Børn og unges møder med kultur- og fritidslivet
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
-
at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter oplægget ”Det hele barneliv – dannelse i et kultur- og fritidsperspektiv” (bilag 1) med henblik på at give forvaltningen en tilbagemelding på retning for det videre arbejde med indsatsområdet.
-
at Kultur- og Fritidsudvalget træffer beslutning om, hvorvidt oplægget skal omsættes til en mere forpligtende plan med angivelse af tilbud til børn og unge i Københavns Kommune og med dertil knyttet økonomi
-
at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter ønsker til samarbejdet mellem Kultur- og Fritidsforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen forud for dialogmødet med Børne- og Ungdomsudvalget den 20. juni 2018
Problemstilling
”Det hele barneliv” er et indsatsområde i Kultur- og Fritidspolitikken, 2016-2019. Heraf fremgår det, at kultur- og fritidslivet er en aktiv og central medspiller i implementering af folkeskolereformen ”Åben skole”, og at kultur- og fritidslivet kan aktivere endnu flere børns generelle udvikling, trivsel og lyst til medborgerskab.
Kultur- og Fritidsudvalget udtrykte - på baggrund af et medlemsforslag - den 9. november 2017, at kultur- og fritidslivet spiller en afgørende rolle for børn og unges dannelse, og at det bør være en kerneopgave at sikre, at alle børn får kulturelle oplevelser og indtryk. På mødet blev det besluttet, at Kultur- og Fritidsforvaltningen (KFF) skal udarbejde forslag til, hvordan samarbejdet mellem KFF og Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) kan styrkes.
Løsning
Forvaltningen har udarbejdet oplægget ”Det hele barneliv - dannelse i et kultur- og fritidsperspektiv” (se bilag 1) med henblik på:
-
At omsætte indsatsområdet ”Det hele barneliv” i Kultur- og Fritidspolitikken for 2016 til 2019 og dermed give indblik i, hvordan forvaltningen arbejder med børne- og ungeområdet indenfor forvaltningens fagområder og målrettet forskellige alderstrin.
-
At danne ramme for en politisk drøftelse af retning for det fremadrettede arbejde med børne- og ungeområdet i KFF.
-
At give udvalget lejlighed til at drøfte børne- og ungeområdet forud for dialogmødet med Børne- og Ungdomsudvalget (BUU) den 20. juni 2018.
Ad 1: Indblik i nuværende arbejde
I oplægget beskrives, hvad dannelse er i et kultur- og fritidsperspektiv, og hvad der fokuseres på i forvaltningens forskellige indsatser til småbørn (0-5 år), større børn (6-12 år) og unge (13-18 år). Oplægget indeholder også et indblik i forskellige typer af indsatser indenfor forvaltningens fire fagområder: 1) Biblioteker, 2) Idræt og foreningsliv, 3) Kulturhuse og 4) Museer. Endelig er der for hvert fagområde eksempler på konkrete indsatser.
Ad 2: Retning for det fremadrettede arbejde
Tendensen i udviklingen af befolkningssammensætningen i Københavns Kommune er, at der bliver færre ældre og flere børnefamilier. Således bor der i dag 19.000 flere børnefamilier i København end for 15 år siden.
Forvaltningen indstiller, at udvalget giver en tilbagemelding på retning for det videre arbejde med indsatsområdet. Oplægget indeholder en oversigt over forskellige greb/indgange, som forvaltningen kan fokusere på for at styrke det hele barneliv. Oversigten er ikke udtømmende, men indeholder blot eksempler på greb. Såfremt udvalget vurderer, at der er potentiale i at arbejde videre med oplæggets form og indhold vil det være muligt at omsætte oplægget til en mere forpligtende plan (jf. tidligere omtalte medlemsforslag) eller evt. at lade input fra oplægget indgå som baggrund for arbejdet med den kommende Kultur- og Fritidspolitik.
Ad 3: Drøftelse forud for dialogmøde med BUU
Børn og unge udvikles og dannes i det samfund, som de er en del af og gennem de sociale og kulturelle sammenhænge, de indgår i - bl.a. i hjemmene, institutionerne, uddannelsestilbuddene og i kultur- og fritidslivet.
Hvor BUF har ansvaret for det formelle læringsrum, understøtter kultur- og fritidslivet læselyst, bevægelsesglæde, lyst til medborgerskab, kreativitet, fantasi og leg. Således forenes det formelle og det uformelle i ”Det hele barneliv”.
Åben Dagtilbud- og Åben Skole-portalen har gjort det muligt for flere børn at få adgang til kultur og fritidstilbud. KFF leverer mange kulturelle oplevelser, indtryk og erfaringer til børn og unge via disse kanaler og samarbejder således med BUF i forhold til konkrete og primært lokale indsatser. Der findes på nuværende tidspunkt meget lidt overordnet, bydækkende og systematisk samarbejde mellem KFF og BUF om indholdsdelen, dvs. i forhold til at introducere de københavnske børn og unge til kultur- og fritidslivet. Der er dialogmøde mellem KFU og BUU den 20. juni 2018, hvor udvalgene har mulighed til at drøfte og give forvaltningerne en tilbagemelding på retning for det videre samarbejde forvaltningerne imellem. Foruden de konkrete og lokale indsatser samarbejder forvaltningerne også om bl.a. faciliteter og muligheder for samlokalisering.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Udvalgets tilbagemeldinger vil være retningsanvisende for forvaltningens videre arbejde med børne- og ungeområdet. Såfremt udvalget vurderer, at der er potentiale i at arbejde videre med oplæggets form og indhold vil det være muligt at omsætte oplægget til en mere forpligtende plan (jf. det føromtalte medlemsforslag) eller evt. at lade input fra oplægget indgå som baggrund for arbejdet med den kommende Kultur- og Fritidspolitik.
Mette Touborg
/Jakob Heide Petersen
Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 31. maj 2018:
Sagen blev udsat af tidsmæssige grunde.