Mødedato: 31.10.2013, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Medlemsforslag om indførsel af gebyrer for udeblivelse ved booking af idrætsfaciliteter

Kultur- og Fritidsudvalget skal behandle medlemsforslaget.

Indstilling og beslutning

Peter Thiele, Neil Stenbæk Bloem og Marialise Rømer har anmodet om, at følgende medlemsforslag optages på dagsordenen for Kultur- og Fritidsudvalgets møde torsdag den 31. oktober 2013:

Det foreslås,

  1. At Kultur- og Fritidsudvalget pålægger Kultur- og Fritidsforvaltningen at rette henvendelse til Kulturministeriet med anmodning om, at der i Folkeoplysningsloven indføres mulighed for at pålægge foreninger et gebyr, hvis de booker kommuners idrætsfaciliteter, men udebliver.
  2. At Kultur- og Fritidsforvaltningen såfremt denne mulighed indføres i Folkeoplysningsloven pålægges at udarbejde et forslag til udformning af en forsøgsordning i Københavns Kommune, hvor der pålægges foreninger et gebyr ved udeblivelse. Forsøgsordningen forelægges Kultur- og Fritidsudvalget til politisk behandling.
  3. At de penge, som kommunen får i indtægter fra et eventuelt gebyr, skal blive inden for området og altså gå til foreningerne eller til idrætsfaciliteter.
  4. At Kultur- og Fritidsforvaltningen såfremt Kulturministeriet afviser at indføre muligheden for at pålægge foreninger et udeblivelsesgebyr i stedet forsøger at sikre denne mulighed ved brug af Udfordringsretten i næste års ansøgning til Økonomi- og Indenrigsministeriet.

Problemstilling

Motivering

Inden for de sidste ti år er 14.000 flere børn og unge blevet meldt ind i Københavns foreninger, hovedparten i idrætsforeninger. Blandt andet derfor oplever kommunen, at der er en meget høj belægningsprocent på en stor del af byens idrætsfaciliteter. Der er rift om de attraktive haller – og om de gode tidspunkter.  

I juni 2013 fik Kultur- og Fritidsforvaltningen udarbejdet en kapacitetsrapport, der undersøgte brugen af kommunens idrætsfaciliteter. Rapporten viste, at især foreninger ofte udebliver fra de tider, som de har reserveret i idrætshaller, gymnastiksale og lignende. Foreningernes samlede udeblivelse fra alle idrætsfaciliteter er på næsten 30 procent. Til sammenligning er den for private kun 3,4 procent. De kommunale faciliteter står altså samlet set tomme næsten en tredjedel af den tid, de er reserveret, når det er en forening, som har booket tiden.  

Set i lyset af det store pres på idrætsfaciliteterne mener SF ikke, at det er holdbart, at så mange foreninger udebliver fra deres reserverede tider. Det gør, at haller og andre faciliteter står tomme, mens andre kunne have haft glæde af dem. Det foreslås derfor, at Kultur- og Fritidsudvalget pålægger Kultur- og Fritidsforvaltningen at rette henvendelse til Kulturministeriet med anmodning om, at der i Folkeoplysningsloven indføres mulighed for kommuner til at pålægge foreninger et gebyr, hvis de booker kommunens idrætsfaciliteter, men udebliver fra den bookede tid.

Såfremt denne mulighed indføres i Folkeoplysningsloven foreslås det videre, at Kultur- og Fritidsforvaltningen pålægges at udarbejde et forslag til en forsøgsordning, hvor kommunen pålægger et gebyr på eksempelvis 100 kroner, hvis en forening udebliver fra en reserveret tid i en af kommunens idrætsfaciliteter.  Ordningen skal på forsøgsbasis gælde for alle foreninger og alle idrætsfaciliteter, og gebyret skal pålægges per gang foreningen udebliver. De indtægter, som kommunen får igennem gebyret, skal blive inden for området og altså gå til foreninger eller idrætsfaciliteter.

Til top