Forslag til høringssvar til forslag til "Verdensby med ansvar - Kommuneplanstrategi 2018"
Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til forslag til høringssvar vedrørende forslag til ”Verdensby med ansvar - Kommuneplanstrategi 2018”.
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
-
at Kultur- og Fritidsudvalget godkender denne indstilling som høringssvar til Økonomiudvalget vedrørende forslag til ”Verdensby med ansvar - Kommuneplanstrategi 2018”.
Problemstilling
Økonomiudvalget besluttede den 25. april 2018 at sende udkast til ”Verdensby med ansvar - Kommuneplanstrategi 2018” (bilag 1) i høring. Høringsfristen udløber den 19. juni 2018.
Indstillingen indeholder forslag til Kultur- og Fritidsudvalgets høringssvar til kommuneplanstrategien for 2018.
Løsning
Kommuneplanstrategiens visioner og principper danner grundlaget for det videre arbejde med Kommuneplan 2019. Kommuneplanen sætter retningen for udviklingen af København frem til 2031.
Kommuneplanen indeholder de overordnede mål for byens fysiske udvikling og arealanvendelse, retningslinjer for arealanvendelsen samt specifikke regler, som kommunen skal følge i lokalplaner og byggesagsbehandling.
Arbejdet med kommuneplanen består eksempelvis i en revision af rækkefølgen for byudvikling, boligstørrelsesbestemmelser og parkeringsnormer.
Kommuneplanstrategien danner grundlag for arbejdet med kommuneplanen. Strategien indeholder visioner, principper og forslag til indsatsområder i byudviklingen i København.
Kommuneplanstrategi 2018 bygger på de tre overordnede visioner:
-
Storby for mennesker - Høj livskvalitet og rum for alle
-
Bæredygtige byløsninger - Global og national dynamo
-
Byudvikling med kant - Udvikling og mod til at teste
Kommuneplanstrategien peger med afsæt heri på fem principper for byens udvikling. Fælles for principperne er, at de på hver deres måde trækker tråde til centrale udfordringer og muligheder på kultur- og fritidsområdet:
-
En social og blandet by
-
En grøn, sund og bæredygtig by
-
En kulturel storby med kant
-
En by i vækst med talenter og arbejdspladser
-
En international byregion
Høringssvaret er udarbejdet med afsæt i centrale kultur- og fritidspolitiske temaer og principielle tilbagevendende udfordringer på området.
Afsættet for tilbagemeldingen er dermed i vid udstrækning Kultur- og Fritidspolitikken 2016-2019 samt Kultur- og Fritidskompasset og arealplanen for kultur- og fritidsfaciliteter.
Forslag til høringssvar til kommuneplanstrategi 2018
Det er positivt, at kultur- og fritidsområdet har en central rolle i forslaget til Kommuneplanstrategi 2018, ved at der sættes fokus på kulturens og de rekreative tilbuds betydning for borgerne og byens udvikling, særligt i afsnittet ”En kulturel storby med kant”.
Kultur- og Fritidsforvaltningen er optaget af at sikre tidssvarende, fleksible og vedkommende kultur- og fritidstilbud til alle københavnere. Uanset om det sker i foreningsregi eller selvorganiseret, i byens rum eller i en traditionel idrætshal, i et af de ”gamle” bykvarterer eller i et af de nye byområder.
Kultur og idræt er i den sammenhæng en af de stærkeste veje til at skabe en sammenhængende by.
Den forventede befolkningstilvækst stiller store krav til plads, placering og adgang til kultur- og idrætsaktiviteter på tværs af byen. Det stiller derfor også store krav til kommuneplanen og de visioner, principper og indsatser, der er skitseret.
Kultur- og Fritidsforvaltningen arbejder løbende med at højne udnyttelsen af de kommunale faciliteter - både hen over døgnet og året. Det gøres blandt andet ved at etablere faciliteter på skoler, som om dagen danner rammen om skolebørnene og i eftermiddags-, aften- og weekendtimerne et aktivt foreningsliv. Der samarbejdes også med boligforeninger og By & Havn om at sikre bedst mulig udnyttelse af arealer, som etableres og anvendes på tværs af den private og den offentlige sektor.
Det er i Kultur- og Fritidsforvaltningens optik derfor vigtigt, at den kommende kommuneplan;
-
sikrer plads til kultur- og fritidsfaciliteter i de nye byområder fra starten – så erfaringerne fra de nye byområder, hvor det senere har været en udfordring at sikre plads til kultur- og fritidstilbud, bruges konstruktivt.
-
gør det muligt at udvikle byens eksisterende rekreative arealer løbende - og ad den vej udvide og optimere de rekreative tilbud, så de svarer til den aktuelle efterspørgsel så investeringer og faciliteter udnyttes optimalt. Arbejdet med Naturpark Amager er et eksempel på, hvad man kan opnå herigennem.
-
sikrer, at kultur- og fritidslivet bliver en integreret del af hverdagslivet i alle byområder. Kommuneplanen skal derfor understøtte en jævn fordeling af rekreative områder og faciliteter, der i dag gælder for flere bydele. Afstand til kultur- og idrætsfaciliteter har stor betydning for især børns deltagelse i kultur- og fritidslivet.
-
integrerer udviklingen af havnen, som gennem de sidste år gået fra et være et mellemrum til at være et rekreativt rum, der samler København. Der er i den forbindelse brug for en sammenhængende tilgang til udviklingen af havnen, som bl.a. sikrer arealer og multifunktionel brug af de blå rum.
-
arbejder for øget sammenhængskraft ved f.eks. at skabe sammenhænge og mødesteder for borgerne gennem multifunktionel anvendelse og byggeri, f.eks. ved at samtænke idræts- og kulturfaciliteter med andre servicetilbud som skoler og daginstitutioner.
-
udvider rammerne for midlertidig anvendelse af arealer, der endnu ikke er udlagt til byudvikling og herigennem er med til at sikre et nyskabende og kreative kulturtilbud.
-
skaber mulighed for at indfri potentialerne for udvikling af rekreative muligheder i park-, bynatur- og klimasikringsprojekter, f.eks.ved at understøtte at der kan placeres idrætsfaciliteter, der indbyder til bevægelse i grønne områder og i vandopsamlingsbassiner.
-
sikrer det historiske Københavns egenart ved at bevare byens historiske områder, bygninger og kulturmiljøer. Centralt står, at bygninger og kulturmiljøer i videst muligt omfang bruges aktivt i den tid, de er en del af.
-
understøtter at byudviklingen sker i samarbejde med københavnerne i en dialog, der fanger borgernes forskellige interesser og behov samt de enkelte bydeles særkende.
Kultur- og Fritidsforvaltningens konkrete kommentarer til kommuneplanstrategiens enkelte afsnit er skrevet ind i skemaet til Økonomiforvaltningen, som er vedlagt indstillingen som bilag 2.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
I september 2018 fremlægges en revideret Kommuneplanstrategi 2018 med en hvidbog med udvalgenes høringssvar for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen. Herefter sendes strategien i offentlig høring i 8 uger.
Under den offentlige høring gennemføres en dialogproces med det formål at indsamle og tilføje københavnernes ideer.
Mette Touborg /
Mads Kamp Hansen
Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 31. maj 2018:
Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen med de faldne bemærkninger og tilkendegivelser.
Kultur- og Fritidsforvaltningen blev bemyndiget til at indarbejde Kultur- og Fritidsudvalgets bemærkninger og tilkendegivelser i et samlet høringssvar, der sendes til skriftlig kommentering inden høringssvaret sendes til Økonomiudvalget.