Mødedato: 02.04.2001, kl. 15:00

Københavns Vands deltagelse i Grundvandspuljen for Stenløse Kommune

Københavns Vands deltagelse i Grundvandspuljen for Stenløse Kommune

Miljø- og Forsyningsudvalget

Miljø- og Forsyningsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 2. april 2001

 

5. Københavns Vands deltagelse i Grundvandspuljen for Stenløse Kommune

MFU 78/2001 J.nr. V 3110-4/01

 

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår, at Miljø- og Forsyningsudvalget godkender,

at Københavns Vand sammen med private vandværker i Stenløse Kommune etablerer "Grundvandspuljen for Stenløse Kommune".

 

RESUME

Beskyttelsen af grundvandet varetages overordnet af de stedlige myndigheder - først og fremmest amterne. Indsatsen omfatter oprydning efter fortidens synder, regulering og tilsyn med eksisterende anlæg samt en planlægning, der bidrager til at fremme grundvandsvenlig arealanvendelse i områder med vigtige drikkevandsinteresser knyttet til grundvandet.

Denne indsats har imidlertid ikke vist sig tilstrækkelig, ikke mindst hvad angår reguleringen af fladekilder – herunder tilførsel af gødningsstoffer og pesticider i landbrug mv. Der er derfor i lovgivningen åbnet mulighed for, at vandværker iværksætter supplerende beskyttelsestiltag finansieret over vandprisen. Det organisatoriske udgangspunkt herfor vil typisk være samarbejder mellem vandværker med grundvandsindvinding i et nærmere afgrænset område.

Københavns Vand ønsker at fremme etableringen af lokale vandsamarbejder, som kan iværksætte og finansiere de konkrete beskyttelsestiltag. Dette har indtil nu resulteret i oprettelsen af et samarbejde mellem Københavns Vand og 5 private vandværker i Slangerup Kommune. Deltagelsen i dette samarbejde blev tiltrådt af Miljø- og Forsyningsudvalget i 2000.

Vandsamarbejdet i Slangerup har givet inspiration til etableringen af et tilsvarende samarbejde i nabokommunen Stenløse, hvor vandværkerne har vist sig positive omkring indgåelsen af et samarbejde med Københavns Vand.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Med virkning fra 1. august 1998 blev vandforsyningsloven ændret. Herefter har vandværker og kommuner fået mulighed for at indgå samarbejder jf. lovens § 52 b. Samarbejderne etableres med henblik på samlet varetagelse af og fordeling af udgifterne til kortlægning, overvågning og beskyttelse af vandressourcerne og andre aktiviteter, der har til formål at forebygge eller afhjælpe forsyningsproblemer som følge af kvalitetsforringelse af disse vandressourcer. Finansieringen af en sådan indsats kan ifølge vandforsyningslovens § 52 a indregnes i vandprisen.

Københavns Vand har siden 1. januar 1999 opkrævet 20 øre pr. kubikmeter til dækning af disse for vandforsyningen nye opgaver. Disse midler kaldet "grundvandspuljen" anvendes til grundvandsbeskyttende aktiviteter – herunder oprettelse og drift af vandsamarbejder. Størstedelen af beløbet er tillige blevet anvendt til et lovfastlagt amtsligt gebyr til kortlægning og indsatsplanlægning. Beløbet er fra 1. januar 2001 blevet forhøjet til 50 øre pr. kubikmeter.

Indtil nu har Københavns Vand indgået et lokalt vandsamarbejde med 5 private vandværker i Slangerup Kommune. Endvidere deltager Københavns Kommune sammen med 17 kommuner i Københavns Amt i "Foreningen Hovedstadsområdets Vandsamarbejde", som blandt andet skal understøtte oprettelsen af lokale vandsamarbejder i området.

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil

Indenfor de seneste år har Københavns Vand holdt jævnlige møder med vandværker i Stenløse Kommune. Stenløse Kommune og Frederiksborg Amt har deltaget i møderne. Der findes 7 private almene vandværker i Stenløse Kommune. Københavns Vand har 4 kildepladser, der helt (2) eller delvis (2) er beliggende i Stenløse Kommune. Indvindingen i Kommunen på disse kildepladser ligger typisk mellem 4 og 5 mio. kubikmeter om året.

På baggrund af drøftelserne er der nu enighed om et forslag til vedtægter (vedlagt), som i det væsentligste følger modellen fra Slangerup. Samarbejdet vil tilsvarende Slangerup blive etableret som et interessentskab. De deltagende vandforsyninger betaler til løsning af vandsamarbejdets opgaver gennem et bidrag, der fastsættes på baggrund af de respektive vandværkers oppumpede vandmængde i Stenløse Kommune.

Samarbejdet etableres med henblik på samlet varetagelse af og fordeling af udgifterne til kortlægning, overvågning og beskyttelse af de vandressourcer, som interessenternes anlæg indvinder fra eller i fremtiden kan forventes at indvinde fra. Samarbejdet kan endvidere varetage andre aktiviteter, der har til formål at forebygge eller afhjælpe forsyningsproblemer forårsaget af kvaliteten af de nævnte vandressourcer. Grundvandspuljen for Stenløse Kommune vil få hjemsted på et af de lokale vandværker.

De konkrete opgaver, som Grundvandspuljen skal varetage, forventes i det væsentlige at omfatte indgåelse af dyrkningsaftaler om grundvandsvenlig arealanvendelse med landmænd, hvis ejendomme ligger indenfor kildepladsoner og sårbare områder i oplandene til de deltagende enheders vandforsyningsanlæg.

Økonomi

Fra og med budget 1999 for Københavns Kommune er der etableret en særlig pulje (grundvandspuljen) til sikring af grundvandet. Det fremgår af budgettet, at puljen blandt andet vil blive anvendt til vandsamarbejder i forbindelse med sikring af grundvandet i lokale indvindingsoplande, f.eks. ved indgåelse af dyrkningsaftaler med landbruget, aftaler om nedbringelse eller ophør med anvendelsen af pesticider, skovrejsning, arealopkøb mv. Grundvandspuljen administreres af Københavns Vand.

Da der ikke forventes iværksat egentlige udgiftskrævende tiltag det første år, er det aftalt, at bidraget pr. kubikmeter oppumpet vand i Stenløse Kommune i første omgang fastsættes til 1 øre pr. kubikmeter. Det opkrævede beløb vil dække udgifter til administration og forberedende/konsoliderende tiltag. Når konkrete aktiviteter som dyrkningsaftaler bliver en realitet, må beløbet selvsagt forhøjes mærkbart – f.eks. til 10 øre som i Slangerup.

Dette betyder, at Københavns Vands bidrag til Vandsamarbejde for Stenløse Kommune vil andrage omkring 45.000 kroner det første år. Dette bidrag vil blive finansieret over grundvandspuljen, der administreres af Københavns Vand.

Høring

Kontaktudvalget for Vandværker i Stenløse Kommune (KVS) har senest på møde den 7. marts 2001 drøftet oprettelsen af Grundvandspuljen for Stenløse Kommune med baggrund i vedlagte forslag til vedtægter. Der var positive tilkendegivelser fra samtlige 7 vandværker. Forslaget vil blive behandlet på repræsentantskabsmødet i Kontaktudvalget den 19. april 2001. Hvis der opnås tilslutning til forslaget, vil der efterfølgende kunne afholdes stiftende repræsentantskabsmøde i Vandsamarbejdet.

BILAG VEDLAGT

Udkast til vedtægter for Grundvandspuljen for Stenløse Kommune.

 

Niels Juul Jensen

/ Gert Fischer

 

Til top