Indstilling om medlemsforslag om den fremtidige anvendelse af Havremarkens skole
Indstilling og beslutning
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
1. at Kultur- og Fritidsudvalget - under forudsætning af, at Borgerrepræsentationen godkender indstillingens 2. at-punkt - bevilger 1,35 mio. kr. fra Klubhuspuljen til istandsættelse af omklædningsrum og gårdtoiletter; kassemæssig dækning anvises på Kultur- og Fritidsudvalgets driftsbevilling, Kultur og Fritid, funktion 0.32.31.1 (Stadions, idrætsanlæg og svømmehaller)
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller videre, at Kultur- og Fritidsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
2. at det besluttes at arbejde videre med baghuset på Havremarkens Skole som facilitet til Nørrebro United og andre foreninger, Den Økologiske Produktionsskole og til kunstgræsbanerne i Nørrebroparken.
3. at der ikke umiddelbart er behov for at anvende hovedbygningen til kommunalt formål, hvorfor Økonomiforvaltningen fortsat vil kunne søge denne del af ejendommen solgt.
Problemstilling
Salg eller videre drift af Havremarkens Skole?
Spørgsmålet om, hvad der fremadrettet skal ske med Havremarkens Skole har principiel karakter. Enten kan Københavns Kommune få en salgsindtægt og en besparelse på serviceudgifterne, eller baghuset kan fremadrettet blive omdrejningspunkt for forskellige lokale aktiviteter på Nørrebro.
Salgsindtægten ved salg af såvel hele Havremarkens Skole som alene hovedbygningen kan holdes op mod udgifterne til at bygge eller eventuelt leje andre faciliteter til de lokale aktiviteter på Nørrebro. Her skal det bemærkes, at Nørrebro er en tæt bebygget bydel, hvor det er vanskeligt at finde plads til at bygge nye kultur- og idrætsfaciliteter. Dette kan tale for, at fastholde baghuset som idrætsfacilitet og omklædningsrum for aktiviteterne i Nørrebroparken.
Indtægterne ved salg kan samtidig sammenlignes med udgifterne til nybyggeri. Et nyt hus af en tilsvarende størrelse som baghuset på Havremarkens Skole (1.200 etagemeter) koster i størrelsesordenen 25-30 mio. kr. Hertil kommer udgifter til et eventuelt grundkøb.
Løsning
Havremarkens Skole er på i alt 4.100 etagemeter. Hovedbygningen er på 2.900 etagemeter, mens et tilhørende baghus er på 1.200 etagemeter fordelt på tre etager. I stuen er der et stort tidligere sløjdlokale, og på 1. og 2. sal er der gymnastiksale med tilhørende omklædning. Som det eneste udeareal på skolen er der en mindre skolegård mellem hovedbygning og baghus. Baghuset har tilknyttet gårdtoiletter. Hovedbygningen her et betydeligt vedligeholdelsesefterslæb. Baghuset er i bedre - men ikke prangende - stand.
Flere lokale interessenter er gået sammen om at ønske fortsat at gøre brug af baghuset. Det er dels folkeoplysende foreninger med Nørrebro United i spidsen, dels fra Den økologiske Produktionsskole. I forlængelse heraf har der gennem længere tid været en tæt dialog mellem parterne og Kultur- og Fritidsforvaltningen. Når forvaltningen er gået tæt ind i dette arbejde, skal det ses i sammenhæng med, at Nørrebro er et udsat byområde, og at bydelen er kendetegnet ved at have relativt få idrætsfaciliteter.
Blandt det, der har været søgt afdækket er, om baghuset kan tjene tre primære formål:
1. Fungere som køkkenfacilitet for Den økologiske Produktionsskole
Produktionsskolen vil gerne indrette bygningen til projekt "Kulturcoach". Den nedeste etage indrettes med et produktionskøkken og opholdsfaciliteter til deres elever på kokkelinjen. Salene på 1. og 2. sal tænkes anvendt til idrætslinjen, som blandt andet laver en en række aktiviteter i samarbejde med bydelens skoler. Undervisningen er i vid udstrækning rettet særligt mod etniske minoritetsdrenge, der for en dels vedkommende har vanskeligt ved at fastholde kontakten til uddannelsessystemet.
Den økologiske Produktionsskole har i dag 20 pladser på Kulturcoach linjen. Dette antal kan øges til 40 pladser, hvis skolen får mulighed for at leje bygningen. Produktionsskolen vil primært have sin aktivitet i tidsrummet fra kl. 8 til kl. 16.
Den Økologiske Produktionsskole er berettiget til tilskud fra elevens hjemkommune. Beløbet udgør p.t. for unge under 18 år 35.000 kr. årligt og for unge over 18 år 65.000 kr. årligt. En udvidelse af elevoptaget vil derfor - afhængig af alder og hjemkommune - kunne påføre Københavns Kommune en udgift fra 0 til 1,3 mio. kr.
2. Fungere som indendørs idrætsfacilitet og klubhus for Nørrebro United
Flere foreninger med Nørrebro United i spidsen vil gerne anvende salene til aktiviteter i tidsrummet efter kl. 16 og i weekenderne. På den måde kan der skabes maximal udnyttelse af faciliteten, samtidig med at indendørskapaciteten på Nørrebro øges. Sigtet er, at baghuset samtidig kommer til at fungere som klubhusfacilitet for Nørrebro United, så der bliver plads og rum til klubbens sociale liv.
3. Fungere som omklædningsfacilitet til kunstgræsbanerne i Nørrebroparken
Skolen er placeret umiddelbart op ad Nørrebroparken, hvor der p.t. anlægges en kunstgræsbane, der tænkes anvendt af blandt andet Nørrebro United. Banen åbnes 8. juni 2012. Der er i den forbindelse ikke umiddelbart planer om at opføre hverken omklædnings- eller badefaciliteter.
Skal de 3 elementer realiseres, er der imidlertid behov for investeringer i den nedlagte skoles baghus.
Nørrebro United holder i dag til i lejede lokaler, til hvilke Københavns Kommune betaler driftstilskud. Disse lokaler vil kunne opsiges, da Havremarkens Skole fuldt ud kan dække foreningens behov for klubfaciliteter.
Ejendommen har været i forvaltningshøring. Ingen andre forvaltninger end Kultur- og Fritidsforvaltningen har vist interesse for bygningskomplekset. Ifølge Københavns Ejendomme er der heller ikke andre, der har henvendt sig med henblik på at leje hele - eller dele af - Havremarkens Skole.
Økonomi
Økonomiforvaltningen har indhentet en mæglervurdering af ejendommen, som i henhold til Kommuneplan 2011 er beliggende i et område til anvendelse til offentlige formål og private institutioner af almen karakter. Ifølge mæglervurderingen vil efterspørgslen på den samlede ejendom være god, men blive reduceret, såfremt kommunen efter udstykning alene udbyder hovedbygningen til salg, dvs. ekskl. idrætsfaciliteterne i baghuset. Økonomiforvaltningen er enig i mæglervurderingen og vurderer, at det kan blive vanskeligt at sælge hovedbygningen alene. Der henvises i øvrigt til fortroligt notat fra Økonomiforvaltningen. Økonomiforvaltningen anbefaler på denne baggrund, at bygningerne sælges samlet som led i realiseringen af kommunens budgetterede indtægt fra salg af rettigheder mv. i 2012.
Såfremt skolen ikke sælges og baghuset udlejes som anført, vil det medføre et lejetab for Københavns Ejendomme på forhuset, som årligt vil svare til ca. 1,2 mio. kr. Grundet indretningen, den indvendige nedslidning og de planmæssige begrænsninger er der ingen fagforvaltningerne, der har vist interesse i kun forhuset på skolen. Det vurderes heller ikke at være muligt at leje ud privat, da en kommende skole (som er det eneste de planmæssige forhold tillader) vil mangle de idrætsfaciliteter som ligger i baghuset, for ikke at tale om de sanitære forhold, som hovedsageligt ligger i baghuset. Derfor kan Københavns Ejendomme ikke anbefale, at forhuset forbliver kommunens ejendom.
Husleje for baghuset, hvis denne del af bygningen fastholdes i kommunalt regi
Havremarkens Skole er i dag placeret under Københavns Ejendomme. Fastholdes denne model for baghuset, vil der fremadrettet skulle betales 550.000 kr. årligt i kommunal leje. Kultur- og Fritidsforvaltningen kan indgå en lejekontrakt og en driftsaftale med Den Økologiske Produktionsskole.
Driftsudgifter
Udover husleje skal der betales driftsudgifter. Det er sigtet, at der indgås en aftale mellem Den økologiske Produktionsskole og Nørrebro United om finansiering af driftsudgifterne. Vælger man at flytte Nørrebro United fra private lokaler til baghuset på Havremarkens Skole, vil man opnå en årlig besparelse i størrelsesordenen 100.000 kr. i tilskud til private lokaler. Denne besparelse kan indgå som en del af finansieringen af Nørrebro Uniteds andel af driftsudgifterne i baghuset på Havremarkens Skole.
Udgifter til istandsættelse
Den økologiske Produktionsskole har givet tilsagn om at ville istandsætte stueetagen for 1 mio. kr. Midlerne skal primært gå til at etablere et produktionskøkken. Det skønnes at koste i størrelsesordenen 1,35 mio. kr. at istandsætte omklædningsrum og gårdtoiletter. Dette beløb kan finansieres gennem den del af Klubhuspuljens midler, der er afsat til at flytte foreninger fra private til offentlige lokaler. I 2012 er der afsat 2 mio. kr. til dette formål. På nuværende tidspunkt resterer de 1,75 mio. kr. i puljen.
Kommunale merudgifter ved at fastholde baghuset i kommunalt regi
Forudsætningen for at projektet kan realiseres er, at Københavns Kommune anvender 1,35 mio. kr. til istandsættelse fra Klubhuspuljen.
Interessenterne har tilkendegivet, at forudsætningen for, at der kan arbejdes videre med projektet er, at der bliver tale om minimum 5 års uopsigelighed fra Københavns Kommunes side. Det skyldes de investeringer, der skal foretages i bygningen til bl.a. køkkenfacilitet for produktionsskolen.
Videre proces
/Mads Kamp Hansen
Beslutning
Indstillingen blev godkendt.