Mødedato: 31.05.2022, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Temadrøftelse om Kultur- og Fritidsudvalgets puljer

Se alle bilag

Kultur- og Fritidsudvalget råder over en række puljer, der over en årrække er afsat i budgetaftaler. Puljerne er målrettet konkrete formål og er typisk indrettet med ansøgningsfrister. Udvalget skal drøfte de nuværende puljer, herunder om der kan foretages justeringer eller ændringer, der kan gøre styringen og prioritering af udvalgets midler gennem puljerne mere hensigtsmæssig.  

Med Overførselssagen 2019/2020 blev der afsat midler til anskaffelse af et tilskudsadministrativt system. Udvalget orienteres om de muligheder for ledelsesoverblik mv., som anskaffelse af et sådant system forventes at medføre, som en del af drøftelsen af styring og prioritering af puljer.   

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter de i budgetaftalerne afsatte puljer, i forhold til puljernes formål, beløb og afgrænsning samt de muligheder, der er i tilskudsforvaltning gennem puljer.

Problemstilling

En del af Københavns Kommunes budget afsættes i puljer til de relevante faglige udvalg og forvaltninger. På Kultur- og Fritidsudvalgets område afsættes således midler, som disponeres af Folkeoplysningsudvalget, af de tre særlige udvalg (Scenekunstudvalget, Musikudvalget og Rådet for Visuel Kunst), og puljer der disponeres direkte af Kultur- og Fritidsudvalget.

Kultur- og Fritidsudvalget kan bl.a. overveje:

  • Om nogle af puljerne med fordel kan lægges sammen
  • Om det er de rette puljer, udvalget råder over
  • Om der er behov for nye puljer og til hvilke formål
  • Om der er behov for ændring af beløbsrammen for de enkelte puljer.

Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget ønsker ændringer, vil det kræve en budgetproces for ændringer, da mange af puljerne er afsat i budgetforlig.  

Løsning

På Kultur- og Fritidsudvalgets område er der i 2023 36 puljer og puljelignende budgetposter (bilag 1). Tilskuddene, der tildeles gennem disse puljer, kan gives på flere måder. Først og fremmest ved lovbestemmelser, til fx honorarstøtte, små storbyteatre, regionale spillesteder samt lokaletilskud til folkeoplysende foreninger. Dertil ved lovbestemmelser i folkeoplysningsloven til fx visitkorttilskud og udviklingspuljer, samt med hjemmel i kommunalfuldmagten til fx Festivalpuljen, Klubhuspuljen og Snabslanten.

Tilskud tildeles på baggrund af puljernes forskellige formål, og falder typisk i fire overordnede hovedkategorier:

  1. Tilskud til projekter (både anlæg og service)
  2. Driftstilskud til institutioner i bred forstand
  3. Tilskud til foreningsmedlemmer og foreningslokaler
  4. Tilskud i form af brugsret til kommunale bygninger (f.eks. teatre, spillesteder, brugerdrevne kulturhuse og anlæg samt udstillingssteder).

Alle tilskud skal ydes efter forretningscirkulæret for ydelse af tilskud i Københavns Kommune (bilag 3) og de konkrete hjemmelsgrundlag (lovgivning, kommunalfuldmagtsreglerne og beslutninger vedtaget i Borgerrepræsentationen).

Det fremgår af bilag 1, hvilke puljer der disponeres af de forskellige udvalg. En uddybende beskrivelse af puljerne findes i bilag 4.

Anskaffelse af et tilskudsadministrativt system

I Overførselssagen 2019/2020 blev der bevilget 5 mio. kr. gennem en effektiviseringscase til indkøb af et tilskudsadministrativt system i lighed med de systemer, der anvendes i staten og i andre kommuner. Formålet med systemet er at øge overblikket over tilskudsområdet samt at lette ansøgningsproces og skabe en mere sikker sagsbehandling.

Med det tilskudsadministrative system vil Kultur- og Fritidsudvalget få bedre mulighed for samlede overblik over fx alle tilskud ydet til en enkelt modtager, eller alle tilskud til et område som fx fodbold eller litteratur. Systemet forventes at være i drift inden sommerferien 2023.

Administration af puljer

Antallet af tilskud vokser år for år, nye puljer etableres, og kravene til administrationen og opfølgning er ligeledes væsentligt forøget de senere år. Derfor er der, på trods af indførelsen af et tilskudsadministrativt system, behov for at tilføre midler til administration af nye puljer.

Kultur- og Fritidsforvaltningen vil derfor systematisk indskrive et beløb til administration af puljerne i fremtidige budgetnotater om puljer på kommunalfuldmagtsområdet, på samme måde som det sker i dag for nogle nye puljer på fx folkeoplysningsområdet.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Forvaltningen arbejder videre med puljedesign og administration på baggrund af udvalgets drøftelser og eventuelle beslutninger.

 

Søren Tegen Pedersen

 

                                                      / Mads Kamp Hansen

 

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 31. maj 2022: 

Kultur- og Fritidsudvalget drøftede sagen. 

Plan- og tilskudschef, Mads Kamp Hansen, og kontorchef for Tilskud, Marianne Kruckow, deltog under punktets behandling.

Til top