Miljø- og Forsyningsudvalgets høringssvar til udkast til Københavns Kommunes høringssvar til Strukturkommissionens betænkning
Miljø- og Forsyningsudvalgets høringssvar til udkast til Københavns Kommunes høringssvar til Strukturkommissionens betænkning
Miljø- og Forsyningsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde mandag den 1. marts 2004
8. Miljø- og Forsyningsudvalgets høringssvar til udkast til Københavns Kommunes høringssvar til Strukturkommissionens betænkning
MFU 47/2004
INDSTILLING
Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller,
at Miljø- og
Forsyningsudvalget godkender vedlagte høringssvar til udkastet til Københavns
Kommunes høringssvar til Strukturkommissionens betænkning.
RESUME
Indenr igs- og Sundhedsministeriet har den 12. januar sendt Strukturkommissionens betænkning i høring. Økonomiudvalget har efterfølgende sendt vedlagte udkast til kommunens høringssvar i høring hos de stående udvalg.
Økonomiudvalget peger i sit høringssvar på en fremtidig offentlig sektor bestående af to forvaltningsniveauer (stat og kommune), samtidigt med at der oprettes 3-5 regioner til varetagelse af sygehusopgaver og overordnet planlægning.
Miljø- og Forsyningsforvaltningen finder at der er behov for at Borgerepræsentationen ved sin endelige behandlingen af høringssvaret bliver gjort bekendt med en række forhold vedrørende miljø- og forsyningsområdet. Det er meget sandsynligt at sådanne forhold på et tidspunkt vil komme til at indgå i drøftelserne om den fremtidige struktur og opgavefordeling, selvom det ikke er dem der på nuværende tidspunkt er i fokus.
SAGSBESKRIVELSE
Høringsprocessen
Strukturkommissionen færdiggjorde som bekendt sin betænkning om fremtidens kommunale struktur og opgaveløsning i starten af januar 2004. Betænkningen kan findes på Indenrigs- og Sundhedsministeriets hjemmeside: www.im.dk.
Indenrigs- og Sundhedsministeriet har i brev af 12. januar anmodet om Borgerrepræsentationens udtalelse til betænkningen. Sagen skal behandles på Borgerrepræsentationens møde den 25. marts 2004.
Økonomiudvalget besluttede på sit møde den 3. februar 2004 at sende vedlagte udkast til kommunens høringssvar i høring hos de stående udvalg, Valby Lokaludvalg, Udvalget vedrørende Demokrati- og Serviceudvikling, Ældrerådene, Integrationsrådet og Erhvervsrådet.
Udvalgene skal senest den 11. marts 2004 afgive eventuelle bemærkninger til udkastet til høringssvar. Kommunen skal senest afgive høringssvar den 7. april 2004.
Økonomiudvalgets udkast til høringssvar
Økonomiudvalget finder, at betænkningen indeholder grundige analyser af de nuværende strukturer, og at der er velunderbyggede forslag til en fremtidig indretning af den offentlige sektor.
Økonomiudvalget lægger op til at Københavns Kommune i hovedtræk anbefaler følgende:
· at den offentlige sektor fremover primært kommer til at bestå af 2 forvaltningsniveauer (stat og kommuner), samtidigt med at der oprettes 3-5 regioner til varetagelse af sygehusopgaver og overordnet planlægning,
· at Københavns Kommune kommer til at indgå i en region af en størrelse, der mindst svarer til det nuværende HUR-område,
· at Københavns Kommune gerne ser, at der etableres én stor region for hele Østdanmark
· at der indføres større og mere bæredygtige enheder af hensyn til den fremtidige opgavevaretagelse,
· at Københavns Kommunens geografiske område forbliver uændret,
· at kommunernes opgaver udvides med amtslige og statslige opgaver, jf. Strukturkommissionens forslag om en "bred kommunemodel", herunder at der etableres et enstrenget arbejdsmarkedssystem, hvor kommunerne får ansvaret for de forsikrede ledige og de uforsikrede ledige, og
· at der vil være behov for at se på kommunernes bloktilskud og udligningsordningerne i lyset af en ny struktur med økonomisk mere bæredygtige enheder.
Baggrunden for ovennævnte anbefalinger fremgår af den øvrige del af Økonomiudvalgets udkast til høringssvar.
Miljø- og forsyningsudvalgets udkast til høringssvar
Miljø- og Forsyningsforvaltningens ressortområde fylder ikke meget i hverken Strukturkommissionens betænkning eller drøftelserne om fremtidens kommunale struktur og opgaveløsning generelt.
De områder som i særlig grad har været i fokus er fx sundhedsområdet, uddannelsesområdet, trafikområdet samt beskæftigelsesområdet.
Miljø- og Forsyningsforvaltningen er generelt enig i Økonomiudvalgets argumentation og anbefalinger. Miljø- og Forsyningsforvaltningen finder dog, at der er behov for en række supplerende bemærkninger vedrørende m iljø- og forsyningsområdet.
Baggrunden for dette er, at der på miljø- og forsyningsområdet er en række snitflader mellem amts- og primærkommunernes opgaveløsning, der også kan være relevante at inddrage i relation til en hensigtsmæssig og fremtidssikret opgavefordeling.
Det er meget sandsynligt, at sådanne snitflader på et tidspunkt vil komme til at indgå i drøftelserne om den fremtidige struktur og opgavefordeling. Derfor finder Miljø- og Forsyningsforvaltningen det afgørende at gøre Borgerrepræsentationen opmærksom herpå.
Efter Miljø- og Forsyningsforvaltningens opfattelse bør en ændret struktur- og opgavefordeling på miljø- og forsyningsområdet tage udgangspunkt i følgende:
· Nærhedsprincippet og det lokale demokratiske spillerum bør tilgodeses i videst muligt omfang
· Der skal sikres en faglig bæredygtighed på det kommunale niveau, som matcher opgaveporteføljen
· Opgaver, som rent geografisk spænder over flere kommuner, skal i relevant omfang løses på et regionalt niveau af en relevant størrelse
Det er generelt Miljø- og Forsyningsforvaltningens opfattelse, at der kun er få opgaver på miljø- og forsyningsområdet, hvor nærhedsprincippet ikke kan prioriteres. Fx er der en række centrale opgaver, hvor der i dag er fokus på forankring og frivillige adfærdsændringer hos borgere og virksomheder. Her er det vigtigt, at arbejdet bevares under direkte nærpolitisk kontrol for at sikre den demokratiske dialog om indsatsen.
Miljø- og Forsyningsforvaltningen finder at opgaveporteføljen på en række områder bør udvides og beholdes i nye og større kommuner. Det handler fx om vandmiljø, luftovervågning, virksomhedsregulering, jordforurening og affaldshåndtering.
Miljø- og Forsyningsforvaltningen mener endvidere, at
fælleskommunale selskaber/samarbejder kan være gode til at løse opgaver, hvor
kommunerne ser en fordel ved en sådan arbejdsform. Det kan fx handle om at
kommunerne indbyrdes trækker på hinandens kompetencer og ressourcer,
stordriftsfordele og sammenhæng i opgaveløsningen.
ØKONOMI
Høringssvaret har ingen økonomiske konsekvenser.
MILJØVURDERING
Høringssvaret har ingen konsekvenser for miljøet.
ANDRE KONSEKVENSER
Høringssvaret har ingen andre konsekvenser.
HØRING
Miljøkontrollen og Københavns Energi har haft Økonomiudvalgets udkast til høringssvar i høring.
BILAG
Bilag 1: Økonomiudvalgets
udkast til Københavns Kommunes høringssvar til Strukturkommissionens betænkning
Bilag 2: Miljø- og
Forsyningsudvalgets høringssvar til udkastet til Københavns Kommunes
høringssvar til Strukturkommissionens betænkning