Mødedato: 03.02.2003, kl. 15:00

Fiskeri i Københavns Havn

Fiskeri i Københavns Havn

Miljø- ogForsyningsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 3. februar 2003

 

 

10.      Fiskerii Københavns Havn

 MFU 25/2003

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller,

atder foretages undersøgelser af kvaliteten af fisk i Københavns Havn medhenblik på delvis ophævelse af fiskeforbudet i havnen,

at der, såfremtundersøgelsernes resultater er positive m.h.t. fiskenes sundhedstilstand,rettes henvendelse til Fødevareministeriet med anmodning om, at bekendtgørelsenom generelt forbud mod fiskeri i Københavns Havn ændres til, at et differentieretfiskeri tillades.

Miljø- og Forsyningsudvalgets beslutning i mødet den 27.januar 2003

Udsat.

 

RESUME

Fiskeri har i mange år været forbudt i Københavns Havn.Forbuddet er begrundet i fiskenes forhøjede indhold af kviksølv.Kviksølvforureningen skyldes primært den tidligere udledning af kviksølv fraden nu nedlagte sojakagefabrik.

Forbuddet mod fiskeri gælder for alle typer af fisk.

Miljøkontrollen har foretaget en række undersøgelser af kvalitetog forekomst af fisk i Københavns Havn. Undersøgelserne af torsk og skrubbersindhold af kviksølv viser, at de indeholder for meget kviksølv i forhold til atkunne anvendes til konsum.

Undersøgelsen af fiskeforekomster viste, at forekomsten afforskellige arter og deres kondition er at sammenligne med tilstanden i andrefjordområder i Danmark.

Miljøkontrollen vurderer, at de ikke bundlevende fisk har enkvalitet, der umiddelbart gør dem egnede til spisefisk, da de ikke indtagerføde på bunden og deres opholdstid i havnen er kort.

For at udnytte den rekreative mulighed som lystfiskeriudgør, foreslås det at der iværksættes en undersøgelse, der klargør om det ermuligt at anbefale lystfiskeri efter bestemte arter af fisk i Københavns Havn.

Såfremt undersøgelsen viser, at bestemte arter kan anvendestil konsum, foreslås det, at Miljøkontrollen tager kontakt tilFødevareministeriet m.h.p. at få ændret bekendtgørelsen om generelt fiskeforbudi Københavns Havn.

 


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Fiskeforbud i Københavns Havn

Sedimentet i Københavns Havn har i en årrække været kraftigtforurenet især med kviksølv. Forureningen er primært forårsaget af udledningerfra den nu nedlagte Dansk Sojakagefabrik på Islands Brygge.

Siden 1984 har der været forbud mod at drive fiskeri efterskrubber og torsk i Københavns Havn. Baggrunden for Fiskeriministerietsudstedelse af en bekendtgørelse om forbud mod fiskeri af torsk og skrubber vedKøbenhavn var fund af torsk og skrubber med et kviksølvindhold overgrænseværdien for konsum på 0,5 mg/kg..

Efterfølgende undersøgelser viste, at kviksølvindholdet itorsk og skrubber fra Øresund aftager med tiden, hvilket førte til, at forbudeti 1995 blev indskrænket til kun at gælde Københavns Havn. Samtidigt blev derindført et generelt forbud mod fiskeri af enhver art i Københavns Havn.

 

Miljøkontrollens undersøgelser

Miljøkontrollen har foretaget en række undersøgelser afkviksølvindholdet i skrubber fra Københavns Havn og Øresund. Undersøgelserneviser, at kviksølvindholdet i skrubber fra havnen overskrider grænsen foranvendelse til konsum, mens skrubber fra Øresund overholder grænseværdien meden god margen. Resultaterne af undersøgelserne af skrubber fra Københavns Havnog Øresund er vist i bilag A. Fødevareministeriets grænse for kviksølv i fisktil konsum er 0,5 mg/kg. Ifølge Miljøkontrollens undersøgelser variererkviksølvindholdet i skrubberne fra Københavns Havn fra ca. 0,4-0,8 mg/kg.Undersøgelserne er foretaget i perioden 1994 til 1999.

I 1994 foretog Miljøkontrollen i samarbejde med DanmarksFiskeri og Havundersøgelser en undersøgelse af fiskeforekomster i KøbenhavnsHavn. I undersøgelsen konkluderes det, at sammensætning, forekomst og konditionaf fisk i Københavns Havn er som for andre lavvande områder i Øresund medforekomst af både saltvand og brakvands arter. Der er således potentiale for etvarieret lystfiskeri i Københavns Havn.

 

Muligheder forfiskeri.

Hindringen for at udøve lystfiskeri i havnen er dekvalitetsmæssige forringelser, som fiskene bliver påført gennem sedimentetsforurening. Det gældende fiskeforbud er imidlertid indført på grundlag afundersøgelser af fiske, der optager mest kviksølv som følge af deresfødeindtagelse og levested på den forurenede bund.

Fiskearter som ørred, sild og hornfisk, der lever og søgerføde oppe i vandsøjlen, undgår dermed at indtage forurenede bunddyr. Endvideretrækker disse fiskearter hurtigt gennem havnen. Der er derfor god grund til atantage at fiskearter som de ovenfor nævnte – ørred, sild og hornfisk - udensundhedsrisiko kan fanges og spises.

Københavns Havn har udtrykt sig positivt overfor ideen om atåbne op for lystfiskeri i havnen. Etablering af lystfiskeri i havnen vil kræve,at det tilpasses de øvrige planer for havnen.

Fødevareministeriet har ligeledes udvist en positivindstilling til, at det på baggrund af nye undersøgelser kan overvejes at ændrebekendtgørelsen om generelt fiskeforbud i Københavns Havn.

 

Perspektiver for lystfiskeri iKøbenhavns Havn

Havnens nye muligheder med badning åbner op for en øgetrekreativ anvendelse af området. Lystfiskeri i havnen vil være et yderligereelement i at anvende havnen rekreativt.

Ved at foretage en opdeling i fisk, der må fanges ogkonsumeres og fisk, der ikke må, kan der være risiko for, at forbuddet helttilsidesættes. Det er imidlertid Miljøkontrollens opfattelse, at viden ogoplysning om de faktiske forhold vil give en opmærksomhed, der vil medførerespekt for de retningslinier, der vil blive stillet.

Såfremt det viser sig, at det er muligt at åbne for fiskeriefter bestemte arter af fisk i Københavns Havn, foreslås det, atMiljøkontrollen retter henvendelse til Fødevareministeriet, for at få foretageten ændring af bekendtgørelsen om fiskeforbud i Københavns Havn.

Den overordnede indsats for at udnytte havnen rekreativt erigangsat med den Blå Plan. Etablering af områder i havnen, hvor der kan forgålystfiskeri, vil blive endeligt fastlagt i den Blå Plan.

 

MILJØVURDERING

Åbning for lystfiskeri i havnen vil være en stor positivrekreativ gevinst for kommunens borgere og turister i byen.

Etablering af fiskepladser ved havnen vil betyde øgetsøgning og dermed et øget behov for affaldsbortskaffelse i de områder, derudlægges til lystfiskeri.

Åbning for lystfiskeri i havnen vurderes at være udenbetydning for bestandene af fisk, da vandringen af fisk gennem havnen er stor.

 

ØKONOMI

Omkostningerne til undersøgelserne søges afholdt overMiljøkontrollens konto for recipientundersøgelser, konto nr. 085.1

 

HØRING

Ingen bemærkninger

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen bemærkninger

 

BILAG

A: Figurer med angivelse af kviksølvindhold i skrubber fraØresund og Københavns Havn.

 

 

 

 

 

Peter Elsman

 

                                                                 /  Hjalte Aaberg

 


 


Til top