Mødedato: 02.04.2002, kl. 15:00

Renovering ved Islevbro Vandværk mv.

Renovering ved Islevbro Vandværk mv.

Miljø- og Forsyningsudvalget

Miljø- og Forsyningsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 2. april 2002

 

11. Renovering ved Islevbro Vandværk mv.

MFU 85/2002 J.nr. 65/2002

 

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller, at Miljø- og Forsyningsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at der til modernisering af iltningsanlægget og vedligeholdelse og modernisering af rørføringen til værket meddeles Københavns Energi en tillægsbevilling på 12,0 mio. kr. til en tidligere kapitalbevilling.

 

RESUME

Iltningsanlægget på Vandværket ved Islevbro er opført i sin nuværende form i 1923 og er i dag tjenligt til udskiftning til et mere fugt- og støjsvagt anlæg svarende til det iltningsanlæg, der blev installeret på Vandværket ved Thorsbro i 1986.

I 2000 ansøgte det daværende Københavns Vand om en bevilling på 11,5 mio. kr. til opførelse af et sådant anlæg på Islevbro vandværk i 2001. Imidlertid viste licitation og tilbudsgivning fra en kreds af indbudte entreprenører, at den nævnte bevilling ikke var tilstrækkelig, idet laveste tilbud på opgaven viste sig at være ca. 18 mio. kr.

Licitationen blev herefter aflyst og projektet har efterfølgende været kritisk gennemgået for besparelser, og der er nu tale om et reduceret projekt, der er fuldt forsvarligt teknisk og driftsmæssigt.

Det forventes at arbejdet bedst og billigst udføres, ved at værket nedlukkes i en periode på ca. 1 måned.

I denne periode ønskes gennemført vedligeholdelses- og moderniseringsopgaver i forbindelse med ledningsanlægget fra Nybølle til værket. Ledningsanlægget udstyres med ventilbygværk, så en rensesvamp ved hjælp af vandtrykket kan sendes fra Nybølle til værket ved en årlig rensning af ledningen. Således sikres det, at ledningen til stadighed kan holdes ren på en nem og mindre ressourcekrævende måde end nu.

 

SAGSBESKRIVELSE

Det nuværende iltningsanlæg (bakkerisleanlæg), som er det oprindelige fra 1923, er i dag tjenligt til udskiftning på grund af slid og tæring.

Den type iltningsanlæg der bedst kan erstatte en sådan type anlæg, er et plade-rislingsanlæg, som KE har gode erfaringer med fra driften på Thorsbro vandværk. Ved et pladerislingsanlæg løber vandet ned af lodret hængende bølgeplader i en tynd film og optager på denne måde luftens ilt. I et sådant anlæg foregår iltningen af vandet i lukkede "reoler", og reaktionen foregår i overdækkede beholdere. Denne løsning er mere hygiejnisk, meget støjsvag og afgiver ikke fugt til rummet, som således ikke er udsat for løbende nedbrydning på grund af rust, frost m.m. Der ønskes derfor etableret to bølgepladerisleanlæg med tilhørende installationer og overdækning af reaktionsbassinerne.

I projektet indgår også øget genanvendelse af filterskyllevand, da bortledning af urent filterskyllevand fra rensning af filtrene (ved produktion af rent drikkevand) i de senere år er blevet mærkbart udgiftskrævende. Det har ved forsøg af forskellige filtreringsmetoder, bl.a. ved brug af membraner (X-flow-typen) vist sig muligt at genbruge en væsentlig del af skyllevandet (ca. 95%). Et permanent anlæg ønskes således installeret på værket ved Islevbro i forbindelse med det foreslåede projekt, da man årligt har udgifter på ca. 300.000 kr. til Rødovre Kommune for afledning af filterskyllevand.

For at opnå den bedste drift og vedligeholdelse af ledningssystemet foreslås samtidig etableret en pigging-indslusningsstation (indføringssluse for rensesvamp) på ledningen fra Nybølle. Dette kan bedst ske, når anlægget tages ud af drift i.f.m. etableringen af pladeiltningsanlæggene.

Entreprenørarbejder vil blive udbudt i licitation, ligeså leverancer af vigtige komponentdele. Projekteringen vil blive udført ved ekstern rådgiver.

Miljøvurdering

Arbejdet i forbindelse med moderniseringen vurderes at have følgende miljømæssige konsekvenser:

Affald: Skrottede betondele med armeringsjern

Stål- og maskindele, rør mv.

Sand fra filtre til evt. genbrug

Fliser og keramiske dele samt mursten, mørtel m.m.

Eventuel sand/støv fra sandblæsning og skærestøv (diamantskæring)

Malede dele og malingsrester.

Genanvendeligt affald såsom maskin-, metal- og jerndele vil blive leveret til genbrug (produkthandel), mens øvrigt affald vil blive bortskaffet i henhold til Rødovre Kommunes affaldsregulativer på området.

Luftforurening: Støv fra eventuel skæring og sandblæsning. Der etableres støvsugning i.f.m. arbejdet.

Støj: Støj fra eventuel sandblæsning, støj fra skæring og det øvrige moderniseringsarbejde. Der vil blive benyttet støjdæmpet materiel ved arbejdet.

Moderniseringen af anlægget har følgende miljømæssige fordele:

Genbrug: Vand: Der vil med genbrugsanlægget blive genbrugt en meget stor del af skyllevandet (ca. 95%), hvilket vil svare til et afledningsbidrag på ca. 300.000 kr./år. Dette mindsker indvindingen af grundvand med samme vandmængde. Desuden spares kloak og rensningsanlæg for den omtalte vandmængde.

Støj: Væsentlig mindre støj fra iltningsanlægget end i dag.

Energi: En forøgelse af energiforbruget i forbindelse med rensning af skyllevandet. Energiforbruget for genanvendelse af en m3 vand skønnes at blive 0,2 kWh.

Andet: Fugt: Minimering af fugt til bygningen ved brug af pladeiltningsanlægget, så vedligehold af bygningen lettes og bygningens levetid forlænges.

Samlet miljøvurdering

Samlet vurderes det, at der med det beskrevne vil være truffet tilstrækkelige

foranstaltninger til forebyggelse af genevirkninger og til sikring af miljøet i byggefasen. Det moderne iltningsanlæg er i drift bedre sikret mod udslip af støv- og aerosolbårne stoffer. Den vigtige fugt- og støjbegrænsende egenskab ved anlægget forventes at forbedre arbejdsmiljøet. Genbrug af skyllevand er en væsentlig fordel for Islevbro og indgår i KE's ønsker om at mindske miljøbelastningen.

Det nye anlæg forventes også at kunne give driftsmæssige besparelser, der dog endnu ikke kan opgøres.

Økonomi

Den samlede udgift baseret på prisniveau oktober 2001 (tilbud m.m.) er anslået til:

Nedrivning, ombygning og øvrige bygningsarbejder 9,5 mio. kr.

Indkøb og installation af nye bølgepladerisleanlæg, ventiler m.m. 3,5 mio. kr.

Installation af filtrering af genbrugsvand incl. bundfældningstank m.m. 2,5 mio. kr.

Ventilbygværker (udenfor bygningerne) og rørarbejde 1,5 mio. kr.

Indslusningsbygværk (på kildeplads Kilde 3) for pigging 1,0 mio. kr.

Projektering og tilsyn ved ekstern rådgiver 3,5 mio. kr.

Uforudsete udgifter 2,0 mio. kr

Samlet projekt:. 23,5 mio. kr

Herfra fragår den tidligere bevilgede sum : -11,5 mio. kr.

Ansøges i alt 12,0 mio. kr.

Investeringen i et nyt iltningsanlæg betragtes som renovering, der er nødvendig af funktions- og vedligeholdelsesmæssige årsager. Genbrugsanlægget for genbrug af skyllevand betragtes som en "selvfinansierende" investering, der vil give en årlig besparelse på ca. 0,3 mio. kr, hvilket svarer til en simpel tilbagebetalingstid på ca. 8 år. Herefter vil der være tale om en reel årlig besparelse på driften af værket.

Der er i 2001 afholdt udgifter for 1,5 mio. kr. I 2002 påregnes afholdt udgifter for ca. 21 mio. kr. og i 2003 påregnes afholdt udgifter for 1 mio. kr. Kassemæssig dækning for 2002 kan anvises på Københavns Energi´s investeringsplan for 2002 under det på konto 01.22.04.3.37 afsatte beløb. Udgiften i 2003 vil blive søgt optaget på investeringsplanen for 2003.

Høring

Ingen

BILAG VEDLAGT

Ingen.

 

 

Peter Elsman

/ Niels Juul Jensen

 

Til top