Drift af depot for forurenet jord på Prøvestenen
Drift af depot for forurenet jord på Prøvestenen
Miljø- og Forsyningsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde mandag den 3. juni 2002
8. Drift af depot for forurenet jord på Prøvestenen
MFU 196/2002 J.nr. 130/2002
Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller, at Miljø-
og Forsyningsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen
anbefaler,
at Miljø- og Forsyningsforvaltningen overtager ejerskabet af deponeringsvolumenet på Prøvestenen og indgår vedlagte lejeaftale om deponeringsanlægget med Udviklingsselskabet Prøvestenen P/S,
at det godkendes, at Kalvebod Miljøcenter i forbindelse med anlægsarbejder på Prøvestenen udfører kontrol og administrativt arbejde i forbindelse med placering af ren jord,
at der
gives en tillægsbevilling til driftsbudgettet på indtægter ved modtagelse af
yderligere mængder af jord på 72,250 mio. kr. og en udgiftsbevilling for 2002
på 57,150 mio. kr. samt en tillægsbevilling til finansposter konto 7.35.4
renter vedr. forsyningsvirksomheder på 2,094 mio. kr.,
at at der gives en tillægsbevilling til Miljøkontrollens anlægsbudget i form af en kapitalbevilling på 8,1 mio. kr. til etablering af modtageplads, mandskabsfaciliteter og maskiner til drift af depot for forurenet jord på Prøvestenen, og
at det ændrede takstbilag godkendes med virkning fra 1. september 2002.
Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller herudover,
at Miljø- og Forsyningsudvalget bemyndiger Miljø- og Forsyningsforvaltningen til at søge budgetforslaget og det tilhørende takstbilag for 2003 tilrettet med indtægter og udgifter i forbindelse med modtagelse af ren jord og de nye takster.
Københavns Kommune og Københavns Havn udarbejdede i år 2000-2001 grundlaget for et nyt depot for forurenet jord på Prøvestenen. Baggrunden herfor var blandt andet, at det godkendte deponeringsvolumen på Kalvebod Miljøcenter vil være opbrugt inden for en kortere periode.
Den 7. og 8. februar 2000 godkendte henholdsvis Miljø- og Forsyningsudvalget og Økonomiudvalget en indstilling vedrørende en "Hensigtserklæring om udvikling af området omkring Prøvestenen", herunder om dannelsen af et fælles udviklingsselskab.
Dette selskab, Udviklingsselskabet Prøvestenen P/S, er stiftet på grundlag af Borgerrepræsentationens godkendelse den 25. januar 2001.
Miljø- og Forsyningsudvalget har den 8. januar 2001 tiltrådt, at Miljø- og Forsyningsforvaltningen kan optage forhandling med Udviklingsselskabet om indgåelse af en lejekontrakt omkring et specialdepot for forurenet jord.
Miljø- og Forsyningsforvaltningen har igennem de sidste 5 år drevet depoter for ikke-rensningsegnet, forurenet jord på Kalvebod Miljøcenter, som administreres af Miljøkontrollen. Som følge af en stadig stigende opmærksomhed på jordforurening og et stort antal byggeprojekter, har tilgangen af forurenet jord oversteget alle forventninger. Det oprindelig godkendte deponeringsvolumen er derfor næsten opbrugt. I år 2001 blev der således modtaget ca. 800.000 tons mod tidligere forventet ca.150.000 tons.
Miljøkontrollen har forhandlet lejekontrakten med Udviklingsselskabet Prøvestenen P/S og har i maj 2002 modtaget den nødvendige udtalelse fra revisionsfirmaet KPMG om, at selskabets priskalkulation giver et pålideligt grundlag for fastsættelse af lejevilkår, opgjort som pris for modtagelse af forurenet jord til deponering.
Det foreslås på den baggrund, at ejerskabet af depotet på Prøvestenen på linie med depoterne på Kalvebod Miljøcenter varetages af Miljø- og Forsyningsforvaltningen, Miljøkontrollen, idet deponeringsanlæg ifølge miljøbeskyttelsesloven skal ejes af en offentlig myndighed. Samtidig foreslås det, at Miljø- og Forsyningsforvaltningen, Miljøkontrollen, indgår lejeaftale med Udviklingsselskabet Prøvestenen P/S om depotet og varetager driften af depotet samtidig med den reducerede drift på Kalvebod Miljøcenter, således at den allerede opbyggede ekspertise og driftsorganisation indgår i den fremtidige løsning.
Budget for 2002 forslås tilrettet med de bevillingsmæssige konsekvenser af denne indstilling, hvilket samlet set betyder en nettomerindtægt på 4,9 mio. kr.
Baggrund
Miljø- og Forsyningsudvalget og Økonomiudvalget godkendte henholdsvis den 7. og 8. februar 2000 en indstilling vedrørende en "Hensigtserklæring om udvikling af området omkring Prøvestenen", som er udarbejdet i et samarbejde mellem Økonomiforvaltningen, Miljø- og Forsyningsforvaltningen og Københavns Havn.
Hensigtserklæringen vedrørte dannelsen af et fælles udviklingsselskab og byggede på:
·
Københavns
Kommunes ønske om etablering af et depot for deponering af forurenet jord og
medvirken til udvikling af metoder for rensning af forurenet jord,
· Københavns Havns ønske om udvidelse af havneområdet ved Prøvestenen, og
· Parternes ønske om i et samarbejde dels at realisere disse ønsker, dels at understøtte udviklingen af området omkring Prøvestenen til havnerelaterede erhvervsformål og til rekreative og kulturelle formål, samt medvirke til udviklingen af arealer i den kommende Amager Strandpark, i overensstemmelse med kommune- og lokalplan.
Efterfølgende tiltrådte Miljø- og Forsyningsudvalget den 8. januar 2001 en indstilling om, at Miljø- og Forsyningsforvaltningen kunne optage forhandling med Udviklingsselskabet Prøvestenen P/S om indgåelse af en lejekontrakt på nærmere angivne vilkår med henblik på, at Miljøkontrollen kan etablere, eje og drive et specialdepot for forurenet jord på Prøvestenen.
Denne indstilling blev tiltrådt af Borgerrepræsentationen den 25. januar 2001 (BR 17/01) sammen med Økonomiforvaltningens indstilling om stiftelse af Udviklingsselskabet Prøvestenen P/S og Komplementarselskabet Prøvestenen A/S, begge med Københavns Kommune og Københavns Havn som parter i lige forhold.
Det indbyrdes forhold mellem Københavns Kommune og Københavns Havn er nærmere reguleret gennem selskabernes vedtægt og i en aktionæroverenskomst.
Udviklingsselskabets bestyrelse består af borgmester Søren Pind, Erik Vinding, og fra Københavns Havn - administrerende direktør Henning Hummelmose og vicedirektør Michael Soetmann.
Det er således hensigten, at Udviklingsselskabet skal etablere og finansiere indfatningen til depotet, som Miljø- og Forsyningsforvaltningen, Miljøkontrollen, herefter skal leje med henblik på deponering af forurenet jord. Når depotet er fyldt op, skal udviklingsselskabet overtage området til havneformål.
Etableringen har været i EU-udbud og der er indgået kontrakt med den udvalgte entreprenør medio april 2002. På baggrund af de indkomne tilbud har det nu været muligt at fastsætte den endelige lejepris, som er 73,2 kr. pr. tons forurenet jord, inkl. benyttelse af vejefaciliteter. Lejen er fastsat som en pris pr. tons i overensstemmelse med forudsætningerne for Borgerrepræsentationens beslutning den 25. januar 2001 (BR 17/01)
Lejeaftalen og beregningsgrundlaget for lejeprisen har været forelagt revisionsfirmaet KPMG, som over for Udviklingsselskabet i brev af 3. maj 2002 har erklæret, at priskalkulationen efter firmaets opfattelse med "de ovenfor omtalte usikkerheder giver et pålideligt grundlag for fastsættelse af lejevilkårene opgjort som pris for modtagelse af deponeret forurenet jord" (bilag 2).
Kalvebod Miljøcenter
Da anlæg og drift af depoter for forurenet jord blev påbegyndt i 1997 forventedes det, at der var skabt et deponeringsvolumen, der kunne dække behovet for en periode på mindst 10 år. Men et stort antal større bygge- og anlægsarbejder samt en generel stigende opmærksomhed i de seneste år mod jordområdet har medført, at tilgangen af ikke rensningsegnet forurenet jord til depoterne har været betydelig højere end forventet. For at kunne følge med i håndteringen af de hastigt stigende jordmængder, har Kalvebod Miljøcenter suppleret arbejdsstyrken med ressourcer, svarende op til 10 eksterne årsværk.
KMC varetager i dag anlæg og drift af veje, drænsystemer, depoter for forurenet jord, mv. Endvidere foretages der daglige tilsyn med de på området beliggende private genanvendelsesvirksomheder, samt på depoterne for forurenet jord. Organisationen på Kalvebod Miljøcenter er nu i besiddelse af en bred viden om genanvendelse og deponering af forurenet jord.
Efter åbningen af Prøvestensdepotet vil modtagelsen af klasse 2-3 forurenet jord stoppe på Kalvebod Miljøcenter, og der overføres personale svarende til 3 fuldtidsstillinger til Prøvestensdepotet. I slutningen af år 2003 vil der yderligere blive overført 1-2 fuldtidsstillinger, afhængig af fremdriften i reetablering af arealerne på Kalvebod Miljøcenter. Således falder det samlede personaleantal på Kalvebod Miljøcenter fra 10 i år 2002 til ca. 5½ i slutningen af år 2003. Mandskabet på Kalvebod Miljøcenter skal stå for den fælles administration af anlæggene på Kalvebod Miljøcenter og på Prøvestenen, samt foretage løbende kontrol af de allerede opfyldte depoter, varetage driften af klasse 4-depotet, drive og vedligeholde vejanlæg, indrette de sidste deponeringsområder, foretage intern flytning af forurenet jord fra mellemoplaget og reetablere området, således at dele af området kan overdrages til rekreative aktiviteter i overensstemmelse med plejeplanen.
Hovedparten af ressourcerne vil dog være bundet til etableringen af depoter i de sidste miljøgodkendte deponeringsområder på Kalvebod Miljøcenter, til intern flytning af forurenet jord, samt til reetablering i form af overdækning af depoterne med ren jord. Der forventes intern flytning af ren og forurenet jord i en størrelsesorden, svarende til 30-40.000 læs.
På Prøvestenen vil personalestyrken i slutningen af år 2003 være på 13 mand, således at der samlet på Kalvebod Miljøcenter og Prøvestenen i år 2002- 2003 er ansat personale svarende til 18 ½ fuldtidsstilling.
Prøvestensdeponiet
I år 2000 skabte Københavns Kommune og Københavns Havn grundlaget for etablering af yderligere deponeringsvolumen på Prøvestenen. Depotet på Prøvestenen er VVM- vurderet og miljøgodkendt i begyndelsen af 2000.
Ejerskab
Det forudsættes, at ejerskabet af det kommende depot på Prøvestenen varetages af Miljø- og Forsyningsforvaltningen, Miljøkontrollen, Kalvebod Miljøcenter, da nye deponeringsanlæg ifølge miljøbeskyttelsesloven skal ejes af en offentlig myndighed som ansvarsbærende for eventuel fremtidig forurening. Selve indfatningen etableres og ejes af udviklingsselskabet. Denne ejerkonstruktionen har været forelagt Miljøstyrelsen, som ikke har haft indvendinger mod ejerkonstruktionen. Miljøstyrelsen har givet vejledende kommentarer til lejeaftalen om bl.a. sikring af muligheden for varetagelse af kommunens miljøansvar, efter depotet er fyldt op. Lejeaftalen indeholder bestemmelser, som tilgodeser Miljøstyrelsens kommentarer.
Det forventes, at anlægsarbejderne til første etape af Prøvestensdepotet påbegyndes i maj/juni 2002. Depotet forventes at kunne modtage jord omkring 1. september 2002.
Udviklingsselskabet Prøvestenen P/S har medio april 2002 fremsendt forslag til lejeaftale for depotet, samt anmodet Miljø- og Forsyningsforvaltningen v/Kalvebod Miljøcenter om at forestå administrationen og den miljømæssige kontrol af den rene jord til anlægsarbejderne.
Administrationsbygningen på Kalvebod Miljøcenter vil blive benyttet som administration både for Kalvebod Miljøcenter og for depoterne på Prøvestenen.
Drift
Samtidig foreslås det, at Miljø- og Forsyningsforvaltningen, Miljøkontrollen, med den ekspertise og driftsorganisation, der allerede er opbygget omkring Kalvebod Miljøcenter, fortsætter med drift af depoter på Prøvestenen, parallelt med den øvrige drift på Kalvebod Miljøcenter. Dette vil skabe en god udnyttelse af den eksisterende driftsorganisation og en kontinuert mulighed for bortskaffelse af ikke rensningsegnet jord i Hovedstadsregionen.
På Kalvebod Miljøcenter er der nu opbygget en stor erfaring med drift og etablering af depoter for ikke rensningsegnet jord. Driften har fungeret i henhold til intentionerne i miljøgodkendelsen med registrering, kontrol af drænvand og løbende stikprøver af den modtagne jord. Endvidere er der opbygget en organisation, der allerede har en stor del af det nødvendige entreprenørmateriel.
Det foreslås, at driften af Prøvestensdepotet varetages ved en udvidelse af den allerede eksisterende driftsorganisation. Udvidelse af den eksisterende organisation gør det muligt at samordne de nuværende deponeringsaktiviteter, således at den direkte indsigt i de miljømæssige forhold fastholdes.
Det foreslås derfor, at der i 2002 nyansættes 1 miljøtekniker, 4½ maskinfører, 1½ arbejdsmand, ½ økonomimedarbejder og 1 kontormedarbejder, samt at der investeres i materiel i form af dozer/ gravemaskine, bil, mandskabsfaciliteter mv.
Herved øges den samlede normering på Kalvebod Miljøcenter og Prøvestenen med 8½ stilling til i alt 18½ stilling.
Efterhånden som deponeringsaktiviteterne på Kalvebod Miljøcenter bliver reduceret vil de ansatte maskinførere blive overført til primært at arbejde på Prøvestenen. I overgangsfasen er der budgetteret med et supplement svarende til 4 eksterne årsværk. Hovedparten af det eksisterende materiel og mandskab fra Kalvebod Miljøcenter vil således efter behov indgå i driften af Prøvestenen.
Lejeaftalens indhold
I "Aftale om adgang til etablering og drift af specialdepot for forurenet jord mellem Københavns Kommune og Udviklingsselskabet Prøvestenen P/S" er der fastsat bestemmelser om;
· Arealets afgrænsning og benyttelse
· Lejemålets påbegyndelse og indretning
· Lejens størrelse, sammensætning og betaling
· Vedligeholdelsespligter
· Tilladelser og ansvar
· Fremleje og afståelse
· Lejemålets overdragelse og ophør
· Bestemmelser vedrørende misligeholdelse, tinglysning, voldgift mv.
MILJØVURDERING
Denne indstilling har ingen selvstændig miljøpåvirkning. Prøvestensdepotet er blevet VVM-vurderet i forbindelse med udarbejdelse af kommuneplantillæg og miljøsagsbehandlingen i år 2000.
Hovedparten af den jord, der i dag deponeres på Kalvebod Miljøcenter, er opgravet i Københavns Kommune og det forventes, at dette også kommer til at gælde for det kommende depot på Prøvestenen. Således er en placering af depotet i København optimal set i forhold til den samlede transportmængde.
Det nærmeste alternativ til bortskaffelse af forurenet jord ligger i Sorø. Dette depot er under afvikling.
ØKONOMI
Anlægsudgifter
Udgifterne til etablering af mandskabs- og maskinfaciliteter på Prøvestenen er
som følger:
Faste anlæg:
Indretning af plads og mandskabsfaciliteter mv. 4,5 mio. kr.
Materiel:
Dozer/ gravemaskine, traktor, værktøj mv. 3,6 mio. kr.
I alt 8,1 mio. kr
Det foreslås derfor, at der gives en kapitalbevilling i 2002 på 8,1 mio. kr. på konto 1.53.3 Lossepladser til indkøb af entreprenørmateriel m.v. samt til etablering af det faste anlæg. Der er dækning for udgiften i den nedenstående, udvidede indtægtsbevilling. Kassemæssig dækning anvises således på konto 1.53.1 Lossepladser.
Driftsindtægter og -udgifter
Budget 2002
Der regnes med yderligere tilgang af 560.000 tons jord på Kalvebod Miljøcenter/Prøvestenen i 2002, svarende til en indtægtsstigning på 65,250 mio. kr. og en stigning i de ordinære driftsudgifter på 29,244 mio. kr.
Hertil kommer en ekstraordinær udgift på 30 mio. kr. til flytning af mellemdeponeret jord internt på Kalvebod Miljøcenter og til Prøvestenen.
Endvidere er der ekstraordinære indtægter på 7,0 mio. kr. og udgifter på 7,0 mio. kr. Dette skyldes, at Prøvestensselskabet har anmodet Kalvebod Miljøcenter om i 2002 at forestå administrationen og kontrol af ca. 200.000 tons rent jord, der skal anvendes i forbindelse med etableringen af indfatningen til depotet. Jorden skal anvendes til etablering af nødvendige dæmninger på Prøvestenen, således at deponeringen af forurenet jord kan påbegyndes medio september. I år 2003 kan der blive tale om administration og kontrol af den dobbelte mængde, samt modtagelse af ca. 100.000 tons ren jord til retablering og overdækning af opfyldte depotområder.
Det er Miljø- og Forsyningsforvaltningens opfattelse, at udførelsen af denne opgave er i overensstemmelse med kommunalfuldmagtsreglerne, da opgaven er et væsentligt kontrolelement for kommunen som miljømyndighed og som miljømæssig ansvarlig for depotet.
De øgede indtægter i 2001 samt virkningen af denne indstilling betyder et fald i forhold til det samlede udlæg samt forrentningen af dette. Hvilket betyder en mindreudgift på 2,094 mio. kr.
Der søges derfor om tillægsbevilling i 2002 på 72,250 mill. kr. i indtægter og 57,150 mill. kr. i udgifter til konto 1.53.1 Lossepladser.
De mindreudgifter til renter, der indgår i den ovenstående tillægsbevilling til driftsbudgettet, modsvares jf. konteringsreglerne af en tilsvarende mindreindtægt på finansposten. Det foreslås korrigeret via en tillægsbevilling på 2,094 mio. kr. til konto 7.35.4 Renter vedr. forsyningsvirksomheder.
De samlede budgetmæssige konsekvenser i 2002 af denne indstilling betyder en nettomerindtægt på 4,9 mio. kr. som anført i nedenstående skema.
|
|
|
|
|
|
Miljø- og
Forsyningsudvalget, Miljøkontrollen |
|
|
|
|
|
Bevilling (1000. kr.) |
|
|
Udgifter |
Indtægter |
Netto |
Takstfinansieret drift, 1.53.1 Lossepladser |
|
|
57.150 |
72.250 |
-15.100 |
Takstfinansieret anlæg, 1.53.3 Lossepladser |
|
|
8.100 |
|
8.100 |
Takstfinansierede områder i alt |
|
|
65.250 |
73.250 |
-7.000 |
Finansposter, 7.35.4 Renter af udlæg med forsyningsvirksomhederne |
|
|
|
- 2.094 |
2.094 |
Virkning på kommunens kasse (konto 8.05.5) |
|
|
65.250 |
70.156 |
-4.906 |
Budget 2003
Virkninger af den ordinære drift på Kalvebod Miljøcenter og Prøvestenen er indregnet i budgetforslaget for 2003. Der er ikke indregnet virkninger af administrationsaftale i forbindelse med modtagelse af rent jord med 16,8 mio. kr. i indtægt og 16,8 mio. kr. i udgift til Prøvestensselskabet m.v.
Derfor søges Miljø- og Forsyningsforvaltningen bemyndiget til at søge denne ændring indarbejdet i budgetforslaget for 2003.
Modtagetakster
Modtagetaksten for forurenet jord til depoterne er omkostningsbestemt efter "hvile i sig selv princippet" og er sammensat i forhold til de budgetlagte udgifter og henlæggelser. På Kalvebod Miljøcenter har taksten for klasse 2 jord hidtil været 120,- kr. pr. ton og for klasse 3 jord 150,-. Der gives pt. 20% rabat ved store leverancer på de nuværende takster.
Der vil i forbindelse med ibrugtagning af Prøvestenen blive opkrævet enhedstakst for klasse 2 og 3 jord med 135,- kr. pr. ton. Der ydes ved større leverancer en rabat på op til 12 %. Taksten er sammensat af lejeprisen pr. ton (73,2 kr.) med tillæg af omkostninger til bl.a. håndtering, kontrol, fakturering, efterbehandling af afsluttede delområder, efterfølgende monitering af området samt hensættelser til udgifter forbundet med kommunens miljømæssige ansvar.
Taksten for klasse 4 jord, der kun modtages på Kalvebod Miljøcenter, er fortsat 500,- kr. pr. ton. Rabatordningen er ligeledes gældende for klasse 4 jord.
For modtagelse af ren jord er taksten 35-60 kr. pr. ton jf. vedlagte takstblad samt bilag til lejeaftalen. Prisen for modtagelse af ren jord er fastsat af Udviklingsselskabet ud fra markedsmæssige vilkår. Miljø- og Forsyningsforvaltningen får heraf dækket omkostningerne ved kontrolopgaverne med 12 kr. pr. ton, jf. lejeaftalens punkt 3.3. Resten tilfalder Udviklingsselskabet.
Driften af depoterne (Kalvebod Miljøcenter og Prøvestensdeponiet) skal samlet set hvile i sig selv.
Takstbilaget ændres med virkning fra 1. september 2002. For 2003 søges Miljø- og Forsyningsforvaltningen bemyndiget til at indarbejde takstændringerne i budgetforslagets takstbilag.
HØRING
Der er ingen krav om offentlig høring.
ANDRE KONSEKVENSER
Ingen
BILAG
Bilag 1: Takstbilag.
Bilag 2: Brev af 3. maj 2002 fra KPMG til Udviklingsselskabet Prøvestenen.
Bilag 3: Udkast til lejeaftale mellem Udviklingsselskabet Prøvestenen P/S og Københavns Kommune med udvalgte underbilag.
Samtlige bilag fremlægges i udvalgets mødesal til besigtigelse.