Anvendelsen af Københavns Kommunes legat til stadens forskønnelse og almene bedste
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
- at Kultur- og Fritidsudvalget, i tillæg til de eksisterende uddelingskriterier, godkender, at der fastsættes to årlige ansøgningsfrister for legatet, henholdsvis den 1. april og 1. oktober.
Problemstilling
Københavns Kommune administrerer en række legater, hvor Kultur- og Fritidsudvalget er legatbestyrelse. Kultur- og Fritidsforvaltningen har det administrative ansvar for legaterne. Et af disse legater er 'Københavns Kommunes legat til stadens forskønnelse og almene bedste'.
Uddelinger fra dette legat sker i henhold til fundatsen. Ifølge fundatsens formålsbestemmelse skal udbyttet af legatkapitalen uddeles til formål vedrørende stadens forskønnelse og almene bedste.
Der har i en årrække været meget få uddelinger fra legatet. Dette skyldes formentligt, at kendskabet til legatet er begrænset, samt at nogle af ansøgningerne ikke har haft tilstrækkelig høj kvalitet til at kunne komme i betragtning til legatet (se bilag 1 for en oversigt over hvilke projekter, der tidligere er uddelt til samt, hvilke der er blevet givet afslag til).
Desuden har legatbestyrelsen, som det er i dag, begrænset mulighed for at sammenligne og vurdere ansøgningerne og derfra udvælge de bedst egnede projekter, idet der ikke er fastsat en egentlig ansøgningsfrist, og ansøgningerne kan således tilgå legatbestyrelsen hele året.
Løsning
'Københavns Kommunes legat til stadens forskønnelse og almene bedste' er sammensat af en række legater, der vedrører byens forskønnelse og almene bedste, som Københavns Kommune har modtaget til fuld bestyrelse ved Kultur- og Fritidsudvalget. Legatet givet fortrinsvis til støtte til indkøb af større kunstværker samt bevaringsværdige formål.
Legatets største bidragsydere har været:
- Nancy og Hother Hages legat fra 1940
- Tidligere kontorchef i Københavns Vandforsyning Svend Erik Holse Nielsen fra 2004 med arv på ca. 4. mio. kr. testamenteret til legatet for stadens forskønnelse
- Borteblevne Hans Chr. Ernst Hansen fra 2007 med arv på ca. 1,5 mio. kr. Beløbet er testamenteret til beplantning af træer eller kulturelle formål.
Da der i en årrække havde været meget få uddelinger fra legatet nedsatte Københavns Kommune i 2013 en arbejdsgruppe med deltagelse af Teknik- og Miljøforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen og Økonomiforvaltningen. Arbejdsgruppen skulle vurdere behovet for – indenfor legatets snævre rammer - at ændre de eksisterende uddelingsprincipper med henblik på at sikre variation og bredde i de projekter, som opnår støtte.
På baggrund af arbejdsgruppens anbefalinger besluttede Kultur- og Fritidsudvalget den 30. januar 2014 at ændre uddelingsprincipperne, således at legatet fremadrettet skulle uddeles efter følgende fire overordnede principper:
- Det involverende projekt, hvor der skabes et grønt projekt via inddragende, involverende og
frivillige processer. - Et højt profileret kunstprojekt, fortrinsvis i samarbejde med kunstfaglige institutioner,
organisationer, myndigheder samt privatinitierede projekter - Et indbudt projekt, hvor der etableres et samarbejde om et projekt med et af
fornyelsesområderne, herunder boligselskaber mv. og andre offentlige selskaber mv. - Udbud og konkurrence, hvor der via en konkurrence skabes en større, mere permanent
udsmykning af et på forhånd udpeget sted
På nuværende tidspunkt kan legatet søges hele året, og Kultur- og Fritidsudvalget vil som legatbestyrelse derfor løbende blive forelagt ansøgninger til legatet. Kultur- og Fritidsforvaltningen foreslår, at ansøgningsproceduren ændres, således at der fremadrettet fastsættes to årlige ansøgningsfrister, henholdsvis den 1. april og 1. oktober med henblik på at sikre en mere aktiv og strategisk anvendelse af midlerne i legatet.
Herved kan Kultur- og Fritidsudvalget få et samlet overblik over indkomne ansøgninger og på baggrund heraf vurdere og udvælge de bedst egnede projekter med den højeste kunstneriske kvalitet.
I dag kan oplysninger om legatet findes på Københavns Kommunes hjemmeside og i legathåndbogen. Derudover oplyser Kultur- og Fritidsforvaltningen løbende om legatet, når der generelt ansøges om projekter, hvor legatet kunne være relevant.
Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget beslutter at fastsætte to årlige ansøgningsfrister, vil Kultur- og Fritidsforvaltningen i perioden op til ansøgningsfristerne iværksætte kampagner på bl.a. de sociale medier henblik på at øge kendskabet til legatet og dets muligheder. Forvaltningen håber derved at ansøgerfeltet til legatet i fremtiden udvides.
Legatets økonomi
Forskønnelseslegatet har pr. 31. december 2017 en bunden egenkapital på 9.525.334 kr. Egenkapitalen er urørlig, og det kun er afkastet af egenkapitalen, der må og kan bruges til de løbende udgifter og udbetaling af støtte som legatportioner. Udbetalinger af støtte som legatportioner må kun ske til formål, der er i overensstemmelse med legatets formålsbestemmelse.
Legatets egenkapital er placeret i henholdsvis obligationer samt obligationsbaserede og aktiebaserede investeringsforeninger. Det årlige afkast af egenkapitalen er variabel og består af både renteindtægter og aktieudbytte. Nettoindtægten for de seneste fire år fra 2014-2017 har været ca. 1,8 mio. kr., det vil i gennemsnit sige 0,45 mio. kr. pr. år.
Der er fra 1. januar 2018 2.071.000 kr. i legatet til uddeling.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget godkender indstillingen, vil ansøgningsfristerne blive implementeret, og Kultur- og Fritidsforvaltningen vil forberede en oplysningskampagne til den førstkommende ansøgningsfrist. Ansøgninger vil blive forelagt Billedkunstudvalget til udtalelse, inden de forelægges Kultur- og Fritidsudvalget.
Mette Touborg
/Merete Evers Dewilde
Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 31. maj 2018:
Sagen blev udsat af tidsmæssige grunde.
.