Mødedato: 02.04.2002, kl. 15:00

Udmøntning af Energipuljen for 2002

Udmøntning af Energipuljen for 2002

Miljø- og Forsyningsudvalget

Miljø- og Forsyningsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 2. april 2002

 

7. Udmøntning af Energipuljen for 2002

MFU 92/2002 J.nr. 61/2002

 

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller, at Miljø- og Forsyningsudvalget over for Økonomiudvalget anbefaler

at et beløb på 4,13 mio. kr. udmøntes til energibesparende foranstaltninger som angivet i bilag 1,

at yderligere 2,16 mio. kr. anvendes til energibesparende foranstaltninger som angivet i bilag 2 under forudsætning af, at Borgerrepræsentationen godkender overførsel af mindreforbruget af Energipuljen i 2001 til 2002,

at udmøntningen sker ved omplacering som angivet i nærværende indstilling og

at der ved udmøntningen af Energipuljen i 2003 og følgende år på linie med andre formål kan søges om tilskud til energimærkning af institutioner og ejendomme under 1500 m2 samt energistyring i mindre institutioner.

 

RESUME

Energipuljen, som første gang blev indarbejdet i budgettet for 2000, yder støtte til energibesparende foranstaltninger i kommunens ejendomme og energimærkning af institutioner under 1.500 m2, som ikke er omfattet af kravet om obligatorisk energimærkning.

Puljen udmøntes af Økonomiudvalget efter indstilling fra Miljø- og Forsyningsudvalget. Der har været indkaldt ansøgninger til puljen fra samtlige forvaltninger, som også er repræsenteret i det koordinationsforum, hvor den foreslåede fordeling af energipuljen har været behandlet.

En trediedel af puljen er i budget 2002 reserveret energimærkning. Midler til energimærkning, som ikke er ansøgt eller anvendt på tidspunktet for udmøntningen af puljen, indgår i den del af puljen, der anvendes til energi- og vandbesparende foranstaltninger.

Under forudsætning af, at Borgerrepræsentationen godkender overførsel af mindreforbruget i puljen i 2001, foreslås endvidere dette mindreforbrug anvendt til energibesparende foranstaltninger.

 

SAGSBESKRIVELSE

Kriterierne for puljen

Kriterierne for udmøntningen af puljen blev fastlagt af Økonomiudvalget den 22. juni 1999.

Det er besluttet, at en trediedel af puljen de første tre år skulle bruges til energimærkning af institutioner m.v. i bygninger på 1.500 m2 og herunder. Budget 2002 har i overensstemmelse hermed forlods afsat en trediedel af puljen, 1,75 mio. kr., til energimærkning. Midler til energimærkning, som ikke er ansøgt eller anvendt på tidspunktet for udmøntningen af puljen, indgår i den del af puljen, der anvendes til energi- og vandbesparende foranstaltninger.

Resten af puljen bruges til energibesparende foranstaltninger som f.eks.

- støtte til energibesparende bygningsforbedringer

- støtte til installation af energibesparende anlæg og styringssystemer

- støtte til eventuel merpris ved energirigtige indkøb

- støtte til pilotprojekter til afprøvning af miljørigtig teknologi, og

- støtte til institutionsrettede sparekampagner.

Det er forudsat, at puljemidlerne ikke anvendes til energibesparende foranstaltninger, som udelukkende følger af almindeligt vedligeholdelsesbehov.

Det blev endvidere oprindeligt forudsat, at tilbagebetalingstiden for energibesparende foranstaltninger højst burde være 3 år. Økonomiudvalget tiltrådte imidlertid i forbindelse med udmøntningen af puljen for 2001, at energipuljen fremover som hovedregel skulle reserveres projekter med en tilbagebetalingstid på 2 år og herover.

Der kan ydes støtte til forvaltninger og kommunale institutioner samt til institutioner med driftsoverenskomst med kommunen.

Overførsel af mindreforbrug i 2001

Der blev i 2001 givet tilsagn om støtte svarende til hele puljebeløbet, herunder også for mindreforbruget i 2000 på 0,87 mio. kr., der blev overført til 2001.

Regnskabet for 2001 viser et mindreforbrug på 2,2 mio. kr. En væsentlig del af mindreforbruget skyldes, at det viste sig, at enkelte, større energibesparende foranstaltninger kun kunne udføres i institutionernes ferielukning eller udenfor fyringssæsonen, og at ikke alle energimærkninger af mindre institutioner blev gennemført som planlagt.

Langt størstedelen af de bevilgede, men ikke gennemførte projekter indstilles gennemført med støtte af energipuljen i 2002, og forventes således at kunne igangsættes ultimo april.

Der vil endvidere blive gjort en særlig indsats for at nå at energimærke alle de institutioner, som er søgt energimærket i 2002, inden udløbet af ansøgningsfristen for tilskud fra energipuljen i 2003.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen vil til sin tid indstille, at der søges Borgerrepræsentationen om overførsel af mindreforbruget fra 2001 til 2002. Under forudsætning af Borgerrepræsentationens godkendelse af overførslen, foreslås mindreforbruget med denne indstilling anvendt til yderligere, energibesparende foranstaltninger i forvaltningerne.

Puljens anvendelse i 2002

Der er søgt om energimærkning af kommunale institutioner under 1.500 m2 for i alt 1,11 mio. kr., hvilket er mindre end den tredjedel, som forlods har været afsat til dette formål. De udisponerede energimærkningsmidler udgør sammen med de resterende to tredjedele af puljen i alt 4,13 mio. kr.

Dette beløb foreslås sammen med mindreforbruget i 2001 på 2,16 mio. kr. anvendt til støtte til energibesparende foranstaltninger i kommunens institutioner som f.eks. etablering af varmegenvinding på ventilationsanlæg, efterisolering af tag, opsætning af bevægefølere til styring af lys, udskiftning til vandbesparende toiletter, opsætning af energi- og vandmålere samt energisparekurser for driftspersonale m.m.

Forudsat at overførslen af mindreforbruget finder sted som foreslået er den samlede pulje til udmøntning i 2002 herefter på 6,29 mio. kr. Den foreslåede anvendelse fremgår af bilag 1 og 2.

Som det fremgår af bilag 1 er der afsat 0,3 mio. kr. til gennemgang, prioritering og teknisk vurdering af ansøgninger samt til evaluering af puljeanvendelsen. Arbejdet med gennemgang af ansøgninger og evaluering af puljeanvendelsen udføres af Københavns Energi, Energirådgivningen og betales efter regning.

Der har været søgt om tilskud til energibesparende foranstaltninger for yderligere 8,88 mio. kr., jf. bilag 3, som imidlertid ikke kan imødekommes inden for den økonomiske ramme. For de egentlige energibesparende bygningsforbedringer, anlæg og styringssystemer er der overvejende tale om projekter med en tilbagebetalingstid på mere end 4 år.

Størstedelen af ansøgningerne om tilskud er baseret på energimærkningsrapporter. Heraf er en stor del udarbejdet som følge af, at energipuljen har kunnet finansiere energimærkning af institutioner under 1.500 m2.

På baggrund af de energimærkningsrapporter, som ligger til grund for ansøgningerne, vurderes den samlede, årlige besparelse som følge af de vand- og energibesparende foranstaltninger, der udføres i 2002, at andrage ca. 1,44 mio. kr. Derudover ventes opsætning af målere samt afholdelse af energisparekurser at medføre yderligere besparelser som følge af holdningsændringer og øget opmærksomhed over for området.

Udvidelse af kriterier for støttetildeling

Økonomiudvalget forudsatte oprindeligt, at en tredjedel af puljen de første tre år – altså i årene 2000-2002 - skulle bruges til energimærkning af institutioner m.v. i bygninger på 1.500 m2 og herunder.

Det koordinerende forum anbefaler, at der også fremover - altså i 2003 og følgende år - kan søges om tilskud til energimærkning af institutioner, men at ansøgninger om sådanne tilskud indgår i prioriteringen på linie med andre formål.

Det foreslås endvidere, at listen over energibesparende foranstaltninger, der kan opnå støtte fra Energipuljen, udvides med forsøg med energistyring i mindre institutioner.

Energipuljen har tidligere støttet energikurser for driftspersonale og opsætning af energimålere, som vurderedes at ligge inden for de fastsatte kriterier. Det foreslås, at listen formelt udvides med disse formål, således at det bliver fremhævet, at Energipuljen også kan yde støtte hertil.

Miljøvurdering

Energipuljen anvendes til energimærkning af mindre institutioner, hvorved mulige vand- og energibesparende foranstaltninger identificeres, og til opsætning af målere og energiledelseskurser for driftspersonalet i institutionerne. Disse tiltag udgør således grundlaget for kommende energibesparende tiltag og for løbende kontrol med og indregulering af energiforbruget.

Herudover anvendes energipuljen til tekniske foranstaltninger med henblik på vand- og energibesparelser. I ansøgningerne om tilskud fra Energipuljen har det hidtil kun været obligatorisk at opgøre de afledte økonomiske besparelser. Det er derfor ikke muligt alene ud fra ansøgningerne at få et overblik over de samlede energibesparelser som følge af udmøntningen af puljen.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen vil tage initiativ til, at der ved indkaldelsen af ansøgninger for 2003 bliver anmodet om oplysninger om størrelsen af besparelserne også i fysiske enheder, således at der ved udmøntningen af puljen kan gives en vurdering af de samlede, årlige energibesparelser.

Med to eksempler på tiltag, som foreslås støttet, kan man imidlertid illustrere miljøeffekten af Energipuljen. Der er taget udgangspunkt i to foranstaltninger med en simpel tilbagebetalingstid på ca. 3 år, som er omregnet til en investering på 100.000 kr.

Styring af belysning (elbesparelse):

Investering 100.000 kr.

Årlig besparelse 33.844 kr.

Besparelse i kWh 27.740 kWh/år

Reduceret CO2 udslip 22.192 kg/år

Radiatortermostatventiler (varmebesparelse på fjernvarmeanlæg):

Investering 100.000 kr.

Årlig besparelse 32.827 kr.

Besparelse i MWh 85 MWh/år

Reduceret CO2 udslip 10.152 kg/år

Økonomi

Det er i budgettet fastlagt, at Energipuljen udmøntes af Økonomiudvalget efter indstilling fra Miljø- og Forsyningsudvalget.

Hidtil har samtlige udgifter været konteret på en enkelt konto i Københavns Energi, der har refunderet de enkelte forvaltninger deres udlæg til gennemførelse af de ansøgte projekter.

Idet der fra og med 2002 sker en udmøntning af hele puljebeløbet på en gang, vurderes grundlaget for en mere enkel og smidig administration af puljen at være til stede.

Det foreslås således, at der foretages en omplacering af bevillingen som følger:

Fra Miljø- og Forsyningsudvalget, puljer, 6.51.1 Energipulje overføres i alt 3.824.930 kr. med henholdsvis

kr. 558.530 til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget, konto 6.51.1 Energipulje

kr. 939.500 til Kultur- og Fritidsudvalget, konto 6.51.1 Energipulje

kr. 376.400 til Bygge- og Teknikudvalget, konto 6.51.1 Energipulje

kr. 1.289.500 til Uddannelses- og Ungdomsudvalget, konto 6.51.1 Energipulje

kr. 661.000 til Sundheds- og Omsorgsudvalget, konto 6.51.1 Energipulje

Udgifterne til energimærkning refunderes direkte af puljen på baggrund af en samlet oversigt fra hver forvaltning over de gennemførte energimærkninger.

Under forudsætning af, at Borgerrepræsentationen godkender overførsel af mindreforbruget fra 2001 til 2002 foretages yderligere følgende omplaceringer:

Fra Miljø- og Forsyningsudvalget, puljer, 6.51.1 Energipulje overføres i alt 2.163.000 kr. med henholdsvis

kr. 86.400 til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget, konto 6.51.1 Energipulje

kr. 180.050 til Kultur- og Fritidsudvalget, konto 6.51.1 Energipulje

kr. 1.062.350 til Uddannelses- og Ungdomsudvalget, konto 6.51.1 Energipulje

kr. 834.000 til Sundheds- og Omsorgsudvalget, konto 6.51.1 Energipulje

Omplaceringerne sker under den forudsætning, at forvaltningerne over for Energipuljesekretariatet redegør for anvendelsen af bevillingen.

Det bemærkes, at kommunens bevillingsregler giver mulighed for, at Økonomiudvalget omplacerer bevillinger, når budgettet tillægger Økonomiudvalget kompetence til at udmønte bevillingen.

BILAG VEDLAGT

Bilag 1. Forslag til udmøntning af 4,12 mio. kr. til energibesparende foranstaltninger m.v.

Bilag 2. Forslag til udmøntning af yderligere 2,13 mio. kr. til energibesparende foranstaltninger m.v., under forudsætning af Borgerrepræsentationens godkendelse af overførsel af mindreforbrug fra 2001 til 2002.

Bilag 3. Oversigt over projekter, der ikke er indstillet til støtte.

 

 

Peter Elsman

/ Niels Juul Jensen

 

 

Til top