Mødedato: 03.06.2002, kl. 15:00

Oprydning af jordforurening på daginstutioner

Oprydning af jordforurening på daginstutioner

Miljø- og Forsyningsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 3. juni 2002

 

 

5.      Oprydning af jordforurening på daginstutioner

 

MFU 181/2002  J.nr. 127/2002

 

 

INDSTILLING[pj1] 

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller, at Miljø- og Forsyningsudvalget godkender

at et mindreforbrug på 3,1 mio. kr. på kapitalbevilling af 17. januar 2002 (BR 25/2002) anvendes til oprydning af jordforurening på yderligere 7 daginstitutioner.

 

RESUME[pj2] 

Ved Borgerrepræsentationens behandling af kapitalbevilling af 17. januar 2002 (BR 25/2) blev det tiltrådt, at et eventuelt mindreforbrug på kapitalbevillingen anvendes til oprensning af forurenet jord på yderligere en eller flere institutioner eller offentlige legepladser efter forudgående godkendelse i Miljø- og Forsyningsudvalget.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår, at det foreløbige mindreforbrug på 3,1 mio. kr. anvendes til oprydning af jordforurening på yderligere en række daginstitutioner, se bilag 1.

Oprydningerne på de 7 institutioner kan med fordel lægges ind i den igangværende entreprise, idet det så rent tidsmæssigt er muligt at færdiggøre projekterne inden vinterperioden.

 


SAGSBESKRIVELSE[pj3] 

Oprydningerne på de forurenede institutionslegepladser og offentlige legepladser er  igangsat og der kan på nuværende tidspunkt forudses et mindreforbrug på 3,1 mio. kr. Dette mindreforbrug ønskes anvendt til oprensning på yderligere 7 daginstitutioner (se bilag 1), hvor der er registreret jordforurening over afskæringskriterierne. Institutionerne er udvalgt i overensstemmelse med rækkefølgeplanen vedtaget af Miljø- og Forsyningsudvalget på mødet den 22. februar 1999.

Afskæringskriterierne angiver det niveau, hvor det er nødvendigt at foretage en total afskæring af al kontakt med jorden, hvis området anvendes til meget følsom arealanvendelse, som f.eks. daginstitution.

Mindreforbruget skyldes, at tilbudene fra rådgiver og entreprenør på løsning af opgaven  er blevet mindre end forventet, formentlig som følge af øget konkurrence på området. Derudover er jordmængderne, der skal håndteres, mindre end antaget.

Oprydningen på de 7 institutioner kan med fordel lægges ind i den igangværende entreprise, idet det så rent tidsmæssigt er muligt at færdiggøre projekterne inden vinterperioden, hvor det er meget vanskeligt at udføre retableringen af legearealerne.

 

Uddybning af indstilling:

Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår, at der bortgraves 0,5 meter jord fra alle ubefæstede arealer på de udvalgte daginstitutioner for at afværge jordforureningen. Efter bortgravning af jorden udlægges signalnet og ny, dokumenteret ren jord. Derefter retableres legearealerne til oprindelig stand med legeredskaber, rullegræs og beplantning, sand og faldgrus.

Om institutionen i Sionsgade 5E kan det bemærkes, at den allerede i 2000 var indstillet til oprensning sammen med de øvrige institutioner i Sionsgade. Den blev imidlertid udeladt, idet Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen på det tidspunkt havde planlagt en udvidelse af institutionen. Denne udvidelse er p.t. sat i bero de næste par år, hvilket gør det nødvendigt at indstille institutionen til oprensning igen.

 

MILJØVURDERING

Indstillingen vurderes at have væsentlige miljømæssige konsekvenser på de nedenfor beskrevne områder.

Sundhed: Brugerne af institutionslegepladserne, der oprenses, vil efter oprensningen kunne anvende legearealerne, dyrke jorden og spise afgrøderne uden restriktioner og sundhedsmæssig risiko fra jordforureningen.

Støv og støj: Mens jordarbejderne pågår, vil der være et øget støjniveau og støvdannelse. Entreprenøren vil blive pålagt at sprinkle området i eventuelle tørre perioder for at undgå støvdannelse. Der vil desuden blive arbejdet med så støjsvage maskiner som muligt. Gældende støjkrav vil blive overholdt.

Jord: Der skal bortskaffes en del forurenet jord. Miljøkontrollen anviser den forurenede jord til rensning og/eller deponering i henhold til gældende praksis i Københavns Kommune.

Trafik: I anlægsfasen må der påregnes en del trafik til og fra institutionslegepladserne med tunge lastbiler.

 

ØKONOMI

Bilag 1 viser de daginstitutioner, der yderligere foreslås oprenset i 2002. Overslag over udgiften til oprensning af den enkelte daginstitution fremgår desuden af bilaget. 

Den samlede udgift i 2002 bliver 3,1 mio. kr. Der anvises kassemæssig dækning på rådighedsbeløbet under hovedkonto 0.81.3 "Oprensning af grunde".

 

HØRING

Ingen høring

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen andre konsekvenser

 

BILAG

Bilag 1: Liste over yderligere daginstitutioner, hvor der foreslås gennemført oprensning af forurenet jord i 2002.

 

 

 

 

Peter Elsman

/Jørgen Høg

 


 


 [pj1]00090370DOC

 [pj2]00090371DOC

 [pj3]00090372DOC

Til top