Mødedato: 31.10.2013, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Opfølgning på facilitetsundersøgelse

Kultur- og Fritidsforvaltningen har fulgt op på undersøgelsen af brugen af de københavnske idrætsfaciliteter.

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

1. at Kultur- og Fritidsudvalget tager opfølgning på facilitetsundersøgelsen ”Udnyttelse af idrætsfaciliteterne i København” til efterretning.

Problemstilling

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte den 27. juni 2013 facilitetsundersøgelsen ”Udnyttelse af idrætsfaciliteterne i København”. Udvalget bad om en opfølgning på de foreslåede initiativer i løbet af oktober 2013.

Løsning

Baggrunden for opfølgningen på undersøgelsen er en ambition om at udnytte byens idrætsfaciliteter mest muligt. Det skal ske med afsæt i undersøgelsens centrale konklusioner:

  • Idrætshaller udnyttes intenst i både dag- og aftentimer
  • Der er mange ledige timer i gymnastiksale uden for skoletiden
  • Svømmehaller bruges intenst over hele ugen. De mindre skolesvømmehaller har ledig kapacitet i weekenderne
  • Speciallokaler bruges meget i prime-time (kl. 16-20), men ikke meget i dagtimerne
  • Kunstgræsbaner bruges intenst i prime-time, men mindre i dagtimerne
  • Græsbaner udnyttes til deres maksimale grænse
  • Der er overskydende kapacitet på udendørs tennisbaner

Det overordnede billede er, at særligt prime-time på ugens fire første hverdage er særdeles godt udnyttet. Her er børn og unge blandt de højst prioriterede grupper, når tiden skal fordeles.

Ser man på alle idrætsanlæg samlet, er der aktivitet i mere end 70 pct. af tiden i dette tidsrum. Særlig stor er aktiviteten i de store idrætshaller og i svømmehallerne. Her er der idrætsaktivitet i op mod 90 pct. af tiden. Set ud over ugen som helhed er belægningen noget lavere. I gennemsnit er faciliteterne i brug i knap 56 pct. af tiden.

Undersøgelsen viser, at der er ledige tider, hvor foreninger eller skoler ikke anvender tiden – i nogle tilfælde endda udebliver fra tid, der er reserveret. 

***

Status på opfølgningen af undersøgelsen
Facilitetsundersøgelsen peger på en række initiativer, der kan øge aktiviteten i idrætsfaciliteterne. Initiativerne tager afsæt i, at der ikke ændres ved den grundlæggende præmis for fordelingen af tiden i idrætsanlæggene.

Sigtet er at øge brugen særligt i perioder uden for prime-time, herunder at reducere antallet af udeblivelser.

I det følgende er der redegjort for status på de initiativer, som blev præsenteret for KFU den 27. juni 2013.

Dialog
KFF er i dialog med DBU København og Idrætsforum København om at nedbringe mængden af misligholdt tid (udeblivelser) samt at skabe meraktivitet bl.a. på byens kunstgræsbaner og i gymnastiksale. Der er aftalt en række opfølgende initiativer, der understøtter dette - fx:

-  Udnyttelsen af kunstgræsbaner øges bl.a. ved at kampplanlægning justeres, så søndag eftermiddag også anvendes. Der samarbejdes med fodboldfitnessklubber, så dagtimer også sættes i spil
-  Det sikres, at brugerne anerkender og gør brug af de nyopsatte registreringssystemer ved at tydeliggøre baggrunden for systemerne
 - Udnyttelsen af et-bruger anlæg øges ved at facilitere lokale samarbejder og evt. afsætte midler til ekstra udgifter forbundet med øget brug

Afmelding af tider og frit lejde-ordningen
Centralt står en løbende dialog mellem blandt andet DBU København samt Idrætsforum København og specialforbund og foreninger om nødvendigheden af en kulturændring omkring udblivelse og manglende afmelding af tider.

For at understøtte dette er der sendt breve om en ’frit lejde-ordning’ til de foreninger, der afmelder tildelt tid, de alligevel ikke har brug for. Ordningen indebærer, at foreninger ikke behøver at frygte, at de permanent mister de tider de afmelder. Både DBU København og Idrætsforum København peger på, at det er den største forhindring i forhold til at få foreningerne til at afmelde ubenyttede tider.

Samarbejde med kommercielle aktører
Der er igangsat et samarbejde med Fodboldfabrikken, der vil tilbyde fodboldturneringer for private i tidsrummet 7-10 (lav udnyttelse af kunstgræsbanerne).

En endelig samarbejdsaftale med Fodboldfabrikken forventes klar med udgangen af 2013.

Samarbejde med andre forvaltninger
Kultur- og Fritidsforvaltningen har i henhold til Budget 2014 indledt samarbejde med bla. Børne- og Ungdomsforvaltningen og Økonomiforvaltningen om, hvordan man på tværs af forvaltningerne kan styrke brugen af idrætsfaciliteterne.

Dialogen spiller sammen med det fælles arbejde om at efterleve folkeskolereformens intentioner om mere bevægelse i skoledagen.

Information
Der er igangsat formidling af mulighederne for at booke ledig tid i idrætsfaciliteterne via kk.halbooking.dk. Dette er bl.a. sket med information på skærme i Borgerservice samt på kommunens hjemmeside og på Facebook. Formidlingen er rettet mod foreninger, andre forvaltninger og københavnere i almindelighed.

Ændring af rammebetingelser
Fysisk tilgængelighed
Med Budget 2014 er der blandt andet afsat midler til to nye idrætshaller samt ombygning af Club Danmark Hallen. Denne kapacitetsforøgelse vil være et stort løft til glæde for mange brugergrupper. På de eksisterende faciliteter vil tilgængeligheden blive forbedret ved ombygningen af flere græs- til kunstgræsfodboldbaner samt opsætning af elektronisk adgangskontrol på endnu flere skolefaciliteter.

Booking
Adgangen til booking styrkes markant med et nyt bookingsystem, som planlægges taget i brug efterår 2014. 
 

Herudover arbejdes der særskilt med at forbedre skolers forudsætninger for at anvende kultur- og fritidsfaciliteterne. Dette skal ses i sammenhæng med udfordringerne i tilknytning til folkeskolereformen, som træder i kraft til august 2014.

Udlejning til private
Flere anlæg kan også åbnes mere op for private virksomheder og selvorganiserede brugere ved at ændre adgangen til at booke den tid, der i dag alene stilles til rådighed for enkeltforeninger. Det kan ske med nøglekortsløsninger. Dialogen herom er i gang lokalt.

Udlejning til private kan for eksempel øge udnyttelsen af byens tennisbaner.

Prisdifferentiering 
Der er eksperimenteret lokalt på anlæggene med brug af prisdifferentiering  - bl.a. i sommerperioden i Nørrebrohallen. Men på baggrund af årets gode sommervejr, har det ikke generet en større effekt. 

Kontrol
Kontrollen med brug af reserveret tid i gymnastiksale skærpes:

-     KFF laver udtræk fra nøglekortmaskiner på udvalgte skoler for at kontrollere fremmødeprocenten 
-     De pågældende foreninger på skolerne gøres opmærksomme på øget kontrol med sigte på en afmeldelse af tildelt tid i    
      starten af sæsonen
-     Der opsættes elektroniske fremmøderegistreringsskærme i skolesvømmehallerne fra den kommende sæson
-     Der laves stikprøvekontrol på resten af skolernes idrætsfaciliteter

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces



Carsten Haurum 


                                    /Mads kamp Hansen
Til top