Mødedato: 03.06.2002, kl. 15:00

Renovering af filter- og iltningsanlæg på Slangerup vandværk

Renovering af filter- og iltningsanlæg på Slangerup vandværk

Miljø- og Forsyningsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 3. juni 2002

 

 

11.      Renovering af filter- og iltningsanlæg på Slangerup vandværk

 

MFU 199/2002  J.nr. 133/2002

 

 

INDSTILLING[pj1] 

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller, at Miljø- og Forsyningsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at      der til renovering af filter- og iltningsanlægget på Slangerup Vandværk meddeles Københavns Energi en tillægsbevilling på 23 mio. kr. til en tidligere kapitalbevilling, og

at      der på Vandforsyningens investeringsplan for 2002 foretages en omplacering mellem to konti, som angivet i indstillingen.

 

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller herudover, at Miljø- og Forsyningsudvalget bemyndiger Miljø-  og Forsyningsforvaltningen til,

at      indarbejde den i økonomiafsnittet nævnte omplacering i investeringsplanen i budgetforslaget for 2003.

 

 

RESUME[pj2] 

Miljø- og Forsyningsudvalget gav 21. august 2000 Københavns Energi en bevilling på 16 mio. kr. til renovering af efterfiltrene på 4 vandværker (MFU 186/2000, BR 381/2000). Formålet var at løse ofte forekommende problemer, f.eks. i form af ringere rensning af vandet (bl.a. for højt indhold af faste partikler), og som led i dette at etablere automatisering af filterskylning, der i dag er delvis automatisk, men præget af en stor manuel indsats. Det har imidlertid vist sig, at især et af værkerne, Slangerup Vandværk, har særlige problemer, der har bragt filterdriften af dette værk i fokus.

Slangerup Vandværk blev bygget og idriftsat i perioden 1950-1954 og leverer ca. 30.000 m3 drikkevand i døgnet til det storkøbenhavnske område. Filteranlægget har vist tegn på alvorlig fejlfunktion flere gange i de senere år, hvilket i 2001 har ført til en dyberegående undersøgelse af årsagssammenhængene. Der blev i 1998 nedsat en "Filtergruppe", der skulle analysere forholdene, og der har været inddraget ekstern ekspertise på dette særlige fagområde. Det har vist sig, at filtrenes konstruktion i forhold til råvandskvaliteten i Slangerup-området må anses for uegnede og tjenlige til ombygning for at opnå tilfredsstillende drift.

Efter gennemgang af de mulige løsningsforslag er der fundet en anbefalet løsning, der tager hensyn til vandkvaliteten samtidig med at anlægget opdateres til dagens teknologiske "best practice". Følgelig indstilles vandværket til at få moderniseret iltningsanlæg og for- og efterfiltre, der samtidig forsynes med moderne regulerings- og overvågningsteknik, så vandværket i stor udstrækning kan fjernovervåges og betjenes ved almindelige driftsfunktioner.


SAGSBESKRIVELSE[pj3] 

Baggrund

Som led i renovering af efterfiltre på flere af KE's vandværker, har der siden 1998 været nedsat omtalte interne arbejdsgruppe med sigte på at forbedre og automatisere efterfiltrenes drift på vandværkerne ved Slangerup, Søndersø, Marbjerg m.fl. Især har filterdriften på Slangerup Vandværk været i fokus i de senere år på grund af vanskeligheder med at opretholde god vandkvalitet, kulminerende i 2001 bl.a. i form af over længere tid at have for høj gennemsnitlig turbiditet (ugiftige støvpartikler i vandet, bl.a. fra filterskylning).

Der blev derfor inddraget en ekstern konsulent (Krüger A/S) i arbejdsgruppens arbejde for at finde årsagerne til vandværkets filterproblemer, og der blev efter gennemgang af teknik og filteranlæg iværksat en akut indsats med udskiftning af det øverste lag filtersand i flere efterfiltre, hvilket viste sig midlertidigt at afhjælpe problemerne. Den mere langsigtede løsning er derefter i fokus og omfatter konstruktive ændringer af både iltningsanlæg, for- og efterfiltre.

Der har i samarbejde med konsulenten været en gennemgang af egnede løsninger, og der er valgt en gennemgribende løsning, der omfatter ombygning af iltningsanlægget (iltningstrappen) til moderne iltnings rislebakker (iltningskolonner) i lighed med, hvad der benyttes på Thorsbro Vandværk. Denne form for iltningsanlæg har en række miljømæssige fordele, samtidig med at der gives øgede muligheder for at styre iltningsprocessen i forhold til råvandskvaliteten.

Ombygningen af filtrene omfatter ændring af filteropbygningen i forfiltrene, ændret gennemløbsretning og tilførsel af et omløb, hvorved filterrensning kan foretages med egencirkulation, indtil turbiditeten i afgangsvandet (det rene vand) er lav. Efterfiltrene forsynes med bobleanlæg og omtalte omløb, der benyttes ved filterskylningen for at sikre lav turbiditet inden det rene vand går til forbrugerne.

Den samlede ombygning af produktionsanlægget Slangerup Vandværk anses som en modernisering, der opgraderer vandværkets teknik og funktion til dagens teknologiske formåen, hvorved opgraderingen sigter mod at være velfungerende i en længere årrække f.eks. realistisk 20 år (muligvis 30 år), og at tage øget hensyn til miljøbelastningen af omgivelserne.

Således tilføjes der i forbindelse med renoveringen et anlæg med omsamlings- og bundfældningstank til en 100% genanvendelse af filterskyllevandet. Der etableres bassinafdækning på de åbne bassiner, hvorved sikkerheden mod forurening øges, og der etableres affugtning i bassinhallen for at forbedre holdbarheden af murværk, betonkonstruktion og maskindele m.m.

Ved ombygningen af iltningsanlæg og filtre vil der blive benyttet en høj grad af automatisering med sigte på at kunne fjernstyre værket i en moderne driftsform, der benytter en lav grad af dagligt tilsyn, men med en høj grad af fjernkontrol og overvågning. I dag fjernovervåges værkerne ved hjælp af et udbygget SRO-anlæg (Styring, Regulering, Overvågning) med kontrolrum på alle værker og med et kontrolcenter på Regnemark Vandværk.

Ombygningsarbejdet, entreprenørarbejder og leverancer vil blive udbudt i licitation, og projekteringen vil blive udført ved ekstern rådgiver, mens tilsyn og kontrol vil blive udført af ekstern konsulent og egne teknikere. Projektering, byggeri, afprøvning og idriftsættelse forventes at strække sig over ca. 1½ år.

 

Miljøvurdering

Ombygningen af iltningsanlæg og filtre vil i stor udstrækning foregå inde i vandværkets filterbygning og kun i mindre udstrækning have byggeplads udendørs. Vandværket er placeret på en stor grund med tilhørende udenomsareal, hvor der er god plads til entreprenør- og byggeplads. Der forventes ikke at ske nogen påvirkning af de omkringliggende følsomme naturområder.

Arbejdet i forbindelse med moderniseringen vurderes at have følgende miljømæssige konsekvenser:

Affald:                Skrottede betondele og beton med armeringsjern, stålrør og maskindele, beholdere af stål, ventiler, bolte, flanger mv.,

rørstykker af støbejern, eventuelt savspåner og sand/støv fra sandblæsning og skærestøv (diamantskæring).

Alt affald vil blive bortskaffet i henhold til gældende regler i pågældende kommune (Slangerup).

Luftforurening:  Støv fra eventuel skæring og sandblæsning.

Støj:                    Støj fra eventuel sandblæsning, støj fra skæring og det øvrige moderniseringsarbejde.

Andet:                 Der vil blive taget særlige forholdsregler ved arbejde tæt på beboelser (naboer) og trafik på nærmeste veje.

 

Moderniseringen af anlægget har følgende miljømæssige fordele:

Genbrug:             Der vil blive genbrugt visse dele af filtrenes betonkonstruktioner og pumpe- og røranlæg. Eltavler og el-tekniske installationer forventes til en vis grad at kunne genbruges, mens kabler i jorden forventes genbrugt, forudsat brugbar stand.

                            Den eksisterende filterbygning genbruges i fuldt omfang og uden indvirkning på den udvendige fremtoning og arkitektur. Filterhallens indre rengøres og males.

Støj:                    Vil være som ved bestående anlæg.

Energi:                Ingen forøgelse af energiforbruget. Skønnes at være som nu.

Andet:                 Det nye anlæg vil blive etableret med særligt hensyn til at minimere virkninger af personindtrængning og lokal forurening.                Genbrug af skyllevand efter filterskylning.

 

Samlet miljøvurdering

Samlet vurderes det, at der med det beskrevne vil være truffet tilstrækkelige foranstaltninger til forebyggelse af genevirkninger fra det endelige anlæg og til sikring af miljøet i byggefasen.

 

Økonomi

Den samlede udgift til renovering af efterfiltre på Søndersø, Marbjerg og Slangerup Vandværk, baseret på prisniveau april 2002, er anslået til 39 mio. kr.

 

Skønsmæssigt overslag:                                                                    (beløb i mio. kr.)

 

Bygningsarbejder                                                                                                     16,0

Maskininstallation, filtre og iltningsanlæg                                                            15,5

El-installationer                                                                                                         1,0

Projektering                                                                                                                                     3,0

Uforudsete udgifter                                                                                                   3,5

I alt                                                                                                                            39,0

 

Oprindelig bevilling                                                                                                 16,0

 

Tillægsbevilling                                                                                                       23,0

 

I 2002 påregnes udgifter på 11 mio. kr., i 2003 13 mio. kr. og i 2004 15 mio. kr.

Det foreslås, at der foretages en omplacering mellem følgende konti på investeringsplanen for at skabe dækning for ovennævnte beløb.

Omplaceringen danner endvidere grundlag for kapitalbevillingen til Kildeplads XIII og XIV og dækning af en forhøjelse af rådighedsbeløbet vedrørende en tidligere kapitalbevilling (MFU 207/2000, BR 464/01). Omplaceringen foreslås som følger:

 

I 2002:

Konto nr. 01.22.04.3.37: Modernisering af indvindings- og behandlingsanlæg tilføres 30 mio. kr. fra konto 01.22.04.3.41: "Etablering af permanent anlæg for kunstig infiltration, Arrenæs". Projektet bliver forsinket, idet sagsbehandling i forbindelse VVM-vurdering (vurdering af virkningen på miljøet) stadig verserer.

For 2003 bemyndiges Miljø- og Forsyningsforvaltningen til at indarbejde følgende omplaceringer i budgetforslaget:

Konto nr. 01.22.04.3.37: Modernisering af indvindings- og behandlingsanlæg tilføres 14,6 mio. kr. fra konto 01.22.04.3.35, Omlægning af råvands- og transportledninger.

Konto nr. 01.22.04.3.36: Modernisering af Regnemark tilføres 3 mio. kr. fra konto 01.22.04.3.41: "Etablering af permanent anlæg for kunstig infiltration, Arrenæs".

Forhøjelsen af konto nr. 01.22.04.3.36 Modernisering af Regnemark er en konsekvens af en tidligere vedtaget kapitalbevilling til modernisering af grundvandsanlægget på Værket ved Regnemark, herunder til etablering af datamatbaseret fjernovervågning, samt udskiftning af motoranlæg på Værket ved Thorsbro (MFU 207/2001). Det fremgik af indstillingen, at udgiften i 2003 på 8 mio. kr. ville blive søgt optaget på investeringsplanen for 2003. Dette skete imidlertid ikke i fuldt omfang, da der på investeringsplanen kun er optaget 5 mio. kr.

Herefter kan der i 2002 anvises kassemæssig dækning på Københavns Energis investeringsplan under det på konto 01.22.04.3.37 anviste beløb. I 2003 vil beløbet blive indarbejdet på samme konto i budgetforslagets investeringsplan.

I 2004 vil udgiften blive søgt optaget sammesteds i investeringsplanen.

 

Høring

Ingen

 

Andre konsekvenser

Ingen

 

BILAG VEDLAGT

Ingen

 

 

 Peter Elsman                                                                   

/ Niels Juul Jensen           


 


 [pj1]00091153DOC

 [pj2]00091154DOC

 [pj3]00091155DOC

Til top