Mødedato: 01.03.2004, kl. 15:00

Idéoplæg til Affaldsplan 2008

Idéoplæg til Affaldsplan 2008

Miljø- og Forsyningsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 1. marts 2004

 

 

2.      Idéoplæg til Affaldsplan 2008

 MFU 41/2004

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller,

at Miljø- og Forsyningsudvalget drøfter idéer til Affaldsplan 2008 på baggrund af idéoplægget "Københavns affald. Hvordan gør vi det bedre?"

 

 

RESUME

Københavns Kommunes Affaldsplan 2004 er gældende til udgangen af 2004. Det betyder, at der i år skal udarbejdes en ny affaldsplan for perioden 2005-2008. Miljø- og Forsyningsudvalget har på mødet den 26. januar 2004 godkendt "Proces- og tidsplan for udarbejdelsen af Affaldsplan 2008". Ifølge denne plan skal der – før udarbejdelsen af Affaldsplan 2008 – udarbejdes et idéoplæg.

Oplægget skal fungere som en appetitvækker, der kan skabe opmærksomhed om muligheden for at komme med input til Affaldsplan 2008, før et egentligt høringsudkast til affaldsplan er udarbejdet. Ifølge proces- og tidsplanen udsendes idéoplægget til debat i en bred kreds af interessenter parallelt med, at det drøftes af Miljø- og Forsynings-udvalget den 1. marts 2004. I forbindelse med udsendelsen af ideoplægget vil nogle af interessentgrupperne blive inviteret til en konkret drøftel se af affaldsplaninitiativerne.  Det drejer sig om Agendacentrene og deres netværk, transportører med tilknytning til kommunen samt behandlingsanlæg og andre virksomheder i Miljønetværket. Blandt andet på baggrund af input fra debatten færdiggøres høringsudkastet til Affaldsplan 2008. Høringsudkastet forelægges Miljø- og Forsyningsudvalget i august 2004, hvorefter den egentlige offentlige høring af Affaldsplan 2008 kan påbegyndes.

 

 


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Københavns Kommunes Affaldsplan 2004 er gældende til udgangen af 2004. Det betyder, at der i år skal udarbejdes en ny affaldsplan for perioden 2005-2008. Miljø- og Forsyningsudvalget har på mødet den 26. januar 2004 godkendt "Proces- og tidsplan for udarbejdelsen af Affaldsplan 2008" (MFU 14/2004).

Et af målene for udarbejdelse af Affaldsplan 2008 er, at den skal basere sig på input fra Miljø- og Forsyningsudvalget, borgere, virksomheder, faglige medarbejdere og andre interessenter. Målet skal sikre en god forankring af planens initiativer, når de efterfølgende skal føres ud i livet.

For at opfylde dette mål har Miljø- og Forsyningsforvaltningen udarbejdet "Københavns affald. Hvordan gør vi det bedre?", Idéoplæg til Affaldsplan 2008, se bilag 1.

 

Uddybning af indstilling

Formålet med idéoplægget

Formålet med idéoplægget er at skabe debat om udarbejdelsen af Affaldsplan 2008. Idéoplægget skal fungere som en appetitvækker, der kan bidrage til opmærksomhed om muligheden for at komme med input til Affaldsplan 2008, før et egentligt høringsudkast til affaldsplan er udarbejdet. Ifølge proces- og tidsplanen udsendes idéoplægget til debat i en bred kreds af interessenter parallelt med, at det drøftes af Miljø- og Forsynings-udvalget den 1. marts 2004. I forbindelse med udsendelsen af ideoplægget vil nogle af interessentgrupperne blive inviteret til en konkret drøftelse af affaldsplaninitiativerne. Det drejer sig om Agendacentrene og deres netværk, transportører med tilknytning til kommunen samt behandlingsanlæg og andre virksomheder i Miljønetværket. En liste med interessenter (et arbejdspapir for projektgruppen) dateret 18. december 2003 var bilagt proces- og tidsplanen på Miljø- og Forsyningsudvalgets møde den 26. januar 2004.

 

Emnerne i idéoplægget

De emner, der tages op i idéoplægget, baserer sig på input fra borgerne i København (via syv fokusgruppeinterviews), fra to workshops med professionelle "affaldsfolk" (R98, gårdmænd, viceværter og Amagerforbrænding) og fra faglige medarbejdere på affaldsområdet i Københavns Kommune.

De afholdte fokusgruppeinterviews blev gennemført for at få større indsigt i borgernes viden og ønsker på affaldsområdet. Spørgsmålene fokuserede på "Hvad ved du om det affaldssystem, vi har i dag?", og "Hvilke ønsker/forbedringer kunne du eventuelt ønske dig?". Fem fokusgrupper bestod af borgere i København (tre med borgere bosat i etageejendom, to med borgere bosat i villa). Derudover var virksomhederne i byen repræsenteret ved en fokusgruppe for handelsvirksomheder og en for service-virksomheder. Inden for de enkelte grupper var deltagerne udvalgt, så gruppen var blandet på tværs af alder, køn, arbejde, uddannelse, civilstand o.s.v. Grupperne er ikke statistisk repræsentative for borgerne i København, men udsagnene fra de gennemførte interviews har været med til at udvælge de emner, der er taget op i idéoplægget.

Endvidere har der været afholdt to workshops med deltagelse af professionelle "affaldsfolk", d.v.s. med folk, der til daglig arbejder med håndtering af affald. Der har deltaget skraldemænd fra R98, viceværter, gårdmænd, medarbejdere fra Amagerforbrænding m.m. Deltagerne i disse workshop har fået præsenteret de overordnede trends fra fokusgrupperne og har på denne baggrund kunnet komme med nye vinkler på ønskerne. 

Vægten i idéoplægget er lagt på husholdningsaffald, da det vurderes at have den bredeste interesse i den offentlige debat. Da erhvervsaffald imidlertid udgør den største mængde affald i kommunen, og da affaldsplanen også vil omhandle erhvervsaffald, er erhvervsaffald også medtaget i idéoplægget.

Endelig har Miljø- og Forsyningsforvaltningen i idéoplægget foreslået fem overordnede målsætninger for affald til Affaldsplan 2008. Målsætningerne beskriver de overordnede mål, kommunen vil forfølge på affaldsområdet i den kommende planperiode.

 

Debatfasen

Idéoplægget opfordrer borgere og virksomheder til at give input til affaldsplanen på baggrund af emnerne i ideoplægget, men læseren opfordres også til at komme med nye idéer. Der henvises også i idéoplægget til en række hjemmeside-adresser, hvor den interesserede læser kan finde flere oplysninger om emnet eller beslægtede emner. Selve idéoplægget kan selvfølgelig også findes på hjemmesiden www.miljoe.kk.dk

Idéerne kan sendes til Miljøkontrollen enten pr. brev eller pr. e-mail.

Debatten med udspring i idéoplægget afsluttes fredag den 16. april 2004. Blandt andet på baggrund af input fra debatten færdiggøres høringsudkastet til Affaldsplan 2008 herefter. Udkastet forelægges Miljø- og Forsyningsudvalget den 9. august og evt. igen den 23. august 2004, hvorefter den egentlige offentlige høring af Affaldsplan 2008 kan påbegyndes.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår, at Miljø- og Forsyningsudvalget med baggrund i idéoplægget drøfter idéer til Affaldsplan 2008 forud for udarbejdelsen af planen. 

 

MILJØVURDERING

Forslaget har ingen miljømæssige konsekvenser.

 

ØKONOMI

Indstillingen har i sig selv ingen økonomiske konsekvenser.

 

HØRING

Idéoplægget til Affaldsplan 2008 "Københavns affald. Hvordan gør vi det bedre?" udsendes til en bred kreds af interessenter medio februar 2004 med henblik på en debat. Resultaterne af debatten skal fungere som input til udarbejdelsen af Affaldsplan 2008. Debatten med udspring i idéoplægget afsluttes fredag den 16. april 2004.

 

BILAG

Idéoplæg til Affaldsplan 2008 "Københavns affald. Hvordan gør vi det bedre?"                                           

 

 

                                            Peter Elsman

 

 

                                                                                                             /Hjalte Aaberg

 


 


Til top