Mødedato: 02.04.2001, kl. 15:00

Forelæggelse af supplerende grundlag i forbindelse med fjernvarmehovedledning fra H. C. Ørstedværket til Ørestaden

Forelæggelse af supplerende grundlag i forbindelse med fjernvarmehovedledning fra H. C. Ørstedværket til Ørestaden

Miljø- og Forsyningsudvalget

Miljø- og Forsyningsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 2. april 2001

 

7. Forelæggelse af supplerende grundlag i forbindelse med fjernvarmehovedledning fra H. C. Ørstedværket til Ørestaden

MFU 79/2001 J.nr. B 3710-1/01

 

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller, at Miljø- og Forsyningsudvalget godkender,

at de samfundsøkonomiske beregninger samt den gennemførte høring, der fremgår af nærværende indstilling, udgør det supplerende grundlag i henhold til Varmeforsyningsloven i forbindelse med godkendelsen af fjernvarmehovedledningen fra H. C. Ørstedværket til Ørestaden, og

at projektet videresendes til Energistyrelsen.

 

RESUME

Borgerrepræsentationen godkendte den 22. oktober 1998 en indstilling om at etablere en fjernvarmehovedledning fra H. C. Ørstedværket til Ørestaden og en tilhørende kapitalbevilling på 130. mio. kr.

Energistyrelsen har efterfølgende anmodet om et supplerende grundlag til projektet i form af samfundsøkonomiske og brugerøkonomiske beregninger, samt en høring i henhold til Varmeforsyningsloven.

Det indstilles, at Miljø- og Forsyningsudvalget godkender det supplerende grundlag, og at det sendes til Energistyrelsen.

 

SAGSBESKRIVELSE

Borgerrepræsentationen godkendte den 22. oktober 1998 en indstilling om at etablere en fjernvarmehovedledning fra H. C. Ørstedværket til Ørestaden og en tilhørende kapitalbevilling på 130. mio. kr. Vurderingen var, at forsyningen fra dette værk var den mest rentable og hensigtsmæssige løsning for København. Ørestaden er som en del af Københavns Kommune udlagt som fjernvarmeområde i henhold til Københavns kommuneplan. Varmegrundlaget i området var ikke medregnet i udbygningsplanen for fjernvarmeforsyningen i Københavns Kommune fra 1992, og de nødvendige investeringer og indtægterne fra det øgede salg var således heller ikke med i planen.

Københavns Kommune modtog i oktober 1999 en henvendelse fra Energistyrelsen, hvori styrelsen efterlyser projektforslaget til udtalelse i henhold til den daværende Varmeforsyningslov. Energistyrelsen, Københavns Energi samt Miljø- og Forsyningsforvaltningens sekretariat holdt efterfølgende et møde herom. Energistyrelsen anmodede i henhold til bekendtgørelsen om varmeplanlægning og godkendelse af projekter for kollektive varmeforsyningsanlæg om, at projektet skulle omfatte supplerende samfundsøkonomiske beregninger ved sammenligning med alternative forsyningsmuligheder, og at projektet sendes i høring hos de berørte forsyningsselskaber og andre relevante parter.

Københavns Energi har fået udarbejdet et tillæg til projektforslaget. Tillægget er udarbejdet af COWI og følger de retningslinjer, der fremgår af bekendtgørelsen om tilslutning til kollektive varmeforsyningsanlæg og de vejledninger, Energistyrelsen har udarbejdet i forbindelse med sådanne beregninger. I tillægget er opstillet en forsyning fra Avedøreværkets blok 2 til Ørestaden som alternativ til forsyningen fra H. C. Ørstedværket.

Beregningerne viser, at der samfundsøkonomisk er en fordel på 70 mio. kr. i nutidsværdi ved forsyningen fra H. C. Ørstedværket i forhold til forsyningen fra Avedøreværket.

Den samfundsøkonomiske miljøberegning viser en større CO2 udledning ved forsyningen fra H. C. Ørstedværket på ca. 21.000 tons pr. år. Dette er en teoretisk beregning, som skyldes, at der i henhold til Energistyrelsens vejledning fra 1992 skal regnes på den samme mængde el- og varmeproduktion fra kraftvarmeværkerne. Forsyningen fra H. C. Ørstedværket giver en mindre samtidig elproduktion, og denne manglende elproduktion skal i henhold til vejledningen forudsættes at blive produceret på et kondenselværk, hvor der produceres el alene, og som derfor forårsager en høj CO2 udledning.

Realiteten er, at der ved løsningen med varmeforsyningen fra H. C. Ørstedværket produceres mindre el. Derved vil der også være en mindre CO2 udledning i København. Da den el, der er behov for i Københavnsområdet, kan produceres på kraftvarmeværker, der producerer el og varme samtidig, er der ikke behov for at producere supplerende el på et kondenselværk.

Den samlede vurdering er på denne baggrund, at den af Borgerrepræsentationen godkendte forsyning fra H. C. Ørstedværket er den mest fordelagtige for København, og at de samfundsøkonomiske beregninger ikke ændrer dette forhold.

ØKONOMI

Indstillingen indebærer ingen økonomiske konsekvenser for kommunen.

ANDRE KONSEKVENSER

-

HØRING

Der er foretaget høring af projektet hos Energi E2 og Centralkommunernes Transmissionsselskab (CTR). Energi E2 havde ingen bemærkninger til projektet. Mens CTR kan tilslutte sig, at forsyningen af Ørestaden primært baseres på udnyttelse af det eksisterende transmissions- og distributionssystem suppleret med nogle forstærkende anlæg. CTR bemærker endvidere, at en forsyning via helt nye transmissionsledninger fra Avedøreværket til fx Amager eller H. C. Ørstedværket har været undersøgt flere gange og er hver gang ikke fundet rentable.

BILAG

Høringssvar fra Energi E2 og CTR vedlægges.

"Etablering af fjernvarmehovedledning til Ørestaden

-Tillæg til Projektforslag om fjernvarmeforsyning af Ørestaden af 14. september 1998" COWI, jul 2000 vil være fremlagt på mødet.

 

Niels Juul Jensen

/ Ole Toft Frederiksen

 

Til top