøvurdering
Københavns kommune er en meget stor virksomhed. Derfor er det væsentligt, at der er opmærksomhed på den kommunale virksomheds ressourceforbrug og miljøpåvirkning. Formålet med at udgive et grønt regnskab er at vise kommunen selv og dens omverden hvilket ressourceforbrug og miljøpåvirkning kommunen giver anledning til. Derudover er det målet at regnskabet gennem gode eksempler inspirerer og motiverer til yderligere ressource og miljøforbedringer.
Selve udgivelsen af en publikation giver anledning til ressourceforbrug. Kommunen har derfor valgt at publikationen skal trykkes af et trykkeri, der er miljøcertificeret og ligger lokalt, således at transport og de afledte miljøkonsekvenser af transport mindskes.
Økonomi
Økonomiforvaltningen afholder udgiften til konsulentbistand, grafisk arbejde samt trykning på ca. 200.000,- kr. Samtlige forvaltninger bidrager med personaleressourcer, dog med et større forbrug hos Økonomiforvaltningen, Statistisk kontor samt Miljøkontrollen til projektledelse og dataindhentning og -bearbejdning.
Høring
Ingen
Andre konsekvenser
Ingen
BILAG VEDLAGT
1: Koncept for Københavns Kommunes Grønne Regnskab 2001
2: Københavns Kommunes Grønne Regnskab 2000. (Er tidligere fremsendt)
Niels Juul Jensen
/ Jørgen Høg