Mødedato: 02.02.2004, kl. 14:30

Høring om kommuneplanstrategi "Fremtidens København og københavnere"

Høring om kommuneplanstrategi "Fremtidens København og københavnere"

Miljø- og Forsyningsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 2. februar 2004

 

 

12.      Høring om kommuneplanstrategi "Fremtidens København og københavnere"

 MFU 34/2004

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller

at Miljø- og Forsyningsudvalget godkender det forslåede høringssvar til Økonomiudvalget om kommuneplanstrategi "Fremtidens København og københavnere".

 

 

RESUME

Økonomiudvalget besluttede på møde den 9. december 2003 at igangsætte en høring om udkast til kommuneplanstrategi "Fremtidens København og københavnere" i fagudvalgene som grundlag for at færdiggøre det endelige oplæg.

Udkastet til kommuneplanstrategi er udarbejdet af Økonomiforvaltningen i samarbejde med de relevante forvaltninger, herunder Miljø- og Forsyningsforvaltningen.

Kommuneplanstrategien indeholder overordnede visioner for byens udvikling og fastlægger, hvilke temaer der vil blive fokuseret på i Kommuneplan 2005.

Det fremgår af strategien, at byudviklingen fremover skal ske på et bæredygtigt grundlag, samt at dette er en af hovedudfordringerne i de kommende år. I det foreslåede høringssvar peges på behovet for, at der i strategien kommer noget mere fokus på miljøorienteret byudvikling, trafikkens miljøkonsekvenser samt miljø og sundhed. Endvidere peges på behovet for koordineringen med Agenda 21- planen, samt at eksisterende miljøretningslinier i Kommuneplan 2001 skal kunne optages i Kommuneplan 2005.

 


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Økonomiudvalget besluttede på møde den 9. december 2003 at igangsætte en høring om udkast til kommuneplanstrategi "Fremtidens København og københavnere" i fagudvalgene som grundlag for at færdiggøre det endelige oplæg. Der er frist for bemærkninger til Økonomiudvalget den 6. februar 2004 med henblik på en endelig drøftelse i Økonomiudvalget den 2. marts 2004 og vedtagelse i Borgerrepræsentationen den 11. marts 2004. Herefter offentliggøres strategien.

Baggrunden for udarbejdelse af et udkast til kommuneplanstrategi er, at kommunalbestyrelsen i henhold til Planlovens § 23 a inden udgangen af første halvdel af den kommunale valgperiode skal offentliggøre en strategi for kommuneplanlægningen. Strategien skal indeholde oplysninger om den planlægning, der er gennemført efter den seneste revision af kommuneplanen, en vurdering af og strategi for udviklingen samt en beslutning om, på hvilken måde kommuneplanen skal revideres.

Udkastet til kommuneplanstrategi er udarbejdet af Økonomiforvaltningens 8. kontor i samarbejde med de relevante forvaltninger. Miljøkontrollen har været repræsenteret i den tværgående kommuneplangruppe, der har været med til at strukturere og udarbejde den overordnede vision for strategien.

 

Kommuneplanstrategiens indhold

Udkastet til kommuneplanstrategi er mere end en fysisk plan. Det er en tværgående strategi, som udstikker guidelines og indsatsområder for udviklingen af København på tværs af sektorer i Københavns Kommune. Kommuneplanstrategien indeholder overordnede visioner for byens udvikling, og der lægges op til, at den kommende kommuneplanrevision bliver tematisk, hvorfor kommuneplanstrategien også fastlægger, hvilke temaer der vil blive fokuseret på i Kommuneplan 2005.

 

Kommuneplanstrategien består af tre dele:

·        En overordnet strategi og vision

·        8 Tværgående temaer:

o       Den internationale by

o       Viden, kreativitet og vækst

o       Byens liv og boliger

o       Den mangfoldige by

o       Fritid og mødesteder

o       Børn og unge i byen

o       Byens arkitektur

o       Trafik og byudvikling

 

·        Byudviklingsstrategi og fysiske indsatsområder i byen

o       Valby

o       Østamager

o       Havnen

o       Ringbanen

o       Bevaring

o       Havnestad syd

 

Den overordnede strategi og vision forholder sig til de udfordringer, som København overordnet set står overfor og peger på, hvilke temaer der derfor bør fokuseres på i Københavns udvikling i de kommende år. Den indeholder en vision for København, der peger på to hovedmål:

·        København som metropol: København skal udvikles som en international by med en stærk byidentitet.

·        En by med livskvalitet: København skal være en by med livskvalitet og et sundt bymiljø.

 

I de tværgående temaer redegøres for udviklingen inden for det konkrete tema, om hvilke initiativer man allerede har igangsat inden for området, og hvilke man vil i gangsætte i forbindelse med Kommuneplan 2005.

 

Byudviklingsstrategien og de fysiske indsatsområder redegør for, hvilke områder der vil blive arbejdet med i de kommende år, samt rækkefølgen og målsætningerne for disse. Desuden skal der her redegøres for de nødvendige tekniske ændringer af kommuneplanens rammedel.

 

Forslag til høringssvar til Økonomiudvalget

"Miljø- og Forsyningsudvalget synes at kommuneplanstrategien er spændende og nytænkende og et godt grundlag for den kommende kommuneplan. Miljø- og Forsyningsudvalget finder det meget positivt, at kommunens værdigrundlag og miljøpolitik er medtaget i strategien, så det tydeligt fremgår, at udviklingen skal ske på et bæredygtigt grundlag, samt at dette er en af hovedudfordringerne i de kommende år. Miljømæssig bæredygtighed er derudover indarbejdet i visse af de tværgående temaer og i byudviklingsstrategien.

Med henblik på at fremme bæredygtig udvikling finder udvalget det dog væsentligt, at miljøorienteret byudvikling indgår som et centralt tema i Kommuneplan 2005. I strategien savnes formuleringer, der tydeliggør dette. Det foreslås derfor, at der i temaet om "Byens liv og boliger" indføjes et fokuspunkt om at skabe rammebetingelser for bæredygtigt privat og offentligt byggeri i nye og eksisterende boligområder. Det betyder, at vi skal arbejde for at miljøhensyn bliver medtaget i byudviklingen, og at der bliver arbejdet for at vi i lokalplanerne kan stille øgede miljøkrav.

Endvidere bør der i strategien lægges op til, at der vil ske en koordination mellem Kommuneplan 2005 og Agenda 21-planen, der forventes vedtaget inden udgangen af 2004. Agenda 21-planen indeholder relevante mål i kommuneplansammenhæng inden for fx byudvikling og planlægning, byggeri og byfornyelse, biologisk mangfoldighed, rekreative områder, støj samt jord og grundvand.

I temaet om "Trafik og byens rum" er der en målsætning om at udvikle en levende, attraktiv og dynamisk storby med en væsentlig mindre miljøpåvirkning fra trafikken end i dag. Denne målsætning er Miljø- og Forsyningsudvalget enig i. Det foreslås dog, at der i temaet indføjes et fokuspunkt om, at der skal fastlægges indsatser, der støtter denne målsætning.

I temaerne om "Byens liv og boliger" og "Fritid og mødesteder" er der opstillet mål om et sundt byliv og et sundt bymiljø. For at forfølge disse mål bør der henholdsvis indføjes fokuspunkter om, at der skal fastlægges indsatser, der sikrer, at evt. jordforurening ikke giver sundhedsmæssige problemer ved byggeri af nye boliger, og at støj på pladser og rekreative områder bliver et indsatsområde.

I den gældende Kommuneplan 2001 findes en række retningslinier på miljøområdet. Det forudsættes, at disse retningslinier – i det omfang de stadig er relevante – vil indgå i Kommuneplan 2005, selvom de ikke er behandlet i kommuneplanstrategien."

 

MILJØVURDERING

Vedtagelse og offentliggørelse af kommuneplanstrategien har ikke i sig selv miljømæssige konsekvenser. Strategien peger på, at byudviklingen skal ske på et bæredygtigt grundlag, hvilket på sigt vurderes at ville have positive miljømæssige konsekvenser.

 

ØKONOMI

Ingen bemærkninger.

 

HØRING

Ingen bemærkninger.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen bemærkninger

 

BILAG

Udkast til Kommuneplanstrategi "Fremtidens København og københavnere".

Udkast til høringssvar til Økonomiudvalget

 

 

Peter Elsman                                          

                                                                                       /Hjalte Aaberg


 


Til top